PITAHAYA
Pitahaya ( hylocereus triangularis ) este un fructul unor cactusi exotici Hylocereus si Selenicereus care apartin familiei Cactaceae. Provine din regiunile tropicale si subtropicale ale Americii Centrale. Acest fruct mai este cunoscut si sub denunirea de Pitaya sau Dragonfruit.
Datorita procesului extrem de lent de crestere, de multe ori dureaza 20 de ani pîna la cultivarea primelor fructe. Florile acestui cactus se deschid doar noaptea, în cele mai multe cazuri doar o singura noapte, în care trebuiesc polenizate.
Proprietati nutritive pe 100 g Pitahaya :
- Calorii 48
- Carbohidranti 12 g
- Grasimi 0,1 g
- Proteine 0,5 g
- Zaharuri 0,4 g
- Fibre 0,3 g
- Vitamina C 25 mg
- Fosfor 32 mg
- Calciu 54 mg
- Fier 0,6 mg
- Magneziu 20 mg
- Mangan 0,13 mg
- Caliu 240 mg
- Zinc 250 µg
- Apa 82 %
Pitahaya are o coaja cu forme de solzi, o culoarea roza-rosiatica, moale si groasa, necomestibila.
Pulpa este alba si are textura unui pepene rosu combinat cu kiwi. Este foarte suculent, dulce acrisor cu aroma usoara de para-kiwi. În interior se gasesc multe seminte maruntele de culoare neagra, asemanatoare fructelor kiwi.
Pitahaya roza-rosiatic este fructul cactusului Hylocereus undatus iar Pitahaya de culoare galbena provine de la cactusul Selenicereus megalanthus.
Fiind foarte sensibil la lovituri/atingeri, transportul este destul de dificil. De aceea se întîmpla de multe ori ca fructele care ajung la noi sa nu fie de o calitate excelenta, fiind culese mai verzi, pentru a rezista transportului. În supermarket-uri se gasesc din toamna tîrzie pîna în decembrie-ianuarie.
La aprozarurile mici private sau cu produse organice, se gasesc fructe calitativ incomparabil, cu cele din supermarket, fiind "zburate" si culese coapte.
Pitahaya se consuma ca atare. Se taie în doua-pe lung sau lat si se poate servi direct din coaja cu lingurita.
Firmele de catering, le folosesc foarte des ca decor sau în combinatie cu alte fructe servite pe platouri sau pur si simplu ca decoratie.
Maya de cind sint aici nu am vazut acest fruct, da arata foarte bine.Parca miezul seamana putin cu un alt fruct sau mi se pare?
ReplyDeleteVreau sa iti zic ca am facut salata de varza rosie si a fost o nebunie.Se va repeta cit mai des...Te pup
Vaaai ce minunatie de fruct! Nici pe asta nu il stiu. Arata tare bine.
ReplyDeleteDin cate stiu se numeste si "fructul dragonului". Am citit multe despre el, am auzit ca are un gust f bun. Din pacate de multe ori am trecut pe langa el si l-am considerat neaspectuos iar acum cand il caut nu mai gasesc :-(
ReplyDeleteCarmen..nu stiu daca seamana miezul cu alt fruct..cum spuneam are o textura între para,pepene rosu,kiwi..gustul aminteste a mai mulze fructe,dar nu este foarte intensiv,dar eu îl ador si pe asta ca aproape toate fructele exotice.
ReplyDeleteEdith,sigur este el pe undeva..trebuie sa cauti :)
ReplyDeleteDa,Ina,asa îi mai zice.AM scris si eu,dar în engleza :D
ReplyDeleteGustul e bun,daca nimersti fructe zburate..daca nu s-ar putea sa ai ghinion.oricum,fructul asta nu are o aroma foarte intensiva,ci usoara-dulce acrisoara..si aminteste a mai multe fructe zemoase.
Daca scoti din el pulpa cu scula de facut bilute..dau bine într-o salata de fructe.Se poate pastra o felie cu tot cu coaja si solzi,pentru decor.
Scuze, chiar nu am observat ca ai scris si pe engleza :( Vaaai parca vad deja ce bine ar arata asa bilute in salata.... eu mor dupa salate de fructe!
ReplyDeleteNicio problema Ina! Nu ai de ce sa-ti ceri scuze!
ReplyDeleteCît despre salatica de fructe..stii ca eu 's pe-o mîna cu tine!
Noi ne-am scalda în fructe! :)
pff .. mi-ai facut pofta
ReplyDeleteDraga Maya, iti urez sa ai un Craciun fericit si linistit, sa ii minunezi pe cei dragi cu bunatatile tale! Imi place prezentarea pe care o faci fructelor mai putin obisnuite, din pacate pe la noi vanzatorii nu se intrec a ne furniza fructe de calitate. Chiar azi ma uitam la niste fructul-pasiunii care aratau cam jalnic, asa ca am renuntat sa le mai cumpar :( In schimb am gasit sparanghel verde foarte-proaspat si bun ;)
ReplyDeleteAm venit sa iti urez un Craciun fericit, cu liniste si muulte bucurii! :)
ReplyDeleteSarbatori fericite, Maya si un An Nou plin de bucurii!
ReplyDeleteDraga Maya,La multi ani si un Craciun fericit alaturi de familie si de cei dragi! Multa sanatate si fericire in noul an!
ReplyDeleteIti doresc sa ai parte de un Craciun fericit si imbelsugat si de un An Nou plin de bucurii si impliniri alaturi de familie si de toti cei dragi tie. Te pupp!
ReplyDeleteSunt,probeaza..nu pofti!
ReplyDeleteMultumesc de vizita! :)
Bunny,si voua toate cele bune,sarbatori fericite,si un an nou cu multe bucurii!
ReplyDeleteVa pup!
Edith,sarbatori fricite,si o alunecare usoara în noul an! Pup!!
ReplyDeleteCristina,sarbatori fericite si numai bucurii în noul an!
ReplyDeleteMArcela,va doresc toate cele bune din lume,sarbatori fericite,un Mos darnic,si un an nou îmbelsugat! :)
ReplyDeleteIulia,sarbatori fericite,si numai bucurii si realizari în noul an!!
ReplyDeletepup!
Nu am mai vazut acest fruct, interesant...
ReplyDeleteDaca-l gasesti,probeaza-l!Eu nu las niciun fruct exotic neîncercat,si mi le plac cam toate,chiar daca nu toate au o aroma "exotica" :D
ReplyDeleteDraga mea am gasit in sfarsit pithaya!!! E f buna sa stii!
ReplyDeleteTi-am vazut si salata,suuuuper!!!
ReplyDeleteMa bucur ca l-ai gasit!
Ce frumusete.Nu am mai vazut in viata mea fructul asta.Extraordinar.
ReplyDeleteVreau sa profit de ocazie si sa iti urez si eu Un an Nou fericit si plin de bucurii.
Multumesc,Deea! La multi ani! :)
ReplyDeleteDo you mind if I quote a few of your articles as long as
ReplyDeleteI provide credit and sources back to your site?
My blog is in the exact same niche as yours and my visitors would
truly benefit from some of the information you present here.
Please let me know if this ok with you. Many thanks!
My web blog bathroom remodeling ideas