Ador mousse-urile de ciocolata alba, doar cele fara ou crud. Cum fara albus de ou este mai greu de obtinut o consistenta perfect aerata, ca a unui mousse adevarat, am tot experimentat cu "mici" amestecuri. Ultimul, adica acesta, este foarte aproape de ceea ce înseamna pentru mine mousse. Are o textura usoara, aerata, densitatea destul de pufoasa... deci ma declar multumita.
Ma bucur ca dupa o saptamîna de soare, s-au mai copt niste zmeurici marunte, si au mai fost si tare bune! Ce face soarele! Ce a facut, ca acum ploua iar :(
Daca as sti si cum sa fac "galuste" de mousse, ar fi fost mai frumoase,
dar dupa cum se vede nici cu formatul galustelor nu le am.
Egal, bine ca am avut zmeura pentru decor :D
Aici, trei galuste mititele si zbîrlite,
care au înseninat papilele pe vremea asta ploioasa si întunecoasa!
Ingrediente:
- 250 g ciocolata alba
- 300 ml smîntîna de frisca
- 100 g creme fraîche
- 1 pastaie vanilie
- 100 ml lapte
- 50 g zahar
- 10 g agar-agar (Agartine)
- rom (fac.) *
*Aromati mousse-ul cu ce va place. Cu alcool, adica cu lichiorul preferat sau un espresso betonat (20-25 ml), sau ceva mai tare ca un rom de Jamaica, chiar un cognac bun sau whisky. Lasati fantezia sa danseze!
Se topeste ciocolata împreuna cu 100 ml smîntîna lichida si continutul unei pastai de vanilie (eu am folosit doar jumatate) pe baie de aburi, apoi se lasa la racorit. Se adauga creme fraîche si se amesteca. Se dizolva praful de agar-agar în lapte cu zahar, apoi se lasa sa traga un clocot scurt. Puteti face aceasta operatie într-o craticioara mititica, sau într-o cana de ceramica sau sticla în aparatul cu microunde. Eu folosesc a doua metoda. Atentie, începe foarte repede a clocoti! Acest amestec se lasa la racorit, apoi se adauga la ciocolata topita si racita si se mixeaza bine. Acum puteti adauga si alcoolul sau un espresso tare, sau orice aroma doriti. În final se bate smîntîna lichida ramasa, pîna obtineti o frisca densa, pe care o mixati usor la amestecul de ciocolata. Se portioneaza muosse-ul obtinut în castronele, cupe, pahare... etc, si se da la rece pentru 2-3 ore. Se poate lasa si într-un vas mare, care la fel, se da la rece pentru 3 ore, apoi se portioneaza si serveste pe farfurii, platouri... pe oglinda de sos de ciocolata neagra sau fructe, si se orneaza dupa plac.
Un galuscoi mai mare, servit cu amarena cherry în sirop.
O prezentare minunata...iar gustul trebuie sa fie desavarsit...m-ai cucerit...si bineinteles reteta-i salvata!!!
ReplyDeleteTe pup si o saptamana placuta!!!
Petro, si tie o saptamîna frumoasa!
ReplyDeleteGustul este divin... dar na, asta spune papila mea :D
Pupic :*
Vai de papila mea! :) Galustele alea "mititele si zbarlite" i-ar conveni de minune, papilei - vreau sa spun:)
ReplyDeleteAnki, galustele din mousse cu spuma de albus, se pot forma mult mai frumos, dar ala nu mi-l place mie. Oricum, la noi asta nu e asa important, zic de aspect. Bun sa fie :D
ReplyDeleteImi ploua-n gura la mousse-ul tau,arata excelent si cred ca super delicios!pupici!
ReplyDeleteWow, superb! Cred ca e delicioasa...mmm...zmeura... excelenta combinatie! Pup!
ReplyDeletemmm cum arata...Minunat ! Cum sa nu incerci o asa reteta !!
ReplyDeletevai cum arata !!!! ... vreau si eu sa gust macar putintel!!! bravooo ptr prezentare !!!
ReplyDeleteO saptamana frumoasa !!!
Tot am zis ca incerc si eu sa fac dar nu am mai ajuns.
ReplyDeleteLa voi au venit ploile?
Prezentarea minunata ca de obicei!! gustul e divin,nu?? Pupicei si o saptamana minunata si dulce ca acest mousse !
ReplyDeleteArata tare bine!
ReplyDeleteBun trebuie sa mai fie.Te pup!
ReplyDeletearata bine si sigur as dori sa fac si eu,trebue sa fie tare gustoasa,o seara placuta
ReplyDeleteFlory, a fost bun de tot! Data viitoare-l fac cu espresso :)
ReplyDeletePup xo
Danutza, a fost foarte bun. O sa mai fac o portie mica cu espresso, doar pentru mine.
ReplyDeletePupici!
Mimmi, merci. Te pup :*
ReplyDeleteCat, merci. Si tie o saptamîna frumoasa si fara ploi :)
ReplyDelete:*
Bucate apetisante, e bun, daca-ti plac acest gen de deserturi. Mie-mi plac mult :D
ReplyDeleteCît despre ploi, la noi nu au început. La noi a fost o saptamîna fara ploaie!! Ceea ce a fost de notat în calendar pentru anul asta ploios!
Noi avem toamna de prin martie =))
Pupici :D
Anto, asa o saptamîna mi-as dori! La fel îti doresc si tie! Pupici :*
ReplyDeleteMerci, Fancy Cake :)
ReplyDeleteDiaMar, pupici. Bun a fost :D
ReplyDeleteIna, eu o sa-l repet la weekend, dar cu espresso.
ReplyDeletexoxoxo
Mmm, ce deliciu! Totul arata extraordinar, imi plac si galustele, sa stii!
ReplyDeleteFrumoasa si zmeurica!
Alexandrina. atîta le-a trecut printre linguri, galuscutele alea, de s-au aricit! Poate daca umezeam lingurile ieseau mai netede... data aviatoare :D
ReplyDeletePupici :)
Vai de mine! Arata foarte bine, o prezentare excelenta si o combinatie perfecta! La noapte visez, visez!:) Pupicei!
ReplyDeleteAdela, e bine sa visezi frumos! :D
ReplyDeleteTe pup! :*
Mamma mia, ce bine arata... Dau vinete din gradina mea, la schimb cu o cupa de mousse de ciucalata... Pupici !!!
ReplyDeleteSenzational. Atat pot sa spun...si ma apuc de plans, ca vreau si eu... :)))
ReplyDeleteArata super ca-i greu sa-i rezisti. Din poza ai obtinut o textura perfecta. Asi servi o cupa... Pup!
ReplyDeleteIspititor!Astept si varianta espresso!Dupa care ma apuc de slabit:)
ReplyDeleteMaya!
ReplyDeleteTökéletes,nagyon finom lehet!elviszem a receptet,és megpróbálom,remélem a fordítás jó lesz!!! szuper!
Oh, ciocolata alba, sora mai mica si mai "urata", dar atat de buna si delicioasa... iti recunoastem pe deplin meritele :)
ReplyDeleteO prezentare superba pentru un deliciu care da dependenta!
ReplyDeleteyoy ce fain ii.ma bucur ca nu are ou crud ca nici eu nu ma impac bine cu el.am folosit albus de ou in sorbeto si untr-un tort si gustul nu ma deranjat dar imi tot urla neuronul ca are ou crud.pupicei
ReplyDeleteEste foarte sofisticata delicatesa ta, draga Maya. Ai cuprins intr-un pahar, toata dragostea si pasiunea ta. Superb!
ReplyDeleteAgarul este folosit in mediile mele de cultura, in laboratorul de microbiologie, unde lucrez (ha,ha,ha), nu stiam ca se foloseste si in bucatarie.
Pupici!!
Vaaai cum arata!! Mortal! La fel si pozele :)
ReplyDeleteMaya pliiz, imi schimbi si mie linkul la tine in blogroll? http://www.edithskitchen.ro/
Sar'na! :*
Nota 11.Mi-ai facut o pofta...
ReplyDeleteCe bine arata! Are o textura minunat de fina si cremoasa. Creme fraiche, cam cu ce s-ar asemana in Romania? Smantana dulce? Pe celelalte ingrediente le am si tare ma tenteaza reteta :)
ReplyDeletecred ca voi ramane cu gandul la acest mousse!...apetisant!Pupici si o seara buna sa ai!Merci de urare!:*
ReplyDeleteDesert de vis... Parca prea frumos pentru a fi mancat :) Imi place la nebunie!
ReplyDeleteUn deliciu!!! Arata perfect! Pup!
ReplyDeleteDaniela, facem tîrgul ! :D
ReplyDeletePup :*
Miha, nu plînge ca mai fac o portie! :*
ReplyDeleteSara, chiar ca un mousse adevarat nu este. Ma refer la textura. Cu spuma de albus este altfel. Dar ce sa fac daca mie nu-mi place ou crud ? :)
ReplyDeletePupic :*
Teo, o sa fac si cu espresso, în curînd :D
ReplyDeletePup :*
Melli, multumesc pentru mesaje si vizite! :*
ReplyDeleteHhahahha, Mihaela :D
ReplyDeleteDa, cioco alba... mmmm :D
Pupic !
Cristina, de aia îl fac rar :D
ReplyDeleteSarah, asa si eu. Deci nu gustul... dar capul nu ma lasa :))
ReplyDeletePup!
Vasi, îl folosesc, ca e pe baza de plante. Extras din alge rosii mai ales( Rhodophyta ) ,dar si altele. Prefer agaraul înaintea gelatinei care este de origine animalica.
ReplyDeletePupic :*
Edith, modific imediat si felicitari pentru mutare :)
ReplyDeleteHaplea, merci de 11 :D
ReplyDeleteO seara frumoasa :)
Brîndusa, creme fraîche este o smîntîna mai grosuta, densa, nu curgatoare ca cea de frisca.
ReplyDeleteMerci :)
Pupici :*
Mariette, toate cele bune înca odata! Sper ca ai sarbatorit frumos! :*
ReplyDeleteDelicioasa, chiar asa frumos n-a fost =)) dar bun! :D
ReplyDeletePupici :)
Multumesc, Licuta! Pupici si o seara minunata :*
ReplyDeleteSuper Maya! Arata de milioane! Cred ca e super delicios acest mousse!
ReplyDeleteMai, mai k mi-as intinde mana prin monitor sa-ti fur macar o galusca:D.
O galusca pentru Iulia!
ReplyDeleteO seara frumoasa,
M.