October 11, 2011

Vreme trece, vreme vine...

Multumesc pentru vizite si comentarii. Chiar daca am tacut chitic, am trecut si pe aici, si pe la voi, si prin alte locuri noi. Momentan nu dispun de prea mult timp din mai multe motive, pe lînga care mai tîrasc si o raceala neinteresanta, dar enervanta, dupa mine. Cu toate astea sînt destul de activa în bucatarie, doar nu pot înca sa postez. Testez, experimentez, o mai dau în bara, dar obtin si succese. 
Copilul meu adolescent a devenit aproape peste noapte alergic la foarte multe substante(9). Ei, nu chiar peste noapte, stim de vreo cîteva saptamîni. Ne asteptam cumva, amîndoi fiind alergici, dar speram ca fiica noastra sa scape de ele. Dupa cum se pare însa, pe ea a nimerit-o cel mai mult, dar nu cel mai tare/intensiv. Crizele declansate fiind moderate, în compararie cu ale sotului care erau sora cu picatul pe spate(dar care le tine sub control), sau ale mele... care nu apar deloc, avînd norocul de a le putea evita 100% . Nu intru în detalii, doar vreau sa mentionez ca nu ne-am panicat deloc, obisnuiti fiind cu alergiile de peste 15 respectiv 20 de ani(noi), si am apucat taurul de coarne. Adica am început prin a elimina toti factorii declansatori posibili. Pe unii nu reusim sa-i eliminam complet din diferite motive, iar la altii înca nu stim exact cum va reactiona cînd va fi cazul (polenul alunului de exemplu)... Probabil ca va trebui sa alegem o terapie de autoimunizare/desensibilizare. Anul asta l-a trecut cu cîteva crize, pentru ca nu stiam înca de alun. L-am descoperit abia în urma cu vreo trei saptamîni, la analizele de sînge facute dupa perioada în care a înflorit alunul.
Acum va întrebati ce teste si experimente fac eu în bucatarie. Printre numeroasele alergii se afla si cele împotriva grîului, secarei, ovazului. Asa ca acum încerc sa le gasesc înlocuitori. 
Dupa cercetari îndelungate în lung si lat, am descoperit faina de spelta în mai multe variante. Alba fina-pentru prajituri, mai densa pentru-pîine, pizza, aluaturi dospite sarate, semi-tot pentru pîine, pizza, aluaturi srate and Co, si neagra/Vollkorn la fel... pentru amestecuri de aluaturi sarate. 
Pîna acum am încercat retete de chifle/pîine alba, semi si neagra. Din fiecare fel de faina si în combinatie una cu cealalta în diferite proportii. Unele cu seminte deasupra, altele si în aluat, sau si una si cealalta. Toate au iesit gustoase, în afara de o pîine în care am uitat sa pun drojdie :D
Mai am si faina de hrisca, dar în afara retetei de clatite de pe pachet, nu am gasit nimic interesant. Am colindat netul, dar fara succes. Toate retetele pe care le-am gasit erau doar în amestec cu alte faini. De grîu, secara...etc.  Urmeaza sa încerc o combinatie între hrisca si spelta. Sa vedem ce iese.
Saptamîna asta trec la dulciuri. O sa testez niste clatite, biscuiti, o tarta...
În alta ordine de idei,  ne descurcam foarte bine si fara faina de grîu în bucatarie. Preparate de cumparat, doar din faina de spelta, fara alte faini în combinatie... greu de gasit. Momentan am dat doar de paste din gris dur de spelta, de altfel foarte bune, si un fel pîine bio împachetata, în DM, dar care nu pare interesanta.
Daca printre cititori se gaseste vreun alt alergic la faina de grîu, secara... sau alte faini din care se obtine o pîine, doresc sa îi spun ca din faina de spelta se obtin pîini, chifle si baghete delicioase. Faina de grîu alba de tip 405, se poate înlocui cu succes în orice reteta, cu faina alba/fina de orz. Plus ca o gasiti în diferite variante. Mai pufoasa, mai densa, alba, mai închisa si neagra.

Salutari,
Maya


Later Edit

Datorita comentariilor voastre ma simt nevoita sa intru putin în detalii, dar nu vreau sa va îngrijorati degeaba.
Alergiile pot fi chestii urîte atunci cînd nu sînt tratate cu respect, sau daca în loc sa fie înfruntate se trateaza cu panica. Despre alergia mea, nici nu are rost sa mentionez, pentru ca asa cum spuneam, nu trebuie decît sa renunt la un aliment care oricum nu ma pasiona. Alergiile sotului sînt sub control de ani de zile, dar de la el am cîstigat experienta. El a fost cel "marcat", care a avut foarte mult de suferit din pricina lor. Alergii împotriva polenului cîtorva pomi, copaci, care în zona noastra sînt mai multi decît trebuie :D El a început tratamentul cu o terapie de desensibilizare care nu i-a adus absolut niciun rezultat pozitiv, iar perioadele "polenizante" erau foarte lungi si crizele de respiratie aprige, pîna la urgenta. Apoi a urmat un alt tratament cu diferite antihistaminice, care ajutau doar partial. Totusi se ajungea la crize nasoale de respiratie. Cu multi ani în urma a început o terapie de acupunctura, care dupa a doua sedinta a dat rezultate excelente. De atunci, în fiecare an, înainte de a începe perioada alergica facea cîteva sedinte de acupunctura plus cîteva sedinte pe parcurs,si trecea prin lunile acelea care înainte îi creau calvarul, ca valiza prin gara. Acum, de vreo 3-4 ani, este suficienta o sedinta înainte de a începe si una pe parcurs, si cu asta s-a încheiat perioada alergica. Deci... aproape floare la ureche.
E clar ca atunci cînd e vorba de copil, treaba sta putin altfel. Vrei ca tot ce faci pentru el, sa functioneze din prima si sa-i reduci suferinta pe loc! Normal ca nu merge chiar asa, dar totusi, cu toate ca mai avem cîte unu-doua semne de întrebare, nu ne-am agitat deloc ci doar am început prin a elimina factorii declansatori.
Denise, fiind copil de alergici, de la nastere i s-a adminstrat lapte antialergen, si a trebuit sa faca regulat teste de alergie. Nu sînt obigatorii, dar asa se practica pe aici. Depistate din timp, posibil sa se ajunga la recuperarea completa.
Deja prin eliminarea declansatorilor, am obtinut rezultate bune. Denisei îi merge foarte bine, iar momentan nu e nevoie de nicio terapie, dar probabil va fi atunci cînd va începe polenul alunului sa  joace prin aer. Ce nu stim exact înca... ce terapie o sa faca. Înca mai cugetam, dar ne-am gîndit la acupunctura. Asta a dat cele mai bune rezultate sotului, ceea ce nu înseamna ca si ea este la fel de receptiva acestei terapii. La fel de bine, e posibil sa fi eliminat factorii mai puternici, iar alunul ala sa nu faca prea mare verva si rezolvam alergia cu cîteva antihistaminice. Ramîne de vazut.

Multumesc ca sînteti alaturi de mine, dar nu vreau sa va faceti griji pentru ca nu e cazul, si sper sa nici nu fie pentru niciunul dintre noi. Asa ca va doresc multa sanatate, iar eu ma duc mai departe la experimentele mele culinare :)

M.

62 comments:

  1. Imi pare asa de rau Maya ca treceti prin asta.Vb ca mamica,paranoica as putea spune cand e vb de puiul ei.Partea pozitiva,sa zic asa ,(desi nu e nimic pozitiv aici)e ca stiti cu ce va luptati si din cate am inteles aveti "experienta"Sanatate multa si...sunt langa tine.Pupici!

    ReplyDelete
  2. Ce rau imi pare ca ai (aveti) probleme... Pacat ca n-am o bagheta magica sa pot sa fac totul bine! Of, of...
    Iti doresc multa sanatate tie si intregii familii, si mult succes in a gasi retete si ingrediente bune!
    Te pup cu drag,
    Sanda Turner

    ReplyDelete
  3. Ma intristeaza gandul ca treceti prin asa ceva.Va doresc sa scapati cat mai repede.Sanatate multa.Te pup!

    ReplyDelete
  4. pfffffff :(. nu stiu ce sfaturi sa iti dau, dar iti doresc multa sanatate, pentru toti trei, si succes in bucatarie ca sa gasesti retetele perfecte contra alergii!

    ReplyDelete
  5. Multa sanatate si sper sa reusiti sa faceti un fel de imunizare. Din pacate aud tot mai des de astfel de alergii... Mult succes in gasirea unor retete bune. Daca aud pe la rudele si pritenii plecati pe alte meleaguri, de ceva care poate ajuta, de tin la curent.

    ReplyDelete
  6. Sanatate multa va dorim si putere in lupta cu alergiile astea pacatoase.

    ReplyDelete
  7. Grea treaba si te-ai inhamat la ea cu mult curaj . O sa fie bine, fiindca sinteti optimisti .
    Sa-ti dau o idee - faina de naut - o folosesc in Provence, pentru lipia aia, ca o pizza . Apoi, faina de cartofi, faina de castane ... Orezul e permis ?

    ReplyDelete
  8. Te felicit pentru optimismul tau, imi place cum gandesti ca nu se termina lumea in faina de grau. Totul este sa iti canalizezi cautarile in alta parte. Eu nu am avut in familie dar am trait langa o familie cu copilul cu astm, alergic fiind la polen, la puful din paturi si din covoare si tot asa apreciam pe mama lui cum cauta mereu inlocuitori la tot. Curaj mult si multa sanatate! Tu esti si foarte priceputa asa ca o transformi raul in ceva bine.Pupici!

    ReplyDelete
  9. In Franta se foloseste faina de hrisca(sarrasin) fara adaosuri de alte fainuri, in asa numitele galettes, clatite sarate cu diverse umpluturi.
    Curaj!
    Elena

    ReplyDelete
  10. Faina de orez, quinoa, amaranth ai incercat? Stiu ca astea sunt ok pt cei cu intoleranta la gluten. Cum nu ma pricep la alergii, s-ar putea sa bat campii. Insa sigur in magazinele cu produse bio (reformhaus, Bio Organic etc) gasesti mai multe variante.

    ReplyDelete
  11. Teo draga, la noi totul e ok si speram sa ramîna asa. Stiu cum este atunci cînd e vorba de copil, dar totusi panica nu ne ajuta. Momentan ne aflam pe drumul cel bun cu Denise, iar de noi nici nu se pune problema. Sîntem ca si tratati :D
    Te pup si multumesc xoxoxo

    ReplyDelete
  12. Sanda, ingrediebtele deja le-am cam gasit, acum mai ramîne doar de "crosetat" papa bun din ele :D
    Pupici si multumesc :*

    ReplyDelete
  13. DiaMar, cu alergiile e posibil sa ramîi toata viata, dar se pot "combate" :D
    Multumesc. Te pup :*

    ReplyDelete
  14. Zazule, cu noi, babacii, avem succes. Cu Denise, se pare la fel. Daca nu se schimba nimic, vor trece alergiile pe lînga noi :D

    ReplyDelete
  15. Cristina, orice informatie este bine venita si primita. Multumesc :*

    ReplyDelete
  16. Miha, noi nu ne lasam asa usor în bataia vîntului. Reactionam precum "killerii"... eliminam tot! :D
    Multumesc xoxoxo

    ReplyDelete
  17. Dani, nu cred ca ne place faina de naut si nici castane. Dar ne descurcam cu ce gasim.
    Multumesc xoxoxo

    ReplyDelete
  18. Vasi, noi nu sîntem panicosi de felul nostru :D
    Le rezolvam noi pe toate. Multumesc si te pup :*

    ReplyDelete
  19. Elena, faina de hrisca chiar am cumparat, dar în afara de clatite nu stiu la ce o pot folosi. AI alta idee?
    Merci si pupici :*

    ReplyDelete
  20. Anki, faina de orez am si folosesc iar, quinoa si amaranth nu am folosit niciodata. La ce se foosesc?
    Multumesc xoxoxo

    ReplyDelete
  21. Alergiile astea sunt de-a dreptul enervante. Am o prietena cu 11 ani mai mica, o copila atat de dulcica. Si mi-e mila de ea cand o vad ca se abtine de la niste delictase pentru ca are tot felul de alergii. La miere, polen, ciuperci, nuci... Adica alimente care au un gust atat de bun... Si pentru multi sunt chiar sanatoase.

    ReplyDelete
  22. offfff , ma asteptam sa gasesc ceva bun de papa cand am intrat pe blogul tau , insa am gasit altceva :( ... si mie imi pare rau sa aud ca treceti prin asa ceva :(, sper insa sa va faceti bine si sa gasesti tot ceea ce ai nevoie ptr a croseta papa bun, astfel incat sa va fie bine tuturor , va doresc tot binele din lume !!!!! ... si sunt convinsa ca vei reveni cu retete si preparate mult mai interesante decat pana acum ;) ... spor la experimentat!!!!

    ReplyDelete
  23. Maya draga, eu nu am folosit quinoa si amaranth sub forma de faina niciodata. Insa am folosit grauntele ca atare. Le folosesc in aproape orice fel de mancare unde as putea folosi orez ori cuscus, spre exemplu (in salata gen tabouleth, pilafuri, in budinci, in loc de orez in 'orez cu lapte'.) De asta presupun ca si faina poate fi folosita si la dulce, si la sarat. Din cate am mai vazut eu pe net, la aluaturi se fac mixuri de faina de quinoa si un alt fel de faina. Nu am eu mult timp acum sa caut retete (caci ma asteapta copilul sa il ridic de la gradi), dar daca ai tu ceva vreme, iti recomand scandifoodie.blogspot.com. Cred ca acolo poti gasi inspiratie pe tema asta. Sper sa iti fie de folos, pupici

    ReplyDelete
  24. Imi pare rau ca aveti probleme Maya...pe care sper sa le pui si sa le aranjezi ca o mama si o gospodina desavarsita cum de altfel si esti.
    te pup si multa sanatate va doresc tuturor.

    ReplyDelete
  25. Maya ,tu esti foarte puternica.
    Nici nu mi te-as fi imaginat cu mucii in batista.Eu asa as fi reactionat. :)
    Tot ce pot sa spun este ca tu esti exact Mama de care Denise avea nevoie .
    Stii ce ai de facut ,te mobilizezi si iei masurile cele mai potrivite.
    Dupa ce am citit pe Arta,si am vazut ca ai intrat in "pauza",pe cuvantul meu ca te-am vazut cu ochii mintii, cu mainile pline de faina si aluat,langa cuptor, incercand zeci de retete ca intr-un laborator de alchimie.
    Eu va pup si dupa ce te mai linistesti,abia astept sa ne impartasesti retetele .

    ReplyDelete
  26. Draga Maya, iti tin pumnii si ii urez multa sanatate Denisei. Stii ce probleme am avut cu iepurele cel mic si am reusit sa le rezolvam cu homeopatie (confirmate cu analize, nu i-a mai aparut nimic ultima oara). E o cale care, cel putin in cazul nostru, a dat rezultate foarte bune. Trebuie gasit un homeopat bun (are mare importanta) si urmat tratamentul cu sfintenie. La noi rezultatele au inceput sa se vada (semnificativ) dupa aproape un an de tratament sustinut, dar nu am avut de ales, mai cu seama ca la copiii mici desensibilizarea este in afara discutiei si astfel nu am avut alte optiuni la indemana. Sanatate multa, draga mea!

    ReplyDelete
  27. De multe ori si eu cred ca am o problema cu ceva anume, tot la o alergie ma refer, fiindca stranut cam mult...
    Va urez si eu la toti 3 dar in special fetei tale , sa treceti cat mai repede de asta.Pupici!

    ReplyDelete
  28. sa nu-ti pierzi,speranta...am o prietena care locuieste tot in Germania.,in Calw...si tot asa i-a gasit alergie la alun si am sfatuit-o sa mearga cativa ani la rand la Mare..si sa stii ca din primul an s-a simtit muuult mai bine ! tot binele din lume vi-l doresc !!incercati si voi !

    ReplyDelete
  29. Multa multa sanatate Maya!!! Dumnezeu are grija, stai linistita !! imi pare rau ca aveti probleme si daca as avea cum sa te ajut as face-o negresit.. Sanatate multa pentru toti trei!! Te pup

    ReplyDelete
  30. Multa multa multa sanatate! Stiu cum e cu alergiile ... pentru mine toamna si primavara sunt crunte ...

    ReplyDelete
  31. M-au intristat mult cele citite!!!Va doresc multa sanatate la toti si te pup cu drag!

    ReplyDelete
  32. M-au intristat mult cele citite!!!Va doresc multa sanatate la toti si te pup cu drag!

    ReplyDelete
  33. Multa, multa sanatate.Si eu sunt o persoana foarte alergica, dar din fericire manifestarile sunt mai usoare.
    Multa sanatate si sa auzim de bine.
    Weekend placut va doresc.

    ReplyDelete
  34. Iti doresc multa sanatate. Sa fii tare si sa treci usor peste aceste greutati.
    Pupici

    ReplyDelete
  35. Draga Maya, cand era mic, si sotul meu era alergic la var si polen. Acum si-a mai revenit. Insa din cand in cand, atunci cand mergem acasa la parintii lui si doarme in camera lui care nu este locuita de nimeni, incepe si stranuta destul de puternic. Imi inchipui ca situatia voastra este altfel, insa inteleg prin ce treceti si cred ca aveti puterea sa treceti peste toate. Mai ales ca sunteti toti alaturi unul de celalalt si va iubiti atat de mult. Mult succes in experimentele tale in bucatarie si multa sanatate va doresc! Aveti grija de voi!

    ReplyDelete
  36. Jasmine, enervante sau nu, trebuie sa învatam sa traim cu ele :)

    ReplyDelete
  37. Cat, draguta mea, merci. În mare parte am cam gasit înlocuitori, asa ca la noi e ok totul. Trebuie doar sa experimentez olecuta cu fainile "noi"... dar merge struna :D

    ReplyDelete
  38. Anki, merci pentru informatii. O sa vad ce gasesc. Momentan ne descurcam foarte bine cu înlocuirea grîului prin orz.

    ReplyDelete
  39. Lia, nu cred ca asa ai fi facut! Faceai la fel ca mine. Puneai totul pe roate sa functioneze cît mai bine :D
    xoxoxo

    ReplyDelete
  40. Bunny drag, noi momentan am rezolvat treaba cu eliminatul declansatorilor si înlocuitul acestora cu altceva. Daca vor aparea probleme, nea-m hotarît, o sa încercam cu acupunctura. Daca nu functioneaza din stiu eu ce motive, o sa încercam altceva.

    ReplyDelete
  41. Bucate apetisante, un test da roade. În cazul unei alergi nu-s roade bune... dar asta-i viata. Luam ce primim, si facem cum putem mai bine :D
    Te pup :*

    ReplyDelete
  42. Lucia, fie ca sîntem la mare sau nu, cînd va da de polenul alunului reactia va fi la fel. Dar la mare este oricum bine. Alergiile se suporta altfel, umiditatea fiind mai buna si mai sarata, "desfunda" mai bine caile respiratorii.

    ReplyDelete
  43. Multumesc, Antoina. Noi sîntem mari optimisti, nu ne pierdem repede :)
    Pup xoxoxo

    ReplyDelete
  44. Andreea, nu ai gasit nici un remediu care îti alina macar putin suferinta?
    Nuai bine :*

    ReplyDelete
  45. Petro, merci. Nu te întrista, ca noua ne merge foarte bine. Si cu Denise în momeent am scos-o la capat. Cu mici modificari în alimentatie, se traieste foarte bine. Pup :*

    ReplyDelete
  46. Micul, fiica-mea aproape ca nu mai are nici o manifestare dupa ce am eliminat problemele. Sotul aproape nu mai stie ca e alergic, desi el a avut cele mai crunte crize, iar mie nu-mi ramîne decît sa renunt la un singur lucru care cum spuneam, oricum nu ma pasiona. Deci manifestarile noastre sînt extrem de mici. Daca vom rezolva si alunul în perioada lui, cu acupunctura va fi si mai bine. Atunci ne-am luat de-o grija :)

    ReplyDelete
  47. Fancy, merci. Tari trebuie sa fim, ca n-avem încotro :)
    Pupici :*

    ReplyDelete
  48. Andreea, merci. Alergia la var nu cred ca e asa nasoala, dar polenul poate fi crunt. Poate atunci cînd mergeti în tara, polenizeaza exact pomii sau ierburile al carui polen îi declanseaza alergia. La ce fel de polen este alergic?

    ReplyDelete
  49. Maya, imi pare rau sa aud astfel de vesti... aici in State sunt foarte multi alergici, si sunt foarte multe medicamente pentru alergii. Cred ca unele din ele sunt si legate de modul de alimentatie, si am auzit si am vazut multe retete fara gluten. Nu stiu daca fiica ta este alergica la cereale sau la gluten. Am incredere in tine ca vei gasi solutii. Domnul sa iti dea putere si idei si sa te binecuvanteze!

    ReplyDelete
  50. multa sanatate la toti 3!
    cricket

    ReplyDelete
  51. Miha, la gluten nu este doar la niste cereale si alte chestii. Pîna în prezent reusim sa tinem alergiile sub control fara terapie de autoimunizare, desensibilizare sau medicamente. Si aici sînt cu droaia, dar asta este ultimul lucru la care vreau sa apelez.
    Sper ca eventualele crize provocate de polenul alunului, atunci cînd va fi... daca vor fi intensive, sa se rezolve cu cîteva sedinte de acupunctura.

    Multumesc. Te pup :*

    ReplyDelete
  52. Greieras, merci. Te pup, ca iar nu te-am vazut de o bucata de vreme :*

    ReplyDelete
  53. imi pare tare rau draga mea.eu sincer sper sa reusesti sa controlezi situatia.alergile chiar nu-s de neglijat.pupicei

    ReplyDelete
  54. You know this blog is outstanding everything is describe in easy way and every person can read it easily. Your thought is so deep where all things are define beautifully. Just keep continue do these types of blog.

    ReplyDelete
  55. Sarah, cum spuneam, totul este ok la noi. Si speram sa ramîna asa :D
    :*

    ReplyDelete
  56. Da,asa faceam ,dar intai muram niste batiste . :)

    ReplyDelete
  57. Sanatate multa Denisei! Urate mai sunt alergiile...

    ReplyDelete
  58. Eh, da, le murai asa pe ascuns :D

    ReplyDelete
  59. Alexandrina, mai rau sa nu fie :)

    ReplyDelete