May 25, 2015

Humus, Hummus

Varianta care ia timp, dar totusi se prepara simplu, ar fi sa lasati nautul la înmuiat multe ore/peste noapte chiar, sa-l fierbeti - cam 80-90 minute, acoperit, pe foc mediu, îl lasati la racorit, îl curatati de eventualele cojite, îl scurgeti bine.
Între timp faceti si tahini/tahina, renumita pasta de susan. Pentru o pasta fina de tot aveti nevoie de un blender bun de tot. Susanul se rumeneste usor fara adaos de grasime într-o tigaie antiaderenta, apoi se toarna în blender, se adauga putina apa sau ulei de masline, susan, sau floarea soarelui si se macina pîna devine o pasta fina de tot. Se aude a multa munca, dar chiar nu este, însa toata treaba necesita mult timp.
Daca nu dispuneti de timpul necesar, va recomand varianta cea mai simpla, la fel de delicioasa. Cumparati un borcan de naut ( mai bun decît cel din doza de metal ) calitate bio, la fel procedati si cu tahini. Se gaseste gata preparat în borcanel de sticla. Restul e floare la ureche. În cîteva minute puteti avea un humus delicios pe masa, pe care-l puteti servi cu legume proaspete, pe pîine rumenita pe gratar...sau cu ce doriti. Cu ardei gras rosu merge de minune! Parerea mea, bineînteles.
Pastrati din apa de la fiert sau din borcan, valabil pentru ambele variante. 

Ingrediente:
  • 225 g naut fiert
  • 50 g tahini/tahina ( pasta fina de susan )
  • 2 linguri zeama de lamîie, dupa gust
  • 2-3 catei de usturoi, sau dupa gust
  • chimion, macinat fin ( optional )
  • sare, piper
  • 2-3 linguri ulei de folarea soarelui, susan sau masline
  • un praf de boia dulce, sau chiar iute

Se pune nautul fiert în blender împreuna cu usturoi, putina zeama de lamîie, sare si piper. Se macina bine, apoi se degusta si se condimenteaza daca mai e nevoie. Se adauga si amesteca bine cu pasta de susan. În functie de consistenta adaugati apa de la fiert sau din borcan, pîna obtineti o crema fina, dar consistenta. Gata!
Mie îmi place humusul mai sarat si destul de usturoiat, de aceea va recomand sa adaugti condimentele si usturoiul pe parcurs, în etape. Altii folosesc doi-trei catei de usturoi la jumatate de kilogram de humus, eu însa adaug trei catei la 250-300 g hummus. Chestie de gust :)




Notite:

- se serveste stropit cu ulei, zeama de lamîie, boia dulce sau chiar iute, chimion mojarit fin ( daca-l mai si rumenit înainte într-o tigaie antiaderenta, e si mai aromat)
- puteti garnisi humusul cu cîteva boabe de naut sau presarat cu susan rumenit
- humusul se serveste proaspat, dar se pastreaza bine cîteva zile si într-un borcan, cu suprafata acoperita de ulei

No comments:

Post a Comment