August 9, 2012

Ratatouille

Ratatouille este o mîncarica de legume proaspete, specifica bucatariei sud franceze, care se poate servi atît calda cît si rece. Legumele de baza pentru ratatouille sînt: dovleceii, vinetele, ceapa, ardei gras, usturoi, rosii. Aromatizarea cu verdeturi proaspete este optionala si/sau în functie de gust. Eu nu as sari-o! Varianta mea e mai sosoasa. Contine putin bulion de rosii, si un strop ( mai ) mare :D de vin alb. Daca aveti în gradina legume si verdeturi proaspete, nu ratati reteta. Ador acest fel de mîncare si îl prefer rece!


Ingrediente:
  • 2 dovleci
  • 1 vînata
  • 2-3 ardei
  • 4-5 rosii
  • 4 fire de ceapa verde
  • 2-3 catei de usturoi
  • 3 linguri ulei de masline
  • 100 ml vin alb sec
  • 150 ml bulion de rosii
  • sare, piper, chili
  • verdeturi proaspete - foi de dafin, ramurele de oregano, frunze de salvie, patrunjel

Legumele se spala si curata de coditele verzi (ardeii, dovleceii, rosiile, vînata) , de seminte (ardeii), de coaja vînta daca doriti, si de foile exterioare ceapa si usturoiul. Toate se toaca în functie de preferinte. Eu toc totul grob si curat vînta de coaja din cauza ca-mi creeaza probleme, de altfel as prefera-o cu coaja. Se încinge putin uleiul, se adauga cuburile de vinete, ardeii tocati grob si rondelele de ceapa, si se rumensc usor pe foc iute. Se sting cu vin, apoi se învîrt cînd si cînd, pîna lichidul se evapora în totalitate.



Se adauga dovleceii si se amesteca mai departe cîteva minute.


Se adauga rosiile, de preferat decojite. Eu le adaug cu tot cu pielita. Dupa ce le învîrt cîteva minute, pielita începe a se dezlipi de pe bucata de rosie, iar eu o îndepartez cu o penseta de bucatarie. Daca am timp mai mult la dispozitie, le curat înainte cu curatatorul special de rosii.


Dupa 2-3 minute adaug bulionul, verdeturile proaspete rupte ( cine doreste le poate toca) si o parte din usturoi. Se lasa sa traga un clocot puternic, dar scurt. Dovlecii nu au voie sa se înmoaie prea tare. Între timp se condimenteaza cu sare, piper si chili (optional). Înainte de a se îndeparta vasul de pe foc, se adauga ustruroiul tocat ramas, se amesteca si acopera vasul, si se lasa cîteva minute la odihna, altfel va ardeti limba si ar fi pacat! De altfel rece este muuuult mai aromat si gustos!


 
Pofta buna!






~~~~~~~~~~~~~~~

Ratatouille conservat - Aici o imagine cu borcanele înainte de a le baga în cuptor.

Imagine atasata



Ingrediente:

  • 1200 g dovlecei
  • 1200 g rosii depielitate
  • 600 g ardei gras rosu
  • 400 g ceapa
  • 300 g vînata
  • 150 ml ulei de masline
  • 7 catei de usturoi
  • 100 ml vin alb sec
  • 6 foi dafin
  • 20 frunze busuioc
  • 5 frunze mari frunze salvie
  • 2 linguri frunzulite oregano
  • piper, sare, chili - proaspat rîsnite


Se pregatesc legumele si verdetutile exact ca în reteta de sus. Se toarna jumatate din cantitatea de ulei într-un vas încapator, se adauga ceapa, ardeii si vînata si se soteaza usor. Se stinge cu vin alb si se amesteca usor pîna se evapora tot lichidul. Se adauga usturoiul feliat si sferturile de rosii, se soteaza împreuna cu celelalte legume pîna se dezlipeste coaja, care se îndeparteaza din vas cu o penseta de bucatarie sau o alta ustensila ( sau le puteti curata de coaja înainte. Atunci le sotati pîna se înmoaie). Se adauga dovleceii, dupa 5 minute si verdeturile si se adauga si restul de ulei. Se lasa la fiert înca 8-10 minute, timp în care se condimenteaza cu sare, piper, chili si se învîrte cînd si cînd.
Asa fierbinte se toarna în borcane curate si uscate, se închid bine cu capace potrivite si se dau în cuptorul rece, pe un gratar pe sina mijlocie, fixat pe 170 °C. Cînd începe a sfîrîi ratatouille-ul în borcane, se coboara temperatura la 150 °C si se mai lasa 15 minute, apoi se opreste focul, iar borcanele se lasa în cuptor la racit încet, pîna a doua zi, dupa care se transporta în camara sau pivnita/ într-un loc racoros ferite de soare. Nu umpleti borcanele cu vîrf si îndesat. Legumaraia are nevoie de ceva loc pentru a clocoti. Altfel curge, murdariti si afumati cuptorul :D

22 comments:

  1. Imi place enorm de mult, iar prezentarea este perfecta! Pup

    ReplyDelete
  2. Mancarica ca mancarica ,dar vasul , vasul e SUPERB !!! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu ador toate vasutele! Daca as avea si un lagar de "depozitare" =))

      Delete
  3. suuupeeeeeerb <3 ador ratatouille <3

    ReplyDelete
  4. O da,excelent!Si noua ne place tare mult,il fac foarte des vara.Vasul e superb,am si eu ceva asemanator!Pupici muuuulti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa si eu. Anul asta pentru prima data l-am si conservat! A iesit superb. La iarna ne vom bucura de ratatouille la borcan :)

      Delete
  5. Absolut delicios! Mi-ai facut o pofta...
    P.S. Si mie imi place vasul!

    ReplyDelete
  6. Mmm, ce bine arata!!!Si mancarica si vasul:)Pupici!

    ReplyDelete
  7. Si mie imi place aceasta "adunare generala".
    Te pup!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, adunare generala. Merci de idee. Asa o sa etichetez borcanele cu ratatouille =))

      Delete
  8. O reteta pe gustul meu, am facut si eu un ghiveci cu legume, daar trebuie sa incerc si ratatouille, nu se poate sa-l ratez ;) Pupici si weekend placut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu, nu ai voie! E ceva bun! Pupici si o saptamîna frumoasa!

      Delete
  9. O mancare simpla si delicioasa!Prezentarea de nota 10+!O zi buna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc. O saptamîna frumoasa, Mariette!

      Delete
  10. Excelenta! Imi place mult. Am facut si eu ceva asemanator.. si e buuun

    ReplyDelete