Ingrediente pentru o portie:
- 1 para, spalata, taiata în patru, îndepartat casuta de seminte
- 1 lingurita zahar brun
- 50-60 g gorgonzola dolce
- 3 nuci, miezul
- 2 felioare pîine alba (faina de spelta)
- 1 lingurita ulei de masline presat la rece
- 1 lingurita miere (flori de pomi fructiferi. O miere superba!)
- 1 lingura zeama de lamîie, pentru a împiedica oxidarea rapida a perelor
Feliile de para le-am stropit imediat cu zeama de lamîie, apoi le-am presarat cu zahar brun, pe partile taiate.
Am pensulat tigaia cu o lingurita de ulei de masline, am încins-o putin si am adaugat cele doua felioare de pîine în mijloc, perele în margine, iar miezurile de nuci lînga pere. Direct lînga sursa caramelizatoare. Pe masura ce perele se caramelizeaza, lasa putina zeama caramelizata pe care o prind nucile. Ar fi pacat sa ramîna savoarea în tigaie. Se scot pe masura ce se rumenesc. Se repartizeaza direct pe farfuria în care se va servi. Pîinea e gata prima. Nu o lasati sa se maroneasca. Evitati deshidratarea agresiva. Pe alocuri aurita, este suficient. Nucile, sînt si ele caramelizate rapid, le asezati pe lînga pîine. În final se maronesc si perele usor, le asezati pe ele, pe unde aveti loc. Gorgonzola o taiati în 2-3 cubulete, o asezati peste pîine si stropiti totul cu un firicel subtire de miere si serviti cu maaare pofta!
Super ispititor, Maya! Te pupik
ReplyDeleteminunat! pup :D
ReplyDeleteMmmm...au un aspect...yummy:)
ReplyDeleteAsta da tentatie! Cu siguranta o sa le fac si eu. Abia astept!!! Pupici Maya. O saptamana frumoasa
ReplyDeleteArata minunat! Am vazut si eu reteta in revista "Bucataria de azi " si chiar ma gandeam ca trebuie sa fie o minunatie!
ReplyDeleteDumnezeule, e inuman sa vad asa ceva la ora asta...
ReplyDeleteCe chin, ce durere!
N-am gorgonzola, N-am pere!
arata foarte foarte apetisant!Mi-e pofta deja...:))
ReplyDeleteNu am mai facut nimic cu pere de ceva vreme. Mi-ai dat o idee minunata!Yummy!Pup!
ReplyDeleteAm mai poftit la aceasta combinatie... si-acum din nou.. Absolut delicios trebuie sa fie!!
ReplyDeletePup cu drag!
Superba reteta!
ReplyDeletePoze minunate! O saptamana de vis iti doresc!
Cunosc si eu reteta, este a lui Nigel Slater pe care il urmaresc destul de des la tv nu numai pt. retetele lui ci si pentru felina pe care o detine :))
ReplyDeleteInteresanta reteta si mai ales rafinata.
Maya, pozele tale sunt de ne egalat.Stralucirea perelor in poze cred ca numai aparatul tau o poate reda asa.
Incercam neaparat! Ca prea arata bine si contine numai lucruri bune!
ReplyDeleteCu talentul culinar stam noi mai rau, ca pofta avem :)
Ai un premiu de ridicat: http://gatimimpreuna.blogspot.ro/2012/06/one-lovely-blog-award.html, cu mare drag!
ReplyDeleteAm incercat-o, este SUPERBA, nu pot decit sa le animezi pe cititoare s-o probeze. Multumesc pentru reteta.
ReplyDeleteChiar am in plan o combinatie de branza cu fructe .
ReplyDeleteNu ma mai satur de ele . :)
Wow, m-ai socat cu aceasta reteta in primul rand habar nu aveam ce inseamna gorgonzola.
ReplyDeleteIn al doilea rand avand in vedere ca e vara sunt de parere ca e o reteta excelenta.
Mika, merci :)
ReplyDeleteDiamond, te pup!
ReplyDeleteMerci, Ramona!
ReplyDeleteDiana, spor la treaba! Te asigur ca e un deliciu!
ReplyDeleteMimita, poate o încerci :)
ReplyDeleteLilly, sigur se vor întîlni cîndva ingredientele la masa ta! Trebuie! :D
ReplyDeleteAlina, probeaza-le! Superbe!
ReplyDeleteLicuta, sigur îti place combinatia.
ReplyDeleteSimona, nu pofti, fa-le! Perele :P
ReplyDeleteVasi, multumesc! Un we minunat!
ReplyDeleteNataly, reteta exista în enshpe varriante în bucatariile tuturor bucatarilor TV. Între timp am vazut o gramada de variante. Unii folosesc alta miere, altii nuci diferite, alte varietati de pere... etc. In final cred ca toate-s la fel dde bune! Eu în orice caz le voi repeta.
ReplyDeleteMultumesc pentru complimente, esti tu o draguta! Pozele mele sînt... poze :)
xo
Amelia si Stefan, va multumesc. Spor la treaba!
ReplyDeletexo
Mykyduta, multumesc pentru premiu!
ReplyDeleteRoswitha, ma bucur ca ti-a placut! Multumesc de vizita!
ReplyDeleteLia, noi fete de "ciobani" =))
ReplyDeleteTuri, ma bucur ca-ti place si îti multumesc pentru vizita!
ReplyDeleteApetisante!La asa poze cum sa nu poftesti!
ReplyDeleteTeo, merci draguta!
ReplyDeleteSe decreteaza... awosome.
ReplyDeleteNu am rezistat si am facut-o . Tocmai am terminat-o de mancat :).
Asta facuta de mine, am curatat perele de coaje ca sa le caramelizez peste tot.
Cred ca ar merge si cu perele facute si la cuptor.. poate o sa o incerc intr-o zi :)
Vincent, tu esti un robotel mic care repeta mereu acelasi mesaj din spatiu? :D
ReplyDeleteMultumesc de vizita.
TWO, mie mi le plac cu coaja! Se tine para mai "tzapana" :D
ReplyDeleteMa bucur ca ti-a placut! :)
mmmmmmm, yummmy, poftiti la desert, nu cred ca mai ramane ceva si sigur nu dureaza mult pana ce sunt terminate aceste delicii gustoase si apetisante ;)
ReplyDeleteUn deliciu! Bine ca mi-ai amintit, trebuie sa le refac!
Delete