Daca va plac dovleceii cruzi, sigur va place si aceasta reteta. Daca nu sînteti siguri ca va plac, dar vreti sa încercati, pregatiti doar o portie mica, iar de restul de maioneza/crema de caju nu va faceti griji, ca sigur îi veti gasi o alta utilizare. De exemplu la o salatica de conopida cruda sau fiarta. Cum va place. O sa va arat ce-am "construit" eu.
Fettuccine Alfredo, inspired by Dexter :)
Am început cu conopida. Dupa ce am taiat buchetele de pe cotor, le-am spalat si le-a pus la fiert, apoi am trecut la prepararea sosului/maionezei/cremei de caju. În functie de cît de groasa sau subtire, fina sau groaba o preparati, arata ca un sosulet, o maioneza sau o crema...
Ingrediente:
- 100 g caju/cashew ( din cel crud/uscat, nu cel prajit cu sare sau condimentat)
- 70-80 ml apa, depinde cît de gros/dens va place
- 2 linguri zeama de lamîie
- 1-2 catei de usturoi, în functie de gust
- sare, piper, nucsoara
Pentru a obtine o maioneza mult mai fina decît cea din imaginea mea, macinati prima data cajuul, apoi prelucrati-l mai departe - adica adaugati si restul ingredientelor pe rînd si amestecati totul într-un blender cu cutit. Eu eram în graba si am adaugat toate ingredientele într-un vas înalt suplu, si am macinat cu mixerul stick. Iese destul de fin si asa. Gustati din sos si daca e nevoie adaugati sare, piper, lamîie, chiar si verdeturi proaspete tocate fin, daca doriti.
Asa arata maioneza prearata cu toate ingredientele mixate/macinate la gramada :
Daca nu va plac punctuletele, folositi piper alb. Mie nu mi-l place, asa ca am folosit negru.
Primii dovlecei din gradina. Cam deformati, dar bio :P
Pentru fettuccine i-am ales pe cei mai pitici, restul au trecut pe gratar.
I-am feliat pe lungime cu peelerul de curatat legume & fructe.
I-am feliat pe lungime cu peelerul de curatat legume & fructe.
Am pus sos deasupra, am razuit putina nucsoara si am servit cu mare placere.
Ai mei au spus pas. Nu le plac dovleceii cruzi, în schimb salata care urmeaza, le-a placut foarte mult!
Ai mei au spus pas. Nu le plac dovleceii cruzi, în schimb salata care urmeaza, le-a placut foarte mult!
Între timp conopida mea a fiert, am scurs-o si lasat-o la racit, apoi am zdrobit-o putin pentru a pastra o textura groaba. Noua nu ne place salata de conopida daca e fina/pasta.
Am amestecat conopida zdrobita cu putin ulei de masline (presat la rece), zeama de lamîie dupa gust, sare, piper, usturoi, apoi am adaugat restul de sos/maio, am amesteat usor si am dat salata la racoare.
Am amestecat conopida zdrobita cu putin ulei de masline (presat la rece), zeama de lamîie dupa gust, sare, piper, usturoi, apoi am adaugat restul de sos/maio, am amesteat usor si am dat salata la racoare.
Ingrediente:
- conopida fiarta, zdrobita usor/ sau cruda si maruntita
- maioneza de caju
- 1 catel de usturoi dat pe razatoare fina
- zeama de lamîie
- ulei de masline presat la rece
- sare, piper
Daca va place conopida cruda, puteti prepara aceasta salata si în varianta raw - e delicioasa! Faceti sosuletul picant bine, adaugati fulgi de chili uscati sau boia iute.
Cred că e demenţială maioneza de caju. Trebuie să o încerc!
ReplyDeleteCe frumos arata. Mie imi plac dovleceii ;)
ReplyDeleteImi place idee de maioneza cu caju,cu conopida nu ma prea impac....merge cu broccoli?
ReplyDeleteO zi minunata!
Superbe pozele!!!Imi place la nebunie ce ai gatit acolo!!
ReplyDeletePana curatam dovleceii, caju era mancat..hi,hi...foarte interesant, dar la mine nu o sa apuce sa devina maioneza ;-) puup
ReplyDelete