dîrîmate de lenea care ne-a înfasurat în perioada concediului.
Foaia:
- 160 g faina
- 80 g zahar
- 20 g amidon de porumb
- 130 g unt
- 1 lingurita extact de vanilie
- 2 lamîi mari+coaja de la o lamîie ( de preferat bio )
- 4 oua
- 230 g zahar
- 70 g amidon de porumb
- 60 g unt
- 1 lingurita extract de vanilie
- un praf de sare
Se framînta toate ingredientele pîna se formeaza un aluat catifelat.
Aluatul se întinde si niveleaza pe fundul unei tvai/forme rotunde,
cu diametrul de 28 cm. De preferat o tava cu perete detasabil.
Forma/tava nu trebuie unsa si nici nu este nevoie de hîrtie de copt.
Aluatul contine destul unt, pentru a nu se lipi de tava.
Aluatul se întinde si niveleaza pe fundul unei tvai/forme rotunde,
cu diametrul de 28 cm. De preferat o tava cu perete detasabil.
Forma/tava nu trebuie unsa si nici nu este nevoie de hîrtie de copt.
Aluatul contine destul unt, pentru a nu se lipi de tava.
Se coace la 180°C timp de aproximativ 20 minute,sau pîna a prins culoare.
În timp ce se coace foaia, pregatim partea cremoasa si lamîioasa a acestui desert.
Spalam citricile, le curatam foarte subtire coaja, doar partea galbena.
Folosim coaja de la o lamîie. Cealalta o maruntim, o amestecam cu 1 lingura de zahar
si o pastram într-un borcanel/doza la frigider/congelator pentru alt desert.
si o pastram într-un borcanel/doza la frigider/congelator pentru alt desert.
Curatam si îndepartam partea alba a fructelor,le taiem în 3-4 bucati si le
macinam împreuna cu coaja si restul ingredientelor pîna se omogenizeaza.
Atentie la sîmburi! Nu îi macinati împreuna cu pulpa fructelor!
macinam împreuna cu coaja si restul ingredientelor pîna se omogenizeaza.
Atentie la sîmburi! Nu îi macinati împreuna cu pulpa fructelor!
Turnam acest amestec peste foaia coapta, reducem temperatuta la 160°C
si lasam la copt aproximativ 25 minute. Dupa coacere se lasa în tava pîna
la racirea completa. Dupa ce este rece eu îl dau la frigider. Este mai racoritor.
si lasam la copt aproximativ 25 minute. Dupa coacere se lasa în tava pîna
la racirea completa. Dupa ce este rece eu îl dau la frigider. Este mai racoritor.
Înainte de servire,pudrez cu zahar pudra.
Foarte racoritor si delicat acest desert.
*Fool's Garden-Lemon Tree
Ce frumos ai decorat! Panselute,asa-i? :)
ReplyDeleteCe buna poate fi! Imi place tare mult lamaia, foarte aromat desert! puup!
ReplyDeleteperfect ptr o vara fierbinte!!!!
ReplyDeleteimi imaginez cat poate fi de buna si aromata tarta ta,ai decorat-o foarte delicat:)
ReplyDeleteFoarte bine suna, imi place mult, ca si cantecul :-)))).
ReplyDeleteCe eleganta prezentarea(come sempre)iar desertul minunat!!!!Dar ce nu faci tu bun???????<3
ReplyDeletepupici
Daca-i cu lamaie sigur imi place.Am trecut-o pe lista"DE facut".Aromata,racoroasa si...cred ca foarte buna.
ReplyDeleteTe pup si pe curand!!!
Daca-i cu lamaie sigur imi place.Am trecut-o pe lista"DE facut".Aromata,racoroasa si...cred ca foarte buna.
ReplyDeleteTe pup si pe curand!!!
Mmmm...pana aici ii simt parfumul imbatator... nu degeaba-s lamai siciliene!! puuup
ReplyDeleteE diferenta mare intre lamaile de pe la noi si cele siciliene?
ReplyDeleteo prajitura ca asta am afacut si eu, i-am zis extazul lamaios (desi e facuta/adaptata dupa o reteta a lui David Lebovitz). o nebunie aromata, care a starnit pasiuni bananuite!
ReplyDeleteSuperb desertul!...si usor de facut. Merita incercat. O saptamana frumoasa!
ReplyDeleteGroßartig, gefällt mir SUPERGUT :-)
ReplyDeleteam vazut ceva asemanator la zazuza.arata grozav si mi-am propus sa o incerc.
ReplyDeleteUn desert fin si aromat !! felicitari pentru prezentare.. ca intotdeauna de vis.. ! pupici
ReplyDeleteCred ca este super racoritor desertul tau.Yuuummy
ReplyDeleteCe super e desertul acesta!
ReplyDeleteUn desert minunat si cred ca este extrem de bun din moment ce este cu lamaie.
ReplyDeleteBucate apetisante,asa este,cu panseluta am decoarat!Noroc ca ma ajuta natura,ca talent la decorat am doar lipsa =))
ReplyDeleteAdela,daca-ti plac portocalele,la fel de bune iese.sau poti combina pulpa de la o lamîie cu pulpa de la doua lime micute,si eventual 1-2 frunze de menta,sau fara :D
ReplyDeleteCatkithen,e buna oricînd,dar la canicula,merge perfect servita si cu o bila de înghetata de vanilie :)
ReplyDeleteCraita,merci.Am decorat si eu cum stiu cel mai bine.Cu floricele din gradina =))
ReplyDeleteReka,merci :)
ReplyDeleteFlory,merci.Te pup :*
ReplyDeletePetronela,cum îi suneam si Adelei,mei poti combina si alte citrice,în functie de gust.
ReplyDeletePupici!
Liana,chiar îmbatatoare au fost lamîile astea! :*
ReplyDeleteBucate apetisante,lamîile sînt de mai multe feluri.Eu am luat pîna acum de doua feluri de la italienii de care vorbeam.Am avut si unele mai galbene,mai mici si mai rotunjoare cu coaja mai neteda,dar la fel de parfumate.
ReplyDeleteAstea au foat mult mai mari,cu coaja mai denivelata de un galben mai deschis,mai tari,dar tot foarte bine aromate.
Ambele variatii erau din Sicilia.
Zazuza,am cautat si eu acum prajitura aia a lui D.L.,da e putin altfel,dar merge pe aceeasi directie.Crema de deasupra pare mult mai ferma.La desertul meu crema are consistenta unei budinci/creme moi.
ReplyDeleteEu nu folosesc niciodata partea alba de la citrice.Daca aveam mai aveam o lamîie,le filetam.Nu le macinam nici pielita,doar pulpa.Asa,crema este mult mai fina la gust.cel putin asa mi se pare mie :D
Nici la sirop sau marmelada de citrice nu am lasat partea alba.
Licuta,da,foarte simplu de realizat,si foaaaarte parfumat! :)
ReplyDeleteDanke,Hannes! :)
ReplyDeletePansy,încearca.Este un desert minunat,parfumat si proaspat.Ideal pe lînga o bila de înghetata de vanilie :)
ReplyDeleteDulcegarii culinare,multumesc frumos :)
ReplyDeleteHaplea,foarte racoritor :)
ReplyDeleteMerci,Mariette si ma bucur ca te vad! :*
ReplyDeleteIrina,merge bine si cu alte citrice.Tot racoros si fresh iese :)
ReplyDeletePupici!
am sa incerc si eu cu lamaia cojita! pffff... in comentariu sa stii ca voiam sa zic nebanuite, si a iesit alta prostie :)))))
ReplyDeleteZazuza,nu conteaza!Extazul a fost înteles! :)
ReplyDeleteTrăiască lămâioasa! Iaca, am preastat-o, e delicoasă. Rămâne să stabilim cu ce merge mai bine: cu penseluţă sau cu begonie :))
ReplyDeletehttp://cara.sunphoto.ro/culinary/39022758
Am intrat sa revad reteta fiindca maine vreau sa o incerc.Si mie mi-a trecut prin cap sa incerc sa o fac cu grepfruit insa am zis ca macar o data sa nu mai abat de la reteta orginala. :)
ReplyDeletePoti s-o faci cu ce citrice doresti.
ReplyDeleteDoar nu e o reteta batuta-n cui!
Data viitoare o fac cu lamîie si lime+menta.Cu portocale am facut-o,si la fel e delicioasa!
Ez a citromos sütemény egyszerűen kínálja magát,meg fogok próbálkozni vele. Szuper!!!!
ReplyDeleteÍzek nagyon frisch.Viel szórakoztató sütés!
ReplyDeleteÜdvözlet és csók!
Maya, tarta este la cuptor dar ...nu am stiu ca forma mea nu se inchide ermetic,si curge pe langa...sper ca pana se intareste crema sa mai ramana ceva din ea :)
ReplyDeletePana la urma a iesit ceva...o postez pe ''arta''.
ReplyDeleteO seara frumoasa!