Un alt sos pe care-l ador, pe lînga cel de visine - sosul copilariei mele de altfel, este cel de afine. Cum pe lînga rata potriveste perfect un sos dulce-acrisor, a sosit si rîndul afinelor. Asa ca masa de duminica, a fost una copioasa si delicioasa. Am servit Confit de Canard cu sos de afine si cartofi piure, la cerere.
Ingrediente:
- 250 g afine
- 250 ml vin rose sau rosu
- 200 ml suc de afine din compot sau suc natural
- 2 linguri jeleu de struguri salbatici(sau alt jeleu de afine, coacaze, mure...)
- 1 lingura amidon
- 1 scoarta de scortisoara
- un praf sare
- piper, nucsoara
Modul de preparare - Confit de Canard
Se pune la fiert vinul cu jeleu de struguri salbatici si scortisoara.
Se lasa la fiert pe foc moderat spre iute pîna se evapora alcoolul si scade putin.
Jumatate din cantitatea de afine se piseaza grob si se adauga la vin.
Se lasa la fiert pe foc domol înca 3-4 minute. Se adauga si afinele întregi,
iar dupa alte 3-4 minute de fiert se adauga si sucul de afine amestecat cu amidon.
Se învîrte cu grija, pentru a nu strivi afinele, în timp ce sosul mai trage un clocot de 2-3 minute si se îngroasa.
Între timp se condimenteaza cu un praf de sare/un vîrf de cutit e suficient (si important),
putin piper proaspat rîsnit si nucsoara razuita fin, dupa gust.
Nu pot sa spun decît, ca acest sos este delicios si potriveste perfect cu carnea de rata.
Pofta buna!
Maya , ce nebunie !!!! Mor dupa sosurile astea servite langa carnica !!! Doamne ce culori si ce poze superbe !!!
ReplyDeleteCe yummy arata. Cum termin cu dieta o sa incerc si eu. Interesanta ideea sosului de afine servit cu carnita. Pozele sunt minunate ;)
ReplyDeleteImi place mult sosul de afine sau de merisoare langa o friptura buna . In copilarie nici nu concepeam asa ceva , bunica facea de visine si nu puneam gura pe el . uite cum se schimba obiceiurile alimentare in timp .
ReplyDeletePozele tale ma fac sa-mi doresc sa ma teleportez la tine la masa .
Hmmm Maya mai ucis!! O prezentare super reusita si bineinteles o macare excelenta pentru papilele mele!! Pupici!!!
ReplyDeleteAm sa tin cont de sosul asta minunat la urmatoarea rata! Merci Maya de pozele minunate si reteta buna buna!
ReplyDeleteSuperba prezentarea!
ReplyDeletePina acum vre-un an si jumatate nici macar nu stiam ca Confit de Canard exista.
ReplyDeleteMa uit cu tristete in urma la o existenta fara scop, fara directie :)
Situatia asta nu ar trebui permisa sa exite. Ar trebuii sa se invete despre Confit de Canard in clasa intii, inainte ca copii sa invete despre liniute si bastonase :)
Ce minunatie de sos,iar combinatia, perfecta!Pupici!
ReplyDeleteO adevarata delicatesa culinara! Iar prezentarea este pe masura!
ReplyDeleteArata demential, iar fotografiile sunt absolut senzationale! Felicitari!
ReplyDeleteDelicios sosuletul!!!Alaturi de carnita cred ca e un adevarat deliciu!Pup!
ReplyDeleteElegant si rafinat. Pup!
ReplyDeleteKedves Maya!
ReplyDeleteGyönyörűség!Micsoda finomság,tökéletes a kacsahús,nem véres mint itt Magyarországon.Az áfonyamártás isteni!!!!
Maya a fordítás isteni,jókat lehet nevetni!!!
ReplyDeleteAh, ce minunãtie...gust si prezentare perfectã, felicitãri:)
ReplyDeleteSunt dea dreptul delicioase aceste sosuri langa carne. Am facut si noi sosuri din mere si caise langa carnea de porc. Multumim pentru reteta.
ReplyDeleteMinunat!Fiul meu de 16ani tocmai s-a intors cu o cutie de Confit de Canard primita cadou de la familia la care a stat in Bordeaux si chiar ma intrebam ce sa fac cu ea sa nu o stric. Mai e nevoie sa spun ca dupa ce a stat o saptamana acolo mi-a zis ca nu mai pot sa-l dau gata? Cu reteta asta am prins curaj. Multumesc mult Maya!
ReplyDeletefara comentarii se poate...? :)la asa o prezentare si la cum arata cuvintele sunt de prisos :)!O zi frumoasa!!
ReplyDeleteWauuuuuu,ce deliciu am gasit aici!Fantastic de bine arata!O sa prepar si eu acest sos.Merge si langa carne de pui?
ReplyDeleteImi place foarte,foarte mult!
ce-mi faci tu mie Maya!!!!combinatie perfecta!
ReplyDeleteioi cum arata! ..:))))Asa se zice pe la noi prin Ardeal cand ne place ceva..:))
ReplyDeleteUn meniu desavarsit,mie imi place rata mai ales cu sosul asta!
ReplyDeleteCat, stiu ca adori sosurile astea. La tine ma gîndeam în timp ce-l faceam! :)
ReplyDeleteDe vita beata, sosurie de acste gen merg bine la rata, dar si alte pasari.
ReplyDeleteMultumesc.
Dorina, eu iubeam sosurile astea înca din copilarie, dar le mîncam la gradi sau pe la colege de scoala. Mama, de fapt amîndoi parinti, la fel ca tine, nu concepeau asa ceva în meniu =))
ReplyDeleteAdela, ma bucur ca-ti place! :)
ReplyDeleteAny, neaparat sa-l probezi. Asta daca îti plac sosurile de fructe.
ReplyDeleteThe Wandering Oltean, daca stau bine si ma gîndesc, confit-ul se prepara mai usor decît se fac liniute =))
ReplyDeleteFlory, merci draguta mea :*
ReplyDeleteFancy, merci!
ReplyDeleteAndi, merci mult!
ReplyDeleteLicuta, potriveste perfect pe lînga rata! Pupici!
ReplyDeleteMerci, draga Sara!
ReplyDeleteMelli, köszönöm a bókokat!
ReplyDeleteRamona, merci, draga mea :)
ReplyDeleteDan si Ionela, ma bucur ca va plac sosurile din fructe. Sigur e pe gustul vostru.
ReplyDeleteSorina, sper sa-i placa. Adolscentii au gusturi ciudate uneori. Vad la fii'mea :D
ReplyDeleteI-a placut.
Fantezie în bucatarie, se poate dara :D
ReplyDeleteMerci :)
Iangmina, merge pe lînga pasare, dar si ep lînga un snitel de porc chiar :)
ReplyDeletePansy, nu-ti fac nica, pupu-te! :D
ReplyDeleteIoi, ce ma bucur! :D Merci Alinutzica!
ReplyDeleteTeo, ma bucur ca e pe gustul tau!
ReplyDeleteCristina, merci. Te pup!
ReplyDeleteOMG ce bunatate ai aici!!! Superba, da maxim de superba si expresiva prezentarea!!
ReplyDeleteAntonina, multumesc frumos!
ReplyDeleteXO
Arata dumnezeieste! N-am mancat niciodata asa ceva, dar cum prind o rata, cum o indulcesc cu sos de afine ;-)) puup
ReplyDeleteAbia acum descopar blogul tau, si cu fiecare postare, raman muta....minunat! Felicitari!pup
ReplyDeleteAm facut sosul in weekend, pulpitele doar le-am scos din cutie, condimentat putin si le-am pus la cuptor. A iesit o nebunie. M-a laudat toata familia, inclusiv fiica mea de 7ani care este o mofturoasa. Fiul meu a fost incantat "Ca in Franta!" Le-am spus: Maya sa traiasca! Multumesc mult, Maya!
ReplyDeleteLiana, îndulceste-o! E un deliciu!
ReplyDeleteDia, multumesc de vizita si pentru complimente. Te mai astept!
ReplyDeleteSorina, ma bucur ca v-a placut! Salutari si pupici!
ReplyDelete