Draga cuscra din Canada, nu-s rea. Aparentele înseala =)) Voiam sa-ti dedic placinta cu pecan, dar daca pofta e mare, ti-o dedic pe asta cu mere. Cea cu pecan o sa i-o dedic cuscrei din... hmmm, sa vedem. Poate cuscrei din Italia, sau cuscrei care mai nou s-a facut bucuresteanca :D
Ingrediente:
- 600 g faina alba de spelta
- 250 g unt
- 140 g apa rece
- 100 g galbenus (2 buc.)
- 100 zahar
- 1 praf de sare
Aluatul l-am facut dupa reteta de Pâte brisée. Am modificat cantitatile si în plus am adaugat zahar.
Umplutura:
- 14 mere de marime medie
- 1 lamîie mica, doar zeama
- 1 lingurita rasa scortisoara macinata
- zahar dupa gust/ depinde de mere
Merele le-am curatat, apoi le-am îndepartat casuta cu sîmburi si taiat bucati cu feliatorul, dupa care le-am macinat grob în robot. Le-am repartizat într-un vas, am adaugat foarte putin zahar deoarece merele erau destul de dulci, zeama de lamîie, scortisoara, si le-am calit cîteva minute pe foc iute. Le-am lasat la racorit. Între timp am întins foile între doua foi de hîrtie de copt. Am asezat prima foaie pe tava si am copt-o 6-7 minute la 180°C în cuptorul preîncalzit. Apoi am presarat si nivelat merele peste foaia coapta, am asezat deasupra cealalta foaie si am dat din nou la copt la 170 °C pîna s-a rumenit/aurit uniform deasupra. Se taie dupa ce se raceste si se serveste dupa bunul plac. Pudrata cu zahar, cu sos sau înghetata de vanilie, sau pur si simplu... asa direct din tava :D
Notite:
-faina de spelta se poate înlocui cu faina alba de grîu
-atentie, cantitatile sînt pentru o prajitura mare 35x40 cm
Pofta buna si un sfîrsit de saptamîna minunat!
arata minunat! o seara frumoasa :*
ReplyDeleteCuscre in toate colturile lumi,dar praji cu mere arata mai bine decit o soacra ¿;)
ReplyDeleteAajuns aroma de scortisoara pana la mine...asa ca poftesc la placinte si cum sant a doua nu poti spune ca nu mai ai....O placinta sa de casa cam de mult nu am mancat....
ReplyDeleteTe pup si o seara placuta!!!
Cuscra mea draga eu ma multumesc cu orice dedicatie de la tine,gatesti adorabil!
ReplyDeleteIar placinta asta tare buna,trebuie sa testez faina de spelta,stii ca eu sunt cam curioasa :)))!Te pup si-ti urez un week-end cu soare!<3
Na, ca nu mi-s nici cuscra, nici nora...dar in calitate de prietena, pot sa servesc si eu o bucata din placinta asta inmiresmata? :*
ReplyDeleteMmm, delicios! Ce pofta mi-ai facut!
ReplyDeleteDuminica frumoasa si tie!
ReplyDeleteMi-e o pofta ingrozitoare de prajitura cu mere.
ReplyDeleteNu am facuta si nici nu voi face degraba prajitura asa ca trebuie sa-mi cumpar de undeva o feliuta sa-mi linistesc pofta.
Eu doar am terminat-o dar o bucata tot as vrea!Pupici!
ReplyDeleteSi eu vreau , mai este si pentru o infrigurata?
ReplyDeletemega Like!
ReplyDeleteSuntem in acelas gand!Astazi am facut ceva asemanator numai ca si cu dovleac!!!Super delicioasa!Pup!
ReplyDeleteBre cuscră dragă, dedicaţia asta e cireaşa de pe tortul fericirii mele de week-end petrecut acasă. Mulţam din adâncurile sufletului meu zbuciumat :* :D
ReplyDeleteBa pardon, ca eu sunt THE CUSCRA care a plans pe toate YM si mesaje personale ca vrea reteta de placinta :) Voi celalalte cuscre, trebe sa primiti alte minunatii. Am poftit de nu mai puteam la minunatia asta! Pupam cuscra harnica si evident ca ginere mustacios!
ReplyDeleteUma
nelipsita prajiturica cu mere ;) ... arata perfect , iar aroma merelor cu scortisoara e mai mult decat perfecta !!!
ReplyDeleteEmily, merci de mesaj si vizita :*
ReplyDeleteParadis, cu soacrele înca nu le am, eu am doar cuscre virtuale, si-s cuscra virtuala la rîndul meu. Buuun, o am pe soacra-mea adevarata, dar nu vreau sa vorbesc despre ea =))
ReplyDeletePetro, stii ca daca nu mai am, se face! =)) Pup!
ReplyDeleteFlory, încercarea moarte n-are!
ReplyDeleteTe pup, draga mea!
Liana, ne încuscrim prietenia! =))
ReplyDeleteO portie pentru Liana, va rog! :*
Alexandrina, nu pofti, ca se face prea usor!
ReplyDeleteCristina, chiar a fost frumoasa! Multumesc :)
ReplyDeleteBucatica apetisanta, pai cum nu faci? Why?
ReplyDeletePupic :*
Teo, asta e placinta care potriveste oricînd, nu? :)
ReplyDeleteDorina, orice nu mai este, se poate face! :D
ReplyDeleteAlice, like you tooo! :D
ReplyDeleteLicuta, pai e sezonul :D
ReplyDeleteSi eu am 4 dovleci frumosi. O sa ma îmbat de supe si placinte =))
Ma bucur ca ai fost acasa, si cred ca abia astepti sa si ramîi! :D
ReplyDeleteUma, celelalte cuscre primesc minunatia "pecanata" de la tine. Aia cu care mi-ai omorît papilele de placere.
ReplyDeleteTe pup!
Cat, exact! Nelipsita si unica! Cu toate specialitatile si delicatesele, placinta asta obisnuita are cea mai mare valoare sentimentala! :)
ReplyDeleteA,nu lua mesajul meu in serios/era o glumita pe care o primesc mereu ..."arata bunatatea din farfurie mai buna ca o soacra:))"..nici eu pina in prezent n-am intilnit vreo soacra rea.Traiasca soacrele noastre! .O saptamina frumoasa!
ReplyDeletehait iar salivez jumatate de ora....eu nu vreau sa imi dedici o reteta de placinta...vreau sa imi trimiti o portie din placinta.ce zici,dai lunea de pomana??aaaa sa nu uit,tu ai 2 baieti si 3 cuscre???hmmmm,sau l-ai adoptat definitiv si pe strengarul alb cu pete?pupici,astept salivand placinta :D
ReplyDeleteParadis, si eu faceam glume pe seama soacra-mii, deci stai fara griji ca io înteleg de tzurai! :D
ReplyDeleteSarah, la cît esti de finuta si subtirica, tu primesti cea mai muta placinta! :*
ReplyDeletePisicontul alb, nu mai vine. As vrea sa ma însele feelingul, dar cred ca i s-a întîmplat ceva. Era foarte plimbaret. De cîteva ori l-am întîlnit în oras, unde e circulatie... :(
Eu am doi baieti si-o fata :D De acolo a treia cuscra virtuala :D
un deliciu....
ReplyDeleteNu mai este, dar cîndva se repeta în amestec cu dovleac :D
ReplyDeleteAluatul asta cu apa merge la orice fel de tarta? Ma gandesc acum la tarte Tatin sau tarta cu lamaie.
ReplyDeleteEu zic ca merge fara probleme, si se face usor!
ReplyDelete