February 18, 2013

Mamaliga cu brînza si costita - in straturi

Pentru ca ne place si nu am mai mincat demult, nu am mai stat pe gînduri, am purces la treaba. Prea multa treaba nu veti întîmpina la prepararea acestei retete, se face rapid, necesita doar 3-4 ingrediente si e un adevarat deliciu... asta daca va plac ingrendientele :D 

 

Ingrediente: 
  • mamaliga moale 
  • brînza, de care va place 
  • costita taiata marunt, rumenita 

Multi fug de prepararea mamaligii, ba ca nu iese, ba ca-i sperie turnatul malaiului în ploaie :D, ba una, ba alta. Aiureli. Chiar nu tre' sa asteptati sa ploua afara, pentru a face mamaliga :D Malaiul se poate turna si deodata, nu doar în ploaie... deci merge si cînd ninge :P 

Mamaliga moale, eu o fac asa: 

Pun apa rece cu sare dupa gust într-o oala. Cîta apa si cît malai? Daca o vreti moale bine masurati malaiul si apa în raport de 5 : 1 Deci nu uitati, doar daca o vreti moale moale. Daca o vreti doar moale, asa cum o fac eu de obicei, masor malaiul cu apa în raport de 4 : 1. Adica la  800 ml apa 200 g malai. Cîteodata pun 900 ml apa maxim. Depinde ce fac cu prdusul finit/ cum si la ce îl folosesc. 
Cît apa este înca rece, torn tot malaiul deodata, ma înarmez cu un tel si amestec usor cînd si cînd pe masura ce continutul vasului se încalzeste si începe a se îngrosa. Cînd începe a clocoti dau focul încet si amestec vertiginos pîna malaiul este fiert. Gustati de pe tel, dar fara sa dati cu limba pe el ( nu-i frumos si riscati sa va ardeti papilele ) :P
Asa preparati mamaliga moale daca doriti s-o prelucrati mai departe ca în cazul acestei retete. Daca doriti s-o mîncati cu altceva sau ca garnitura, sau... etc, în toiul clocotirii puteti adauga o lingura de unt si amestecati în vas pe foc molcom pîna mamaliga tinde a se desprinde usor de pe peretii vasului. Atunci o puteti întoarce pe un fund de lemn - daca doriti varianta clasica, sau pe un platou, farfurie... cum va place. 
Bineinteles, pentru cei mai talentati recomand turnarea malaiului în ploaie, atunci cînd apa clocoteste, doar "asa se face", nu? :P  Daca totusi va ies cocoloase, veti sti cel putin ca nu sînteti înca pregatiti pentru Master Chef :P 
( cert este ca mamaliga nu are de suferit ca o faceti ca la carte sau ca... mine :D )

Brînza. A mea a fost de vaci. Am taiat-o feliute subtirele. 

Costita am rumenit-o fara adaos de ulei ca era oricum destul de grasa. Pe vremuri pregateam brînza, rumeneam costita, în final faceam mamaliga, apoi asamblam toata afeacerea direct pe farfurii. Acum, dupa discutii cu draga mea prietena Uma, am hotarit sa aleg varianta propusa de ea - de a "monta" straturile într-un vas care apoi sa treaca putin prin cuptor. Zis si facut. Cu o pensula am luat putin din grasimea de la rumenirea costitei si am pensulat un vas termorezistent în care am turnat ochiometric cam a treia parte din mamaliga molicica. 

 

Am asezat stratul de brînza pe care l-am acoperit cu cel de-al doilea strat de mamaliga,  

 

peste care am pus costita rumenita. 

 

Am acoperit cu stratul numarul trei de mamaliga 
pe care l-am pesnulat cu ceva din grasimea ramasa de la costita. 
Deasupra am mai farîmitat putina brînza si adaugat cîteva bucatele de costita. 

 

Am dat vasul în cuptorul încalzit în prealabil la 220°C pîna s-a colorat putin brînza deasupra. 
Am avut o telemea mai uscatica, care nu s-a topit, dar totusi a fost foarte gustoasa. 
Puteti folosi orice brînza va place. 

Pe lînga, am servit un ardei (alma paprika) putin iute, umplut cu varza murata. 

  

Excelent! 




 


 Pofta buna!
 

35 comments:

  1. Un deliciu!
    Ca tot ma intrebam eu ce sa gatesc diseara, ca e asa de urat si gri si frig :) numai bine merge "tortul" asta.
    Te pup Maya :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, atît cît mai avem zapada de 25 cm înaltime prin gradina, repet mîncarica :D

      Delete
  2. Mai Maya mai, la tine e totul perfect, intotdeauna! Totul e asa cum trebuie sa fie, impecabil, imbietor, si Doamne ce-as vrea sa gust din bucatele pe care le faci! Facute cu manutele tale!
    Bravo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Any, nu ma fa de sa ma rusinez p'acia!
      xoxoxo

      Delete
  3. Hi, i feel that i saw you visited my web site so i
    came to return the desire?.I am attempting to to find things to improve my site!
    I assume its ok to use some of your ideas!!

    my website - videos von youtube downloaden

    ReplyDelete
  4. Sunt fan al retetelor cu mamaliga, asa ca nu refuz o portie...

    ReplyDelete
  5. Ce pofta mi-ai facut.Azi fac hamsii cu mamaliga si-mi pastraz sa fac si mamaliga asta.
    Pupici.

    ReplyDelete
  6. O reteta excelenta pentru zilele de iarna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa este. Cum spuneam, cît nametii predomina gradina, repet mamaliga în straturi :D

      Delete
  7. Mmm, o bunatate!!!Nu am mai mancat de-o vesnicie:)Mi-ai facut pofta!Pup!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nici noi nu mai mîncasem din tinerete =))
      Pupici!

      Delete
  8. Și eu fac mămăliga așa cum o faci tu, nu adaug făina de mălai ”în ploaie”...
    Nu am făcut cam de mult, mulțumesc pentru idee! Arată fantastic, și îmi place ideea de-a o termina în cuptor. Ardei umpluți cu varză - MMMmmmm, n-am mâncat de-o veșnicie!...
    Te pup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanda, daca n-ai mai facut, ar fi timpul! :D

      Te pup, draga mea!

      Delete
  9. Grozav de bine arata, imi place mult! pup

    ReplyDelete
  10. un plat gourmand et joliment présenté bravo
    bonne soirée

    ReplyDelete
  11. Imi ploua in gura!! Este una din combinatiile mele preferate!
    Pupici

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prea buna combinatia! Te face sa recidivezi :D

      Delete
  12. Asta-i de mine!:))
    Salutici, Maya!

    ReplyDelete
  13. asta-i aproximativ una din macarurile preferate de tata,care o si gatea cand mama era plecata si ramaneam noi doi chefi in bucatarie.!!!!eu avand vreo 7-8 ani! Cu mici diferente de ingrediente,dar tot mamaliga in paturi este!asa se chema la noi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. In paturi, în straturi... amestecata, învîrtita, ce mai conteaza? Ca e buna, asta conteaza :D

      xoxoxo

      Delete
  14. Maya , uite acum as manca o portie pe nerasuflate !!! ;)

    ReplyDelete
  15. O bunatate la care imi sta gandul de ceva timp. O savurez din ochi. Frumoasa prezentarea.

    ReplyDelete
  16. Am facut si eu mamaliga in straturi de am taiat-o cu sfoara...dar, la tine zici ca e polenta with bacon and some cheese very elegante, indeed! Fotografiile sunt fantastice! :*

    ReplyDelete
  17. Very elegant nu este, dar very bun rau =))

    ReplyDelete
  18. Foarte bine arata produsul final ! O sa incercam si noi reteta ! Felicitari pentru poze !

    ReplyDelete