Reteta asta de varza rosie, în Bayern, este apreciata lînga o rata/gîsca coapta, sos si galuste din pîine, pe lînga o friptura de purcel, sau chiar vînat, nu este o retata batuta-n cui, ci cam fiecare face dupa gust, zona, vîrsta. Unii o fac cu untura de gîsca sau porc, ulei sau unt, iar condimentata este - de la cuisoare, foi de dafin, scortisoara, piper, chimen... etc. Unii folosesc doar 1-2 din aceste condimente, altii niciunul, iar altii pe toate deodata. Ingredientele care nu au voie sa lipseasca,sînt varza si merele .
Eu merg pe varianta parfumata-dulceaga,care ne-o place la toti.
Eu merg pe varianta parfumata-dulceaga,care ne-o place la toti.
Ingrediente:
- 1 kg varza rosie
- 1 ceapa rosie
- 2 linguri unt
- 2-3 mere
- 1-2 linguri zahar
- 200 ml apa
- 2-3 cuisoare
- o scoarta de scortisoara
- 100 ml vin rosu (fac.)
- otet de vin rosu
- sare
- piper
Tocam varza sau o dam pe razatoare (eu o prefer mai grob taiata/tocata).
Ceapa o tocam maruntel si o caramelizam împreuna cu zaharul, în unt.
Adaugam varza tocata. O lasam 5-10 minute la dunstuit cu capac, învîrtind cînd si cînd.
Merele, eu, le tai cubulete/bucatele, cine doreste le poate da pe razatoare.
Cum ziceam, eu prefer totul mai grob taiat/tocat.
Le adaugam la varza,împreuna cu cuisoarele si scortisoara, condimentam cu sare si piper.
Adaugam vinul. Nu e neaparat nevoie de vin, dar cu, e mai bun. Nu uitati apa !
Lasam sa fiarba... cît de moale ne place sa fie varza.
Scurt timp înainte de a fi fiarta varza, adaugam otet de vin rosu, dupa gust.
Se poate înlocui cu otet de mere.
Potriveste bine la friptura de porc, dar merge si la vita,
sau chiar la vînat... si chiar pe lînga zburatoare.
Ce poze minunate! Si reteta promite teribil! Multe multumiri si felicitari!
ReplyDeleteNah, ca tu stii cat imi plac creatiile tale, de la poze, retete....ai alte doua premii :-))
ReplyDeleteMultumesc!Varza asta a fost compania unei rate în sos de vin si galuste din pîine..o sa le postez si pe alea :)
ReplyDeleteKris,ma duc acusi sa vaz,îti multumesc de pe acum,si o sa le postez pe blog în cîteva zile,ca momentan sînt iar într-o fuga :D
ReplyDeleteTe pup!!
Maya, multumesc frumos de reteta. Am mai incercat alte retete de varza rosie cu mere dar nu au fost nici pe departe ce am cautat. Reteta ta a fost perfecta! Sotul meu a spus ca el ar manca din asta in fiecare saptamana!
ReplyDeleteMa bucur ca v-a placut!
ReplyDelete