MARACUJA /FRUCTUL PASIUNII
Fructul pasiunii/Maracuja -Passiflora edulis (passiflora), provine din zonele tropicale, subtropicale, America Centrala si de Sud. Unele varietati provin din Asia. Se cultiva si în Australia, Noua Zeelanda, Madagascar, în multe state africane, Hawaii...
Passiflora edulis este o planta cataratoare lemnoasa care atinge lungimi de 10 m. Frunzele au diferite nuante de verde, sînt lucioase si masoara între 5-25 cm.
Fructul are o forma rotunda/ovala. Coaja fructului copt are o culoare maro violet. Cu cît este mai copt fructul, cu atît mai sifonata/încretita este coaja.
În interior se afla sîmburi înveliti de pulpa suculenta de o culoare portocalie. Cunoscute sînt peste 400 de varetati, dar doar 20 au fructele comestibile.
Proprietati nutritive pe 100 g Maracuja :
- Calorii 64
- Apa 75,8 %
- Carbohidranti 23,4 g
- Proteine 2,4 g
- Grasimi 0,4 g
- Zaharuri 8,8
- Fibre 10 g
- Vitamina C 30 mg
- Vitamina B1 0,1 mg
- Fier 1,6 mg
- Magneziu 29 mg
- Calciu 17 mg
- Caliu 330 mg
- Fier 1391 µg
- Mangan 127 µg
- Zinc 253 µg
Dupa ce a fost cules, fructul pasiunii nu se mai coace, de aceea este indicat sa fie cumparat copt. La temperatura camerei se poate pastra doar cîteva zile pe cînd la frigider chiar si 3-4 saptamîni.
Cînd coaja fructului este încretita/zbîrcita, este ideal pentru a fi cosumat. Atunci fructul, atinge valorile nutritive maxime.
Sîmburii negri, sînt crocanti, înveliti în pulpa galbuie-portocalie foarte aromata cu gust mai mult acrisor decît dulceag.
Maracuja are proprietati laxative, ideal pentru cei care fac dieta/cura de slabire.
Din sîmburi se extrage un ulei care este foarte apreciat în cosmetica pentru îngrijirea tenului si parului.
E un fruct pe care il iubesc de-a dreptul!! Iar pozele tale mi-au facut pofta, acum sa vad pe unde gasesc :) . Ai incercat iaurt cu maracuia si mango vreodata? O nebunie!! Maya, ma bucur ca revii in blogosfera!
ReplyDeletePlace insa mai mult de jumatate de fruct nu pot manca pt ca mi se face gura punga :)
ReplyDeleteMaya,fructul pasiunii este un fruct preferat al meu.Sucul...lecker...Pt cocktails,creme si...si...Foarte frumoasa si buna explicatie.O zi buna!
ReplyDeleteBunny,si eu îl ador,si daca nu ar fi asa scump as cumpara muuult mai mult.dar 1 euro bucata,e destul..la cît de micut este.
ReplyDeleteRevin cum prind ceva timp :)
Ina,cum adica ti se face gura punga? îti este prea acru,su din alta cauza e asa?
ReplyDeleteDaca este sifonat,este mai dulceag.
Scoate sucul din "gaoace",si fal cu apa minerala si un strop de zahar!Foaaarte racoritor vara(baut rece)
Cami,si eu îl folosesc la iaurturi,creme la tarte,sau cum ziceam Inei,cu apa minerala rece,si un strop de zahar.Dar cel mai mult mi-l place asa..pur! :)
ReplyDeleteMaya draga,-Tag schön!,nu m-ai recunoscut?Pur este o minune...
ReplyDeletePS:Camila-culinar
E acru :) Insa am sa aplic ideea ta! Multumesc!
ReplyDelete