Cu toate ca anul asta nu prea ne-am ocupat de gradina,iar recolta este marunta,ne bucuram de roadele pe care ni le ofera.La anul ce vine,ne-am propus sa ne îngrijim mai mult de ambele gradini,ca si cea de-acasa a avut de suferit.Si ele la fel ca sufletele noastre...
Nici cînd ne-am dat silinta multa nu am avut recolta uriasa.De exemplu cu rosiile,pur si simplu nu avem noroc.Nu vor si nu vor.Cîteva ajung la maturitate,dar putine,iar restul fac mana,se îmbolnavesc,se maronesc...si adio.La anul renuntam.Nu mai punem rosii.Mai bine folosim locul pentru alte legume,fructe,ce-o fi.Anul asta,desi înca verzi,fructele au început sa faca pete maro.Probabil ca nu vom avea nici macar o rosioara!
Noi nu stropim cu nimic.Doar contra melcilor folosim niste bobite biologice pe baza de drojdie.Niste bobite care-i atrage sa se înfrupte din ele,si sa renunte la plante,apoi se retrag si mor satui si fericiti.
Anul asta,dupa cum stiti,ca v-am mai spus de 199 de ori,a tot plouat.Atîta ploaie nu am mai vazut niciodata în 20 de ani,de cînd sînt aici.Fructele sensibile ca zmeura si altele tot asa maruntele,se strica înainte de a se coace.Mucegaiesc pur si simplu.
Printre altele am pus si cîteva rînduri de cartofi.Foarte slabut,în comparatie cu alta data.Putini si mititei.În unele cuiburi nu s-a facut nimic,iar altii au putrezit sub pamînt.Castravetii în schimb,ne invadeaza în fiecare an,la fel ca dovleceii.Avem tot sezonul pe saturate.Sînt foarte buni în comparatie cu cei din supermarket.Nu-s asa aposi.Au o textura mai ferma si o aroma placuta.Dovleceii se pot consuma si cruzi.Asa buni sînt!
Ardeii iuti au început sa se faca,si jalapenos.Feniculul cred ca l-am pus prea tîrziu.Vinetele înca-s minuscule.Eh,ce mai conteaza.La anul o fi mai bine,ca doar ne-am propus sa lucram cu cap,dupa plan :D
Cu cîteva zile în urma,am plecat cu cosuletul spre gradina,si l-am umplut cu bunatati,iar acum o sa va arat si voua ce am facut cu ele.Saptamîna asta ne-am hranit mai sanatos decît încercam sa o facem oricum de obicei.
Din castraveti am facut supa rece cu iaurt,salata dupa reteta lui Tim Mälzer,
sau i-am savurat pe pîine cu unt.
sau i-am savurat pe pîine cu unt.
Aici reteta Salata de Castraveti a la Tim Mälzer.
- castraveti de gradina
- ceapa lunguiata(echalote)
- mult marar
- putin zahar
- sare dupa gust
- olecuta smîntîna de frisca
- otet de vin,calitate buna/aciditate scazuta
- piper din rîsnita
Se curata castravetii,se feliaza si se amesteac cu ceva zahar si sare.
Se lasa asa 2-3 minute,pîna pregatiti "sosuletul".
Între timp se toaca mararul si ceapa,apoi se storc/scurg castravetii.
Se pipereaza,se adauga mararul,ceapa si smîntîna si se amesteca.
Se adauga otetul si se condimenteaza daca mai e nevoie.
Se lasa asa 2-3 minute,pîna pregatiti "sosuletul".
Între timp se toaca mararul si ceapa,apoi se storc/scurg castravetii.
Se pipereaza,se adauga mararul,ceapa si smîntîna si se amesteca.
Se adauga otetul si se condimenteaza daca mai e nevoie.
Cartofii i-am facut la cuptor,cu cîteva bucatele de lamîie,
ulei de masline si sarea mea de mare cu verdeturi uscate.
ulei de masline si sarea mea de mare cu verdeturi uscate.
O parte din dovlecei i-am folosit la prepararea unei gustari excelente cu Feta,
o alta parte i-am grilat si i-am servit cu cîte o portie de pappardelle proaspete,
iar din restul am facut o supa crema cu somon.Delicioasa de altfel.
o alta parte i-am grilat si i-am servit cu cîte o portie de pappardelle proaspete,
iar din restul am facut o supa crema cu somon.Delicioasa de altfel.
Gustarica de dovlecei cu brînza Feta,ulei de masline si cimbru proaspat,
tot din productie proprie.Excelent!
tot din productie proprie.Excelent!
Se coace acoperit,atît cît sa se înmoaie brînza si dovleceii.
Dovlecei grilati,stropiti cu ulei de masline,aromati cu felioare de usturoi cu pappardelle proaspete.
Supa crema de dovlecei cu somon.Delicioasa!
În gradina de acasa,mai trebuie sa se coaca strugurii.Niciodata nu au fost asa multi.Cred ca trebuie sa ma apuc de facut vin.Glumesc.Dar poate un jeleu pentru brînzeturi,un compot...sa vedem.Vremea este capricioasa,si nu ar fi prima data cînd o grindina îi distuge înainte de recolta.Atunci macar se bucura albinele de ei :)
Foarte frumos si rustic, imi place ai stil, super...O zi placuta.
ReplyDeleteHmmm... mai pot sa zic ceva?? imi plac toate... preparatele, vasele, gradina, prezentarea minunata!! tot !! pupici
ReplyDeleteCe bine e sa ai o gradinuta...
ReplyDeleteCa de obicei,frumoase lucruri ai in bucatarie.
Ce binecuvantata esti!
ReplyDeleteSa ai o asa gradina, cu un asemenea rod!
Iar preparatele care mai de care, aspectoase si sigur gustoase.
Iti dosresc o recolta bogata de la struguri.
Pe curand.
Oau ce bine arata toate!!! Delicioase retete.
ReplyDeletePupici
Foarte multe bunatati ai pregatit.
ReplyDeleteLa noi ardeii inca nu s-au facut,in schimb ieri am papat si eu primele (2 buc) rosii cherry,foarte bune !
O zi faina !
foarte frumos sa papi ce plantezi.toate flurile de mancare arata minunat .eu as vrea dovlecelul ala galben.poate la anul ce vine va fi gata si casa noastra cea noua.acolo avem foarte mult spatiu si pot planta.aici avem un mare dezastru in curte si e place de ciment :((
ReplyDeletefelicitari pentru gradina si pentru minunatiil pregatite din recolta!
pupicei
Imi place tot, Maya , no coment. Pupici!
ReplyDeleteNu pot sa spun decat ca ... te invidiez!...Totul este minunat!!!...si mancarea, si gradina...si tot ce ne povestesti. Te pup!!!
ReplyDeleteCu asa minunatii naturale,nu pot iesi dacat minunatiile cu care ne incanti in fiecare postare...Nu mai tin minte gusturile legumelor din gradina mamei...doar supermercaturi si mercate...Felicitari pentru gradina si recolta!!!
ReplyDeletePupici si o seara placuta!!!
Toate sint foarte frumoase - chiar daca, nu sint asa de mari. In nici un an, nu e la fel. Alt an e de cartofi, altul de vinete ... Nu te descuraja. Si rosii, sa pui, cauta soiuri traditionale, sint mai rezistente la boli. Daca le stropesti preventiv, o sa fie bine, sint sigura.
ReplyDeleteRetetele sint una mai grozava ca alta. Si e o arta, sa gatesti cu ce iti da gradina ...
Minunat totul,e o placere enorma sa culegi bucate bio din propria ta gradina si-apoi sa faci toate bunatatile alea cum numai tu stii sa le faci si sa le prazinti impecabil ca de fiecare data.Te pupic cu mare drag <3!
ReplyDeletePana nu uit, am facut demuuuuult o reteta greceasca (poate ma aude si Dani:))de dovlecei umpluti cu un amestec de branza si sos bechamel si dati la cuptor, o reteta dintr-o revista pe care am pierdut-o. Ai idee de asa o retea, pentru ca as vrea sa o mai fac, dar nu mai stiu cantitati, detalii tehnice?
ReplyDeleteAcum sa iti spun despre rosii, la anul sa nu renunti, sa cauti soiuri rezistente la mana, chiar daca sunt hibride, sa faci singurica rasaduri, nu multe,pana in 50 fire, poate si mai putine si sa incepi sa le stropesti cu solutii de ale mele de pe blog :D, de cand sunt ele tinere. Pana atunci mai vorbim.Au si ele secretul lor,ca prajiturile ;))
Cartofii sa ii cultivi cu frunze de tataneasa puse in cuiburi.
Strugurii sunt frumosi si eu compot nu fac decat din cei de masa cu bubul mare. Am incercat sa fac dintr-un soi negru cu bobul mai marunt, dar a fost esec total. Oricum cred ca numai cei albi sunt ideali pentru compoturi.
Hai ca am o taina!!!
Te pupic!
o totala nebunie !!!! recolta frumoasa , nu conteaza cat de mica este ... e a ta si e frumoasa ;) ... "pic cu pic se aduna " .... preparatele sunt delicioase toate , iar culorile :) din farfurie si prezentarea sunt de nota 20 !!!!! bravooo!!!
ReplyDeleteCe frumusete... ce prezentare... Jos palaria doamna draga!
ReplyDeleteMinunata gradina si minunate preparate! Te inteleg perfect si te invidiez ca ai o gradina. Eu stau la bloc si tot incerc ca imi fac o mica gradinita in balcon, in ghivece si jardiniere: flori, ierburi aromate (rozmarin, cimbru, busuioc, menta, coriandru) ardeias iute, un copacel (tuya), anul asta am pus si patrunjel, ba chiar si rosii cherry, sa vedem ce-o iesi.
ReplyDeletePentru ca nu stiu prea bine germana, te rog spune-mi cum se face salata de castraveti a la Tim Maelzer?
Felicitări!!!
ReplyDeleteFrumoase grădini.
Alimente delicioase.
Nisa week-end.
Gizi
Ce bine arata mica ta recolta, proaspata si colorata. Este munca multa intr-o gradina, dar si satisfactie pe masura. Eu nu am gradina, dar dau niste zmeura la schimb, de la piata :))
ReplyDeletesi gradina si produse si vase si mincare,a fost o desfatare postul asta pentru mine!:)
ReplyDeleteCe gradina bogata!Supreeer!
ReplyDeletefelicitari pentru asa rod bogat!
ReplyDeleteMultumesc,Miodrag :)
ReplyDeleteAnto,pupici si multumesc :)
ReplyDeleteBucate apetisante,merci.Da e frumos sa ai gradinuta,dar e mai fumoasa daca te ocupi de ea :D
ReplyDeleteO sa ne punem sa studiem problema cu aranjatul :D
Daniela,merci.Si eu sper sa ramîn cu ceva struguri anul asta.Ca anu trecut i-a terminat o grindina tîrzie.S-au bucurat doar albinele de ei.
ReplyDeleteBia,pupici si ma bucur ca ai revenit!
ReplyDeleteMimmi,noi cu rosiile...pauza!Cum spuneam,de la anul renuntam.Prea multe încercari esuate.Vom folosi locul pentru alteceva :)
ReplyDeleteSarah,bafta cu constructia noua.Sigur vei avea o gradina minunata!
ReplyDeleteMultumesc si pupici!
Adela,merci draguta.Pupici!
ReplyDeleteLicuta,merci.Ma bucur daca va place ce va povestesc eu.E adevarat ca ar fi mai frumos daca as si sti a povesti frumos :D
ReplyDeletePupici draga mea :*
Petro,ma bucur ca ai revenit din concediu!Sper ca odinita,relaxata si cu forte noi!Te pup si merci :*
ReplyDeleteDani,de stropit sigur nu o sa le stropesc nici macar preventiv.Daca tot le crestem noi,sa fie naturale,sa ne bucuram pe deplin cu ele :)
ReplyDeleteClar ca nu iese tot asa cum am vrea,dar e ok :)
Flory,merci.Da,sa stii ca satisfactia este alta,cînd gatesti cu legume din gradina proprie.Legume pe care le cunosti de mici =))
ReplyDeleteNoi chiar ne bucuram mult de ele.
Te pup.
Sa stii ca am facut si crema de vanilie,am facut si cosulete..dar nu am pozat nimic.Am foat tare ocupata.Denise a avut Firmung,apoi pregateli pentru sarbatorire sîmbata...
Dar le mai fac,si o s-o postez,reteta :)
Vasi,atunci cînd va fi cazul,o sa te trag de mînecuta!O sa apelez la cutia ta cu tricksuri!Rosii noi nu punem multe niciodata.Maxim 20 de fire.Si aasa ar fi mult daca s-ar face...dar nu se fac.AM încercat cu enshpe soiuri,si stropite cu zeama de urzici,si alte chestii naturale...nu merge.Asta este.Nu încercam de un an sau doi..ci de peste 5-6 ani...Nu avem nici clima potrivita,n´si probabil nici locul potrivit pentru ele.Lipsa de soare si prea multa ploaie este combinatia mortala pentru rosii :D
ReplyDeleteChiar ma gîndeam sa fac si eu niste dovleci cu o umplutura de ricotta la cuptor.dar asa,o reteta din burta...Nu am mai mîncat niciodata asa combinatie.Poate sa întrebi pe cineva din Grecia.
Salutari si pupici.
Cat,merci :)
ReplyDeletePupicei!
Miha,merci.Pupici :)
ReplyDeleteOana,sa ai bafta cu gradinuta pe balcon!
ReplyDeleteImediat ce termin de raspuns,o sa editez postul si o sa pun reteta.
Multumesc :)
Gizi,multumesc mult de vizite! Pupici!
ReplyDeleteMiha,acum ca nu mai am în gradina,e buna si zmeura de la piata.Deci,da,dau la schimb!îN moment dispun de dovlecei si castraveti! :D
ReplyDeleteMultumesc,Alison!Pupici!
ReplyDeleteTeo Bucatar,asa bogata nu este,dar putinul care-l am,este delicios! :)
ReplyDeleteZazuza,merci :*
ReplyDeleteCe bine e sa ai gradina ta , legume prospete si gustoase.Dar asta necesita timp si implicare. Felicitari ca reusesti sa le faci pe toate ...gradina , casa , masa , sotie si mama ( de copii si pisoi )
ReplyDeletenici mama nu stropeste rosiile dar le tine in solar, acoperite cu folie din cauza ploilor acide. poate va functiona si pentru tine solutia asta
ReplyDeleteStrugurii arata minunat. Sper ca in cativa ani sa am si eu o recolta frumoasa! Imi plac mult gradinile din Germania, nasul copilului meu are o gradina minunata, plina de bunatati...Oricum placerea cea mare este sa gatesti din roadele proprii, iar pentru tot ceea ce faci tu nu pot decat sa te felicit!
ReplyDeleteMoaaammaa, pai voi aveti o gradina adevarata! Ce de roade, ce de bunatati, ce de preparate gustoae si aromate!
ReplyDeleteDin struguri sper sa faci si must, trece-ma pe lista, te rog, ca sunt fan ;-))
Dorina,nu ma spetesc eu de una singura :D
ReplyDeleteGu gradinaritul mai mult sotul :D
Merci :)
Eliza,la noi clima este cam nasoala...lipsa de soare,umiditate mare,ploi într-o veselie..nici macar în solar nu avem noroc...
ReplyDeleteCristina,multumesc pentru apreciere.
ReplyDeleteSalutari :)
Liana,daca ajung la maturitate,compot îi fac!SI ceva jeleu pentru brînzeturi!Restul consumam asa ..fresh :D
ReplyDeleteToate una si una. Si iar as scrie cu caps, ce vase, ce prezentare, ce papa bun.
ReplyDeleteEu ..as vrea sa ma mut la tine :d ;))
Mai ramane sa fii si tu deacord sh-apoi facem formalitatile, oke?:))