Dulceata de cirese amare
- 2,5 kg cirese amare(cîntarite fara sîmburi!)
- 1,6 kg zahar
- zeama de la o lamîie
Ciresele mele au fost foarte coapte,
si pe lînga aroma usor amaruie au fost tare dulci.
Le am din padure,deci sînt cît de bio se poate :)
Daca ciresele nu sînt foarte coapte si dulci bine,
adaugati înca 3-400 g zahar la cantitatea de cirese
(vorbesc de 2,5 kg,cîntarite fara sîmburi!!!)
Sînt destul de maruntele.
Nu se pot scoate sîmburii cu aparatul pentru ciresele de marime normala.
Unele fete au reusit cu o tepusa/scobitor,altele cu o agrafa.
Ale mele fiind foarte coapte,nu a mers decît prin apasare usoara pe cireasa.
A functionat foarte bine,fructele au ramas aproape întregi.
Dupa ce am scos sîmburii,am adaugat zaharul
pe care l-am amestecat doat învîrtind si scuturînd usor de vas
Nu am învîrtit cu lingura sa nu le strivesc.
Le-am pus la fiert la foc linistit,
timp de vreo 1 si jumatate.Cînd si cînd învîrteam usor .
La jumatatea timpului de fiert am adaugat zeama de a o lamîie.
Ultimele 10 minute de fiert(în total a fiert vreo 2 ceasuri),
le-am lasat la foc mai iute,sa se îngroase dupa placul meu.
Aveti grija sa nu o îngrosati ca o marmelada.
Tineti cont ca dupa racire devine putin mai groasa.
Se pune înca fierbinte în borcane,care se întorc cu gura în jos 10 minute.
Un borcan l-am lasat deschis..si asteptam sa se raceasca .
Are o culoare asa frumoasa!Este foarte parfumata si are o aroma de..woww!
si pe lînga aroma usor amaruie au fost tare dulci.
Le am din padure,deci sînt cît de bio se poate :)
Daca ciresele nu sînt foarte coapte si dulci bine,
adaugati înca 3-400 g zahar la cantitatea de cirese
(vorbesc de 2,5 kg,cîntarite fara sîmburi!!!)
Sînt destul de maruntele.
Nu se pot scoate sîmburii cu aparatul pentru ciresele de marime normala.
Unele fete au reusit cu o tepusa/scobitor,altele cu o agrafa.
Ale mele fiind foarte coapte,nu a mers decît prin apasare usoara pe cireasa.
A functionat foarte bine,fructele au ramas aproape întregi.
Dupa ce am scos sîmburii,am adaugat zaharul
pe care l-am amestecat doat învîrtind si scuturînd usor de vas
Nu am învîrtit cu lingura sa nu le strivesc.
Le-am pus la fiert la foc linistit,
timp de vreo 1 si jumatate.Cînd si cînd învîrteam usor .
La jumatatea timpului de fiert am adaugat zeama de a o lamîie.
Ultimele 10 minute de fiert(în total a fiert vreo 2 ceasuri),
le-am lasat la foc mai iute,sa se îngroase dupa placul meu.
Aveti grija sa nu o îngrosati ca o marmelada.
Tineti cont ca dupa racire devine putin mai groasa.
Se pune înca fierbinte în borcane,care se întorc cu gura în jos 10 minute.
Un borcan l-am lasat deschis..si asteptam sa se raceasca .
Are o culoare asa frumoasa!Este foarte parfumata si are o aroma de..woww!
M-am uitat şi mi s-a făcut o poftă nebună, nebună, nebună...
ReplyDeleteCristian,te servesc cu dulceata si un pahar cu apa rece :)
ReplyDeleteCe bine ti-a iesit!Arata perfect. Am incercat si eu saptamana trecuta si mi s-a intarit foarte tare...nu stiu exact din ce motiv.
ReplyDeleteEu nu sunt o mare "dulcetareasa" dar o dulceata de cirese amare n-as refuza niciodata. :))
ReplyDeleteTe rog sa faci si pentru mine prajituri fara zahar...Of!
ReplyDeleteMor cand ma uit la retetele tale.
Maya,
ReplyDeletetu vrei sa ma omori... :-)
ai tit retete din astea cu fructe care aici, la noi la campie, nu prea se gasesc.
Ma dau in vant dupa dulceata de cirese amare... din pacate, aici nu am vazut.
Noi tot facem de cirese, visine si zmeura, ca avem in curte.
A! Stii cumva cum se face dulceata de pere?
Sau compot de pere? Si de prune?
Ai preparat cele mai bune dulceturi romanesti (pot spune si moldovenesti, ca nu lipseau din bufetul bunicilor - alaturi de serbeturi si siropuri). Nu stiu daca ai facut si de trandafiri. Eu am facut dulceata de trandafiri cred ca acum vreo 5 ani si de-atunci n-am mai gasi petale.
ReplyDeleteDe nuci si de cirese, urmeaza sa fac.
Dianais,poate ai fiert-o la foc prea puternic.Cum la dulceturi se pune mult zahar,la foc iute se caramelizeaza rapid.
ReplyDeleteEu o fierb la foc mic,apoi spre sfîrsit foc mai iute,dar stau lînga ea.Siropul nu trebuie sa se închege foarte gros,pentru ca dupa racire se mai îngroasa putin.
Miha,si eu am o slabiciune pentru dulceata asta..si nici eu nu ma omor cu dulceturile :)
ReplyDeleteHmmm,prajituri fara zahar?Te referi la înlocuitori?
ReplyDeleteAM facut,dar nu mi-au placut.
AM facut chiar si compot cu sorbitol,si a tinut bine.Nu s-a simtit diferenta..dar nu stiu daca înlocuitorii astia-s mai sanatosi.
Eu as folosi îndulcitorii artificiali,doar în cazuri de exceptie(diabet..sau alte boli..cure..etc)
al2lea,
ReplyDeleteNu am facut niciodata dulceata de pere,dar ma gîndesc ca ideal ar fi sa se faca înainte un sirop de apa cu zahar care sa se fiarba pîna are deja o consistenta,apoi adaugate perele,zeama de lamîie,si eventual un condiment/vanilie,scortisoare..sau nimic,apoi fiarta mai departe pîna se îngroasa putin.
Nu am facut de trandafiri,dar o sa fac si din aia ..cîndva :D
ReplyDeleteîi ador mireasma :)
al2lea,
ReplyDeleteacu vad si ultimul rînd! :D
Compotul eu îl fac asa:
Curat fructele,le sapal si tai (în cazul perelor),le pun în borcane.Fac o zeama din apa si zahar(cantitatile în functie de marimea borcanului),acopar perele,închid bine capacul,apoi asez borcanele într-o oala mare si le acopar cu apa.Le fierb pîna îmi plac cum arata.
La perele suculente si moi..25 minute de cînd clocoteste apa,cam ajung..la pere tari,mai mult.
La aceasta metoda este foarte important ca borcanele si capacele sa fie perfect curate,chiar sterilizate/fierte în apa.Asa ,compotul tine mult timp.
Compot de prune fac la fel.
Vielen Dank!
ReplyDeleteAber es ist zu kompliziert für mich...
:-)
Maya, sa stii ca nu trebuie sa stai doua ceasuri dupa o dulceata sa fiarba. Am o foarte veche reteta pe care o folosea bunica si o folosesc si eu de ani buni...rezultatul e exceptional. 1kg fructe(dupa curatare, eliminare samburi), 1kg zahar, se alterneaza straturi fructe-zahar, ultimul de zahar, in oala ce va fi pusa la fiert,cu fundul ff gros si destul de inalta, desigur, se lasa asa de seara pana dimineata cand, se pune la foc mic pana incepe sa fiarba si se mareste bine focul dupa aceea, pret de un sfert de ora, se ia de pe foc, se lasa pana a doua zi si dupa acelasi model, mai fierbe 10 min, se adauga si zeama de la o lamaie sau lamaie feliata, depinde de fructe. Tine si doi ani in camara..mai mult nu pot sa stiu :) iar culoarea e irezistibila, nu trebuie pusa fierbinte in borcane, basca fructele care nu se zdrobesc deloc, raman intregi si carnoase. Desigur, reteta e buna in cazul fructelor care nu necesita prepararea unui sirop in prealabil dar mie mi-a iesit si cu jumatati de caise mici si caisele nu prea lasa zeama. Chestia cu timpul de fierbere e valabila doar la cantitatea asta kg/kg...daca se creste nr de kg, nu mai merge pt ca va fi mai mult suc lasat de fructe in oala si dulceata va fi prea subtire iar daca se fierbe mai mult pt ingrosare, nu mai garantez culoarea absolut fantastica...parol!
ReplyDeleteMayaaa, tu stii de cand nu am mai mancat dulceata de cirese amare? De vreo 4-5 ani! Gata, o pun pe mama la treaba :P
ReplyDeleteE una din preferatele mele :)
al2lea,doar se aude coplicat,dar nu e! :P
ReplyDeleteMada,eu nu sînt un om cu rabdare..La mine trebuie sa fie gata în aceeasi zi,sau imediat dac a se poate :D
ReplyDeleteMultumesc de reteta.Poate cu batrînetea vine si rabdarea..o sa tin seama de reteta ta :)
Edith,nici eu nu mai mîncasem din copilarie..si-a dat norocul peste mine ca am gasit pomul :D
ReplyDelete