Blogul meu împlineste astazi frumoasa vîrsta de 5 anisori. Cu acesta ocazie doresc sa multumesc în primul rînd tuturor cititorilor mei cuvîntatori, care sînt alaturi de mine cu sfaturi, critici sau aprecieri, comentarii, premii... Voi, atît cît si blogurile voastre, sînteti o sursa infinita de inspiratie unde pot sa îmi clatesc pupilele cu bunatati, zi de zi. Chiar daca numai virtual, ma bucur sa va cunosc. Multumesc!
La fel multumesc si vizitatorilor mei necuvîntatori, care stau pe margine si citesc. Ma bucur daca am reusit la rîndul meu sa va inspir cît de cît într-ale culinaritului, sau daca ati probat vreo reteta si v-a placut. Daca nu v-a placut sau aveti nedumeriri, luati-va inima'n dinti si spuneti.
Pentru celebrarea momentului, va invit la un tortulet cu pere, martipan si ciocolata. Cu toate ca e cam mititel, fiind doar virtual, îmi permit sa-l împart cu toata lumea :D
Cel putin o sa va împartasesc reteta, care la fel ca toate retetele mele, este simpla, nu necesita o gramada de ingrediente, condimete, deloc sofisticata, decorata minimal... ceea ce ma reprezinta :P, si este inventata cu dragoste si pasiune.
Starletele, dulci si parfumate cu textura ferma.
Ingrediente pentru un blat de 20 cm:
- 3 oua
- 3 linguri de faina
- 2 linguri zahar (sau 3 linguri + vanilie sau un zahar vanilat)
- 1 lingura zahar vanilat
- 1 lingura cacao dark
- 1 lingurita praf de copt
Se mixeaza ouale cu zaharul cel putin pîna îsi tripleaza volumul, si devin o spuma densa si pufoasa. Eu asa le mixez mereu, în robot. Bineînteles ca puteti face un blat dupa metoda clasica, mixînd albusurile separat, adaugînd galbenusurile frecate cu zahar. Apoi se amesteca faina cu praful de copt si cacaoa, si se adauga ( sau încorporeaza usor cu o spatula) lingura cu lingura, pe masura ce se mixeaza usor/ pe cea mai mica treapta a robotului/mixerului. Compozitia se toarna într-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, si se da în cuptorul preîncalzit la 170 °C timp de 25 minute. Se lasa la racit pe un gratar, dupa care se taie în trei felii.
Pentru însiropare:
- suc natural de pere
- amaretto
Feliile de blat se însiropeaza înainte de a fi montat tortul. Eu am însiropat cu suc de pere si amaretto. Daca servesc si copiii, însiropati doar cu suc de pere.
Ingrediente pentru umplutura:
- 3-4 pere mici
- 350-400 ml suc de pere
- 10 g agar-agar/sau gelatina
- 50 ml suc de pere(pentru dizolvarea agar-ului/gelatinei)
- 1 lingura zahar ( optional )
Se curata perele, se îndeparteaza casuta cu seminte, se taie în patru si se feliaza. Se pun împreuna cu sucul de pere si o lingura de zahar (daca e nevoie. Eu nu am pus, perele si sucul fiind destul de dulci) la fiert, pîna se înmoaie putin. Înainte cu aproximativ 2 minute de a opri focul, se amesteca agar-agar cu sucul rece de pere ( 50 ml ) si se toarna la perele fierte. Se amesteca într-una pe foc moderat timp de 1-2 minute, apoi se lasa la racorit. Cînd si cînd se amesteca. Asa verificati gelifierea. Daca folositi gelatina, urmati instructiunile de pe ambalaj.
Dupa racire, cînd jeleul începe a gelifia,
se împarte în doua si se niveleaza cîte un strat pe feliile de blat însiropate.
se împarte în doua si se niveleaza cîte un strat pe feliile de blat însiropate.
Se acopera cu cea de-a treia felie de blat,
care se stropeste cu restul din amestecul de amaretto + suc de pere.
Se lasa la racoare cel putin cîteva ore sau peste noapte.
care se stropeste cu restul din amestecul de amaretto + suc de pere.
Se lasa la racoare cel putin cîteva ore sau peste noapte.
Stratul superior:
- 100 g martipan
Se întinde o foaie de martipan de 3-4 mm, se decupeaza un cerc cu circumferinta de 20 cm
si se niveleaza usor peste blatul umed/însiropat.
si se niveleaza usor peste blatul umed/însiropat.
Decor:
- glazura de ciocolata (ciocolata + smîntîna lichida în proportie de 4:1)
- inimioare din restul de martipan
- inimioare colorate
Se topeste ciocolata cu smîntîna în bain marie. Cît înca este fluida, se toarna încet peste tort.
Se decoreaza.
Se serveste cu mare pofta!
Notite:
-un tort destul de usor din punct de vedere caloric, tinînd cont ca este de ciocolata :D
-este parfumat si aromat, iar combinatia para - ciocolata - migdala/martipan, este fantastica!
-am folosit suc natural de pere, din comert
-cred ca i-ar sta foarte bine îmbracat cu frisca, tortuletului
-în umplutura de pere se poate adauga (optional) 2-3 linguri de brînza cremoasa gen Quark, ricotta, mascarpone
-daca va place aroma migdalei, dar doriti sa însiropati blaturila fara alcool, adaugati în sucul de pere 3-4 picaturi esenta de migdale. Se gasesc fiole mici de la Dr. Oetker.
La multi ani blogului tau, si sa ne incante cat mai multi ani de acum inainte cu retetele si pozele tale minunate.
ReplyDeleteSuperb tortul si mai ales perfect.
Te pup si-ti doresc weekend fain.
La multi ani!!! Superb tortulet!!!!
ReplyDeleteLa multi ani! Tortul este minunat!
ReplyDeleteArata demential si-mi place de mor,stii ca sunt ciocolatoasa!
ReplyDeleteLa multi ani blogului,vin mereu cu placere la tine sa-mi clatesc ochii si sufletul cu minunatiile pe care le faci!Pupici multi,multi!<3
La multi ani! Pai, Maya, e mare deja blog-ul tau. Merge la scoala? :p
ReplyDeleteLa multi ani blogului tau! Ce mare e, poti sa-l dai la scoala azi-maine :)).
ReplyDeleteLa multi ani blogului tau, vin cu mare placere la tine si la cat mai multe retete delicioase!! Pupici si un weekend minunat!!
ReplyDeleteLa multi ani blogului tau , la cat mai multe retete cu care sa ne incanti privirile si papilele. Tortul e foarte fain , pere si ciocolata , o bunatate cu siguranta .
ReplyDeleteLa multi ani, Maya!! :)
ReplyDeleteTortul e superb, ca de obicei...
Maya, tortuletul tau este mai mult decat perfect.
ReplyDeleteGlazura imbraca tortul nemaipomenit si ti-a iesit foarte stralucitoare.
La multi ani blogului, stiam ca esti veterana in blogger dar nu-mi imaginam ca chiar de atata timp. 5 ani e mult si-ti doresc inca multi ani de acum incolo.
Tschüs! (sper ca am scris bine :)) )
Nemaipomenit tortul, imi plac ingredientele si cum l-ai decorat !
ReplyDeleteLa multi ani blogului ,continua asa !
weekend placut..ciao!
La multi ani si la mai nulte postari!!
ReplyDeleteTortul este fantastic... Fotografiile la fel.
Intr-o zi o sa incerc sa-l fac si ei ca arata prea bine
La mai multi anisori si realizari impreuna :)
ReplyDeleteTortul este superb!
La multi ani deliciosi si frumosi ca acest tortulet!
ReplyDeleteNu se putea sa ratez bunatate de feliuta dintr-un tort ciocolatos si mai ales sa-ti urez...
ReplyDelete"La multi ani !" si la cit mai multe retete delicioase cu poze minunate !
Tortul arata yammy.La multi ani si la cit mai multe retete delicioase!Luna viitoare implinim si noi 5 anisori de blog :) O zi frumoasa!
ReplyDeleteLa multi ani!!! Superb tort!
ReplyDeletela multi ani draga mea!!! Si la cat mai multe postari. Delicios tortul tau. Pupici
ReplyDeleteLa multi ani blogului si felicitari pentru atatea retete minunate!!!Delicios la maxim tortuletul!Combinatia de pere cu ciocolata ma face sa inghit in sec:)Pup!
ReplyDeleteLa mulţi ani blogului tău! Pot spune că te-am urmărit de la primele postări, am învăţat multe reţete şi chiar am preparat cîteva. Toate au fost delicioase, ca şi acest minunat tortuleţ.
ReplyDeleteWeekend plăcut şi o primăvară frumoasă!
La multi ani!Si tie si lui si sa fiti la fel de frumosi in continuare!
ReplyDeleteDe-a lungul celor 5 anisori, blogul tau a avut o evolutie spectaculoasa ca ingeniozitate si calitatea fotografiilor postate. Iti doresc mult succes in desavarsirea creatiei tale, "Maya's World"! Multi ani iti urez, multe aplauze si un buchet de trandafiri rosii iti trimit! Weekend de sarbatoare!
ReplyDeleteBuna Maya!
ReplyDeleteVa doresc o zi de naştere fericită.
Un tort frumos, multumesc pentru reteta.
Week-end frumos!
sărut Gizi
La multi ani draga Maya blogului tau, ai un blog foarte frumos si imi face placere sa te urmaresc. Te pup cu drag si iti doresc multa sanatate si putere de a ne incanta ochii si sufletul cu retetele tale minunate.
ReplyDeleteHappy birthday !
La multi, multi, multi ani tie si blogului tau draga Maya!!! Crezi sau nu, tu esti prima pe care te-am descoperit (cu vreo doi ani in urma) in lumea blogosferei culinare! Am ramas cititor fidel al blogului tau minunat, si prin tine am gasit si alte romance talentate. Fotografiile tale superbe impreuna cu explicatiile clare si amnuntite m-au ajutat sa reproduc multe din retetele tale spre bucuria si delectarea mea + prieteni + colegi de munca, asa ca sa stii ca ai si admiratori care nu ti-au calcat pragul niciodata... Iti suntem recunoscatori pentru munca depusa si pentru generozitatea ta. Oh, tortuletul asta cu pere si ciocolata ma scoate din minti, arata extrem de apetisant! Multi pupici draga mea si inca o data La multi ani!
ReplyDeleteSanda Turner
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteHappy BlogDay, Miha!
ReplyDeleteTortul e belea!
La cat mai multi ani blogului tau Maya.Sa ne incanti de acum inainte inca 10*5 pe putin, cu retete minunate , asa cum ai facut si pana acum.
ReplyDeleteLa multi ani draga noastrã!!! sã iti dea Dumnezeu multã sãnãtate, la multe retete delicioase, pupici :)
ReplyDeleteLa multi ani sanatosi, frumosi si gustosi! ♥ te pup
ReplyDeleteBuna Maya ! Sa aiba viata lunga blogul tau, iar tu sa fii multumita de ceea ce faci si de ceea primesti in schimbul talentului, pasiunii tale pentru culinarit. Eu sunt din categoria admiratorilor tacuti, dar care incearca retetele interesante, aspectuase, bine infatisate. Iti doresc tot binele, Cristina M, Bucuresti
ReplyDeleteLa multi ani bloguletului tau apetisant.Tortul este minunat.Te pup!
ReplyDeleteLa multi ani blogului tau si la mai multe retete delicioase si poze minunate!
ReplyDeleteLa blogurile pe care le ador, cum ar fi si acesta, am obiceiul sa fac un tur...sa vad de unde au pornit si unde au ajuns. Imi place sa vad cum au evoluat calitatea pozelor si numarul crescand al comentariilor.
ReplyDeleteAsta se intampla datorita seriozitatii si pasiunii de care dati dovada. Felicitari si "La multi ani!"
la multi ani MAya!si la cat mai multe retete!Tortuletul e grozav...si pozele superbe, ca de obicei!
ReplyDeleteP.S: Te deranjeaza daca intreb ce aparat folosesti?
Micule, multumesc! Ah, numai perfect nu a fost :D Chiar strîmb cum am apasat pe el cînd îl montam. Dar pe mine nu ma deranjeaza. Nici pe ai mei. Important este sa ne placa :)
ReplyDeleteUn weekend frumos!
Dana, multumesc!
ReplyDeleteFancy, merci draguta!
ReplyDeleteFlory, placerea se bazeaza pe reciprocitate :) Si eu ador blogul tau, retetele tale, si nu în ultimul rînd pe tine! Pup!
ReplyDeleteGreen Foot, da, mai putin si-l trimit la scoala :D
ReplyDeleteMerci :)
Liana, prescolar scrie la descriere! :P
ReplyDeleteMerci:)
Adela, multumesc! Si eu trec cu maaare placere pe la tine, si citeodata fug repede ca lesin de pofta. Cre'ca trimit adresa pentru jumeri :D
ReplyDeleteDorina, mereu o draguta! te pup si multumesc mult! xoxoxo
ReplyDeleteEdith, multumesc mult! Pup!
ReplyDeleteBucate apetisante, multumesc. Glazura aia e de fapt un ganache "nebatut" :D Cioco + smîntîna... ramine moale, se taie frumos :D
ReplyDeleteTe pup :-*
The Wandering Oltean, spor la treaba. Se face usor, ia doar ceva timp cu asteptatul :)
ReplyDeleteMultumesc.
Nicoleta, multumesc!
ReplyDeleteTe pup :*
Andreea, multumesc de vizita!
ReplyDeleteO zi minunata!
Laura, multumesc draga mea!
ReplyDeleteDaniella, te servesc cu cea mai mare placere! Merci xoxoxo
ReplyDeleteParadis, merci! :-*
ReplyDeleteMultumesc, Ana :)
ReplyDeleteMerci, Bia! :-*
ReplyDeleteLicuta, chiar e o combinatie super. cel putin pentru papila mea :D
ReplyDeleteTe pup. Merci :-*
Nana, multumesc pentru vizite si retetele încercate!
ReplyDeleteSalutari si un weekend minunat!
Teo, merci :)
ReplyDeleteGina, multumesc pentru cuvintele frumoase! Pupici tie atît cît si Lizicai! :-*
ReplyDeleteGizi, merci draga mea!
ReplyDeleteUn weekend minunat! Pupici!
Bbenyci, merci draga mea. Ma bucur sa te vad :-*
ReplyDeleteSanda, multumesc pentru vizite si comentarii, la fel multumesc pentru apreciere. Totdeauna ai scris asa frumos. La rîndul meu, ma bucur ca pot sa-ti admir frumusetile de torturi, la care pur si simplu ramîn... wow!
ReplyDeleteTe pup si îti doresc un weekend minunat!
xo
Raluca, merci draguta! :-*
ReplyDeleteIoana, merci! Si bun venit în blogosfera! ma bucur ca ti-ai creat un loc, din care am acces direct la retetele tale! :-*
ReplyDeleteRamona, multumesc mult! Pupici!
ReplyDeleteEmily, merci :-*
ReplyDeleteCristina din Bucuresti, multumesc pentru vizite, comentariu si retetele probate!
ReplyDeleteUn weekend minunat! :)
DiaMar, merci :-*
ReplyDeleteIoana, merci!
ReplyDeleteO zi frumoasa! :-*
Vasi, asa este. "Crestem" pe zi ce trece. Nu degeaba se spune ca omul cît traieste învata!
ReplyDeleteTe pup si multumesc :-*
Ophelia, multumesc!
ReplyDeleteNu ma deranjeaza deloc. Un Canon EOS 400D. "Scula" de fier vechi :D
Pupici si un weekend frumos! :-*
LA MULTI ANI sanatosi si deliciosi blog de Maya !!!
ReplyDeleteCu tortul asta superb , m-ai dat pe spate.
Felicitarile mele.
Duminica relaxanta, te tzuc !
La multi ani!!! Si la cat mai mult retete!!!!
ReplyDeleteLa cat mai multi ani bloguletului tau SUPERB !!! Cat mai multe retete delicioase si prezentari minunate !!! Tortuletul arata grozav de bine !!
ReplyDeleteLa multi ani, Maya draga! La cat mai multi ani alaturi de noi. Sa continui sa de delectezi cu cat mai multe retete si poze apetisante. Iti multumim pentru munca ta.
ReplyDeleteLa multi ani, Maya!
ReplyDeleteSi pentru munca ta si pentru tine.Te impbratisez cu mare drag si apreciez tot ce faci.
La multi ani blogului tau, la cat mai multe retete delicioase!
ReplyDeleteCat despre tort, e o minune!
La multi ani Maya, cu multe realizari si de-acum inainte!!
ReplyDeleteS-a intamplat ca blogul meu sa se nasca in acelasi zi cu-al tau!
Kedves Maya!
ReplyDeleteHappy Birthday Maya World!
A torta fantasztikus,az egész blog csodálatos igényes,finom ételek,desszertek!Szeretek itt nézelődni,és álmodozni,istenem mennyi finomság,és nem ízlelhetem!!!
La multi ani si la multi vizitatori :D super interesant tortul, mmm sper ca fiecare cititor are o bugatica mica sa gustam si noi Maya`s World :D o zi buna!!!
ReplyDeleteFelicitari pentru tot ce faci ce 5 ani.
ReplyDeleteArata foarte bine tortul si pare delicios. Si da, destul de usor de realizat!
La multi ani!! Poti sa contezi si pe mine pentru urmatorii ani ai blogului tau. Te pup si inspiratie maxima!!!!!
ReplyDeleteMaya's World, iti doresc multi ani de acum inainte cu cat mai multe retete cel putin la fel de frumoase si apetisante ca si acest tortulet minunat. Te vizitez mereu cu multa placere, pofta si curiozitate.
ReplyDeleteIar pentru autoarea ta, draga Miha te pup cu drag. :*
La multi ani Maya's world ! o lume asa delicioasa si frumoasa! pupu-te !
ReplyDeletewow, 5 ani!!! felicitari! si multi inainte!
ReplyDeleteFelicitari Maya! Pentru blog, pentru retetele bune si foarte ingenioase, pentru pozele superbe. Am avut succes cu extractul tau de vanilie, am realizat mai multe din retetele de mancare (supa de ardei copti e geniala!) si de curand l-am rugat pe tatal meu sa-mi ia zahar cu pectina din Germania fiindca n-am gasit in Ro.
ReplyDeleteMultumesc mult pentru inspiratie! Cornelia, un cititor necuvantator
La Multi Ani deliciosi, plini de realizari! Te pup! :*
ReplyDeletela multi ani la fel de rodnici si folositori!
ReplyDeleteLa multi ani .La cat mai multi ani de blog!!!Superb tortul!
ReplyDeleteSidy, multumesc. Un weekend minunat!
ReplyDeleteMerci, Alinutzika!
ReplyDeleteCat, mereu o draguta! Te pup :-*
ReplyDeleteIoana, multumesc. Bun venit în blogosfera!
ReplyDeleteGaby, draga mea, ma bucur sa te vad. Multumesc mult!
ReplyDeletexoxoxo
Alexandrina, multumesc! Un weekend minunat îti doresc!
ReplyDeleteAny, la multi ani blogurilor noastre! :D
ReplyDeleteMelli, köszönöm a kedves szavakat!
ReplyDeletexoxoxo
Dli, la degustat cu voi! :D Multumesc!
ReplyDeleteRoxana, merci!
ReplyDelete:*
Diana, multumesc mult! Pupici!
ReplyDeleteGabita, draga mea, la fel si eu, te vizitez cu maaaare placere. Îti ador bucatele atît cît si imaginile superbe! Multumesc si te pup!
ReplyDeletePansy, multumesc si pupu-te :) draga mea!
ReplyDeleteZazule, merci !
ReplyDeleteCornelia, acum nu mai faci parte din cititorii mei necuvîntatori!
ReplyDeleteÎti multumesc pentru vizite cît si pentru încrederea acordata, si nu în ultimul rînd ca mi-ai scris! Un weekend minunat si salutari de pe meleagurile calduroase ( în sfîrsit! ) ale Bavariei!
Isabela, multumesc. Pupici!
ReplyDeleteLoredana, sa speram ca vor fi la fel de rodnici. Multumesc :)
ReplyDeleteHaplea, merci!
ReplyDeleteLa multi ani blogului tau, este unul din favoritele mele. Felicitari pentru tot ce ai facut, pentru evolutia frumoasa pe care ai avut-o si iti doresc sa ai cat mai multe satisfactii. Tortul arata superb!!
ReplyDeleteMerci, Cristina!
ReplyDeletexoxoxo
multi multi ani inainte si felicitari pentru acest minunat blog
ReplyDeleteMerci, draga yaya :*
ReplyDelete