În ultima saptamîna am fost ocupata cu mezinul familiei, Sam. Bun, avem si cîteva zile libere, copiii au vacanta, asa ca am profitat cu totii, unul de celalalt. De gatit am mai gatit, chiar si cîte o poza am mai facut, dar timp de postat nu a mai ramas.
Astazi va prezint din nou o mîncarica simpla, dar delicioasa. M-am inspirat dintr-o carticica cu specific italian. Nu stiu daca e o reteta autentica, specifica unei regiuni anume. Din pacate, cartulia veche nu mai poseda coperta. Cu multi ani în urma sigur a avut, dar a fost îndepartata cu delicatete de mînutele fiicei mele, pe vremea cînd îi placea sa manînce carti, nu sa le citeasca. Acum le citeste mîncînd pamîntul!
Revenind la reteta, tin sa precizez ca am înlocuit hribii (în lipsa de) cu ciuperci maronii, foarte gustoase si aromate - Egerlinge. În afara de asta, am facut si o portie individuala pentru fiica mea, care voia neaparat cîteva felioare de cîrnaciori. Servit ca fel unic, veti obtine 4-5 portii normale. Servit ca un fel în meniu sau ca garnitura, veti obtine 8-9 portii.
Ingrediente :
- 800 g cartofi
- 400 g hribi sau alte ciuperci aromate
- 4-5 linguri ulei de masline
- 2-3 fire de usturoi verde
- 2-3 fire de ceapa verde
- 1 canita apa sau vin alb sec
- frunzulite de oregano proaspat
- sare, piper, nucsoara
- felioare de cîrnaciori (optional)/pentru portia individuala
Se pregatesc legumele. Cartofii se curata, spala si feliaza subtire. Ciupercile se curata si feliaza aproximativ la fel de groase precum cartofii. Usturoiul si ceapa se curata, spala si feliaza grob. Frunzulitele de oregano se spala si se toaca grob. Se amesteca feliile de usturoi cu ceapa feliata si oregano tocat.
Se pensuleaza formele cu putin ulei de masline. Se aseaza cîte un strat de cartofi, se acopera cu ciuperci, se sareaza si pipereaza, se adauga nuscoara proaspat razuita, apoi se presara un strat generos din amestecul verde. Se aseaza din nou un strat de ciuperci feliate, se presara cu amestecul verde, apoi se finalizeaza cu un strat de cartofi feliati. Se condimenteaza cu sare si nucsoara, se stropeste cu ulei de masline, iar într-un colt al formei se toarna încet o canita de apa sau vin alb sec.
In forma individuala am procedat la fel, doar ca am integrat si un strat de felioare de cîrnacior cu cascaval.
Am dat formele în cuptorul preîncalzit la 180 °C si am lasat la copt aproximativ 50-55 minute.
O combinatie minunata. Cartofi & Ciuperci!
Pofta buna!
Maya, imi plac ambele variante! Arata minunat, un deliciu! Te pupik si-ti multumesc pentru vizita facuta ;)
ReplyDeleteImi place grozav de mult!
ReplyDeleteEu ador si ciupercile si cartofi.ps..Sam e un dragalas pisoi!xoxo.Un weekend fain!
ReplyDeleteAdor ciupercile&cartofi!Deliciosi!ps..Sam e un pisoi tare fain!Un weekend fain!
ReplyDeleteMa tenteaza portia pentru Denise.Cealalta e perfecta pentru Deea mea :)!
ReplyDeleteSammy e un dragalas,sa va traiasca si sa va bucurati muuuult timp de el!Pupici
Daca ai spus ciuperci , eu spun prezent ! Imi plac ambele variante , o sa le pun in aplicare cat de curand , in mini portii pentru mine .
ReplyDeleteDin nou, impecabil totul.
ReplyDeleteO reteta ce nu poate fi decat buna.
Ambele variante sunt super bune. Pup!
ReplyDeletePentru mine cu cirnat, daca a mai ramas :)
ReplyDeleteSarumina!
cartofi cu ciuperci ne facea mama cand eram toti acasa....e un deliciu! Pup
ReplyDeleteDelicioase ambele variante!Duminica placuta!
ReplyDeleteTot ce e cu ciuperci , ptr mine e un deliciu , stii asta , da ? ;) Arata grozav de bine totul !!!
ReplyDeleteMika, multumesc, si cu mare placere! :)
ReplyDeleteAny, ma bucur!
ReplyDeleteMerci, Paradis!
ReplyDeleteMerci, Flory. Te pup!
ReplyDeleteDorina, spor la gatit si sper sa-ti placa!
ReplyDeleteBucate apetisante, e simpla, dar într-adevar delicioasa. Multumesc!
ReplyDeleteSara, merci xo
ReplyDeleteRaluca, nu a mai ramas, dar se face rapid :D
ReplyDeleteAlina, si mie îmi place tare mult combinatia!
ReplyDeleteHaplea, multumesc. Si tie o duminica frumoasa!
ReplyDeleteCat, multumesc. Stiu ca esti mare amatoare de ciuperci, la fel ca mine :D
ReplyDeleteO portie si ptr mine, a mai ramas?! Arata delicios in ambele variante!!!
ReplyDeletePupici
Arata minunat si cred ca sunt tare deliciosi!
ReplyDeleteÎmi place tot ce ai pregãtit! simplu si minunat:)
ReplyDeleteAici gasesc mereu idei excelente!O zi buna!
ReplyDeleteSunt delicioase! Am facut ceva asemantor de Paste, dar cu leurda.
ReplyDeleteSi varianta 1 si varianta 2 arata excelent! Si daca stau bine si ma gandesc, nu cred ca am mancat niciodata cartofi cu ciuperci. Asa ceva trebuie rectificat rapid :)
ReplyDeleteArata delicios, cred ca duminica voi gasi o astfel de reteta, sper sa le placa alor mei la fel de mult cat imi place si mie.
ReplyDeleteInteresanta si cred ca ter delicoasa combinatia arata tare bine ;)
ReplyDeleteextrem de savuroasa si delicioasa!
ReplyDeleteSimona, cum spuneam, cînd nu mai este... se face rapid! :D
ReplyDeleteAlina, da, este delicios, daca-ti plac ingredientele :)
ReplyDeleteRamona, multumesc. Te pup!
ReplyDeleteMariette, multumesc!
ReplyDeleteFancy, anul asta tare putina leurda am consumat. Ma mir, ca noua ne place mult. Dar asa s-a nimerit :D
ReplyDeleteTWO, eu doar la cartofii sarladaise am mai combinat ciuperci cu cartofi. Buni :D
ReplyDeleteMela, sper ca v-a placut!
ReplyDeleteAlice, surprinzator de aromata combinatia!
ReplyDeleteSorina, într-adevar delicios!
ReplyDelete