Sa nu faceti ca mine! Pe amîndoua deodata! Bun, acum am zacusca de vinete si de ciuperci. Ce-i drept, am putina zacusca chiar si pe tavan, dar se retuseaza.
Am facut bulionul din rosii de la mama din gradina, daca tot le aveam. Am mîncat pe saturate, dar au mai ramas destule. A trebuit sa le hotarasc rapid soarta, pentru ca astea nu tin mult. Asa ca le-am transformat în bulion. Sotul a pîrjolit vinetele si ardeii pe gratar, doar la jar de lemn fructifer (mar), iar eu le-am curatat si tocat. Floare la ureche. A doua zi mi-am dedicat-o în întregime prepararii. Am curatat restul legumelor, spalat, uscat, tocat. Ok, ia ceva vreme, dar înca floare la ureche! Unde-i poanta?
M-a terminat fiertul! Am avut 3 ceasuri de show între oale. Egal cum fixam focul, ba fierbea una prea tare, cealalta prea încet, sau nu fierbea niciuna cum trebuie, sau se umflau ambele deodata. Cum învîrteam într-una, sarea din cealalta oala. Aratam ca un clown disperat care jongla pentru prima data cu doua mingi! Si cum eu fac cu nervii cînd stropeste, si trebuie sa sterg pe loc, pot sa va spun ca am consumat si vreo 2 role de hîrtie înmuiata. Sarea, stergeam, învîrteam, iar sarea, iar stergeam, iar învîrteam...si tot asa. Mai lipsea sa am înca o oala pe foc. Chiar asa! De ce nu? As fi putut face si o portie de zacusca cu fasole :D
Poze, am doar cîteva cu materia prima si produsul final. Mai lipsea sa fac si poze în timp ce-mi explodau oalele pe foc! Bine ca nu au fost ai mei acasa. Nici macar mustaciosii nu m-au onorat cu prezenta :D
Clasica zacusca cu vinete
Ingrediente
- 2300 g vinete
- 1600 g ardei
- 700 g ceapa tocata
- 800 ml bulion de rosii
- 400 ml ulei de floarea soarelui
- sare neiodata
- boabe de piper
- piper macinat
- frunze de dafin proaspete
Am pus ceapa la dunstuit în ulei de floarea soarelui. Dupa ce a devenit transparenta si s-a înmuiat am adaugat vinetele tocate si scurse si am amestecat de zori. Dupa un sfert de ora am adaugat si ardeii tocati, si am amestecat din nou. Dupa aproximativ trei sferturi de ora am adaugat si bulionul, frunze de dafin proaspete si boabe de piper. Am amestecat cam într-una timp de înca o ora, dupa care am început a condimenta cu sare si piper macinat. Timp de aproximativ 20 de minute am tot adaugat cîte putina sare si am tot gustat. Cîndva m-am oprit. La fix :D
Ingrediente
- 1500 g ciuperci
- 700 g ceapa tocata
- 550 g ardei
- 500 g vinete
- 500 ml buion de rosii
- 300 ml ulei
- sare neiodata
- boabe de piper
- piper macinat
- frunze de dafin proaspat
- tije de cimbru proaspat
În acelasi timp am preparat si zacusca cu ciuperci. La fel ca la cealalta am pus ceapa la dunstuit în ulei de floarea soarelui. Dupa ce a devenit moale si transparenta, am adaugat ciupercile tocate si am amestecat timp de aproximativ o ora, dupa care am adaugat vinetele tocate si scurse, si ardeii tocati. Am amestecat foarte des, dar parca procesul de fierbere a fost mai "usor" decît la zacusca clasica. Dupa alta jumatate de ora am adaugat si bulionul, frunzele de dafin proaspete, boabele de piper si saram si piperam cîte putin, apoi degustam. Cu 20 de minute înainte sa opresc fierberea, am adaugat si tije de cimbru proaspat. Au dat o aroma superba legumelor!
Rosiile care au ajuns bulion, si de care o sa-mi fie tare dor.
Bune au mai fost!
Ardeii, cum spuneam, i-a pîrjolit Dan pe gratar.
I-a ars foarte frumos. S-au decojit perfect!
Pentru a pastra aroma, nu spalati legumele dupa ce le-ati copt/grilat.
Chiar daca ramîn cîteva picatele, nu se întîmpla nimic. Dispar la fiert.
Dupa ce s-au scurs i-am tocat.
Vinetele, la fel. Nu se spala dupa coacere/grilare.
Se lasa la scurs, apoi se toaca grob. La fiert se maruntesc de la sine.
Înca fierbinte, am transferat zacusca în borcane sterilizate, le-am închis bine si le-am dat în cuptorul preîncalzit la 170 °C timp de jumatate de ora, dupa care am oprit focul si am lasat borcanele pîna a doua zi în cuptor. Se pot steriliza si sub baie de apa. Se lasa sa fiarba jumatate de ora din momentul in care începe a clocoti apa, apoi se scot, se acopera cu paturi si se lasa asa înfofolite pîna a doua zi.
Pofta buna!
Chiar asa! Puteai sa faci si zacusca de fasole in acelasi timp, si sa mai si zugravesti tavanul asa, intre invartiturile din oale!... ha ha ha
ReplyDeleteSi eu fac cu nervii cand stropeste mancarea, se pare ca nu m-am ars de suficiente ori sa invat minte...
Lasand gluma la o parte, musai sa recunosc faptul ca am salivat la vederea zacuscai tale de zici ca n-am mancat nimic de-o saptamana intreaga! Doamne ce frumoase-s borcanele alea si-mi inchipui ce gust pot avea (grilate pe foc - nu pe aragaz sau in cuptor)... Mmmm....Mmmmmmmmmm.... Of, of....
Te pup,
Sanda
Citind aici mi-am amintit de o replica dintr-un film( in care o fata de 16-17 ani a ramas fara mama si avea in grija 3 frati mai mici...si nu se plangea): daca tot evoluam de ce femeia are tot 2 maini?
DeleteEu am o reteta de zacusca cu telina...uite, mai poti s-o faci si p-asta in paralel cu aia de fasole, daca vrei, ca deja ai dexteritate ;-)))
ReplyDeleteFata harnicuta pe sistem turbooo!:P Nu vrei sa-ti trimit niste etichete sau nu lipesti nimic pe borcane?
lasa ca a meritat toata munca si toti nervii, rezultatul e super delicios.....yummy! :))
ReplyDeletevai ce fata harnicuta.nici nu vreau sa ma gandesc ce gust minunat ai inchis in borcane.vin la tine,m-am hotarat.pupicei
ReplyDeleteTi-a iesit o zacusca a-ntaia! Felicitari, ai doua maini de aur!
ReplyDeleteExcelente ambele variante,imi place tare mult consistenta cremoasa.
ReplyDeleteSi-apoi ai sa-ti aduci aminte de preparare ori de cate ori ai sa desfaci un borcanel :)!Pupici!
cat de bine cunosc situatia, de la gemul de corcoduse :))). dar rezultatul final e minunat :)!
ReplyDeleteEeee...ce provizie frumusica!
ReplyDeleteAi muncit si sters oleaca :)) dar cine o sa stea la iarna la gura sobei si-o sa manance paine proaspata cu zacusca? :))))
Sarea din oale ?Si tu nu invingeai sa stergi ?
ReplyDeleteParca ma vad pe mine stergand uleiul mai zilele trecute.In mana cu o carpa,in alta cu prosoapele de hartie .
Cat despre situatiile delicate cand esti "singur acasa " ,nici macar matzi....prietenul la nevoie se cunoaste . :))
Cred ca simteau si ei atmosfera de razboi .
Una peste alta ,la final tragi concluzia ca merita .
Sunt asa de frumoase borcanele aliniate cuminti in camara .Si la iarna ,atat de bune .
Pup Maya harnica .:))
Si eu aveam de gand sa fac ambele tipuri de zacusca in acelasi timp, dar parca m-am mai linistit acum :D
ReplyDeleteMayaaaaaaaaaaaaaaaaa, strig aici, pina-mi trimiti si mie un borcanel, adica unul de-un fel, celalalt de alt fel... eu n-am facut zacusca, dar as minca si cu ochii un pic... si pentru cine sa fac, daca familionul meu nu maninca ???
ReplyDeleteCred ca merita din plin chinul si nervii . Zacusca de vinete , alaturi de cea de fasole , sunt preferatele mele.
ReplyDeleteMaya, felul in care ai prezentat zacusca cu ciuperci...ma pune rau pe ganduri! Si eu care credeam ca am cam terminat cu conservele, pe anul asta! :)))
ReplyDeleteUite asa ne place noua sa ne complicam viata , dar cand vezi rezultatul final iti dai seama ca a meritat orice truda !!!!! Ambele ti-au iesit extraordinar , sunt sigura de asta ;) , insa eu acum as incerca-o pe cea cu ciuperci !!!!!!!!
ReplyDeleteo zi frumoasa Maya!!!!
offf, offff ce-mi faci Maya???? asa minunate de rosii, si ciupersi, si ardei...si....si....
ReplyDeletesuper buna zacusca
o zi frumoasa, draga mea
Foarte harnicuta , si cred ca este obositor fiindca si au am facut doua feluri deodata dar cu stropitul nu am avut treaba, recomand cel putin eu asa am facut , intr-adevar si in cantitate mica sa incercati in oala sub presiune nu am pus capacul dar nu necesita atata ,,invartit,, in oala.Eu am una de 10 l si inalta. Zacusca arata foarte bine , imi place tare mult cea cu ciuperci, la asta eu nu adaug vinete! Pup cu drag!
ReplyDeleteGrozav de buna zacusca ta.Am facut si eu tot zacusca(dar alta reteta).Pupici!
ReplyDeleteVai cat de bine arata, zacusca de vinete am facut si eu, iar la cea de ciuperci doar poftesc.
ReplyDeleteEu am rezolvat problema stropitului, fierb zacusca in cuptor, mai amestec in ea cand imi amintesc.
cate un borcan din fiecare te rog!!! :))
ReplyDeletearata tare bine...preferata mea e zacusca cu ciuperci.
Pupici
Ce pofta mi-ai facut cu zacusca ta cu ciuperci! Musai sa incerc si eu sa fac zilele astea. :)
ReplyDeleteArata minunat totul!
Pup!
Dupa atata munca, rezultatul ti-a iesit pe masura!
ReplyDeleteMi-e tare pofta de zacusca cu ciuperci, ca din aia nu am facut...
Pupici!
Cred ca usor nu ti-a fost la asa munca. Dar la cum arata si ce bune vor fii la iarna... esti de invidiat, bravo. Pup!
ReplyDeleteSanda, adevarul ca a iesit tare bine. Foarte gustoasa, datorita legumelor grilate pe jar de lemn.
ReplyDeletePupici :*
Liana, interesant. Mie sigur mi-ar place, ca eu ador telina chiar si cruda! Ai mei însa, nu prea-s curiosi.
ReplyDeletePoate-mi trimiti tu un borcan :P =))
Te pup.
Just me, da, merita. A iesit gustoasa, si a trebuit s-o duc în beci, ca în camara... roiau pofticiosii :D
ReplyDeleteSarah, te astept! :D
ReplyDeletePupici :*
Alexandrina, merci. Daca aveam mîini de aur, nu-mi taiam degetele =))
ReplyDeleteGata, deshtu meu e acum scos din bandaj.
Pupici :*
Flory, si mie îmi place mult textura, desi acum nu mai arata ca în imagine, cînd era înca proaspata/calda. Acum textura este mai ferma, asa cum îmi place mie :)
ReplyDeleteTe pup :*
Zazu, asta este important. Gustul!
ReplyDeleteVorba Liei, spunea pe forum, ca a prins soarele în borcan! :D
Miha, ai ghicit! De aia am si dus zacusca în beci. Am lasat doar patru borcane sus, doua-doua, ca altfel... :D
ReplyDeletePup xo
Lia, asa este. La iarna, cine se bucura?! Ai mei! Datorita mie! Nu ca le-am facut zacusca, ci pentru ca am dus-o la rece =))
ReplyDeleteAi mei saracii, m-ar ajuta, dar stiu ca în situatii de astea n-au ce-mi sta în cale. Eu am viteza, si lucrez mai bie si eficient singura :D
Pupici :*
Iulian, daca esti pregatit bine, nu se întîmpla ca la mine :D
ReplyDeleteDaniela, pai mai bine! Faci doar pentru tine! Nu mai ai asa mult de luru =))
ReplyDeleteTe pup!
Dorina, cred ca si eu va trebui sa fac cîteva borcane de zacusca cu fasole. Ca si mie mi-o place tare mult!
ReplyDeletexo
Mirele, si eu tot spun ca termin, si tot mai se iveste cîte ceva. Noroc ca vine iarna si se termina recolta =))
ReplyDeletePupici :*
Cat, daca ar fi ajuns mama mai repede, as fi facut zacusca cu bureti din padure... sigur ar fi fost si mai buna. Alor mei le-o place mult asta cu ciuperci. Desi ma dau în vînt dupa ciuperci, mie clasica si cea cu fasole îmi plac mai mult :D
ReplyDeletePup xo
Alice, adevarul e ca rosiile alea sînt wow. Cele mai bune rosii. Dulci, carnoase, aromate si fara prea multe seminte.
ReplyDeletePupic :*
Adela, la mine problema a fost focul. Nu puteam potrivi sa nu sara... ori era prea încet, ori prea tare. de aia mestecam, sa mai iese bulele de aer care se formau de la clocotitul mocnit, ca altfel explodau :D Dar de prins nu am avut treaba. Era mai bine daca aveam si oala mai mare olecuta :D
ReplyDeletePupic :*
DiaMar, egal ce reteta, orice zacusca e buna :)
ReplyDeletePup :*
Livia, eu chiar nu am experienta cu fiertul în cuptor, si nici nu stiu cum iese. Nu am probat niciodata. Toti cei la care am probat, o fierb pe foc. Chiar ma intereseaza. Mi se pare foarte convenabila metoda, si cred ca iese bine si ca textura.
ReplyDeletePupic :x
Bianca, a mea e cea de vinete si ardei, si ce acu fasole :*
ReplyDeleteBobita, succes si ai grija de pereti =))
ReplyDeletePup xo
Alinutzika, poate te încumeti si faci :D
ReplyDeletePupici :)
Sara, de acum asteptam sa vina iarna! =))
ReplyDeletePupici :*
Muuulta munca dar,si rezultatul pe masura...si apoi,toate ingredientele de gradina,trebuie sa aiba un gust divin ca arata bestial...am sa visez la noapte zacusca cu ciuperci!!!Nu glumesc la cum arata...
ReplyDeleteTe-am pupat si o seara minunata!!!
Si eu chiar vin acum de la Antonina, si cred ca la noapte nu mai pot dormi.
ReplyDeletePetro, te pup draga mea. Trimit o portie de zacusca. Pîna dimineata e la tine :*
La capitolul asta sunt si eu. Chiar in seara asta fac o portie, dar reteta mea este un pic schimbata.
ReplyDeleteAm facut si am mancat multe feluri de zacusca la viata mea, dar una mi-a picat la suflet si anume o reteta in care ardeii capia sau gogosarul sunt in cantitate mai mare decat vinetele. Zacusca iese o culoare superba si apetisanta de la ardei, care nu sunt copti, sunt maruntiti la robot ca si ceapa.
A ta arata minunat si cand citesc si vad ce ma asteapta, off, ma apuca nebunia. Bine ca te-ai scapat.
Pupici!
Maya, te-ai scos :) Ai reteta pt provocare :) Trebuie numai sa imi trimiti si mie datele ;) Astept cu drag
ReplyDeleteVasi, si mie îmi place zacusca mai dulceaga, dar alor mei nu. Cu ardei mai multi iese asa dulce, si e minunata de la aroma ardeilor.
ReplyDeleteO zi frumoasa :)
Betty, asta o las asa cum e si o sa incerc sa fac altceva. Poate cu pere. Chiar mi-e dor de o dulcegarie cu pere!
ReplyDeleteMultumesc pentru invitatie si multi pupici :*
Maya, harnicutza mea draga! Greu mai ajung de cand a inceput scoala, inca nu ma dezmeticesc.
ReplyDeleteAtat de impecabil arata tot ce faci de-mi vine sa nu mai intru la tine ca dau in depresie :)))))
Minunat! Totul.Si retetele tare faine ;)
ps. Am zis ca vin la concurs dincolo, pe forum, dar , desteapta cum sunt :D, am tot facut eu mancaruri fara sa fac o poza cu ceea ce se cere acolo (biletelul in care trebuie sa specific):D :)).
Trebuie sa-mi fac timp sa prepar ceva bunutz.
Gaby, asa-s de harnica de zbiara furnicuta din mine :D
ReplyDeletePup si nu te mai stresa cu scoala :P
Hai la concurs, ca mai este vreme pîna în 24.
Te pup :*
Am facut-o pe cea cu ciuperci. N-am mai mincat din asta si e taaare buna. Acum ma pregatesc, sa o pun in borcane. Mersi de impuls, Maya !
ReplyDeletemultumesc maya, chiar cautam o reteta pentru a incerca sa facem zacusca prima oara :)
ReplyDeletePofta buna :)
ReplyDelete