July 15, 2013

Fettuccine Alfredo (Raw Vegan) & Salata de conopida (Vegan)

Daca va plac dovleceii cruzi, sigur va place si aceasta reteta. Daca nu sînteti siguri ca va plac, dar vreti sa încercati, pregatiti doar o portie mica, iar de restul de maioneza/crema de caju nu va faceti griji, ca sigur îi veti gasi o alta utilizare. De exemplu la o salatica de conopida cruda sau fiarta. Cum va place. O sa va arat ce-am "construit" eu.  
 
Fettuccine Alfredo, inspired by Dexter :)




Am început cu conopida. Dupa ce am taiat buchetele de pe cotor, le-am spalat si le-a pus la fiert, apoi am trecut la prepararea sosului/maionezei/cremei de caju. În functie de cît de groasa sau subtire, fina sau groaba o preparati, arata ca un sosulet, o maioneza sau o crema...

Ingrediente:

  • 100 g caju/cashew ( din cel crud/uscat, nu cel prajit cu sare sau condimentat)
  • 70-80 ml apa, depinde cît de gros/dens va place
  • 2 linguri zeama de lamîie
  • 1-2 catei de usturoi, în functie de gust
  • sare, piper, nucsoara

Pentru a obtine o maioneza mult mai fina decît cea din imaginea mea, macinati prima data cajuul, apoi prelucrati-l mai departe - adica adaugati si restul ingredientelor pe rînd si amestecati totul într-un blender cu cutit. Eu eram în graba si am adaugat toate ingredientele într-un vas înalt suplu, si am macinat cu mixerul stick. Iese destul de fin si asa. Gustati din sos si daca e nevoie adaugati sare, piper, lamîie, chiar si verdeturi proaspete tocate fin, daca doriti. 

Asa arata maioneza prearata cu toate ingredientele mixate/macinate la gramada : 
 Daca nu va plac punctuletele, folositi piper alb. Mie nu mi-l place, asa ca am folosit negru. 

 
Primii dovlecei din gradina. Cam deformati, dar bio :P 




Pentru fettuccine i-am ales pe cei mai pitici, restul au trecut pe gratar.
I-am feliat pe lungime cu peelerul de curatat legume & fructe. 
 
 
Am pus sos deasupra, am razuit putina nucsoara si am servit cu mare placere.
Ai mei au spus pas. Nu le plac dovleceii cruzi, în schimb salata care urmeaza, le-a placut foarte mult! 
 

 

Între timp conopida mea a fiert, am scurs-o si lasat-o la racit, apoi am zdrobit-o putin pentru a pastra o textura groaba. Noua nu ne place salata de conopida daca e fina/pasta.
Am amestecat conopida zdrobita cu putin ulei de masline (presat la rece), zeama de lamîie dupa gust, sare, piper, usturoi, apoi am adaugat restul de sos/maio, am amesteat usor si am dat salata la racoare.

Ingrediente:

  • conopida fiarta, zdrobita usor/ sau cruda si maruntita
  • maioneza de caju
  • 1 catel de usturoi dat pe razatoare fina
  • zeama de lamîie
  • ulei de masline presat la rece
  • sare, piper




Daca va place conopida cruda, puteti prepara aceasta salata si în varianta raw - e delicioasa! Faceti sosuletul picant bine,  adaugati fulgi de chili uscati sau boia iute. 










5 comments:

  1. Cred că e demenţială maioneza de caju. Trebuie să o încerc!

    ReplyDelete
  2. Ce frumos arata. Mie imi plac dovleceii ;)

    ReplyDelete
  3. Imi place idee de maioneza cu caju,cu conopida nu ma prea impac....merge cu broccoli?
    O zi minunata!

    ReplyDelete
  4. Superbe pozele!!!Imi place la nebunie ce ai gatit acolo!!

    ReplyDelete
  5. Pana curatam dovleceii, caju era mancat..hi,hi...foarte interesant, dar la mine nu o sa apuce sa devina maioneza ;-) puup

    ReplyDelete