O dulcegarie cremoasa, aromata si... dulce. Amatorii de caramel, stiu sa aprecieze. Eu am avut vreo doi care vroiau sa se înece în tarta asta :D Acest desert este departe de a arata spectaculos, dar cine doreste, sigur îl poate transforma într-o opera de arta. Eu l-am decorat dupa preferinte direct înainte de a fi servit.
Dulce de leche, se poate cumpara în general cam din orice supermarket bine aprovizionat. Însa în cazul în care nu îl gasiti pe rafturile magazinului, îl puteti obtine foarte usor prin caramelizarea laptelui condensat îndulcit, asa cum a facut aici draga noastra Antonina, care mai are si darul de a povesti atît de frumos, asta pe lînga minunatele retete cu imagini ametitoare! În cazul cazului, ca nu gasiti nici lapte condensat îndulcit, o alta doamna delicata, Lia, care ne încînta papilele atît cît si pupilele, a explicat aici foarte frumos cum face laptele condensat, caruia apoi i se poate aplica tratamentul explicat de Antonina. Sa ma asigur ca dulcele de leche nu va lipsi pe masa voastra în cazul în care nu gasiti una sau cealalta, tot Lia, ne explica frumos cum se mai poate obtine aceasta dulcegarie si pe alte cai. Trebuie doar sa va înarmati cu ceva timp. Multumim fetelor, pentru explicatii!
Ingredientele pentru coaja de tarta:
- 250 g faina de spelta de tip 812*
- 125 unt rece
- 1 galbenus mic
- o priza sare
- 30-40 g apa rece*
Se pune faina, untul, galbenusul, sarea si apa într-un castron. Ingredientele se amesteca cu vîrfurile degetelor, pîna se obtine o masa farîmicioasa. Se framînta 2-3 minute cu podul palmei, apoi se formeaza o bila care se împacheteza în folie transparenta si se lasa în frigider 1-2 ore la odihna. Între doua foi de hîrtie de copt, se întinde din aluat o foaie rotunda cu grosime de 4-5 mm. Se unge forma cu unt si se îmbraca interiorul cu foaia de aluat. Se înteapa cu furculita si se da în cuptorul preîncalzit la 180°C pîna se rumeneste. Se lasa la racit.
Ingredientele pentru umplutura:
- 5 banane coapte, dar tari
- 1 lamîie, zeama
- dulce de leche
- ciocolata amaruie, optional
- frisca pentru ornat, optional
Deasupra se niveleaza dulce de leche, se acopera cu folie transparenta
si se da la rece pentru cîteva ore, pentru a se putea felia frumos.
La noi, asteptarile sînt grele... pentru unii :D
Asa ca am taiat tarta, aproape pe loc!
Notite:
-dulce de leche este suficient de dulce
-nu adaugati zahar în aluat
-nu adaugati zahar în frisca de ornat
-amestecati bananele cu zeama de la o lamîie, nu doar cu 2-3 picaturi
Va doresc un sfîrsit de saptamîna... dulce! :D
Mai dat gata cu acest desert, arata yumy! Pup si un weekend dulce si tie!
ReplyDeleteEu am facut-o cu mere, dar cu siguranta voi face baie si in una din asta cu banane.
ReplyDeleteArata bestial.Weekend placut sa ai.
Super combinatie, merg de minune bananele cu dulce de leche!
ReplyDeleteMinunat desert. O combinatie super. Pup!
ReplyDeleteESTE o "opera de arta": am stat, am privit, ne-am minunat, am inghitit in sec si nu am indraznit sa atingem ;)
ReplyDeleteUn week-end frumos si gustos va dorim!
O feliuta mica si pentru mine ?! Mmmm, ce bine arata si ce gustoasa e...
ReplyDeletewow !! o combinatie ce ma da gata!!! ador dulcele de leche!! si cat de mult imi place sucitorul!! asta e perfect pentru martipan ! vreau si tarta si sucitor!! ;)) pupici
ReplyDeleteDementiala,cu asta m-ai dat gata ... Te pup!
ReplyDeleteWooow cum arata, demult vroiam si eu sa incerc tarta asta :P. Acum trebuie sa cumpar lapte condensat sa-l transform in dulce de leche.
ReplyDeletePup Maya si weekend minunat!
grozava trebuie sa fie tarta asta !up pentru idee!
ReplyDeleteSuper tarta ...
ReplyDeleteCat de bine arata! Nu poti rezista in fata farfuriei nici daca esti de piatra...
ReplyDeleteNoi folosim mult laptele condensat la pregãtirea desertului, in România stiu sigur cã este de cumpãrat în magazinele mari sau de ce nu, sã pregãtim acasã.
ReplyDeleteEu nu am încercat sã il prepar acasã deoarece e foarte ieftin în comert.
Delicioasã tarta ta! o zi bunã:)
Maya draga, buna trebuie sa fie !
ReplyDeleteNu am folosit dulce de leche dar daca am sa gasesc nu o sa trec pe langa el, asa pasiva :))Pupici multi!
Imi place enorm!!!Combinatie e minunata!Pup!
ReplyDeleteO combinatie foarte interesanta, felicitari.
ReplyDeletetrebuie sa fie un deliciu....
ReplyDeleteDoamne cat de bine arata!!!
ReplyDeleteTrebuie sa fac si eu dulce de leche..am lapte condensat in camara dar inca nu i-a venit randul:)) Pupici
Pe loc as inghiti-o toata! :)))
ReplyDeleteArata apetisant rau,rau!
Duminica frumoasa!
Mie mi se pare ca arata chiar foarte bine.
ReplyDeletePare o tarta dementiala pe care acum as incerca-o (in ciuda blatului cu care eu nu sunt chiar prietena :) ) si daca as avea chef sa fac dulce de leche...
Wow, ce dulcegarie apetisanta!!! Arata super, extra bine! Duminica frumoasa!
ReplyDeleteVai o combinatie pe care o sa o incerc sigur.
ReplyDeleteAs manca o bucata din minunea asta!
ReplyDeleteCred ca la noapte nu voi dormi :(((( ... arata extraordinar tarta !!!!
ReplyDeleteArata de milioane! Imi place combinatia de arome!
ReplyDeleteTare frumoasa ti-a iesit! :) Si cred ca si gustoasa, mai ales ca a fost cu banane si caramel.
ReplyDeleteSunt putin cam suparata ca nu mai pot vedea fotografiile de pe blogul tau de acasa :(. Nu stiu care e explicatia...cert e ca trebuie sa le vad la serviciu.
Sa ai o saptamana frumoasa!
Perfect ca de obicei .
ReplyDeleteMa ling pe buze .
Lia te pupa, doamna .
XOXO :)
Valeu,oare de ce am intrat aici :)?dulce de leche of course.Am salvat-o!Arata prea bine combinatia banane-dulcedeleche-frisca.
ReplyDeletenu inteleg ce am cautat eu la tine pe blog asa de dimineata. ca sa dau peste tarta asta si sa lesin de pofta in timp ce rontai musli cu iaurt :)))
ReplyDeleteUn deliciu-delicios !!!!!Imi imaginez aroma bananelor cu dulcele de leche...cred ca-i ceva paradisiac!!!Bravo !!!Si prezentarea...
ReplyDeleteUn deliciu-delicios !!!!!Imi imaginez aroma bananelor cu dulcele de leche...cred ca-i ceva paradisiac!!!Bravo !!!Si prezentarea...
ReplyDeleteUn 1 Decembrie fericit!
ReplyDeleteNici eu nu as putea sa am rabdare pana nu mi-ai da o felie!! O idee deosebita ai avut!!
ReplyDeleteAdela, multumesc xo
ReplyDeleteMicule, suerba si cu mere! Ador combinatia mar-caramel!
ReplyDeleteMiha, merg tare bine ca aroma, dar este o combinatie dulce-dulce :D
ReplyDeleteSara, mutumesc!
ReplyDeleteMultumesc, Amelia si Mihai! Va pup!
ReplyDeleteDaniela, be my guest! :*
ReplyDeleteANtonina, eu asa m-am obisnuit cu sucitorul ala, ca pe toate le-am dat la oparte! Doar pe asta de marmura îl mai folosesc. :*
ReplyDeleteMimmi, merci!
ReplyDeleteIsabela, transformare placuta :*
ReplyDeletePansy, gorzava si dulce! Fiica-mea e lesinata dupa tarta asta!
ReplyDeleteMerci, Dorina!
ReplyDeleteCristina, asa este! Cu toate ca eu nu-s cea mai mare dulcegara, mi-a placut!
ReplyDeleteRamona, si eu îl gasesc, de aia nu îl fac în casa. Salutare :)
ReplyDeleteVasi, agata-te neaparat de dulce de leche. Macar de proba :)
ReplyDeleteLicuta, merci :)
ReplyDeleteDan si Ionela, merci :)
ReplyDeleteAlinutzika, da, un deliciu care trebuie consumat cu masura :D
ReplyDeleteBianca, tu chiar ca trebuie sa-l probezi caramelizat! Este interesant la umplut tot felul de foi, sau amestecat cu frisca, creme...etc
ReplyDeleteGaby, nu ai putea toata deodata, ca este dulce tare! :D
ReplyDeleteBucate apetisante, eu ador cojile astea de tarta :D
ReplyDeleteDanutza, multumesc!
ReplyDeleteHaplea, multumesc!
ReplyDeleteMandala, ma bucur ca-ti place!
ReplyDeleteCat, sper ca ai dormit bine!
ReplyDeleteFancy Cake, aromele potrivesc foarte bine. Salutari!
ReplyDeleteBoabe de cafea, poate folosesti browsere diferite... o buba o fi. Din pacate pot fi multe. Dar dai tu de capat :)
ReplyDeleteLia, doamna mea, te pup 'napoi!
ReplyDeleteParadis, pupici :*
ReplyDeleteZazule, müsli cu iaurt e super! Baga si-o buca' de para, o capsunica.... ceva acolo :D
ReplyDeletePetro, merci draga mea!
ReplyDeleteMerci, Bucate apetisante!
ReplyDeleteAdriana, multumesc!
ReplyDeleteDiana, pupici si multumesc :)
ReplyDelete