Pentru gustul meu, supa asta este cea mai cea dintre toate cele :)
Butternut,este un dovleac care are o forma de para si coaja subtire.
Pulpa este de un portocaliu intensiv, cu o textura mai untoasa, dulceaga si are o aroma usoara de nuca.
Se poate prepara cam în orice fel... copt, prajit, fiert/în supe, cu carne, merge bine si la deserturi, si la fel de gustos este si gatit foarte picant.
- 530 g Butternut (pulpa)
- 70 g Gorgonzola
- 1 para mica coapta bine
- 50 g unt
- 1 lingura ulei de susan
- 1 ceapa mica
- 700 ml supa de pui
- 50 ml smîntîna de frisca(subtire)
- patrunjel
- sare
- piper
- nucsoara
- salvie pentru decor(fac.)
apoi le taiem cuburi de marime aproximativ egala.
Curatam ceapa si o tocam grob.
O scaldam în unt topit amestecat cu ulei de susan,
pîna devine transparenta si usor aurie.
O scaldam în unt topit amestecat cu ulei de susan,
pîna devine transparenta si usor aurie.
Stingem cu supa de pui fierbinte,
dupa care adaugam dovleacul, para si patrunjelul.
Saram, piperam dupa gust.
Lasam la fiert timp de 25-30 minute(controlati dovleacul, trebuie sa fie moale bine).
Cu mixerul stick facem un piure fin. Degustam.
Adaugam sare si piper daca e nevoie,
iar cine doreste poate adauga nucsoara rasa fin.
Adaugam gorgonzola,
si amestecam la foc mic, pîna se topeste.
Înainte cu 1-2 minute sa luati supa de pe foc, aduagati smîntîna.
Degustati si condimentati daca e nevoie.
Se decoreaza cu frunze de salvie tocata fin, sau cu frunze întregi... dupa plac.
Eu am servit-o cu pîine prajita,
cu o bucatica de gorgonzola..
care se topea pe pîinea fierbinte..
Delicios!
Mmmmmm...
cu o bucatica de gorgonzola..
care se topea pe pîinea fierbinte..
Delicios!
Mmmmmm...
Doamne Maya ce bunatate o fi :P :P... nu cred ca o sa gasesc dovleac din acela la noi :(
ReplyDeleteWeek-end placut!
Super supica ! Si prezentarea este minunata ;)
ReplyDeleteYummy! Am si eu in gradina dovlecei din aia, dar supa nu am facut niciodata. Gorgonzola e branza mea preferata, dovleac am, deci...cred ca ar merge sa incerc. Pozele arata minunat!
ReplyDeleteIncredibil cat de frumos poate arata o supa !
ReplyDeleteArata extraordinar Maya.. si gorgonzola aia pe paine prajita trebuie sa fi fost o nebunie! Felicitari :)
ReplyDeleteMaya, indraznesc sa te intreb pe tine, pt ca tu esti prima bloggerita pe care am descoperit-o si care m-a lasat masca :) ... cum pot sa fac si eu sa postez poze mari pe blogul meu? am incercat sa editez html, dar imaginea pierde din calitate. Am intrebat si pe culinar, dar nu-mi raspunde nimeni. Multumesc mult Maya!
ReplyDeleteIsa,merge bine si cu dovleac pentru praji/strudel.Deci sa fie unu din ala cu pulpa portocale,aromata si dulceaga.
ReplyDeleteMerci la fel:)
Multumesc,Ala :)
ReplyDeleteMarilena,atunci nu-ti ramîne decît sa încerci.Mie mi-o place la nebunie supa asta.
ReplyDeleteShari,merci mult :)
ReplyDeletePoppy,mie nu-mi place gorgonzola înainte,dar asa topita pe pîine prajita sau în supa asta mi-o place.Eu prefer alea mai picante ca Roquefortul,si în general brînza de oaie :)
ReplyDeleteSilvia,trebuie sa le încarci pe alt server în marimea dorita si de acolo copiezi linkrile imaginilor si le postezi pe blog.
ReplyDeletePoti sa le încarci la http://www.flickr.com/ sau la http://photobucket.com/ ..sau pe orice alt hoster de imagini.Se pot face conturi gratuite.
Multumesc Maya ! :)
ReplyDeleteFoarte apetisanta supa iar reteta este chiar deosebita.Imi place ca ai curajul sa incerci lucruri inedite.Btw, am o reteta de supa de dovleac si eu pe blog, poate vrei s-o vezi.
ReplyDeletewow! ce culoare frumoasa! Din pacate, cum spunea si Isabela, la noi nu se gasesc atatea sortimente de dovleac. Eu am vazut doar dovleac de placinta :(
ReplyDeleteHallo Maya,
ReplyDeleteiaräsi de la Tine o foarte rafinatä Kreation. Compliment mare.
Combinatia cu Gorgonzola este absolut exquisit. Sint total incintat.Si Piinea cu Gorgonzola extra incä ii pune de tot Capacul. respect.
Salutäri Jacob
Nu prea îmi place mie dovleacul, dar supa asta mi-a făcut cu ochiul...
ReplyDeleteBuna . Vad ca si tu ai Page rank 4 . Poate te intereseaza un link exchange cu www.constanteanul.info : Id meu este : sunt_bloggerul_ro
ReplyDeletefelicitari pentru supica! am doua premii pentru tine, vino sa le ridici! weekend placut!
ReplyDeleteCristina,am vazut supa ta.Zici despre aia cu legumele coapte?O s-o încerc si eu neaparat!Foarte unteresanta ideea.Merci :)
ReplyDeleteIna,cred ca iese bine si cu alt dovleac.ca si cel de placinte e mai dulceag.
ReplyDeleteJacob,merci.
ReplyDeleteEu fac multe feluri de supa din diferiti dovleci,dar asta îmi place în mod deosebit :)
Cristian L,vezi poate-ti face si ea cu ochiul :D
ReplyDeleteConstanteanule,o sa ma uit si te anunt.Merci.
ReplyDeleteGaby,merci mult :)
ReplyDeleteAi mei nu stiu daca or sa fie tentati de gorgonzola, dar o supa de dovleac mai simpla tot or sa manance. A ta arata grozav si cred ca si gustul e pe masura.
ReplyDeleteMai ai un premiu de la mine, pentru toata activitatea. :)
Tot eu! Ai un premiu la mine pe blogusor, care se potriveste perfect cu supa asta de dovleac (asa mi se pare mie) ! :)
ReplyDeleteMaya draga, bine te-am gasit! Mi-ai facut o pofta cu supica asta...Maine fac o tura. Multumesc! A, si stiu ca ti-o zic toti, dar pozele tale sunt de milioaneeeeee!
ReplyDeleteO seara faina!
Marina (Seima)
Foarte bine arata....imi place mult si situl tau de aceea te asteapta un premiu pe www.liligospodini.ning.com
ReplyDeleteori de cate ori am intrat la tine am vazut retete parca facute pentru o masa regala...ori locuiesti intr-un castel ori esti cu adevarat o regina...frumos....mi-a placut mereu ce am vazut....supa asta suna tentant, dovleac as gasi , dar mi-e frica s-o fac ca nu-i va placea sotului...noi suntem cu ciorbe ,, supe, cat mai romanesti:)))))
ReplyDeleteMerci,Narnia.Poti încerca cu alta brînza.Cu un Brie simplu,sau ceva mai picant ce va place voua :)
ReplyDeletePoppy,multumesc frumos :)
ReplyDeleteMarina,multumesc.Îti ador creatiile :)
ReplyDeleteTi-a placut supa?
Lil,merci :)
ReplyDeleteJust me..ma faci sa rosesc :D
ReplyDeleteMultumesc pentru cuvintele frumoase la adresa mea.
Sa stii ca si sotul meu e mare amator de ciorbe romanesti,asa cum le cunoastem..dar acum a ajuns mare amator de supa de dovleac :)
Draga Maya, te felicit pentru calitatea blog-ului; il urmaresc aproape zilnic si de cind am inceput sa ma inspir din retetele tale am adaugat si pounds la greutate :-))
ReplyDeleteo intrebare insa: ai incercat vreo reteta cu curry?
Marlena
Draga Anonimule,nu prea le am eu cu acest amestec de curry..m-ai prins !!
ReplyDeleteTotusi mai fac cîte ceva unde adaug putin curry.Uite aici o reteta : http://mayas-esprit.blogspot.com/2009/05/ardei-umplutimai-altfel.html
Am gasit intamplator acest dovleac...in piata...acum este decoratiune langa pisi meu...si ma gandesc sa fac aceasta supa:)cred ca e delicioasa!.Felicitari pentru blog!
ReplyDeleteFoarte buna. Eu am invatat in Elvetia o reteta asemnanatoare- doar ca era cu smantana si condimentata cu mult curry - cred ca la fel de buna.
ReplyDeletemariette,ma bucur ca-ti place si sper ca îti iese o supa buna!
ReplyDeleteDiana,eu nu le prea am cu curry.Folosesc rar.
ReplyDeletePup
Nici nu ma gandeam ca se poate face asa ceva dintr-un dovleac, o sa incerc si eu reteta.
ReplyDeleteMuuulte se pot face din dovleac :)
DeleteMaya, am gatit din nou aceasta reteta - care a devenit un adevarat motiv de bucurie la noi in casa. Din nou a iesit minunata. Multumim pentru inspiratie!
ReplyDeleteBoni? :D
ReplyDelete