Azi voiam sa ne îndulcesc ziua înnorata cu ceva dulce care nu necesita prea mult de lucru, nu implica cuptor sau alte aparate. Asa ca, am luat la purecat cartile lui Jamie Oliver, care sînt mereu o sursa excelenta de inspiratie. În cartile lui se gasesc o gramada de retete de deserturi extrem de rapide, simple, fara prea multe ingrediente, si înainte de toate, delicioase! Am ales reteta de capsuni marinati în otet balsamic cu mascarpone.
Ingrediente:
- capsune
- zahar
- otet balsamic
- mascarpone
- pastaie de vanilie
- busuioc sau menta
Se despica pastaia de vanilie, iar cu lama unui cutit se îndeparteaza maduva si se amesteca cu mascarpone îndulcit dupa gust. Eu am folosit o lingura de zahar la 250 g mascarpone. Se lasa la rece aproximativ jumatate de ora.
Capsunele se spala, se îndeparteaza "verdele", apoi se taie în bucati potrivite si se pun la marinat în otet balsamic si zahar dupa gust. Cele folosite de mine au fost foarte dulci si aromate ( chiar m-am mirat, tinînd cont de sezon), asa ca nu am pus mai mult de o lingura de zahar. Jamie recomanda sa se îndulceasca fara a economisi zahar. Pentru gustul nostru, cantitatea de zahar folosita de mine a fost suficienta. Reteta prevede aproximativ 2 ore pentru marinarea capsunelor. Eu am lasat doar 10 minute. Prefer fructele mai "crocante". Daca stau asa mult în otet, textura se schimba. Devin prea moi pentru gustul meu.
Pe o farfurie se aseaza o lingura generoasa de mascarpone, deasupra se aseaza bucatele de capsune, se sropeste cu 2-3 linguri din marinada, se presara cu busuioc sau menta si se serveste cu maaaare placere. Un deliciu!
-folositi un otet balsamic de calitate/ care nu are are aciditatea prea ridicata
(eu am folosit unu aromat cu suc natural de zmeura. Are o savoare deosebita)
-prospetimea unei pastai de vanile se observa din exterior. Trebuie sa fie umeda-usor uleioasa, se îndoaie foarte usor(elastica/maleabila), sa emane un parfum puternic si placut.
-mascarponele atît cît si marinada de otet balsamic, se pot îndulci cu sirop de agave sau miere.
-în functie de gust se adauga busuioc sau menta, chiar si combinate potrivesc foarte bine, dar bineînteles se poate renunta complet la verdeata.
Super interesant desertul tau,am sa-l incerc si eu!Otet balsamic de calitate am dar inca n-am gasit capsuni de calitate :)!Pupici
ReplyDeleteFlory, eu m-am agatat de ei, ca miroseau asa bine. Au fost chiar foarte dulci si aromati. Bineînteles ca cei de sezon sînt si mai buni :)
ReplyDeleteTe pup!
Mmmm, imi ploua in gura deja.. cred ca au fost asa de buni... Mm
ReplyDeleteMost éppen megbirkóznék ezzel a csodás epres desszerttel!!!Eper mascarpone,hát kell ennél több!
ReplyDeleteUau, ce deliciu... mascarpone cu capsuni... desertul e pe gustul meu, dar n-am la gust ca nu am capsune asa de aratoase si frumoase... Pupici !
ReplyDeletesuperbbbb!!!!
ReplyDeletesuper delicios :*
ReplyDeleteseara frumoasa draga mea!
Un rasfat total pentru mine, cred ca a fost si pentru voi! :) Pupic!
ReplyDeleteOau !Ce combinatie interesanta! asa arome as savura si eu in momentul asta :))) Drept sa spun mi-e putin frica de capsunii de pe la noi, am observat ca fructele nu prea mai au gust :( Ai avut noroc ca ai gasit niste capsuni dulci si parfumati :)
ReplyDeleteDesert minunat!
ReplyDeleteÎmi place foarte mult mscarpone, şi căpşuni.
sărut
Gizi
E minunat baiatul asta, dar nici tu nu te lasi mai prejos!
ReplyDeleteSuperba prezentarea!
Extraordinare pozele. Banuiesc ca si gustul a fost pe masura.
ReplyDeleteTrebuie ceva vointa sa nu incepi sa mirosi monitorul :)
Arata senzational, imi place combinatia asta cu capsuni si otet balsamic :)
ReplyDeleteInteresanta reteta! Cu siguranta merita incercata.
ReplyDeleteSuper fain arata.Ce pofta imi este de capsuni.Te pup!
ReplyDeleteCe bine arata , e atat de rapid si atat de bun . Astept sa vina sezonul capsunilor , pentru ca aici nici o sansa de capsuni buni inca .
ReplyDeleteFoarte faina si interesanta combinatia... Trebuie sa i-au la rasfoit cartile lui Jamie, ca tare bine arata! Pupici
ReplyDeleteWow, ce desert minunat si usor! Arata extraordinar de bine!!!
ReplyDeleteNu cred sa fi vazut otet balsamic cu gust de zmeurica pe la noi...dar mai caut...sau fara nu se poate, sau un inlocuitor, ceva? Capsunile cu mascarpone sunt un deliciu! puup
ReplyDeleteCe capsuni frumoase ai avut.
ReplyDeleteSi eu mi-am cumparat o caserola ca mi-era pofta,insa rontaiau ca merele iar gustul ala de capsuni dulci cam lipsea,
desi erau din Spania (unde din cate am inteles acum este in sezon capsuna).
Usor si delicios!O primavara insorita!
ReplyDeleteIntr-adevar o reteta deosebita! Cu asta sigur imi dau musafirii pe spate. Felicitari!
ReplyDeleteMmm, ce combinatie apetisanta!!!Buna tare!Pup!
ReplyDeleteCe dor mi-a fost de preparatele si pozele tale superbe !!!Bine ai revenit Maya !!
ReplyDeleteZilele trecute am avut si noi desert cu capsunei si cu ricotta , si chiar am fost placut surpinsa sa constat ca in perioada asta capsunele chiar au avut aroma si au fost destul de parfumate !!
o reteta grozava! pup
ReplyDeleteBia, foarte buna combinatia!
ReplyDeleteMelli, egy ízletes kombináció!
ReplyDeletexoxoxo
Daniela, las' ca vie ele, capsunele bune. Mai putin :)
ReplyDeleteYaya, merci :)
ReplyDeleteEmily, o seara frumoasa :*
ReplyDeleteAdela, a fost! Data viitoare fac atunci cînd capsunii ies pe cîmp :D
ReplyDeleteEvelyn, si mie mare mi-a fost mirarea. Cu toate ca au fost buni... m-am întrebat... why? :D
ReplyDeleteGizi, multumesc. Pupici :*
ReplyDeleteFancy, chiar e minunat. Nu face ceva ce nu-mi place! :)
ReplyDeleteMerci :*
The Wandering Oltean, merci :)
ReplyDeleteMihaela, cred ca niciun fruct nu potriveste mai bine cu otet balsamic, precum capsuna! :)
ReplyDeleteCristina, chiar merita :)
ReplyDeleteDiaMar, pentru capsunele bune de tot, mai trebuie sa asteptam putin :)
ReplyDeleteDorina, si eu repet în sezon. Atunci va fi si mai bun :)
ReplyDeleteSimona, neaparat. Jamie, este o sursa minunata de rasfatat papilele :D
ReplyDeleteDanutza, si pe mine m-a încîntat modul de preparare! rapid si delicios!
ReplyDeleteLiana, nu cu gust ci cu suc :P Oricum nu asta conteaza. Un otet balsamic bun, fara nici o aroma naturala sau ne..., este perfect!
ReplyDeleteBucate apetisante, si ai mei tot spanioli au fost. Cu toate astea, cele mai multe "ispravi", provin de la capsunele lor... în special pesticide :(
ReplyDeleteParadis, si tie o primavara superba!
ReplyDeleteAnais, daca le place combinatia, sigur îi dai pe spate. Dar atentie, nu oricine tolereaza combinatia fruct + otet balsamic :)
ReplyDeleteLicuta, buna rau :D
ReplyDeleteCat, si eu m-am tot minunat, dar m-am si întrebat daca-s ok si din alte puncte de vedere :D
ReplyDeletePup!
Merci, alinutzika!
ReplyDeletexo
Ady, am publicat pe Facebook si aici, pe blog, banner cu link direct spre blogul Gabrielei Tudorache.
ReplyDeleteToate cele bune si multa sanatate.
Excelent!aromat si simplu, pupici:)
ReplyDeleteRamona, merci :-*
ReplyDeleteNu-i rau! si in culori de martie !la multi de 8 Martie ,sa fii iubita !!!!
ReplyDelete