Retetele pe care le-am mai preparat deja, au link sau e mentionata sursa de inspiratie. Restul informatiilor le gasiti deasupra imaginilor.
Am servit un vorba-vine-meniu, compus doar din aperitive si ceva dulce.
Din categoria peste am preparat:
- Icre ( reteta aici )
- Spirale cu somon (inspirata din meniul de Craciun al Adrianei)
- Masline verzi cu pasta de anchois ( cumparate )
- Gambas al ajillo ( reteta (Titirimundi) aici )
Carnuri-diverse fripturici reci, feliate fin. "Retetele" le scriu mai jos.
- Piept de rata cu ceapa rosie în reductie de balsamico
- Piept de pui cu sos dulce acrisor
- Muschi de porc cu emulsie de ulei de masline si lamîie
- Chiftelute de vita+porc
Patiserie sarata:
- Sratele din foietaj
- Biscuiti cu fistic (reteta di Any)
- Tartine cu zacusca ( reteta aici - facuta anul trecut )
Desert:
- Tiramisu
- Înghetata Stracciatella ( reteta aici )
Icrele le-am preparat cu gris de spelta fin.
Data viitoare voi cumpara grob. Textura nu a fost cea dorita, dar au fost foarte bune.
Spiralele cu somon sînt inspirate din meniul de Craciun al Adrianei.
Ea a uns Wrap-urile cu smîntîna, eu cu Boursin Ail & Fines Herbes.
În paharele sînt maslinele verzi cu pasta de anchois.
Gambas al ajillo, dupa reteta de Titirimundi.
Pieptul de rata cu ceapa balsamica - am condimentat pieptii cu sare de Himalaya, piper,
Data viitoare voi cumpara grob. Textura nu a fost cea dorita, dar au fost foarte bune.
Spiralele cu somon sînt inspirate din meniul de Craciun al Adrianei.
Ea a uns Wrap-urile cu smîntîna, eu cu Boursin Ail & Fines Herbes.
În paharele sînt maslinele verzi cu pasta de anchois.
Gambas al ajillo, dupa reteta de Titirimundi.
Pieptul de rata cu ceapa balsamica - am condimentat pieptii cu sare de Himalaya, piper,
putina boia de ardei iute, un vf. scortisoara, un praf de usturoi deshidratat
si i-am rumenit în ulei la foc iute pe ambele parti cîte 2-3 minute.
Apoi i-am transferat în cuptorul preîncalzit la 220°C + functiunea grill si am mai lasat cîteva minute
pîna a început sa fumege (important pentru aroma) putin crusta de condimente.
Apoi i-am transferat în cuptorul preîncalzit la 220°C + functiunea grill si am mai lasat cîteva minute
pîna a început sa fumege (important pentru aroma) putin crusta de condimente.
Am scos bucatile din cuptor, le-am curatat crusta maronita, apoi le-am învelit în folie de aluminiu.
Nu economositi-rolati 3-4 straturi si închideti bine la capete. Bucatile înfoliate le-am asezat
într-un vas de jena, si le-am mai lasta vreo 10 minute la cuptor. Dupa ce le-am scos, am acoperit vasul si am lasat bucatile asa învelite timp de cîteva ore. Dupa racire, le-am scos si scurs de sucul lasat,
si le-am dat la frigider pîna a doua zi într-un vas acoperit.
Ceapa balsamica - echalotele violete tocate le-am rumenit-o în doua linguri ulei de susan împreuna cu putin zahar brun.
Ceapa balsamica - echalotele violete tocate le-am rumenit-o în doua linguri ulei de susan împreuna cu putin zahar brun.
Am stins cu vin rosu fiert si aromatizat cu scortisoara. Dupa ce a scazut vinul,
am adaugat otet balsamic aromat cu suc natural de zmeura, am mai lasat scurt pe foc pîna s-a legat consistenta.
am adaugat otet balsamic aromat cu suc natural de zmeura, am mai lasat scurt pe foc pîna s-a legat consistenta.
Se pastreaza în borcan la frigider. Nu stiu cît, la noi nu tine :D
Pieptilor de pui le-am aplicat aproape acelasi tratament. I-am condimentat cu chili, sare, piper, usturoi (toate din rîsnita) si herbes de provence. I-am rumenit pe foc iute în ulei de masline, apoi i-am învelit în folie de aluminiu ( pe fiecare individual), i-am asezat într-un vas si i-am dat la cuptor timp de 30 minute. Dupa racirea completa i-am scos din folie, am îndepartat zeama
Pieptilor de pui le-am aplicat aproape acelasi tratament. I-am condimentat cu chili, sare, piper, usturoi (toate din rîsnita) si herbes de provence. I-am rumenit pe foc iute în ulei de masline, apoi i-am învelit în folie de aluminiu ( pe fiecare individual), i-am asezat într-un vas si i-am dat la cuptor timp de 30 minute. Dupa racirea completa i-am scos din folie, am îndepartat zeama
si i-am pastrat in vas de jena acoperiti pîna la feliere/înainte de a fi serviti.
Sosul dulce acrisor-am sotat usor în putin ulei o echalota tocata, am adaugat ardei rosu taiat cubulete si ananas taiat bucati mai groabe. Am fiert în suc de ananas (din sticla) pîna s-au înmuiat ingredientele, apoi am adaugat putin amidon de porumb pentru a obtine consistenta dorita.
În final am adaugat un praf de sare si putin chili.
Muschiul de porc - condimentat cu sare, piper si ierburi. Asezat într-o tava cu putin ulei si ceva vin alb, 1-2 ramurele de rozmarin, 2-3 catei de usturoi cu coaja putin striviti, apoi copt la cuptor. Mai acoperit, mai descoperit, întors de pe o parte pe cealalta... deci o friptura normala.
Sosul dulce acrisor-am sotat usor în putin ulei o echalota tocata, am adaugat ardei rosu taiat cubulete si ananas taiat bucati mai groabe. Am fiert în suc de ananas (din sticla) pîna s-au înmuiat ingredientele, apoi am adaugat putin amidon de porumb pentru a obtine consistenta dorita.
În final am adaugat un praf de sare si putin chili.
Muschiul de porc - condimentat cu sare, piper si ierburi. Asezat într-o tava cu putin ulei si ceva vin alb, 1-2 ramurele de rozmarin, 2-3 catei de usturoi cu coaja putin striviti, apoi copt la cuptor. Mai acoperit, mai descoperit, întors de pe o parte pe cealalta... deci o friptura normala.
Dupa coacere, l-am pastrat învelit în folie de aluminiu, pîna la feliere cu masina.
L-am stropit cu o emulsie din ulei de masline si putina zeama de lamîie.
Chifeute din care de vita+porc. Materialul obisnuit :D
Saraturile de rontait:
Foietaj taiat cu forma, uns cu amestec de galbenus si lapte.
Chifeute din care de vita+porc. Materialul obisnuit :D
Saraturile de rontait:
Foietaj taiat cu forma, uns cu amestec de galbenus si lapte.
Floricele cu chimion si inimioare cu sare.
Tartine cu zacusca.
Aici pe etajera si cu biscuitii cu fistic si parmezan (o sa revin cu reteta în imagini) .
Tartine cu zacusca.
Aici pe etajera si cu biscuitii cu fistic si parmezan (o sa revin cu reteta în imagini) .
Dulcegariile - spre rusinea mea, am uitat sa dau oamenilor înghetata
... dar dupa Tiramisu, cafelute si ceva tarie, ne-am azvîrlit care pe unde am apucat, am povestit, ne-am actualizat pozele pe mobile... cu copii, pisici si cutulica, ne-am amuzat cu Samy care a facut pe clownul. Ne-a jucat cu mingea, s-a
catarat pe dulapuri, a ros si si-a ascutit ghearele de papucii musafirilor.
Tiramisu, e varianta mea veche - crema din budinca de vanilie si
mascarpone.
Piscoturile trecute prin cafea cu Disaronno Amatretto.
Restul stiti voi
Astazi am mîncat si înghetata :D
Mi s-a stricat lingura de înghetata. S-a deplasat lama aia ce arunca bila din cupa.
Asa ca bilele arata ca... altceva :D
Sper ca nu v-am ametit de tot
Astazi am mîncat si înghetata :D
Mi s-a stricat lingura de înghetata. S-a deplasat lama aia ce arunca bila din cupa.
Asa ca bilele arata ca... altceva :D
Sper ca nu v-am ametit de tot
La multi ani jumatatii tale!! Este cu siguranta tare rasfatat...
ReplyDelete... care ma rasfata :)
DeleteMultumesc :)
Asa ceva!!!!Sotul meu este nascut in aceeasi zi si are aceeasi varsta cu al tau:)))
ReplyDeleteLa multi ani cu sanatate si fericire! Sa va iubiti mult!
Ce mica e lumea!
Vasi, daca mai erai si tu o tauroaica din 22 aprile, gemeni ne facem :))))
DeleteTe pup si multumesc!
grozav tot ce iese din mainile tale! Salivam pe tastatura!
ReplyDeleteLa multi sni cu sanatate sotului tau si multi ani fericiti impreuna!
Multumim! :)
DeleteLa multi ani "jumatatii mai bune", Maya si la cati mai multi ani fericiti impreuna! Ma uit si ma minunez...cand ai avut sa faci toate bunatatile aste, Wonder Woman?!?! Te pup <3
ReplyDeleteCu putina organizare, nici nu dureaza mult. Fripturile chiar s-au întîlnit la un moment dat prin cuptor =))
DeleteTe pup si merci :*
La mulți,mulți ani ! Numai bunatati ca de obicei! Pupici la pisici! Mirela
ReplyDeleteTe pup si multumesc draguta mea!
DeleteFelicitari sarbatoritului, multa sanatate si numai bucurii! Retele DELICIOASE! Nici nu stiu ce sa aleg mai intai, totul arata minunat!
ReplyDeleteTe pupik!
Te pupic si eu si merci. Muah!
Deletetotul arata minunat! la multi ani jumatatii tale!
ReplyDeleteMultumesc!
DeleteLa multi ani fericitului tau sot! Nota maxima pentru meniu(conceptie, executie si postare). Iubire si viata lunga sa aveti! ...Exista o coincidenta de nume...nu sunt eu posesoarea Lizettei.
ReplyDeleteMultumesc, Gina. Scuze de confuzie. Salutari :)
DeleteLa multi ani fericiti Omului tau Maya !
ReplyDeleteAm citit fermecata de la un capat la altul ,cu sufletul la gura ,ca la film .
Superbe pregatirile ,dar fripturile m-au umplut de respect . :)
Pupa Lia , fetele ,baiatul si mustaciosii . :))
Maya, mustaciosii, baiatul tot mustacios si barbos, fata, toti pupam Lia!
DeleteMerci draguta mea! Muah!
La multi ani si multa sanatate amandurora! Cu pipetul de rata ai reusit sa imi provoci o mare pofta! Nici de la muschiuletul de porc nu m-as abtine si ce sa mai zic de tiramsiu... Bucate una si una bine alese!
ReplyDeleteMultumesc :)
DeleteFrumos ai sarbatorit !!! <3 La multi ani ''tinerelului '' tau ;) , multa sanatate si clipe minunate alaturi de cei dragi lui !!
ReplyDeleteDa, tinerel... abia iesit din adolescenta :D
DeleteMerci draguta! Muah!
La multi ani sotului, Maya!
ReplyDeleteDin toate minunatiile tale, mi-a ramas gandul cel mai mult la Tiramisu. L-ai facut mai mult decat perfect !
S-a nimerit sa iese asa frumos =))
DeleteMultumesc xoxoxo
Sarbatoritul cred ca stie cat e de norocos sa aiba asa o sotie gospodina, da??
ReplyDeleteLa multi ani sanatosi si fericiti, iar tie Maya felicitari pentru pregatiri, arata totul absolut superb!
Te asteapta un premiu la mine pe blog.
Multumim, Any :*
DeleteDemential!!! si atat ca mor de pofta :)
ReplyDeleteP.S.: La multi ani minunati, jumatatii! si tie :)
Multumim mult!
DeleteLa multi ani sanatosi si fericiti sarbatoritului!!! Mie mi-au luat ochii toate preparatele astea, sunt minunate...ma duc sa beau un pahar cu apa :D Pupici
ReplyDeleteMerci, Paula :*
DeleteLa multi ani jumatatii tale.Multa sanatate si bucurii alaturi de cei dragi.
ReplyDeleteMeniul superb.
Multumesc :)
DeleteUn adevarat festin!!! La Multi Ani jumatatii tale!!!
ReplyDeleteMultumesc, draga Simona!
DeleteLa multi ani!!!Sa fiti sanatosi si fericiti!Un rasfat culinar ce ai pregatit tu acolo!
ReplyDeleteMultumesc!
DeleteLa multi ani sa fiti sanatosi, fericiti si tot ce va doriti.
ReplyDeleteAm un singur regret ca nu sunt barbat ca la usa ta ma postam si iti faceam o curte asidua.
Te pup
Multumesc pentru cuvintele frumoase :)
DeleteLa multi ani!!!Sa fiti sanatosi si tot ce va doriti sa se indeplineasca!
ReplyDeleteCat despre meniu...un adevarat festin!Numai bunatati ai pregatit!Pupici!
Merci, draga Licuta! Te pup!
DeleteO adevarata parada! La multi ani jumatatii tale!
ReplyDeleteMultumesc frumos!
DeleteLa multi ani la "jumatate"! Sa fiti sanatosi si sa aveti parte de multe bucurii
ReplyDeleteFrumoasa si delicioasa parada!
Multumesc, oltene :)
DeleteHi Maya, de mult am pus ochii pe tiramisu-ul tau (fara oua) si cred ca i-a venit rindul. M-am tot invirtit in jurul tortului pt sotul tau (sa-ti traiasca sotul!)si nu deslusesc cum ai aranjat piscoturile. Din-afara pare ca sint in stea, e superb cum se vede marginea, dar sectiunea arata de parca ar fi concentrice. Tortul e rotund si nu stiu cum ar putea fi aranjate concentric. Ma ajuti te rog frumos? Ma obsedeaza idea de citeva zile :-) Multumesc, Adriana
ReplyDeleteAdriana, piscoturile sînt puse... drept, aliniate unul lînga celalalt :))
ReplyDeleteDeci am pus inelul de inox pe platou si am început cu rîndul din mijloc, apoi am completat locurile goale scurtînd (le-am rupt pur si simplu cu mîna) piscoturile la dimensiunea potrivita pentru a umple spatiul. Am continuat liniile drepte (desi prin cite un loc am mai pus si cîte un piscot aiurea... cum a încaput =)) ). Asa s-a nimerit, nici macar nu m-am gîndit cum "dau" savoiarzii la feliat.
Cu placere :)