May 16, 2014

Roast Beef

Pentru Roast Beef aveti nevoie de o bucata de carne de calitate buna - muschi vitel dintr-o rasa de carne. Scoateti carnea din frigider cel putin înainte cu jumatate de ora - o ora înainte de a o prepara.

Ingrediente:

  • 2,5 kg carne/muschi de vita
  •  rozmarin
  • 1 lingura boabe de piper asortat
  • sare de mare
  • 1 caciulie de usturoi
  • 4-5 linguri ulei de masline 

Mod de preparare:

Cu un cutit ascutit bine se îndeparteaza (se pareaza carnea) eventualele pielite, tendoane, grasime de pe bucata de carne.
Piperul - eu am cumparat un borcanel de piper colorat - se striveste fin în mojar. Se încinge bine o tigaie de fonta. Se pipereaza si sareaza bucata de carne pe toate partile. În tigaia încinsa se adauga ceva ulei de masline, caciulia de usturoi spalata si putin zdrobita  ( deci eu îi trag un ciocan de batut carnea, dar asa usor cît sa se desfaca în doua-trei parti si sa crape putin pielita cateilor), si ramurelele de rozmarin. Carnea se rumeneste scurt pe foc iute, pe toate partile. Atît cît sa se închida porii si sa se formeze o crusta maronie/rumenita cît mai uniform posibil. 
Între timp se preîncalzeste si cuptorul la 140°C. Carnea se transfera pe o tava plata preîncalzita ( odata cu cuptorul), pe shina cea mai joasa a cuptorului. Se coace timp de 50 minute - maaaaxim o ora. Nu as recomanda prepararea în cuptor cu gaz, iar în cele electrice nu apelati la functiunea de ventiatie. Nu face bine carnii :P
Daca doriti sa serviti friptura calda, cu sos, cartofi, legume, etc - dupa ce e coapta, o scoateti din cuptor si o înveliti în folie de aluminiu si o lasati la odihna 10-15 minute. Daca doriti sa serviti roastbeef-ul rece, pe post de snack, mezel, pe sandwiches, rulade reci cu salata...etc,  lasati friptura chiar 2-3 ceasuri în folie, apoi feliati cît de subtire puteti sau daca aveti masina de taiat si mai bine. 



Notite:

- un termometru de carne/friptura ar fi de folos. Termometrul se înfige în mijlocul bucatii de carne.
- pentru a obtine o friptura în sînge (rare), temperatura în interiorul fripturii trebuie sa fie de de 50 °C.
- pentru a obtine o friptura rozalie (medium), temperatura în interiorul bucatii de carne trebuie sa atinga 55 °C.
- daca o doriti coapta bine 60-65°C. Faceti asta doar daca aveti o bucata foarte buna calitativ, altfel veti avea o pingea :D

6 comments: