Dulciuri din faina de spelta am facut mai putine si înca nu-mi pot exprima parerea în totalitate (în sensul ca nu prea am simtit diferente la gust), dar aluaturile dospite pentru pîine, chifle, cornulete, saratele and Co, mi se par mult mai gustoase decît cele din faina de grîu. Unde mai pui ca-s si mai sanatoase, si mai usor digerabile datorita nivelului mai scazut de gluten.
Ingrediente:
- 260 g faina integrala de spelta
- 240 g faina de spelta tip 1050
- 1 cub drojdie proaspata
- 1 lingurita rasa
- 1 lingurita sare de mare/ sau dupa gust
- 50 ml ulei
- 150 ml apa
- 120 ml lapte
Se cîntaresc fainile în vasul robotului, se face o adîncitura în mijloc unde se toarna drojdia frecata cu 50 ml din apa si putin zahar. Se lasa 10-15 minute la dospit, dupa care se adauga sarea, se porneste robotul pe o treapta joasa(2 din 10 de exemplu), si pe masura ce framînta se toarna restul de lichide amestecate. Se framînta pîna ce aluatul se desprinde complet de pe peretii vasului. Se formeaza o bila si se lasa la crescut la loc caldut pîna îsi dubleaza/tripleaza volumul.
Daca doriti o pîine de post puteti înlocui laptele cu apa fara probleme, doar atentie, s-ar putea sa va intre mai putina apa. La aceeasi reteta, în care am înlocuit laptele cu apa, mi-au intrat doar 100 ml în locul celor 120 ml lapte.
Dupa ce a crescut aluatul, mi-am uns mîinile cu un strop de ulei, am scos aluatul din vas, l-am framîntat usor formînd un sul din care am facut opt chifle mari. Altadata am facut zece chifle obisnuite, iar altadata 12 mai mici. Cel mai bine ne plac cele mari. De data asta am tavalit doua chifle prin seminte de in, doua prin susan si patru le-am lasat simple. Le-am mai lasat la crescut în tava pîna s-a încins cuptorul la 170-180°C, apoi am dat tava la cuptor timp de 30 de minute.
Notite:
-faina de spelta nu necesita prea mult timp de framîntare
-pîinea, chiflele, prajiturile si alte produse din faina de spelta se usuca mai repede
-coacerea îndelungata usuca
-imediat dupa racire, pastrati pîinea, chiflele and Co într-o punga sau recipient special de pastrat pîinea
-blaturile de prajituri care nu vin însiropate, la fel, pîna le umpleti, pastrati-le în punga sau container special pentru prajituri
-datorita nivelului scazut de gluten, produsele din faina de spelta sînt usor digerabile, de accea sînt indicate si pentru cei care tin anumite diete
Ce frumoase sunt!!!Chiar pe gustul meu:)Am renuntat de mult la painea alba:)Pupici!
ReplyDeleteCe bine arata... Dar daca pun faina integrala (nu stiu daca e de orz...), pot face chiflele ?! Ca, conform studiilor italiane, cica e mai bine sa nu mincam piine alba din comert, ca pun prea multi conservanti si imbolnavim ficatul si facem si diabet, asa ca... piine scrie pe bucataria mea si parfum proaspat de aluat... Pupici !!!
ReplyDeleteIau o muscatura din alea tavalite :D,tare mult imi plac cu seminte,te pup!
ReplyDeleteArata extraordinar de bine.
ReplyDeleteImpecabile !
ReplyDeletePe mine m-ai convins.Ma duc la magazinul naturist sa caut faina de orz.Dar ce este :
Faina de orz tip 1050 ?
Cat sunt de frumoase!! mai ca-mi vine sa le admir.. dar ma incumet sa si mananc una!! pupici
ReplyDeleteExcelente!
ReplyDeleteSunt superbe chiflele tale!!
ReplyDeleteImi plac foarte mult. Pe langa semintele de susan si de in se poate incerca si cu seminte de floarea soarelui, mac si dovleac. Salutari!
ReplyDeleteSuperbe!!! Si sanatoase!
ReplyDeletesuperbe , ca niste mingiute !!!!!
ReplyDeleteExcelente.Am venit dupa miros.Pupici!
ReplyDeleteHallölchen Maya!
ReplyDeleteAi dat iarasi pe brutarie?!
Minunat arata chiflelutele!
`Tre incercate!
Felicitari pentru reusita si sa va fie de bine!
Coincidenta!Si eu chiar acum in acest moment am pus la dospit sa fac o piine~Schwarzwälder Landbrot.
Dar de fapt este un experiment.
Sotiorul meu drag, a hotarit sa instaleze a doua alternativa aincalzirii, pe lemne.
Si acum, aldoilea an, am o soba incapatoare pe leme si mi-am zis ca fac experienta de a coace in ea piinica....
Sint ait de curioasa, deoarece demult ma tot codesc daca sa-mi cumpar/constriesc in curte un cuptor special pentru piine.
Daca imi iese ceva de treaba, o s apostez pe Blog, poate intreseaza???!!!
Maya draga, multumesc mult pentru reteta si foto!
O saptamina plina de succese!
Laurici;-)
n-am folosit niciodata astfel de faina dar daca voi avea ocazia sa o vad prin magazine sigur o voi lua cu mine acasa si o voi incerca.chiflele sunt super,eu vreau una cu susan.pupicei
ReplyDeleteLicuta, azi am facut chiflele doar din faina integrala si seminte de in.
ReplyDeleteAu iesit tare gustoase! Pup :*
Daniela, eu zic ca trebuie sa iese bine. Azi chiar le-am facut doar din faina integrala de orz si seminte de in. Foarte gustoase.
ReplyDeleteDaca ai experienta cu faina itegrala de grîu, îti vei da seama daca cere mai mult sau mai putin lichid. Chiar daca ar fi, sigur e vorba de plus-minus 10 ml.
Pupici !
Flory, alea tavalite prin in au fosr pentru mine, cele cu susan ale sotului, iar Denise a vrut simple. Îi plac si ei cu seminte, doar ca asa a vrut de data asta :D
ReplyDeletePup.
Haplea, merci :)
ReplyDeleteLia, multumesc. Faina de orz tip 1050 este faina alba de orz, nu chiar alb stralucitor, dar alb, si nu este extrem de fin macinata. Se foloseste ca faina de grîu alba de tip 405 de exemplu...
ReplyDeleteSper ca ti-am fost de ajutor. Pup!
Anto, te servesc cu drag! Pupic!
ReplyDeleteMiha, merci!
ReplyDeleteMerci, Alexandrina :)
ReplyDeleteMarius, eu folosesc tot felul de seminte. Solo sau mai mute în combinatie. Îmi plac toate :)
ReplyDeleteCristina, si gustoase! Chiar as îndrazni sa spun ca-s mai bune decît cele din faina de grîu(egal de care, fie integrala, fie combinata alba cu neagra...)
ReplyDeleteCat, asa a zis si Denise :D
ReplyDeletePup!
DiaMar, azi am proaspete din faina integrala, asa ca... te astept!
ReplyDeleteLaura, pîinea pe vatra e un lux. Si noi tot ne-am gîndit sa "reconstruim" grilul/cuptor din gradina din afara orasului. Adica sa-i facem o usa si sa-l transformam în cuptor. Pentru pîine, vreun gîscan ceva =))
ReplyDeleteO sa trec sa vad ce coci tu acolo. Eu mai nou, din cauza alergiilor lui denise, coc din faina de orz integrala sau/si alba.
Pupici :*
Sarah, daca ai ocazia încearca. Cu faina de orz, totul iese mai afînat. Dezavantajul e ca se usuca mai repede. Dar eu nu fac mult deodata, asa ca nu ajunge sa se usuce nimic =))
ReplyDeletePupici!
Scriu si aici, si-mi cer scuze de inducerea în eroare... adica despre cofuzia dintre faina de orz si cea de spelta. Deci la aceasta reteta de chifle am folosit faina integrala si faina alba de spelta, si nu de orz.
ReplyDeleteSorry...
Imi plac chiflele si o sa incerc reteta. Nu am robot dar am sa incerc sa fac aluatul la masina de paine...
ReplyDeleteSunt perfecte!
ReplyDeleteNu stiu gustul fiindca nu am mancat niciodata produse de pastiserie din altfel de faina decat cea de grau, dar aratoase sunt chiflele tale, Maya.
Mmmm, imi imaginez ce pufoase si aromate erau cand le-ai scos din cuptor! Eu sunt cam lenesa si nu prea fac painica in casa, dar poate voi incepe sa fac datorita frigului de afara:) Weekend frumos!
ReplyDeletetrebuie sa caut si eu faina de spelta, ca n-am facut paine decat cu faina alba...daca zici ca-i mai sanatoasa si ne scapa de alergii si de grasimea de pe solduri, atunci, ma bag!
ReplyDeleteFaine de tot is chiflele! :*
arata foarte bine...si daca sunt si sanatoase..e super!
ReplyDeleteDiana, iese foarte bine si la masina de pîine. Am facut si asa, doar pentru ca fiicei mele îi plac mai mult chiflele, le coc la cuptor.
ReplyDeleteBucate apetisante, sa stii ca pîinea, chiflele and co, mi se par mai gustoase :)
ReplyDeleteDanutza, cel mai frumos miros dintr-o casa este cel de pîine proaspat coapta si placinta cu mere si scortisoara! Deci da-i bataie, ca frigul a sosit :D
ReplyDeleteLiana, asa este. Sa probezi. Daca gasesti faian de spelta de mai multe "nuante" poti sa le combini fara probleme.
ReplyDeleteAlinutzika, sînt mai sanatoase decît cele din faina de grîu, în sensul ca-s mai usor digerabile. Si mai sint si gustoase :)
ReplyDeleteMaya,nu vrei,te rog,sa scrii exact ce faina ai luat(pe germana),si eventual de unde?
ReplyDeleteMersi fain :) !
Diana, este vorba despre Dinkelmehl. Marca Küchenmeister ofera patru variante:
ReplyDelete-alba ca Type 405 obisnuita pentru aluaturi dospite dulci precum cozonaci si alte placinte
-alba mai grob macinata, pentru pîine, pizza and Co
-alba fin macinata pentru pandispanuri, checuri, etc
-integrala
Toate probate, foarte bune. De gasit la Kaufland si în alte magazine.
Eu în general folsesc o marca regionala. Daca esti în Bayern, poate ai auzit de Rosenmehl.
vreau sa fac si eu , dar drojdie un cub de ce gramaj ? Ca sunt de 25 si 50gr. Astept raspuns. Numai Bine Sandu
ReplyDeleteSandu, daca drojdia este proaspata, ajung 25-30 g.
ReplyDeleteO seara frumoasa,
M.
Multumesc mult
ReplyDeleteLiebe Maya!
ReplyDeleteAi trecut pe la mine, dar pe Blog nu am postat nimic cu pinea coapta in cuptor(camin)-ul cu lemne.
Din pacate eu nu am un cuptpr afara, am o soba-camin pe leme foarte lata, care am cumparat-o anul trecut cind am hotarit sa incalzil casa pe linga gaz si pe leme.Cu pretzurile astea, este muuuuuuuuuuuuuult mai convenabil.
Iar eu avind cumparata o PIZZA BACKSTEIN, am zis ca tre sa mearga si o piine.
Din pacate prima incercare a fost o KATASTROFA si doar la a 4-a incercare a iesit sa zic asa, aproape bine.
Dar poate ne construim la vara in curte un cuptor+grill si atunci cu siguranta o sa-mi ise ceva...
Eu iti propun , ca daca ai ocazia si poti sa nu ratezi piine coapta in cuptor.
Vezi poate-l pui la punct si ai sa vezi ce o sa ve bucurati de un "GUST-mhhhhhhhhhhhhhhhhhh"
Liebe Grüße aus Össisland
laurici