Asta e pizza mea preferata. Mie mi se pare cea mai gustoasa si plina de savoare pizza. E vegetala (ovo-lacto), iar cine o doreste vegana sau de post, poate renunta la cascaval fara probleme si înca este un deliciu.
Aluatul pentru o pizza mare ( 35 cm ):
- 220 g faina
- 10 ml ulei de masline
- 100-110 ml apa, depinde de faina
- 10 g drojdie proaspata
- 1/2 lingurita sare
Se freaca drojdia cu putina apa calduta si se toarna într-o adîncitura facuta în mijlocul fainii. Se lasa 10 minute la dospit. Se adauga sarea, apa si uleiul de masline, apoi se framînta pîna aluatul se desprinde de pe peretele vasului sau de pe mîini/depinde cum îl framîntati, cu robot, mixer sau manual. Se formeaza o bila care se lasa la crescut pîna îsi dubleaza volulmul.
Sosul
- 2-3 roii decojite
- 6-8 frunze de busuioc
- 1 catel mititel de usturoi
- 1 lingura ulei de masline
- sare, piper din rîsnita
Cu mixerul vertical se macina rosiile decojite împreuna cu busuiocul si usturoiul. Se sareaza si pipereaza dupa gust, se adauga uleiul si se amesteca.
Pentru deasupra:
- felii de dovlecel galben si verde
- felii de vînata
- felii de ciuperci
- felii de ardei gras rosu
- cascaval feliat subtire sau razuit
- ulei de masline
- oregano uscat
- sare
Eu am folosit preferatele mele: dovlecel verde si galben, vînata, ciuperci si ardei gras rosu.
Le-am spalat, feliat si grilat pe gratarul încins, apoi le-am scos pe o farfurie si m-am ocupat de aluat.
Se întinde putin cu sucitorul, se aseaza pe tava unsa cu un strop de ulei si întinde mai departe cu degetele,
tragînd de aluat, usor spre exterior. Trag din mijloc spre margini. Asa am un blat subtire si margina groasa, asa cum îmi place.
Se niveleaza sosul peste aluat.
Se adauga cascaval felii, bucati sau razuit.
În combinatia asta cel mai bine îmi place cu felii de Provolone affumicato,
dar nu am mai avut, asa ca am folosit felii de Gouda.
Se decoreaza cu feliile de legume grilate, se presara putina sare si oregano uscat,
se stopeste ceva ulei de masline deasupra si se da tava în cuptorul încalzit în prealabil la 250°C.
Se coace pîna aluatul devine auriu-maroniu... stiti voi, pîna e coapta pizza asa cum va place!
Pofta buna si un sfîrsit de saptamîna cu mult soare sau racoros, cum doriti! :)
Cat de bine arata, ma faci sa ma duc sa pun de-o pizza:)
ReplyDeleteN-am mai mancat de mult o pizza, iar o pizza mai dietetica... cred ca niciodata. Asa ca ma voi servi cu o portie virtuala de la tine, ca tare fain mai arata!
ReplyDeletePupici
Nici nu mai stiu de cand nu am mancat pizza.Ce pofta mi-ai facut.Arata super.
ReplyDeleteWeekend placut!
Minunata pizza asta,fac si eu mereu,in diferite combinatii,aseara am avut ciuperci si cherry!Buna oricum!Pupici si we placut!
ReplyDeleteTeribil de bine arata, Maya!!!Mi-ai facut o pofta nebuna de pizza! Pup!
ReplyDeleteAratã mai bine ca la pizzerie, imi place cum ti-au iesit legumele :)
ReplyDeleteDa, arată genial, cred că o să o încerc mâine, că dau drumul la gărtar. Mersi frumos!
ReplyDeleteMaya , nu am mai mancat o pizza de luni bune , iar pizza ta , chiar si vegetariana, e mortala !!!! Vreau si eu !!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteArata minunat, miine facem si noi pizza ;)
ReplyDeleteTe pupik si weekend placut!
Noi suntem mari devoratori de pizza!Am notat deja si reteta ta, trebuie incercata clar!!Duminica placuta!
ReplyDeleteCe colorata este , super fain arata. In seara asta am invitati carnivori la pizza , dar o sa o incerc intr-o zi pentru sufletelul meu :)
ReplyDeleteAi grilat si ciupercile? Musai trebuie incercata!
ReplyDeleteArata super! Adoram pizza ..nici nu se poate altfel. ;-) Si mie imi place cateodata sa o fac cu legume la gratar.
ReplyDeleteciaoooo!
Arata fantastic, Maya, ca de obicei ;). Stiu cat e buna ca e una din preferatele mele; e ceea ce italienii numesc "pizza ortolana" O saptamana frumoasa.
ReplyDeleteHmmm, aceasta cu siguranta am sa o fac pentru mine! Pupici!
ReplyDeleteArata fantastic! Plina de culori.
ReplyDeleteExcelenta!!!
Imi place cum arata :) am sa o incerc si eu
ReplyDeleteArata minunat pizza ta Maya!Culorile acestea minunate te imbie sa o mananci pe loc!:)
ReplyDeleteEXCELENTA!!!
ReplyDeleteAm facut-o fara vinete, ca n-am avut, si-am folosit mozzarella in loc de cascaval, dar m-am lins pe degete. Iti multumesc pentru idee Maya, intr-adevar o pizza tare buna!
Mi-a placut in special aluatul, nu foarte diferit de cum il faceam si eu, dar categoric o varianta mai buna. De acum inainte il voi face tot asa.
Multumesc inca o data si-ti doresc o seara frumoasa!
foarte apetisanta! si eu am incercat mai demult, dar fara sa fac legumele la grill. Cu siguranta grillate sunt mult mai gustoase. O sa incerc si asa. Pupici
ReplyDeleteIoana, intre timp banuiesc ca ai mîncat pizza! :*
ReplyDeleteSimona, nu o vad dietetica, doar deicioasa :D
ReplyDeleteDiaMar, pai mai lasa si tu înghetata si fa o pizza :D Te pup!
ReplyDeleteFlory, asa este. Buna cu orice leguma! Pup!
ReplyDeleteLaura, multumesc! Pup si o duminica frumoasa!
ReplyDeleteMerci, Ramona!
ReplyDeleteGustari congelate, merci!
ReplyDeleteCat, vegetariana e mai buna :D Pup!
ReplyDeleteMika, o duminica frumoasa!
ReplyDeleteHaplea, pofta buna de pe acum!
ReplyDeleteDorina, bine spus. Asa e pentru mine... pentru sufletul meu dovlecos =))
ReplyDeleteIonela, nu am grilat ciupercile, ca erau pitice. Scadeau prea mult =))
ReplyDeleteNico, multumesc :*
ReplyDeleteDiana, si eu ador orice pizza cu legume.
ReplyDeleteAdela, sper sa fie pe gustul tau :)
ReplyDeleteTWO, multumesc!
ReplyDeleteMonica, pofta buna!
ReplyDeleteCosmin/Daiana, asa am facut si noi! Pe loc! :)
ReplyDeleteRoxana, ma bucur mult ca ti-a placut. Poate totusi o încerci si cu vinete. E mai buna :) Daca mai gasesti si provolone afumat... suuuper!
ReplyDeleteAlina, da, grilate sînt mai gustoase. Pup!
ReplyDelete