June 2, 2015

Crema de zahar ars

Am facut si eu în sfîrsit vestita crema de zahar ars, crème caramel, flan sau cum i-o zice. Textura cremei a iesit perfect, fina si delicioasa, doar aspectul estetic a avut putin de suferit, din cauza de oua batute prea tare. Deci, serios, ouale chiar nu trebuie nici separate - albusuri batute spuma si galbenusuri frecate cu zahar, si nici oua batute spuma teapana, ca pentru un blat, cum am facut eu - inspirata de pe net. Data viitoare bat ouale doar usor, cît sa obtin o spuma lichida, care curge. E suficient. O las mai moale cu inspiratia si ascult de capatîna proprie :D
Din cauza spumei, borcanelele mele au avut guleras cu spuma coapta si vanilie separata. Daca as fi copt crema în formele de flan, le-as fi rasturnat si nu se mai vedea gulerasul copt cu picatele, dar m-am hotarît pentru o varianta care e sigura la transport si nu e nevoie nici de farfurioare pentru a fi rasturnate, ci pot fi consumate direct din borcanel. 
 

 

Ingrediente:

  • 500 ml lapte ( 3,8 % grasimi )
  • 4 oua
  • 100-120 g zahar tos pentru caramel
  • 80-100 g zahar tos pentru crema
  • 1 pastaie de vanilie, doar maduva

În functie de cît zahar folositi si cît de pline faceti borcanelele, din aceste cantitati ies 8-10 borcanele a 100 ml volum.

Am despicat pastaia, am scos maduva si am amestecat-o cu laptele rece. Am adaugat si pastaia, si am amestecat din cînd in cînd în vas, pîna am preparat zaharul ars si l-am turnat în borcanele, si am batut/mixat ouale cu zahar. Laptele vanilat ( am îndepartat pastaia despicata ) l-am turnat la ouale batute spuma, si am mixat usor. Am turnat compozitia în borcanelele cu zahar ars.
Borcanelele le-am repartizat într-o tava cu apa fierbinte, apoi am dat tava în cuptorul preîncalzit la 170 °C timp de 28-30 minute.
Dupa coacere, am scos borcanelele din baia de apa, le-am asezat pe un platou si le-am lasat la racit, dupa care le-am dat la frigider peste noapte. 
 

Întreaga formatie :D 


 Textura fina, siropul... mmmm. 

 



Notite:

- nu bateti ouale prea tare
- daca folositi vanilie naturala, lasati crema coapta si racita, cel putin peste noapte în frigider - aromele au timp sa se împrieteneasca
- la portii individuale, mititele, încercati sa nu depasiti 30 minute de copt, altfel crema va fi poroasa, rascoapta - în acest caz, nu doar aspectul va avea de suferit, ci si gustul. Ouale rascoapte vor da o nota de omleta, care într-un desert cu caramel si vanile nu are ce cauta.

No comments:

Post a Comment