Azi avem pofta de ceva dulce, si cum ma chinuia talentul, am început a cotrobai prin frigider, camara si bucatarie. Perele de pe masa mi-au facut cu ochiul, asa ca le-am spalat si curatat. Initial vroiam sa caramelizez felii de pere si sa le servesc cu înghetata de vanilie. Dar dupa ce le-am vazut asa golase, cît erau de frumusele, m-am hotarît sa le las întregi. Nici caramelul nu mai mi-era de-ajuns. Le vroiam mai aromate, parfumate, deochiate, elegante... asa ca am despicat o pastaie de vanilie si m-am dat la sticla de Chianti. Nuuuu, nu am baut-o, ci am caramelizat vinul :D Rezultatul! Delicios!
Ingrediente:
- 3 pere, curatate de coaja
- 3-4 linguri generoase de zahar
- 1 pastaie de vanilie
- 150-200 ml vin rosu(Chianti)
Asezam perele într-un vas micut pe pat de zahar. Despicam pastaia de vanilie,
si scoatem maduva cu ajutorul unei lame de cutit. Atît pastaia cît si maduva,
le adaugam în vasul cu pere si zahar.
Turnam si vinul. Pentru început am adaugat 150 ml.
Pentru ca textura perelor era înca ferma dupa 10 minute de fiert,
iar vinul caramelizat avea deja consistenta potrivita, am mai adaugat 50 ml de vin,
am acoperit vasul si am lasat sa traga un clocot de 7-8 minute.
În timp ce "vraja" clocotea usor, am întors perele pe toate partile.
Rezultatul? O dulcegarie fantastic de aromata si parfumata, care unge sufletul!
Nu ne-a mai trebuit nici înghetata. Ar merge foarte bine si alaturi de un piscot, pandispan simplu sau stropit cu ciocolata amaruie.
Maya, arata super, deja treci in specialitati, reteta asta e pentru restaurant, bravo...
ReplyDeletesuperb arata si cred ca-s foarte aromate!
ReplyDeletemulte retete ptr restaurant are Maya !!!! ... bravooo!!!
ReplyDeletesigur sunt delicioase perele !!!
Zazuza,foaaaaarte aromate.În timp ce fierbea caramelul,s-au mutat albinele din gradina in casa =))))
ReplyDeleteCat,ce pot sa pun despre pere....eu le ador!Iar caramelul din chianti si vanile...e wow.O sa-l mai folosesc si la alte deserturi.
ReplyDeletePupici.
Maya, felicitari, imi place tare mult cum arata perele, sunt superbe! Felicitari si pentru fotografii!
ReplyDeleteArata minunat!!! Super delicioase si parfumate!...Pupici!
ReplyDeleteVai ce bine arata!!!! Super.Am mancat si eu pere fierte in vin cu inghetata si sunt foarte bune...
ReplyDeleteDar astea parca sunt si mai bune.
Pupici
superb arata si de multa vreme ma bintuie si pe mine perele astea!:)
ReplyDeleteArata grozav!Reteta e deosebita!
ReplyDeleteAlexandrina,multumesc :)
ReplyDeleteMerci,Licuta xoxoxo
ReplyDeleteBianca,astea fiind deja dulci si foarte parfumate,nu le-am mai amestecat cu înghetata.Am vrut sa le savurez "pure"
ReplyDeleteAlison,sînt foarte bune!
ReplyDeletePupici :)
Teo,multumesc.Într-adevar,un desert deosebit.Simplu,dar atinge la inima :D
ReplyDeletePur si simplu divin!Imi place in mod deosebit,felicitari Maya,te pup!
ReplyDeleteArata, nici nu stiu cum sa ma exprim Maya, daca ceilalti au pomenit de restaurant, eu iti propun sa deschizi chiar, cu asa delicatese , ai incanta stomacelul, pe noi doar cu privitul :) Pupicei!
ReplyDeleteCe nebunie de arome! imi place mult sosul de vin si cum se vad bobitele de vanilie :) superb!
ReplyDeleteN-am cuvinte decat de lauda.
ReplyDeleteCum spuneam si pe ''arta'' , caramelul straluceste asa frumos in lumina blitzului, iar perele parca au sclipici de argint pe ele...foarte frumos si delicios, cu siguranta.
cat de frumos arata!!! si gustul nici nu breau sa imi inchipui.......:) ..felicitari! impecabila reteta!
ReplyDeletePfuuu, eu nu beau vin, dar vreau doua portii din desertul asta.
ReplyDeleteArata divin.
Repet ceea ce ai zis tu:"o dulcegarie minunata si parfumata",exact la asta m-a dus gandul...ceva simplu si totodata rafinat!!!
ReplyDeletePupici si o seara minunata!!!
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteCe specialitati Maya ! delicatesa nu gluma!! arata minunat! o prezentare magnifica ! pupici
ReplyDeleteNici eu nu beau vin, dar am din cel taiat, cred ca pot sa-l folosesc. La mine nu s-au copt perele :(
ReplyDeleteBestial si imi inchipui cum o sa fie cu cantalup,oau!
Foarte bine arata!
ReplyDeleteMinunat, foarte frumos!
ReplyDeleteWeek-end frumos,o odihna buna!
Gizi
Un desert perfect ...cu o prezentare pe masura..felicitari!
ReplyDeleteMerci,Flory.Hai la o portie :)
ReplyDeleteAdela,nu stiu daca as avea nervi sa lucrez într-un restaurant :D
ReplyDeleteMerci,pupici :)
Mihaela,sosuletul caramelizat,este divin!O sa-l fac si pentru alte deserturi.
ReplyDeletePupici :)
Bucate apetisante,noroc ca am avut si eu o raza de soare.Asa cîte una amarîta avem în fiecare zi...în rest ploaie,ploaie si iar ploaie!
ReplyDeletePupici :)
Multumesc,Ophelia :)
ReplyDeleteSalutari.
Gaby,chiar daca nu bei vin,sînt sigura ca un sos de asta ti-ar place.
ReplyDeleteUn Chianti bun,nu e "vinos",nu are o aroma asa intensiva precum un Burgund.
Caramelul asta mai pastreaza doar aroma parfumata de struguri,vanilie...
Pupici :*
Petro,asa este.Simplu si de efect :)
ReplyDeletePupici!
Merci,Antonina.Pupici si o seara frumoasa :)
ReplyDeleteVasi,ce e ala vin taiat?
ReplyDeleteCum spuneam si mai sus,sosuletul asta caramelizat nu are o aroma intensiva de vin,ci de struguri,caramel si vanilie :)
O seara frumoasa :*
Merci,gaby's blog :)
ReplyDeleteGizi,multumesc la fel.O seara frumoasa si multi pupici! :*
ReplyDeleteIonela,multumesc frumos :)
ReplyDeleteVinul taiat inseamna mustul proaspat oprit din fierbere. Se face, ori prin fierbere, ori prin adaugarea unui praf de stopare a fermentatiei.
ReplyDeleteEu fac foarte mult de aceea folosesc praful ( meta bisulfit de sodiu). Stiu ca este o chimicala dar mai bine una decat zecile din sucurile din comert. Are un gust minunat si se pastreaza de pe un an pe altul.
Te pup!
Aha,vezi,am mai învatat ceva.Merci,Vasi :*
ReplyDeleteMaya, m-ai vrajit din nou. Imaginile tale sunt fermecatoare!
ReplyDeleteMultumesc :)
ReplyDeleteO zi frumoasa.