Ingrediente:
- zahar pentru caramelizat vasul
- 5 pere
- 9 cirese din compot
- 6 oua, marime medie
- 6 linguri zahar
- 3 linguri faina
- 2 linguri amidon de porumb
- 1 lingura cacao
- 1 lingurita praf de copt
- coaja de la o portocala netratata
Se caramelizeaza zaharul pîna devine auriu. Atentie, daca este caramelizat la temperatura mai mare, tinde sa caramelizeze mai departe si dupa îndepartarea vasului de pe foc. Prin rotire, se îmbraca vasul pe interior cu un strat generos de caramel si se da deoparte. Se curata perele, se taie în jumatate, apoi se îndeparteaza casuta cu sîmburei. Se aseaza perele în vasul caramelizat. Mijlocul fiecarei jumatati de para se umple cu o cireasa fara sîmbure.
Pentru blat se amesteca faina cu amidonul, cacaoa si praful de copt. Ouale se mixeaza împreuna cu zaharul pîna îsi tripleaza volumul (pîna devin o spuma pufoasa), apoi se adauga coaja de portocala razuita fin, amestecul de faina si se mixeaza usor pîna se omogenizeaza. Se toarna peste pere, dupa care se da vasul în cuptorul preîncalzit la 170°C timp de 40-45 minute.
Pentru a evita rumenirea prematura, acoperiti vasul cu o hîrtie de pergament umezita. Atentie, în cazul în care folositi folie de aluminiu. Posibil sa nu permita destula caldura, ceea ce face ca prajitura sa nu fie coapta bine la mijloc. Asta este valabil doar la acest gen de prajituri cu bucati de fructe mari în blat. Un blat simplu sau o alta prajitura gen chec, le puteti acoperi fara probleme cu o bucata de folie de aluminiu. Dupa coacere se rastoarna imediat pe un platou. Nu lasati prajitura la racit în vasul în care ati copt-o, pentru ca o veti scoate în bucati :D Dupa racirea completa se poate servi cu frisca, cu sos sau înghetata de vanilie... cu ce doriti.
dumnezeule cum arata!!!!!!!!!!
ReplyDeletebravooo ptr praji ( combinatia e perfecta ;) si bravooo ptr prezentare !!!!!!!
foarte bine arata!!!!!Inghit in sec....siiii.....nici cuvintele nu le mai gasesc!pup
ReplyDeletesuperba praji...vreau si eu
ReplyDeleteArata minunat.Inghit in sec.Pupici!
ReplyDeleteMinunat arata, minunata prezentarea. Pup!
ReplyDeletetare mult imi place!pup
ReplyDeleteTulai ce bine arata!!!
ReplyDeleteSi acum o intrebare (iarta-mi ignoranta): hartia de copt umezita o pui in contact direct cu coca?, ori peste cratita? Trebuie musai umezita hartia de copt? Te intreb pentru ca eu nu am folosit aceasta metoda pana acum (doar folie de aluminiu). Multumesc, si te rog sa treci pe la mine cand ai timp si chef (am deschis recent un... hai sa-i zicem blog).
Te pup,
Sanda Turner
minunatie de prajitura! arata foarte bine! iar cu perele alea... mmm!
ReplyDeleteDoamne cum poate sa arate...
ReplyDeleteArata senzational! Iubesc deserturile cu pere, sunt asa de aromate!!
ReplyDeleteAcum cine e dulcegareasa?Are si caramel si vrei sa mananci singura?
ReplyDeletewoauuuuuuuuu!!!superb,arata delicios,ce sa mai...cuvintele sunt de prisos!!felicitari Maya!!!
ReplyDeleteMaya, ce fain arata!
ReplyDeleteSi tare buna e idees cu visinele in pere.
Uite ca am mai invatat si eu ceva. :)
frumos si bun,da buna ideia cu visine in pere,pupici
ReplyDeleteCe deliciu!!! Imi place la nebunie combinatia! Pup!
ReplyDeleteO nebunie!! ador combinatia!! pupici
ReplyDeleteUn deliciu!
ReplyDeleteFoarte bine arata!!!!
ReplyDeleteMinunat tort!
ReplyDeleteChiar imi place.
sărut
Gizi
Ce delicata e prajitura cu multimea aia de floricele mov. Musai trebuia sa le treci si pe ele la lista de ingrediente :)
ReplyDeleteSuperb ca intotdeauna.
Asta-i operă de artă, nu prăjitură!!
ReplyDeleteSa ne faci asa cevaaa...sa murim pe-aici de nervi si de pofta...las' ca maine ma duc sa cumpar si io pere, na! :*
ReplyDeleten-am cuptor aici:(((((((( .arata divin si eu n-am cum sa o incerc.aici n-am cuptor,in Pakistan n-am pere.booo,imi iau mobila in sacosa si plec ca m-am suparat.da-mi trece daca ma servesti cu prajitura:D
ReplyDeletepupici
Eu nu am facut asa prajitura decat cu mere umplute cu nuci.Deabea astept sa o fac zilele astea.
ReplyDeleteFloricelele de aster si eu zic ca ar fi trebuit enuntate la ingrediente :))
Minunata!!!
Pup!
cat de bine arata! doamne, ma omori cu zile...de unde sa iau eu prajiturra din asta acum?....ca de facut nu prea am cum...am casa in renovari (:
ReplyDeleteWOW..cred ca e buna :D
ReplyDeleteDeci Woow! Cat de bine arata si ce gustoasa cred ca e! Pup
ReplyDeleteEste clar pe placul meu.O seara buna.
ReplyDeleteChiar ma gandeam sa fac si eu o negresa cu pere taiate in 1/4, dar prajitura ta arata atat de bine incat ma gandesc sa o fac cu 1/2 de pere.Super prezentare pentru super prajitura!
ReplyDeleteEu numai acum am descoperit aceasta bunatate! Tare bine arata, iar sectiunea e de nota 10.
ReplyDeletePupici
Si pere si visine si caramel ?
ReplyDeleteAsta-i prea de tot ! :)
Si eu am flocindrele movulii peste tot pe partea de est a casei . :)
Sa stii ca afurisitu de Gogu nu m-a lasat sa postez comentarii zile la rand nici la tine nici prin alte parti .
Afurisitu !
Acum sper sa ma lase .
Te pup.
Ce frumusete! Ce deliciu!
ReplyDeleteHú ez a körte torta nem csak szép,hanem biztos nagyon finom,és ott látok egy jó kis szeletet,ha lehetnék rá vendég!!!:):):):)
ReplyDeleteFoarte estetice rezultatul si prezentarea, cu florile acelea violet!
ReplyDeletem-am tot uitata la prajitura asta grozava,da'n-am apucat sa postez.am avut ceva probleme cu calculatorul.ce simpla si extrem de aratoasa e !
ReplyDeleteCat, merci draguta :*
ReplyDeleteElena, ma bucur ca-ti place :)
ReplyDeleteAlice, be my Guest! :*
ReplyDeleteDiamar, merci :)
ReplyDeleteSara, multumesc. Noroc cu florile :D
ReplyDeleteAlinutzika, si nou ne-a placut, si mamei mele :)
ReplyDeleteSanda, hîrtia nu trebuie neaparat umezita. Depinde de calitate sau daca e alba, subtire, ceruita...etc. Daca e din aia maronie,mai groasa si geruita nu e nevoie. Aia alba tinde sa se perpeleasca :D
ReplyDeleteEu o ud sub jet de apa apoi o adun între palme. Fac un botz, o întind 'napoi si o pun deasupra. Nu pe coca.
Am fost deja pe la tine, si trec pe acolo de cîte ori am ocazia.
Am fost si sînt înca putin ocupata, si am mai fost/si mai sînt putin racita... si, si, si. Dar nu e ora de plîngere :D:D:D
Pupici :*
Zazu, fu lecker :D
ReplyDeleteDorina, merci :)
ReplyDeleteDanutza, cu toate ca nu am decorat-o a fost destul de oachesa... de la pere cu ochi de cireasa :D
ReplyDeleteTeo, nuuuu, nu manînc singura. Am mîncat-o în mai multi :D DAR!, sa stii ca m-am gîndit la tine! :*
ReplyDeleteFantezie în bucatarie, multumesc mult!
ReplyDeleteBucate apetisante, ciresele mele din compot chiar arata ca visinele, dar sînt cirese :D
ReplyDeletePupic :*
Ina, visinele sînt cirese, dar poti umple perele cu ce doresti :)
ReplyDeletePupic :*
Anto, chiar e o combinatie reusita :)
ReplyDeleteLicuta, e buna combinatia. Pentru ciocolatosi recomand si un ss de ciocolata deasupra :D
ReplyDeleteMerci, Maria Elena.
ReplyDeleteFelis, merci :)
ReplyDeleteGizi, merci :*
ReplyDeleteGabita, da, floricelele fac toti banii! Sînta tît de frumoase si bogate. Pacat ca s-a lasat cu o noapte mai "geroasa" si s-au cam înmuiat :D
ReplyDeleteOana, as vrea eu! =)) Opere de arta din mîna mea, nu prea ai sa vezi :D
ReplyDeleteNoroc ca natura ne ofera decoruri în culori minunate :)
Liana, sa ai spor! :*
ReplyDeleteSara, draguta, cum sa nu! Te servesc cu mare placere! :*
ReplyDeleteVasi, în cazul meu, cu talent nul la decor, chiar ca ar fi trebuit mentionate =))))))))))
ReplyDeleteSi eu fac si cu mere umplute cu nuci si dulceata :D
Ophelia, las' ca renovarile trec! :)
ReplyDeleteDragos, si eu :D
ReplyDeleteSalutari!
Corina, e buna. Combinatia asta cu caramel pe margine e delicioasa :)
ReplyDeleteHaplea, ma bucur ca-ti place. Seara buna si de la mine :)
ReplyDeleteCristina, merci. E buna oricum Poti taia perele cum vrei. Le poti lasa si întregi/le scobesti doar mijlocul si pui visine, sau nucu si marmelada de capsuni... sau ce ai chef :)
ReplyDeleteFancy, merci. O sear frumoasa.
ReplyDeleteFancy, merci. O seara frumoasa.
ReplyDeleteLia, ador floricelele astea. Le-am adus anul trecut din tara, si aacum am un rînd "gras" si lung, si pliiiiin de floricele :)
ReplyDeletePup :*
Multumesc, Miha :)
ReplyDeleteMarius, multumesc. Salutari si multumesc de vizita :)
ReplyDeletePansy, asta este o praji pe care o reuseste orcine. Eu numai de astea fac =))
ReplyDeletePup :*
Melli, merci draga mea :*
ReplyDeleteGrozava prajitura, felicitari!!
ReplyDeleteAlexandrina, merci :)
ReplyDelete