November 19, 2012

Tarta cu mere - Sunday Lunch

Multumesc Dianei ( Disturbingly Delicious ) pentru invitatia de a participa si inaugura noua rubrica de pe blog, Sunday Lunch. Ma bucur enorm si ma simt onorata ca s-a gîndit la mine, desi, cum i-am spus si ei,  nu-s sigura ca as fi persoana potrivita tocmai pentru deschidere. Cineva cu talent deosebit la scris si povestit ar fi fost mai indicat. Dar na, cum si ea adora pisicile, merge probabil pe acelasi principiu ca mine. No risk - no fun! :D
În al doilea rînd, tin sa o felicit pentru idee. Un mod frumos si placut de a socializa si inerteractiona online cu prietenii din blogosfera si nu numai. Diana, îti doresc succes cu noua rubrica, sa fie cît mai stufoasa si diversificata, cu tot felul de idei noi, retete, articole si imagini frumoase!
Pentru ca ai mei adora deserturile cu mere si scortisoara, aleg sa va prezint o tarta cu mere care a încoronat finala prînzului de astazi. La noi deserturile cu mere si scortisoara au cea mai mare trecere. Sper sa va placa si voua. 

  

 


Ingrediente pentru aluat/o tarta cu diametrul de 28 cm :
  • 260 g faina de spelta (sau faina de grîu)
  • 150 g unt rece, nesarat si taiat cubulete
  • 1 ou
  • 70 g zahar
  • coaja de la o lamîie organica sau cel putin netratata, razuita fin
Se amesteca ingredientele pentru aluat într-un castron si se framînta rapid si fara prea mult efort un aluat. Se formeaza o bila, se înveleste în folie alimentara si se da la frigider timp de 30-60 minute.


Ingrediente pentru umplutura :
  • 200 g creme fraîche
  • 2 oua
  • 80 g zahar
  • 100 g migdale macinate (fara coaja, daca posibil)
  • 6-8 mere, curatate si feliate
  • zeama de la o lamîie
  • 50 g zahar
  • 1/2 lingurita scortisoara, sau dupa gust
  • putin unt si faina pentru uns si pudrat forma
  • 1-2 linguri jeleu de gutui (optional)

În timp ce aluatul odihneste la racoare, se prepara crema. Se amesteca bine ouale cu zahar, migdalele macinate fin si creme fraîche. Se acopera crema si se da la rece, iar între timp se pregatesc merele.

 

Se curata de coaja, se îndeparteaza casuta de sîmburi si se feliaza. Feliile de mere se stropesc cu zeama de lamîie pentru a nu oxida, dar si pentru a stabiliza balanta dintre dulcele tartei cu acrisorul merelor. Zaharul se amesteca cu scortisoara si se amesteca cu feliile de mere.


Se unge forma de tarta cu unt si se pudreaza cu faina. Aluatul se întinde cel mai bine între doua foi de hîrtie de copt, dar bineînteles ca se poate întinde cu sucitorul pe masa de lucru înfainata.


Se îmbraca forma pe interior cu foaia de aluat, se taie marginile, se toarna umplutura, iar deasupra se aseaza si decoreaza cu feliile de mere.



Forma se aseaza pe sina din mijloc a cuptorului preîncalzit în prealabil la 180°C si se lasa la copt timp de 50-60 minute. Daca tinde a se rumeni prematur, acoperiti tarta cu o folie de aluminiu. Verificati cînd si cînd starea tartei. Spre sfîrsit îndepartati folia, în cazul în care a fot nevoie de ea, si lasati tarta sa sa rumeneasca dupa bunul plac. Dupa ce se scoate din cuptor, se poate pensula cu jeleu de gutui. Incalziti jeleul într-o ceasca, în microunde, pentru a deveni fluid.


Se poate servi calduta, asa le place alor mei,  eu însa o prefer rece. 



O duminica frumoasa si linistita va doresc!


Notite:

- o tarta parfumata, aromata si cremoasa
- sa nu va sperie aromele diferite, sînt foarte bine împartite, în straturi
- aluatul este fraged - dulceag lamîiat
- crema e dulce acrisoara, aroma migdalelor iese bine în evidenta
- merele sînt moi, se taie foarte bine chiar si calda
- jeleul de gutui, însiropeaza putin tarta. Noua ne plac prajiturile mai însiropate, dar se poate renunta fara probleme la el.
- cu faina alba de grîu, foaia iese mai aspectuoasa, mai deschisa la culoare. Cu faina de spelta pe care o folosesc eu, mai închisa, gri. Gustul însa, nu are de suferit.

26 comments:

  1. Cum i-am spus si Dianei, nici ca putea propune un blog mai potrivit pentru deschiderea rubricii ei!
    Tarta arata minunat, merele parca le-ai desenat acolo deasupra. Nu mi-ar iesi asa nici intr-o mie de ani.

    ReplyDelete
  2. Ce bine arata!!!
    Superba prezentarea!!!

    ReplyDelete
  3. O tarta cu mere este cu siguranta pe gustul meu si nu as refuza feliuta din farfurie!

    ReplyDelete
  4. Tarta sunt sigura ca este grozava , iar initiativa Dianei e superba !!!!

    ReplyDelete
  5. Creme fraîche in tarta... pai numai asta o face super pentru mine :) Ca sa nu mai vorbim ca si fara creme fraîche este o super tarta.
    Perzentarea este deosebita!

    ReplyDelete
  6. Delicioasa! Wow cata rabdare ai sa asezi asa frumos feliile alea! Esti minunata! Pup cu drag! :*

    ReplyDelete
  7. Superbã!!!mã servesc si eu de la tine:)

    ReplyDelete
  8. O tarta simpla, aromata, dar de efect, de-a dreptul regala! puup

    ReplyDelete
  9. Superb, Maya!!
    Nu pot sa cred cat de frumos ai intins aluatul in tava, mie nu-mi iese nicicum :)) Mereu adaug cate un petic pe ici :))

    ReplyDelete
  10. Arata super bine!!Imi place ornamentul din mijlocul tartei!!

    ReplyDelete
  11. Minunata atat tarta cat si initiativa Dianei!

    ReplyDelete
  12. Arata minunat,un desert simplu si bun!Pupici

    ReplyDelete
  13. E de nedescris de frumoasa tarta si prezentarea de nota zece, ai deschis magistral Sunday Lunch!

    ReplyDelete
  14. Invitatie de participare la: Concurs pentru bloggeri culinari “FISSLER BY KIKA – EXCELENTA IN BUCATARIE”
    http://www.gatestesanatos.ro/Concursuri/

    ReplyDelete
  15. Maya,nagyon régen jártam erre,ki sem látszom a munkából,de most hogy jön a karácsony az tuti,hogy körbenézek Nálad! nagyon guszta az alma tortád,valószínű eljön az ideje amikor elkészítem!
    Lesz mit néznem!!

    ReplyDelete
  16. Like,like,like!Looks delicious !Arata minunata!.

    ReplyDelete
  17. Draga mea, te asteapta un premiu la mine pe blog!

    ReplyDelete
  18. Multumesc din nou :*

    Any, de cum am citit am trecut pe blogul tau (atunci eram de pe telefoane =)) ) Multumesc! xoxoxo

    ReplyDelete
  19. Felicitari pentru reteta, e deosebita! As vrea sa o incerc, din pacate nu gasesc creme fraiche, cu ce as putea sa o inlocuiesc?

    ReplyDelete
    Replies
    1. creme fraiche, este smantana !

      Delete
    2. Creme Fraîche, nu e chiar smîntîna dulce asa cum o stiu eu sub aceasta denumire. Cea pe care o folosesc eu este groasa si putin acrisoara.

      Delete
  20. Dar si fotografiile sunt super profesionale. Sa fotografiezi mancare nu-i tocmai usor lucru... Felicitari!

    ReplyDelete