Pentru prima data în viata mea am gatit o bibilica, si cred ca mi-a iesit foarte bine. Da, stiu, nu-i mare filosofie, doar tot un fel de gaina este... Cu toate astea, am avut emotii. Ma gîndeam ca-i trebuie vreo saptamîna de coacere la cum arata. Nu sta bine cu estetica în comparatie cu un pui care este de un galben cît de cît uniform. Pe spate pielea este mai grasa, asa ca acolo este galbena, dar pe picioare este subtirica, cumva translucida, iar carnea fiind mai închisa la culoare, exteriorul bulanelor dau într-o tenta albastruie :D
Ingrediente:
- 1 bibilica
- 3 morcoviori, taiati grob
- 1 bucata de telina, taiata grob
- 4 echalote pitice
- 2-3 catei de usturoi
- 2-3 tije busuioc
- 2 frunze dafin
- 1 cana vin alb
- 1 cana supa de legume/sau apa
- 1 lingura boabe piper roz*
- 1 lingurita sare de Himalaya
- 2-3 linguri ulei de masline
- 2-3 linguri creme fraîche
- nucsoara proaspat razuita
- 1 lingurita amidon de porumb
- 7-8 cartofi (fac. )
*Pierul roz, nu este de fapt un piper ci fructele unui arbore de provenienta braziliana. Bobitele de piper roz brazilian se gasesc în general sub forma uscata, lucesc si au o culoare rozalie-roscata. Murate se întîlnesc mai rar, dar totusi în magazinele de specialitate, de gasit. Aroma nu este la fel de intensiva ca a piperului negru, dar ceva mai iute. Un iute placut.
Va rog remarcati cartofii roz frumosi, din productie proprie!
Am sarat si piperat zburatoarea pe interior cît si pe exterior. În interior am introdus cîteva bucatele de telina, morcovi, tijele de busuioc cu tot cu frunze, un catel de usturoi, o echalota taiata-n patru si am încheiat c-o frunza de dafin. Atît a încaput, pasarea fiind mititica. Am asezat bibilica cu pieptul în sus într-o oala de fonta emailata stropita cu ceva ulei de masline, am pus restul de legume pe lînga, am turnat vinul si supa si am dat vasu în cuptorul fixat la 180° C timp de aproximativ 2 ore. Cînd pasarea a început a se maroni usor, am acoperit vasul cu o folie de aluminiu pentru a evita rumenirea prematura. Cînd si cînd am verificat si stropit pasarea cu zeama din oala. Înainte cu 10 minute am descoperit vasul si am lasat sa se mai rumeneasca putin pielea, dupa care am scos pasarea si am pastrat-o calda pîna am facut sosul.
Zeama aromata din vas am strecurat-o de legume, frunze si boabe de piper. Am pus-o pe foc, iar cînd a început a clocoti am legat-o cu putin amidon de porumb, apoi am adaugat creme fraîche, am amestecat cu telul si am tras vasul de pe foc. Am condimentat cu nucsoara proaspat razuita si am obtinut un sosulet delicios.
Am servit bibilica cu cartofi fierti pe abur si sosul aromat, picant si foarte gustos.
arata minunat! cartofii sunt mai mult decat frumosi :*
ReplyDeleteCitind primele randuri ma gandeam ca poza nu e cine stie ce , dar ti-a iesit super , asa ca nu mai gasi scuze ... e mai mult decat ok ..... iar cartofii i-am remarcat si pe facebook ;) ... sunt grozavi ;) si au o culoare superba !!!
ReplyDeleteAtit de dragi imi sunt postarile tale, le savurez ca pe o poveste !
ReplyDeleteEsti minunata !
Vio
Ioi (ca io-s din Ardeal...), numa bun de pus in vitrina!!! Ori la rana...
ReplyDeletePupici multi!
Maya, ti-a iesit foarte bine, imi place sosul si mai ales cartofii :)
ReplyDeleteArata minunat!
ReplyDeleteSi eu am remarcat cartofii :)
Nu am mancat niciodata bibilica. la tine arata tare bine!
ReplyDeleteDemnã de un ospãt pe cinste, ce as pãpa-o!imi place prezentarea:)
ReplyDeletenu am avut ocazia sa mananc bibilica dar pot spune ca arata foarte bine cea pregatita de tine.chiar as vrea sa incerc dar cred ca nu am sanse sa gasesc pe aici.pupicei
ReplyDeleteCe culoare frumoasa au cartofii!!! si bibilica aia e dementiala!! prezentare mi-a lasat un nod in gat de pofta! ca de obicei ;) pupici
ReplyDeleteArata minunat, cu o prezentare superba (dealtfel ca toate prezentarile tale), iti doresc o saptamana frumoasa!
ReplyDeleteFoarte frumos arata papica ta.Te pup!
ReplyDeleteAha ,
ReplyDeleteDeci de la tine vine vorba :
Sa ma bati la bibilica ! :))
Ca e greu sa te bata cineva la cum gatesti si cum expui gateala . :)
ce bine araata...iar sosuletul e demnetial!si da, am remarcat si cartofiorii :)
ReplyDeleteSi eu am avut emotii cu prima bibilica!Imi place mult sosul, il incerc si eu.
ReplyDeleteSuper ti-a iesit,arata minunat!Cartofii i-am vazut de ieri pe fb,te pup!
ReplyDeleteEmily, si noi sîntem tare încîntati de cartofii nostri :D
ReplyDeleteNeamtu' zice asa : "Die dümmsten Bauern haben die dicksten Kartoffeln!" ... adica, cu cît mai prost taranul, cu atît mai gras cartoful! =))
Cat, bibilica chiar arata "comic". Fiica-mea a zis ca nici nu probeaza la cum arata cruda. Dupa coacere, a zis ca doar piept de asta mai vrea! =))
ReplyDeleteVio, tu esti taaare draguta cu mine. Te pup si-ti multumesc! :*
ReplyDeleteIoi, Sandra, si barbatu-meu e ardelean! :P
ReplyDeleteTe pup :*
Mihaela, sosul chiar e minunat, si cartofii, dar si bibilica m-a încîntat. Mai ales ca nu mi-am închipuit ca are asa multa carnita pe ea. Tare gustoasa :)
ReplyDeleteAlexandrina, multumesc pentru remarcare =)) Te pup!
ReplyDeleteLoredana si Robert, eu v-o recomand. Daca va place puiul, sigur va place si bibilica, care dupa parerea mea este mai gustoasa.
ReplyDeleteRamona, multumesc :)
ReplyDeleteSarah, deschide geamul,portia ta te cauta! xoxoxo
ReplyDeleteAnto, multumesc. A fost gustos, si se va repeta :)
ReplyDeleteCristina, multumesc la fel. Saptamîna mea a inceput bine. Fata are vacanta, sotul weekend prelungit(de vineri pîna miercuri :D ), avem si-o musafira, am colindat putin partea de sus a Austriei... am avut vreme frumoasa. Ce mai... mai rau sa nu fie :D
ReplyDeleteO saptamîna frumoasa si tie! :*
DiaMar, multumesc! :*
ReplyDeleteLia, merci mult! Ma rasfeti cu bataita, mmmm, lecker! :D (fiecare întelege ce vrea =)) )
ReplyDeleteTe pup!
Ophelia, combinatia a fost delicioasa. Merci :*
ReplyDeleteLilly, e tare gustos sosuletul de la vin, si tot ce lasa bibi&legume+ olecuta creme fraîche. Si da bine cu cartofii :D
ReplyDeleteFlory, cartofii astia au ajuns starlete! Dar serios ca merita! Sînt oachesi :D
ReplyDeletePupici xoxoxo
Minunat arata!!!Yummy, vin cu mamaliguta sa inting in sosul ala delicios:)Pup!
ReplyDeletePai nici eu nu am gatit bibi pana acum!Cum a fost ca arata ff bine?
ReplyDeleteLicuta, ar merge perfect cu mamaliguta! Asa ca hai!
ReplyDeleteTeo, la noi a avut succes maxim, asa ca se va repeta! :D
ReplyDeleteUn meniu minunat, felicitari. Pup!
ReplyDeleteArata senzational!
ReplyDeleteNu am mai mancat bibilica de muuulti ani!!!!
Un deliciu!
Foarte apetisant şi delicioase!
ReplyDeleteMulte delicatese fierte.
sărut
Gizi
Bibilica n-am mancat nici n-am gatit,asa ca merg pe mana ta.Sosul ala trebuie ca este grozav.
ReplyDelete|||||Da'ce cartofi aratosi cresc in gradina ta !
Sara, multumesc :)
ReplyDeleteGizi, multumesc si te pup! xoxoxo
ReplyDeletePansy, asa este. Cartofi ca ai mei, rar mai vezi! =)) Glumesc! Ma laud si eu cu o cosarca de cartofi =))
ReplyDeleteOhh de cand nu am mai mancat bibilica...eram mic copil cand bunica mea crestea bibilici, insa din ce imi amintesc, era taaare gustoasa :)
ReplyDeleteSa va fie de bine, Maya!!
Pozele sunt minunate...zici ca e masa intinsa in fata mea si nu trebuie decat sa intind mana sa ma servesc :P:P
Mykyduta, multumesc draguta si te pup!
ReplyDeleteOlguta, data viitoare te anunt din timp, ca acum e gata cu bibilica. Dar mai am în plan macar una- doua anul asta :D
ReplyDeleteMultumesc.
Aratå delicioaså bibilica ta,sotzului meu ii plouå-n gurå ...dar de unde bibilici pe aici,nu are decat så-si punå pofta-n cui sau så se sature cu foto expuse de tine :P
ReplyDeleteCe bine arata! Mi-e asa dor de o fripturica buna de bibilica sau de vanat...
ReplyDeletei-ai venit de hac sarmanei bibilici..:))
ReplyDeleteMoooamaaa ce foame si pofta mi-ai provocat!!
ReplyDeleteCe-as mai bibili-o si io pe bibilica ta...hi,hi...copanul ala e spectaculos, pe bune! Fug sa beau un pahar cu apa si sper sa visez frumos ;-) puup
ReplyDeleteElla, nicio sansa sa gasesti zburatoarea prin zona ta? Ca e tare buna :)
ReplyDeleteBobita, e tare buna. O sa mai fac!
ReplyDeleteAlinutzika, da... :D
ReplyDeleteBucate apetisante, te servesc cu placere! :)
ReplyDeleteLiana, sper ca nu ti-am provocat cosmaruri :P
ReplyDelete