November 9, 2011

Supa crema din ardei kapia

Inspirata din nou de Dana, am pus de-o supa crema de ardei kapia. Stiti ca eu ma dau în vînt dupa supe creme de dovleac, dar si altele. De ardei însa, nu am facut pîna acum. A fost ceva nou pentru noi, si ne-a fericit papila. Am condimentat supa în functie de gusturile noastre, iar în timp ce "crosetam" la ea, m-a lovit inspiratia cu un mar, asa ca l-am integrat si pe el în supa. A iesit delicioasa! Merci, Dana!



Daca va plac supele cremuite de dovleac, pentru ca acum este sezonul, va recomand Small Sugar Pumpkin Soup - fresh, parfumata cu fileuri de portocala, Supa crema de dovleac Stripetti - picant, rustical, Hokkaido Pumpkin Soup - se poate si mai exotic, Supa crema de Butternut - clasic, When Patisson met Reblochon - finesco, relatie amoroasa... picant, rustical, gooooood!, Butternut soup & Gorgonzola - rafinata, picanta... ma opresc, ca altfel va ametesc. Pumpkin & Me... ♥ ♥ ♥

        Ingrediente:
  • 8 ardei kapia, grilati si decojiti
  • 1 morcov, razuit
  • 1 echalota mica, tocata grob
  • 1 catel de usturoi, tocat grob
  • 1 ardei iute, tocat
  • 1 frunza de dafin
  • frunze de busuioc
  • chimion
  • nucsoara
  • piper
  • sare
  • 600-700 ml supa/sau apa fierbinte
  • 1 mar curatat si feliat, optional
  • cîte un mot de creme fraîche/ pro portie, optional

Se coc sau grileaza ardeii. Cînd prezinta destule pete negre de arsura,
se repartizeaza într-un vas si se lasa acoperiti vreo 5-10 minute, dupa care se curata foarte usor.



Se caleste usor ceapa cu usturoiul si ardeiul iute, apoi se adauga morcovul razuit, se mai caleste vreo 2-3 minute, timp în care se condimenteaza cu sare, piper, nuscsoara, chimion. Se adauga ardeii copti/grilati, verdeata si apa sau supa fierbinte. Aici m-am lasat condusa de inspiratia de moment si am adaugat un mar curatat si feliat. Buna idee!



Se fierbe înca 10 minute, dupa care se îndeparteaza frunzele si se face supa crema cu mixerul vertical.
Am servit cu un mot de creme fraîche si pîine rumenita pe gratar.

63 comments:

  1. Are o culoare superba! Felicitari, frumoasa prezentare!

    ReplyDelete
  2. Cred ca e delicioasa, iar prezentarea este ca de obicei, superba!

    ReplyDelete
  3. Nici eu nu am facut de ardei , dar nu are cum sa nu-mi placa , deja-i simt aroma ...superba culoare!!!

    ReplyDelete
  4. mama mia ce bunatate de supa! o singura data am mancat, dar e bestiala si extra extra delicioasa!
    te pup

    ReplyDelete
  5. Grozav arata supa ta si frumos prezentata!Pupici!

    ReplyDelete
  6. Ce culoare frumoasa are si precis e foarte gustoasa .

    ReplyDelete
  7. Are o culoare de vis.De buna nu mai spun nimic.Pupicei!

    ReplyDelete
  8. imi plac supele crema...e prima data cand aud de supa crema de kapia...dar cred ca este super...avand in vedere ca este leguma mea preferata...

    ReplyDelete
  9. Super buna!!!Plina de arome si savoare!Pup!

    ReplyDelete
  10. ma tot mir de ce ma mir !esti grozava!

    ReplyDelete
  11. Esti superba in tot ce faci, te urmaresc zilnic de ceva timp si chiar m-am delectat cu "copiutele" mele executate dupa postarile tale.

    ReplyDelete
  12. Maya, supa asta suna tare bine si marul ala ma intriga asa de tare ca trebuie sa vad cum ii "sade" in supa :)

    ReplyDelete
  13. Interesanta combinatia de ardei kapia si mar.. Mie imi plac supele crema si cum am pregatit ardei kapia pt iarna ma aventurez si eu. Multumim pt idee!!

    ReplyDelete
  14. Salut Maya!
    Imi permit sa apelez la bunatatea ta ... mesajul meu este inafara subiectului ... este o rugaminte ... baietelui prietenei mele este fff bolnav ... Vladut are doar 3 ani jumate si are cancer ...poate fi salvat dar costa 30 000 euro ... eu si grupul "Sa-l ajutam pe Vladut" de pe facebook incercam sa strangem acesta suma ...suntem pe drumul bun ...problema e ca banii ne trebuie cat mai repede pt ca tratamentul il incepe din 17 noiembrie data cand trebuie platit jumatate din suma adica 15000 euro ... te rog daca poti ajuta-ne si tu ...cum poti ... chiar si mediatizarea cazului e fff important ...pt detalii intra te rog pe pagina mea si vei gasi toate detaliile, iar la finalul acestei campanii eu voi trece pe pagina mea de blog si al acestui copil minunat numele bloggerilor care ne-au ajutat ...
    Vladut este un copil ...merita sansa sa TRAIASCA ... sa creasca, sa termine gradinita, apoi scoala, sa mearga la facultate, sa se afirme profesional, sa se indragosteasca, sa se casatoreasca, sa aibe copii si sa imbatraneasca ...merita sa treaca prin toatele fazele vietii asa cum o facem orice OM ...
    multumesc si imi cer scuze daca acest mesaj te-a deranjat intr-un fel ...o zi buna
    cu toata stima
    Tunde Pantea

    ReplyDelete
  15. Supa ta este minunata, trebuie sa o fac si eu. Trebuie sa fie speciala. Pup!

    ReplyDelete
  16. Maya ma innebunesti cu pozele tale!! arat de expresive si tentante !! vreau vase ca ale tale !!! ;)) si mancarica din ele ;)) pupici

    ReplyDelete
  17. Dupa o asemenea prezentare, gustul se poate ghici usor. Felicitari.

    ReplyDelete
  18. Excelent arata si cred ca-i foarte buna!

    ReplyDelete
  19. Excelenta idee, cred ca are un gust foarte bun.

    ReplyDelete
  20. Nu pot decat sa inghit in sec .:)

    ReplyDelete
  21. Arata superb,imi place mult si consistenta,pupici!

    ReplyDelete
  22. din toate legumele de pe fata pamantului mie cel mai mult imi plac ardeii.cu supa asta sigur m-ai nimerit.culoarea este superba.pup

    ReplyDelete
  23. E minunata!
    Trebuie sa o incerc si eu!

    ReplyDelete
  24. Merci, Cristina. E delicioasa daca adori aroma ardeilor grilati/copti.

    ReplyDelete
  25. Cat, si pentru mine a fost prima data, si ne-a placut. Dar noi adoram ardeii copti. Pîna si Felix îi manînca copti :D

    ReplyDelete
  26. Emily, delicioasa si mai e si tare fina.

    ReplyDelete
  27. Dorina, e tare gustoasa si cum ziceam, fina. Are o textura matasoasa.

    ReplyDelete
  28. Andrea, chiar e tare buna. Mai ales daca-ti place :P

    ReplyDelete
  29. Coco, si eu ador ardeii, dar supa, pîna la asta, nu am probat niciodata.

    ReplyDelete
  30. Licuta, consistenta este deosebita. Matasoasa.

    ReplyDelete
  31. Pansy, ma rosesc precum supa! :D

    ReplyDelete
  32. Gina, multumesc de vizite si de încredere. Ma bucur ca probezi din retete! Salutari si te ai astept :)

    ReplyDelete
  33. Ramona, ma bucur ca te-am convins!

    ReplyDelete
  34. Mihaela, marul ala îi da o dulceata care-i sade bine supei :D

    ReplyDelete
  35. Diana, marul ala îi da savoare si prospetime supicii. Si întareste tenta aia dulceaga a ardeiului. Papila mea spune ca potriveste :D

    ReplyDelete
  36. Sara, este deosebita fata de alte supe creme. Am pomenit mai sus. Are textura aia matasoasa, fina.

    ReplyDelete
  37. Dan si Ionela, de cum am vazut-o, am stiut ca o sa-mi placa.

    ReplyDelete
  38. Corina, este buna si daca-ti mai place si aroma ardeiilor, e si mai buna :D

    ReplyDelete
  39. Irina, supa este foarte aromata. Bucura papila!

    ReplyDelete
  40. Lia, nu înghiti, fa si tu, ca sigur ai niste ardei frumosi prin congelator! Te pup!

    ReplyDelete
  41. Flory, consistenta, la prima vedere pare densa, dar e atît de fina ca se pierde printre papile :D

    ReplyDelete
  42. ador pozele tale, mi se par atat de frumoase… Iti vine sa stai si sa le privesti continuu sau sa ti le pui desktop :)

    ReplyDelete
  43. Grilat ? Grob ?
    Crezi ca pari mai elevata.....?

    ReplyDelete
  44. Irimescule, da, cred ca par chiar mai frumoasa, mai desteapta si mai marcanta din profil. Mai ales privita din avion! Ok asa? :D

    Grilat? Grob? ? = ELEVAT???
    Pe planeta ta, poate... la noi astia de pe Terra, doua cuvinte des întîlnite, ordinare chiar!

    Auzi, dar tu crezi ca pari mai "activ" daca lasi comentarii de doi bani pe bloguri?

    O zi superba,
    M.

    ReplyDelete
  45. Echalota aia ce e? ceapa mica cumva?

    ReplyDelete
  46. Nick, exact ceapa asta mica si lunguiata este : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/10/Echalote_p1040227.jpg
    Multumesc de vizita :)

    ReplyDelete
  47. Eu tocmai am facut azi supa ta crema. Cu mici minusuri, adica nu am avut frunzele de busuioc si apoi, cred ca am scapat cam multa nucsoara pentru ca era cam picanta un pic, asa ca am pus la fiert niste frunze de patrunjel sperand sa-i mai ia un pic gustul picant. Cred ca nu m-am inselat. Culoarea e magnifica in vasul de fiert. Abia astept vara pentru bis. Merci.

    ReplyDelete
  48. oneway, o poti condimenta dupa gust si dispozitie.
    Eu folosesc nucsoare întregi. Le razui proaspat cînd am nevoie, asa nu risc sa scap prea mult. Aroma de nucsoara e super. Cu ani în urma nici sa n-aud de nucsoare, iar acum le ador :D

    ReplyDelete
  49. Si eu am inceput sa ador nucsoarea, multumesc pentru descoperirea ei. Acum o folosesc la diverse fripturi si mancaruri si e fantastica. Am sa incerc nucsoarele intregi (trebuie sa recunosc ca nu stiam cum se folosesc cele intregi). Thanks de idee.

    ReplyDelete
  50. tare mult imi place blogul tau! abea l-am descoperit, dar e atat de plin cu idei bune....te voi urmari si eu de acum, poate iti va fac placere sa faci si tu la fel, desi eu sunt mica-mica !

    ReplyDelete