March 23, 2011

Supa crema de broccoli



Broccolicremesuppe

  • 500 g broccoli - 500 g Broccoli
  • 2 cartofi - 2 Kartoffeln
  • 1 ceapa - 1 Zwiebel
  • 1 lingura ulei de masline - 1 EL Olivenöl
  • 1,2 L supa de legume - 1,2 L Gemüsebrühe
  • 100 ml smîntîna - 100 ml Schlagsahne
  • 2 linguri suc de lamîie - 2 EL Zitronensaft
  • sare,piper - Salz,Pfeffer
Pentru crutoane - Für die Croutons:
  • 2 felii de pîine veche - 2 Scheiben Brot vom Vortag
  • 30 g unt - 30 g Butter
  • 2 catei de usturoi - 2 Knoblauchzehen
  • 1 lingura patrunjel - 1 EL Petersilie


    Se toaca ceapa grob.Broccoli se desface în buchete, crtofii se curata si se taie cubulete mici.

    Zwiebel grob würfeln.Broccoli in Röschen schneiden, Kartoffel schälen und fein würfeln.


    Uleiul de masline se încalzeste usor,se adauga ceapa si se dunstuie pîna devine transparenta. Se adauga cartofii si broccoli,si se calesc împreuna înca 2-3 minute. Se toarna supa si se fierbe 20-25 minute acoperita pe foc moderat .

    Olivenöl in einem Topf leicht erwärmen, Zwiebel hinzugeben und glasig andünsten. Kartoffel und Broccoli zugeben und 2-3 Minuten mitdünsten. Brühe zugießen und zugedeckt bei milder Hitze 20-25 Minuten aufkochen.



    Între timp se taie pîinea cubulete,usturoiul si patrunjelul se toaca fin, iar untul se taie în bucati mici. Se amesteca totul într-o forma termorezistenta si se coace la 200 °C pîna crutoanele devin aurii.

    Inzwischen Brot klein würfeln, Knoblauch und Petersilie fein hacken, Butter in kleine Stücke schneiden . Alles in eine feuerfeste Form geben und bei 200 °C goldbraun backen.



    Supa de broccoli se face piure cu un mixer vertical, se adauga smîntîna si se mai lasa 2-3 minute sa fiarba usor pe foc moderat. Se potriveste de sare,piper si zeama de lamîie.

    Die Broccolisuppe mit einem Stabmixer fein pürieren, Sahne hinzugießen und noch 2-3 Minuten auf niedriger Hitze köcheln lassen. Mit Salz, Pfeffer,  Zitronensaft abschmecken.



    Se serveste cu crutoane.

    Mit den Croutons servieren.



    26 comments:

    1. Doamne cat de bine poate sa arate!!!
      Ai mei din casa nu sunt fani supe creme dar sigur am sa fac si eu.
      Pupici si un weekend placut...

      ReplyDelete
    2. Szeretem a brokkoli krém levest!!nagyon guszta!!!

      ReplyDelete
    3. Bianca,nici ai mei nu erau deloc fani supe creme,si acum de la mic la mare,cu doua sau patru picioare,toata lumea se pune cu castronelul la coada! :D
      Te pup!

      ReplyDelete
    4. Isa,cînd manînc supa crema de broccoli spun ca e preferata mea,cînd manînc supa crema de dovleac spun la fel,cînd fac supa mai cremoasa de rosii cred ca asta este!...cred ca nu ma pot hotarî,si le ador pe toate! :D
      (Chiar si supa crema de cartofi! :D )

      ReplyDelete
    5. Mellissina,
      Én is szeretem a brokkoli leves krém.
      Üdvözlettel,
      M.

      ReplyDelete
    6. In weekend cind ma intorc acasa vin cu dovezi.Arata fantastic.O saptamina frumoasa.

      ReplyDelete
    7. Cat de bine arata! Cred ca e delicioasa! Va trebui sa o incerc si eu neaparat!

      ReplyDelete
    8. Este minunata,stiu, si eu fac dar in loc de supa folosesc sos bechamel,diluat cu lapte.
      O zi buna!

      ReplyDelete
    9. Mmmmmm, broccoli si conopida sa traiasca! Buna rau supita asta.
      P.S. Cu noul laptop a venit si noul design :P

      ReplyDelete
    10. Iulia,încearca cu încredere,ca e buna.Cu conditia sa-ti placa broccoli :D

      ReplyDelete
    11. Janet,e buna oricum.Eu am folosit cartoful ca sa lege mai bine.
      Salutari!

      ReplyDelete
    12. Gabi,cu noul laptop,designul înca e tare nehoatrît...la fel ca mine zilele astea =))

      Pupici!

      ReplyDelete
    13. Am facut si eu mai demult, dar cu smantana. Tare-s faine pozele, like always ;-)

      ReplyDelete
    14. Mmm, supa asta e urmatoarea pe lista de bucate! Numa' sa consum supa de "leeks and potatoes" (praz si cartofi) ce am facut-o ieri...
      Este uimitor cat de buna poate fi aceasta supa cu atat de putine ingrediente, asa ca supa mea de praz (care nu are smantana). Pupici!

      ReplyDelete
    15. Foarte delicioasa!Multumesc frumos.

      ReplyDelete
    16. Liana,si eu am pus putina smîntîna.

      ReplyDelete
    17. Sanda,eu sînt mare amatoare de supe de tot felul!Poate îmi scrii reteta ta de supa.
      Merci,
      Maya

      ReplyDelete
    18. Paradis,ma bucur ca ti-a placut supa.Am vazut-o deja!Ai decorat-o foarte frumos!
      Pupici!

      ReplyDelete
    19. Draga Maya, intai si-ntai scuze pentru inarziere, am fost teribil de ocupata in ultima vreme.
      Reteta mea de "potato leek soup" este din "Joy Of Cooking" scrisa de Irma Rombauer, Marion Rombauer Becker si Ethan Becker - asta este considerata "biblia" cartilor de bucate aici in SUA. Asadar reteta: se calesc 6 bucati de praz (mijlocii) curatat/spalat si taiat in prealabil, in 3 linguri de unt (aproximativ 50 grame), nu se lasa prazul sa se maroneasca ci doar sa se inmoaie! (altfel devine amar) Apoi se adauga cam 500-600 grame cartofi curatati si taiati bucati, si 6 cani (1 cana=250 ml) de supa (pasare sau zarzavat) ori apa. Dupa ce cartofii s-au fiert (20-30 minute) se face totul piure cu mixerul bat sau cu un blender. Am uitat sa mentionez sarea si piperul - dupa gustul fiecaruia. Asta-i tot! Extrem de simplu dar tare gustoasa aceasta supa. Conform cartii de bucate "Joy Of Cooking", daca la aceasta supa se adauga 0.5-1 cana de "heavy cream" (smantana de frisca) sau o combinatie de lapte+cream, [treaba asta se face fara a se clocoti supa] se obtine supa VICHYSSOISE care se poate servi atat calda cat si rece. Eu nu am incercat-o cu smantana, imi place teribil de mult si fara... O mananc cu paine, cu crutoane, sau fara nimic. O inventie de-a mea: daca nu am destul praz, complectez cu ceapa si usturoi, iese la fel de buna. Merita incercata, eu zic ca e senzationala!
      Inca o data imi cer scuze pentru intarziere. Numai bine, multi pupici!

      ReplyDelete
    20. Sanda,multumesc multe pentru reteta si explicatiile detaliate.O s-o încerc negresit,pentru ca suna foarte bine!Te pup,si-ti doresc o sîmbata frumoasa :*

      ReplyDelete
    21. Mi se pare excelenta aceasta reteta, supa iese foarte foarte gustoasa si este destul de rapid si usor de facut. Voi mai incerca si alte retete de pe blog, imi place foarte mult stilul tau! Multumesc :D

      ReplyDelete
      Replies
      1. Multumesc pentru îcredere si pentru vizita :)

        Delete
    22. Iti multumesc pentru aceasta reteta excelenta, usoara, rapida si foarte foarte gustoasa! O dupa-amiaza cat mai frumoasa!

      ReplyDelete
      Replies
      1. Multumesc si eu la rîndul meu! O zi frumoasa :)

        Delete