June 11, 2015

Tomino allo speck

Tomini cu speck, mici delicii piemonteze. Într-un fel ma bucur ca nu gasesc Tomini la toate colturile, ca altfel as face prea des. La noi rar întîlnesc, dar cum eu iubesc Italia si încerc sa ajung cît mai des pe acolo, tot ma împiedic de rotitele astea :D
Tomini este o brînza din lapte de vaca, e moale, cremoasa, maturata scurt, cu o crusta subtire. Nu stiu cu ce alta brînza se aseamana sau cu care s-ar putea înlocui. Banuiesc ca aspectul si efectul s-ar putea foarte bine crea si cu o rotita de Brie, Camembert sau alta brînza cu crusta care prin încalzire devine curgatoare. Bineînteles ca în acest caz ar fi alta mîncare de brînza.
Reteta, dupa cum spune si numele, e foarte simpla si necesita doar doua ingrediente. Eu am combinat-o cu pere caramelizate de data asta, deoarece ador combinatia dulce-sarat, iar brînzica  + speck si pere e un vis ( cheese + pear + me = love ). Si un mar caramelizat da bine pe lînga brînza asta. Merge la fel de bine si cu o salata verde sau pe lînga legume rumenite pe gratar. Chiar intentionez s-o împrietenesc cu niste ciupercute si-o mamaliguta. Data viitoare :D
Aaa, sa nu uit, tomini cu speck cunosc de la Adriana.



Spart cu furculita, pentru a va arata cascada de brînza curgatoare... mmmmm! 



Ingrediente pentru o portie:
  • 1 Tomino, 100 g
  • 2-3 feliore subtiri de speck
  • 1 para
  • 1 lingurita zahar tos  


Împachetat. 


Aici am pregatit para - spalata, îndepartat casuta cu seminte, feliata. 
Am pus feliutele într-o tigaie în care am presarat lingurita de zahar.  
Tomino împachetat si el, în tigaia lui. Are nevoie de maxim 2 minute pe o parte, 
la fel pe cealalta. Al meu a avut nevoie de mai putin, cam un minut jumate.
Perele, la fel, în 3-4 minute au fost gata.


S-a spart chiar cind l-am asezat în farfurie :)



4 comments:

  1. Vaiiiiii, ce bunatate! Fiind mare fan branza, nu putea sa nu imi placa tomino si il pregatesc foarde des la gratar cu sau fara speck. E super bun cu trevigiana la gratar ;) Gusturile se potrivesc de minune. Zi frumoasa, Maya draga si pupici milanezi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc pentru idei! Primeste si niste saruturi bavareze...ploioase, dar asta e vremea. E frumoasa si ploaia :)

      Delete
  2. Vai, cum se scurge branza..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, asta e e marele "A" si "O" la brînza asta.

      Delete