May 5, 2015

Sparanghel cu cartofi si sos olandez

 Azi, din nou o reteta cu sparanghel, alb de data asta. O combinatie perfecta, spune papila mea.




Ingrediente pentru 3 portii:
  • 6 cartofi
  • 1 lingurita sare de mare
  • 12 fire de sparanghel alb
  • 1 lingura arpagic/allium schoenoprasum tocat fin
  • 6 felii de sunca - eu am folosit Prosciutto di San Daniele

Curatam si spalam cartofii. Îi punem în apa cu sare de mare la fiert. Cînd sînt aproape fierti, punem si sparanghelul, pe care l-am curatat, îndepartat capetele uscate si taiat în jumatate,  la fiert. Dupa ce apa clocoteste, cîteva minute ajung. Dar cel mai bine întepati o bucata cu furculita si îi fierbeti în functie de preferinta. Mie îmi plac mai crocanti. În apa sparanghelului nu adaug absolut nimic.


Ingrediente pentru sos olandez:
  • 150 g unt
  • 2 galbenusuri ( se pot pune si 3 )
  • 2-3 linguri zeama de lamîie/sau dupa gust
  • sare, piper alb


Acest sos, facut ca la carte, dureaza ceva mai mult. Facut mai simplu, merge mai repede si totusi e foarte gustos. Pentru cei cu pretentii, puneti mîna pe carte :D

Topim untul pe foc mic, apoi îl lasam putin la racorit ( corect ar fi sa lasam untul pe foc lejer pîna acesta se separa, apoi trebuie clarificat, spumuit, etc... ). Între timp amestecam galbenusurile cu un tel, într-un vas, deasupra unei bai de apa care nu clocoteste, stiti voi,  Bain Marie, pîna îsi schimba textura si devin usor spumoase. Apa nu are voie sa atinga fundul vasului în care se bat galbenusurile. Turnam untul în fir subtire-subtirel de tot, în timp ce amestecam galbenurule cu telul. E ca si cum am face o maioneza calduta :)
Dupa ce terminam untul, luam sosul de pe baia de apa. Saram si piperam dupa gust, apoi adaugam zeama de lamîie ( strecurata ) si amesecam bine cu telul.

Pentru cei mai "experimentati" cu prepararea galbenusurilor pe foc mic le recomand înca o varianta rapida, putin diferita.
Într-o tigaie/craticioara, se amesteca galbenusurile cu o gura de vin alb, sare si piper alb, pe foc mic/cea mai joasa treapta de caldura. Testati cu degetul. Nu are voie sa arda, ci sa fie cald, ca degetul cu care probati :D Cînd sosuletul prinde textura sosoasa, se toarna untul încalzit si topit în firicel subtirel, în timp ce se amesteca de zori cu telul, pîna se îngroasa putin, iar textura devine matasoasa. Se adauga suc de lamîie, din nou strecurat, se amesteca....gata.
Direct pe foc însa, fie el si domol de tot, riscati sa se "brînzeasca"/închege galbenusurile, de aceea recomand baia de apa. 

Aranjam toate cele pe un platou, dupa pofta inimii, presaram arpagicul tocat, 
eventual mai decoram si cu vreo cîteva floricele, daca tot sînt în tufa cu verdeata...si pofta buna!



No comments:

Post a Comment