November 28, 2013

Ragù alla Maya

Buna ziua, buna ziua! Stiu ca n-am mai dat pe aici cu saptamînile, dar nu ma mai adun de pe drumuri si din facut alte treburi. Va salut cu drag pe toti! Dupa cum vedeti nu am venit cu mîna goala, dar nici cu vreo noutate, doar cu o reteta clasica facuta dupa gustul meu. Deci astazi va prezint reteta de Ragù alla Mayagnese :D Original bolognez n-o fi, de aia nu ma risc cu denumirea. Deci e un ragù, care cu anii l-am "perfectionat" dupa papila mea, a familiei mele. L-am tot gustat si ajustat, pîna a devenit ceea ce ne place la toti. De fapt l-am cam facut la fel totdeauna, doar ca am mai înlocuit sosul de rosii fin, cu cel grob sau chiar rosii proaspete, cu si fara anumite verdeturi, carne macinata amestecata, sau doar de vita, macinata gata sau macinata acasa, în diferite proportii... si, si, si. În final am ajuns la concluzia ca, daca raportul dintre carne, legume si sos este aproximativ de 1:1, iese asa cum ne place noua cel mai mult.

Daca aveti nervi, va recomand tocarea carnii cu cutitul, Marunt, marunt! Ragù-ul va capata o textura superba. Adica mie îmi place, dar din pacate nu dispun mereu de asa mult timp, pentru treaba asta. 

Servit cu spaghetti.





Ingrediente:
  • 700 g carne de vita, macinata grob
  • 700 g rosii depielitate, coapte/fierte în suc propriu
  • 1-2 morcoviori
  • 2-3 tije de telina
  • 2-3 cepe
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • 3 frunze proaspete de dafin
  • 6-7 fire de busuioc
  • sare, piper
Se toaca carnea, apoi se curata legmele. Ceapa se toaca nu foarte fin, iar morcovii se dau pe razatoare sau se macina maruntel în blenderul cu lama. Atentie la tijele de telina, scoateti-le atele. Tijele interioare sînt mai fragede si lipsite de ate. Ajunge daca le taiati felioare, dar daca doriti le puteti macina sau toaca. 





Legumele tocate se soteaza cîteva minute în ulei de masline, apoi se adauga carnea si se  amesteca timp de 15-20 minute pe foc moderat. Între timp se adauga verdeturile, urmate de sosul de rosii. Se amesteca bine, se reduce focul la minim, se acopera vasul si se lasa la fiert 2-3 ore. Între timp amestecati cînd si cînd, condimentati cîte putin cu sare si piper, lasati sa fiarba o vreme, apoi gustati din nou. Nu condimentati foarte mult la început, fiindca sosul scade si s-ar putea sa-l sarati prea tare.





Notite:

- Sosul este fiert si comestibil si dupa o ora, dar preparat cu rabdare pe foc mic, timp mai îndelungat, volumul scade considerabil, aromele se patrund, iar acest sos de carne devine tot mai gustos. Dupa timpul de fierbere se îndeparteaza vasul de pe foc si se lasa acoperit înca cel putin 1-2 ore înainte de a fi servit. Sau îl puteti prepara chiar cu o zi înainte. E si mai gustos a doua zi! Inainte de a servi, îndepartati verdeturile :)


- O portie dubla a acestui amestec are nevoie chiar de 4-5 ore pe foc redus. Spun asta, deoarece se poate prepara în cantitati mai mari pentru a fi portionat si congelat. În cazul în care sînteti mereu pe drumuri si nu aveti timp sa gatiti, va prinde bine o portioara de ragù pe lînga niste paste pe care le puteti fierbe în cîteva minute... si gata-i masa, la timp redus :)

- Tijele de telina se pot înlocui cu telina data pe razatoare. Foile de dafin proaspte se pot înlocui cu uscate. În acest caz recomand doar 1-2, aroma fiind mult mai intensiva.

16 comments:

  1. Maya mi-a fost dor de postarile tale!
    Tare mult m-am bucurat cand am vazut pe facebook ca ai postat o reteta nou ! In ultimele doua saptamani am facut experimente cu sosul bolognese si am ajuns si eu la concluzia ca ii cu muuult mai gustos daca il tin pe foc mic aprox 3 ore.
    Si acum vreau sa ma laud :) am tot vazut la tine pe blog vase Le Creuset, m-am documentat de unde pot sa le cumpar si trebuie sa recunosc ca sunt tare multumita de ele. (off, suna a reclama dar nu este!!!) In orice caz, mi-am luat notite dupa retea ta "Mayagnese" si am sa le aplic cat de curand!

    ReplyDelete
  2. Multumesc de vizita. O sa postez pe masura ce gasesc vreme. Ce bine ar fi daca am avea zi de 34 de ore :)
    Cît despre vase, te înteleg. Cu timpul îti vei da seama ca mîncarea preparata în vasele emailate e mai gustoasa. Mai ales în LC. Poa' sa sune a reclama, eu oricum laud ce îmi place. Nu-s reprezentatnta LC, dar ador vasele lor! :D

    O seara frumoasa :)

    ReplyDelete
  3. Iubesc ragù-ul si il servesc de preferat cu paste proaspete gen tagliatelle.Fac de obicei mai mult datorita timpului de fierbere si tre' sa recunosc ca ma salveaza de multe ori o portie congelata.Pupicioi <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu am vasute mici de sticla Pyrex cu capac, care se pot baga si la congealtor. Asa ca fac mici lasagne/ cîte o portioara, pentru Denise în special. Cînd vine de la scoala baga vasutul direct în cuptorul rece si se decongeleaza odata cu încalzirea cuptorului, apoi se coace, si gata masa daca mama nu-i acasa sau n-are chef de gatit :D
      Te pup <3

      Delete
  4. Eu din toata treaba asta nu pot suporta sa fierb spaghettele in rest, bunatatea asta cu carne ce ai pregatit-o tu as face-o una -doua ,nu as sta pe ganduri.Daca ar exista si o solutie pt spaghettele astea (urasc sa fierb paste de oricare ar fi ele) toata ziua as putea manca asa ceva :) si nu m-as satura. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai cum? De ce nu-ti place sa le fierbi? Nici sa le manînci? Nu înteleg exact, asa ca da lamuriri aici nu ma lasa ca magarita-n ceata :D

      Delete
  5. Sosul asta e foarte bun , problema mea e ca nu am gasit niciodata timp sa il fierb atat cat trebuie:) Nu am folosit inca telina in sos bolognes , dar cred ca e o idee super, sigur da o aroma speciala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deci pentru gustul meu, telina potriveste perfect în combinatia asta. E buna si cea alba, nu trebuie neaparat cea verde.
      Salutari :)

      Delete
  6. Buna draga Maya, spui ca portionezi si congelezi sosul. Nu ti se pare ca dupa decongelare isi perde din gust si ceva din textura? Eu am probat, dar parca nu mai este acelasi cu cel initial, mai ales gustul intensiv si-l pierde. ufff . Ar fi asa cum zici tu, ideal. ultima data mi-am cumparat dozele Tupper pt congelator, in ideea ca o fi mai bine. nu remarc nici o deosebire. tu cum faci?
    o zi faina. Lucia.

    ReplyDelete
  7. Nu am mai congelat sos de ani buni. As zice chiar de vreo 15 :D
    E clar ca daca e tinut luni de zile, nu va mai fi ca proaspat, dar daca e congelat "corect", aroma nu are prea mult de suferit. Eu congelez doar lasagne cu acest sos, si asta doar în monoportii în vase de sticla Pyrex sau vase din vitroceramica, si nici nu stau prea mult în congelator. Fac doar cîte 2-3 portii, care se consuma în timp de 3-4 saptamîni, pentru fiica-mea, sa fie pentru cînd nu-s acasa sau fac pentru noi ceva ce ea nu manînca.

    In vasele de sticla montez lasagna asa (ingredientele reci): încep cu un strat de sos, urmat de o foaie de spelta uscata care nu necesita fierbere, si repet operatia tot asa pîna am 3-4 foi. Peste ultima foaie întind un bechamel, presar cascaval ras deasupra, apoi lipesc/aplatizez cu palma folie alimentara transparenta, în asa fel încît sa nu mai ramîna aer între lasagne si folie, apoi închid cu capacul si dau la congelator.

    - Sosul, daca e congelat în doze, acestea trebuie umplute pîna la capac. Sa faca vid, sa curga chiar din sos pe margini la închiderea dozei. Se curata doza si se da la congelator. Sosul rece, bineînteles.

    - Daca e congelat în pungi, la fel, grija ca tot aerul sa paraseasca punga, pentru a nu se forma gheata.

    - In vasele de sticla, la fel ca lasagne, sosul se acopera cu o pelicula transparenta în asa fel încît sa nu mai fie aer, apoi se închide cu capac.

    - Alt aspect important - "conservarea" la congelator se face într-un sertar în care nu se umbla zilnic. Inchisul si deschisul afecteaza conserva :D

    Sper ca ti-am putut fi de folos :)

    ReplyDelete
  8. O, ce bine ca ai revenit! :* O bunatate sosul acesta, te face sa mananci pana golesti oala :P

    ReplyDelete
  9. foarte tare, foarte frumos cum a iesit aranjata in farfurie, ca gust nu mai spun, bravo..imi plac si pozele ;)

    ReplyDelete