March 27, 2014

Gulyas my way

N-o mai fi vremea mîncărurilor de acest gen (deși prin unele locuri încă ninge), dar frigul va veni din nou și atunci poate veți căuta după inspirație. Variante se găsesc destule, cam toate-s aceeași mîncare și totuși diferă de la bucătărie la bucătărie, așa că azi vă prezint varianta mea. Țin să menționez că ingredientele a caror cantități sînt date în grame, kilograme, litri, mililitri...etc, sînt măsurate și cîntărite după spălare, curățare, despachetare - așa cum le dau mereu. Deci masă netă, în nici un caz brută, că nu știu eu cum curăță fiecare ceapa, ardeii sau cartofii :P 
 

 

Ingrediente:

  • 600 g carne de vită
  • 300 g ardei gras roșu, tăiat cubulețe
  • 300 g ceapă roșie, tocată
  • 300 ml vin roșu, fierbinte
  • 1 ardei iute roșu, tocat mărunt
  • 3 linguri bulion gros de roșii
  • 3 foi de dafin proaspete sau 1-2 uscate
  • boabe de piper
  • chimion
  • 2 linguri boia de ardei/ sau după gust
  • sare
  • ulei de floarea soarelui
  • 1 cățel de usturoi dat pe răzătoare (opțional)

Carnea - alegeți una calitativ bună și o tăiați în bucăți/cubulețe nu chiar foarte mărunte. După fierbere îndelungată pe foc domol, volumul cărnii scade puțin și veți avea bucăți prea mici. Nu că nu ar fi bune și așa, dar și aspectul contează puțin, și nici nu veți risca să vi se transforme gulyașul în sos de carne piure - în cazul în care uitați de oală, telefonînd  sau stînd în pragul ușii la discuții cu vecinii :D

Am avut doua fleici frumoase pe care le-am tăiat în bucăți neregulate, deci nu cubulețe. 


Ingrediente - eu folosesc mereu frunze proaspete de dafin. Dacă folosiți uscate adăugați mai puține, dafinul uscat avînd o aromă mai intensivă decît cel proaspăt. Piperul și chimionul pot fi și macinate. Eu însă le prefer întregi. Sare am pus de Himalaya, dar puteți adăuga de care doriți. La fel cum puteți adăuga și alte condimente sau verdețuri. Mie însă la gulyaș nu-mi plac multe condimente, fiindcă mi se pare ca-l "amețește"... îi fură din ideea principală. La gulyaș, consider că trebuie să simt gust de carne bună, aromă intensivă de ardei/boia, papilele ușor încălzite un iute plăcut (de la ardeii tricolori :P ) . Vinul, dafinul și piperul sînt arome care completează sosul, îl împlinește - pasta de roșii pentru puțină aciditate...și cam atît. Despre usturoi vă spun mai încolo :D



Ardeii tricolori - am folosit doar roșu.


Boiaua - folosiți de care doriți, de care vă place. 
Cui îi place foarte iute, n-are decît. Am folosit dulce.


Vinul - nu am avut unul unguresc, dar  jur ca și Montepulciano d'Abruzzo și-a făcut datoria. 
 

Sotăm ceapa și ardeiul gras în ceva ulei. 
Treaba cu uleiul/grăsimea la gulyaș. În mod normal se folosește mult/ă. 
Asta rămîne la aprecierea degustătorilor, părerea mea. Eu pun puțin ulei de floarea soarelui.
 
 
Cînd ceapa devine ușor transparentă adăugăm carnea. Amestecăm pîna bucățile își schimbă culoarea, dar nu rumenim carnea. Nu închidem porii cărnii, ci lucrăm mai departe pe foc moderat. Nu adăugăm înca nici un condiment, nici sare. 
 
 
Cînd bucățile de carne și-au schimbat culoarea pe toate parțile adăugăm boiaua.


Amestecăm mai departe cîteva minute pînă boiaua a pătruns bine carnea. 


Continuăm cu vinul fierbinte. Nu turnați vin rece sau chiar din frigider.
Șocul termic  întărește carnea. Textura finală a cărnii nu va mai fi aceea "de ți se topește în gură" :D 


În timp ce vinul fierbe în clocot ușor și alcoolul începe a se evapora ne ocupăm de condimentare. 
Adăugăm foile de dafin, piperul, sarea si chimionul. 


Fierbem mîncărica acoperită cu capac pe foc mic, amestecînd cînd și cînd. Pe masură ce vinul se evaporă, sosul se leagă puțin și scade - pentru completare adaugam apă fierbinte, atît cît să acopere bucațile de carne, apoi lăsăm să fiarbă, cum spuneam - pe foc domol, pînă carnea se înmoaie, iar ceapa și ardeiul se topesc. Cît durează? Depinde ce carne folosiți, din care parte a vitei, dacă e maturată, odihnită, atîrnată...etc. În orice caz, cum o fi, în final trebuie fiartă pînă se înmoaie. În momentul în care consider că e destul de moale, adaug bulionul de roșii ( se poate folosi un concentrat, dar atunci o lingură buna ajunge ) și dau focul tare. În cîteva minute sosul va capata o textură legată. Aveți grijă că stropește :D 
 

Ultimul minut pe foc, adaug un cațel de usturoi dat pe razatoarea fină, amestec, pun capacul și opresc focul. Pînă se potolește din clocotit, mai amestec odată-de două ori, și cu asta vraja e cam gata... cînd veți ridica capacul, gîndul o sa va ducă direct la mămaligă. Așa am servit noi gulyașul. La fel de bine merge și cu cartofi fierți pe abur, cartofi copți în coajă, chiar și cu orez aburit și bineînțeles cu renumitele galuște de făină! 
Pentru papila mea, de fapt a noastră, usturoiul adăugat în final îi dă un "kick" acestei mîncări. Dacă nu vă place, sariți peste. Eventual puteți adăuga ceva patrunjel tocat fin în final.

Nu-mi ramîne decît să vă urez pofta bună! 
 

 

22 comments:

  1. Vai de mine cat de bine arata, Maya! La noi e racoare inca asa ca merge tare bine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SI la noi a fost zilele trecute racoare. Acum stam la soare :D

      Delete
  2. Ador aceasta mancare!!! Yumyyy

    ReplyDelete
  3. Pfoai , ce-mi place ... si l-ai facut si fara cartofi - EXCELENT !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu pun niciodata cartofi în mîncare, ci îi fierb separat. Dar de obicei ne place cu mamaliguta :)

      Delete
  4. Imi place tare mult gulyasul de vita si merge de minune cu o mamaliguta! MMmm ce pofta mi-ai facut Maya! Iar prezentarea impecabila ca intodeauna! Pup!

    ReplyDelete
  5. Kedves Maya!
    Régen jártam Nálad,de most ismét benéztem Hozzád, és még mindig csodás amiket készítesz! Sajnos szomorú esemény történt nálunk,és ezért nem nagyon jártam blogokban.Már ki is választottam a mákos házi sajtos süteményt amit hamarosan elkészítek! Most már tudlak követni a FB-n is. Üdvözlet!!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sajnálom, hogy hallja a szomorú hírt tőled. Örülök, hogy tetszik a torta mák :)
      Remélem, Google Translate lefordítani jól :) Üdvözlet!

      Delete
  6. Pe cuvant c-am inghitit in sec cand m-am uitat la poze. Si asta pt. ca ce-mi mai place mie gulasul !

    ReplyDelete
  7. De-acum s-a încalzit. Mai fac în toamna :D

    ReplyDelete
  8. M-am uitat, am citit si am inghitit in sec de cateva ori bune. Ca de obicei totul e impecabil, felicitari Maya!

    ReplyDelete
  9. hmmmmmmm... cu cat fast pregatesti totul! asa trebuie gatit - cu pasiune! Frumoase si imaginile "pasilor" culinari. Trebuie sa probez si eu reteta ta. Multumesc!
    O duminica seara minunata iti doresc!

    ReplyDelete
  10. imi place, la noi, in Dobrogea nu se face, eu mananc cand merg in tara!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai de ce sa astepti, faci cînd ai pofta :)

      Delete
  11. Ce culoare frumoasa are !! Si ce-mi plac pozele , toate !! ;)

    ReplyDelete