Nimic deosebit, dar daca tot le-am facut, le atasez la catastif. Simple, aromate si bune de aromat sifonul, apa de izvor sau apa minerala. Delicios vara cît si iarna. De altfel nu trebuie doar baut cu apa. Se poate folosi cu succes la mixatul cocktail-elor, la îndulcit si aromat ceaiul, la însiropat prajituri, în creme, pe deseruri precum clatite, înghetata... în functie de chef si pofta. Aici, înca o reteta de Sirop de citrice.
Sirop de lamîie
- 400 ml zeama de lamîie
- 150 ml apa
- 1 lamîie
- 400-450 g zahar
Se amesteca zaharul cu apa si se fierbe pe foc moderat pîna capata o textura densa si scade putin. Se adauga zeama de lamîie si lamîia feliata, si se lasa la fiert înca 20-30 minute. Se strecoara si se toarna în sticle sterilizate si uscate, cu dop. Se pastreaza la loc racoros ferit de lumina. Lamîia din strecuratoare o puteti folosi cu succes într-un aluat de cozonac, la o prajitura... sau pur si simplu le puteti rontai asa... goale.
Ultimul clocot. Are deja o textura densa si o culoare destul de frumoasa.
Feliile de lamîie sînt confiate, numai bune de pus într-un chec sau alta dulcegarie!
Sirop de portocale moro
- 1 l zeama portocale moro/blood orange
- 500-600 g zahar (portocalele folosite de mine au fost foarte dulci)
Se repartizeaza ambele ingrediente într-un vas, se amesteca si se fierbe 20-30 minute pe foc moderat spre tare pîna îsi schimba consistenta si culoarea. Dupa ce începe a se îngrosa putin, pe masura ce fierbe, siropul îsi schimba putin culoarea, si devine mai clar. Se strecoara si se toarna în sticle sterilizate si uscate, cu dop. Se pastreaza la loc racoros ferit de lumina.
Sirop de menta
- 3 legaturi de menta
- 600 ml apa
- 400 g zahar
- 2-3 linguri zeama de lamîie
Se fierbe apa cu zaharul pîna se formeaza un sirop. Se adauga zeama de lamîie si menta spalata si eventual tocata foarte grob. Adica, se taie legaturile în 3-4. Se lasa la fiert pe foc moderat maxim 10 minute. Se mai lasa menta în sirop înca 10 minute, apoi se strecoara siropul si si se toarna în sticle sterilizate si uscate, cu dop. Se pastreaza la loc racoros ferit de lumina.
Notita:
Am mai probat o varinata dupa o reteta gasita pe net. Am turnat apa fiarta peste menta spalata si feliile de lamîie, am lasat la "macerat" 2 zile la rece, apoi am strecurat zeama si am fiert-o 10-15 minute cu zahar. Nu mi-a placut aroma care a lasat-o menta. Siropul a capatat un gust herb/cumva ierbos. Varianta asta cu menta fiarta în sirop, maxim 10 minute + înca 10 minute de odihna în sirop, este foarte buna. Siropul ia ce-i mai bun din menta. Doar aroma mentolata.
S-aveti un sfîrsit de saptamîna minunat!
Stai sa-ti zic: daca era vara il vedeam bine la granite.Dar fiind iarna il vad bine peste tot!:-)
ReplyDeleteNu prea folosesc siropuri, dar n-as refuza daca mi-ai trimite sticluta cu sirop de portocale... Ce zici, ma sacrific ??? adica te sacrifici pentru mine ???
ReplyDeleteYummy!!!Mi-am pregatit paharul cu sifon:)Pup!
ReplyDeleteLa ce cerere anticipez, ai facut putin sirop!
ReplyDeletearata intr-un mare fel! exagerat de atragator si cred ca la fel de delicios! intr-un cuvant: EXCELENT! :* musai sa le fac si eu, daca nu pe toate macar unul ;)
ReplyDeleteCe frumos arata...si sigur sunt foarte bune.
ReplyDeletePupici draga mea harnicuta:)
arata superb si cred ca sant delicioase, am sa fac si eu de potocale si am sa dau link spre tine, sticlele sant de nota maxima!
ReplyDeleteEu nu-s mofturoasa, vreau sa gust din fiecare :)
ReplyDeleteCe sticlute frumoase ai...si ce culori faine au siropurile..nu ma indoiesc ca-s bune, pt. ca stiu ca-s bune! :*
ReplyDeleteLe ador!!! sunt absolut minunate:)
ReplyDeleteDaca nu e cu suparare le-as testa pe toate... Iti doresc o duiminica frumoasa!
ReplyDeletela noi au mare trecere siropurile in orice perioada a anului alaturi de un pahar cu sifon ;) ....acum ne rasfatam cu cel din muguri de brad si imi pare rau ca nu am facut mai mult , dar anul viitor voi face in cantitati industriale ca are mare cautare si in afara casei ;) ( am dat la prieteni si le-a placut tare mult !!!) .... ce frumoase sunt sticlutele Maya !!!
ReplyDeleteTare mult imi place siropul de portocale moro.
ReplyDeleteAre o culoare frumoasa.
Sin noi ne-am pregatit paharele. Suna tare bin. Felicitari.
ReplyDeletece fain arata, de lamaie am sa incerc si eu ... pentru ceaiuri;) ... menta la anu' :(
ReplyDeletefoarte bun! e pe gustul meu!
ReplyDeleteCe delicii ai pregatit.Arata minunat.Te pup!
ReplyDeleteCel de portocale arata foarte fain , nu ca celelate nu ar arata , dar asta imi gadila mie retina .Si-mi plac sticlutele , de unde tot scoti tot felul de minunatii?
ReplyDeleteOOoooo ce-mi plac,sunt tare bune,de portocale am facut si eu,delicios!Te pup!
ReplyDeleteDelicioase toate trei, cu siguranta! Pup
ReplyDeleteLilly, chiar ca în iarna potriveste mai bine =))
ReplyDeleteDaniela, sticlutele astea mici sînt deja goale, dar pe pot reumple =))
ReplyDeleteLicuta, chiar mi-ar place o sticla de sifon. Una din aia clasica. Oare se gasesc? Hmmmm, tre sa caut. Am eu boala pe sticle si alte recipiente asemanatoare =))
ReplyDeleteRaluca, e destul pîna apar citricele proaspete! Apoi fac iar o tura de blood orange :D
ReplyDeleteEmily, acusi apar sanguinelele proaspete, sa vezi ce sirop iese din ele. Miam!
ReplyDeleteBia, tu vorbesti de harnicie? Cred ca mînutele tale "Împletesc si croseteaza" torturi si tortulete, toata ziulica!
ReplyDeleteMandala, sticlele au fost cu diferite feluri de grappa de la un beci privat. Le folosesc de decor :D Restul de siropuri le pastrez în sticle normale.
ReplyDeleteAlexandrina, hai la degustat! :D
ReplyDeleteLiana, merci :*
ReplyDeleteMultumesc, Ramona! xo
ReplyDeleteCristina, merci. O saptamîna frumoasa si tie! :*
ReplyDeleteCat, eu o sa mai fac acum cînd apar citricele proaspete! Portocale normale si sanguinelele ne plac mult :)
ReplyDeleteBucate apetisante, zema portocalelor astora dau o culoare frumoasa oricarui sirop. Am mai facut si în amestec, si a iesit siropul de o culoare incredibil de ireala! Totusi adevarata =))
ReplyDeleteUite aici : http://mayas-esprit.blogspot.com/2010/02/sirop-de-citrice.html
Dan si Ionela, pregatiti sifonul :D
ReplyDeleteAndreea, menta gata nu mai este. dar la anul neaparat! :D
ReplyDeleteMerci, Alinutzika :)
ReplyDeleteDiaMar, o sa mai pregatesc de citrice, acum cînd le vine sezonul :)
ReplyDeleteDorina, chiar spuneam ca sticlutele le-am avut cu grappa de diferite feluri de la un beci privat. Le folosesc la decor, ca mi-s tare dragi :D
ReplyDeleteFlory, eu o sa mai fac din portocale moro sau de care or fi, blood orange sa fie :D O sa amestec cu portocale normale... :D
ReplyDeleteCorina, da, bune toate! :)
ReplyDeleteMimmi, o sa trec sa vad despre ce este vorba. Merci de invitatie :)
ReplyDeleteWhoa, chiar ca arata bine si cel de la care mi-ai dat link.
ReplyDeleteSi nush de ce , mi s-a facut si gura apa. :))
A fost foarte bun si ala, si a avut o culoare fantastica. Bineînteles ca amestecat cu apa nu mai era asa rosu/portocaliu/neon :D
ReplyDeletedaca ma fac ceva mai harnica o sa incerc si eu siropul de lamie...oare cu lime iese au ba?
ReplyDeletepupici
Normal ca iese, dar sa-ti placa limele :P Te pup!
ReplyDeleteThis is a sleek designеd dіgital сοnvеction toаster oven that wіll consistеntly
ReplyDeletedeliver perfeсt tasting fοod every timе.
When you are baking bread, you сan raiѕe the bread dough in
thе cold ovеn and then just turn on the oven to the
coгrect temperature once the bread is rаised.
I triеԁ dozens of different recipes fог pizza
crust, anԁ none οf them weгe ѕatisfactory.
Here is my website - rifle98deal.beeplog.com
I lovеd aѕ much as you'll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.
ReplyDeleteFeel free to visit my web-site :: Chemietoilette
Mоndaу night is pizza night at our houѕe,
ReplyDeleteωith Mоm's homemade vegetable pizza at the top of the list of favorites. There are plenty of electric ovens that will still knock your socks off. Roll each portion into the thickness of a broom handle.
Here is my web-site :: pizza stone
Va rog frumos ce inseamna 3 legaturi de menta ? Cam ce cantitate ? Aproximativ. Eu am menta de doua feluri in gradina si tare ma tenteaza sa execut reteta dvs. Pana acum am facut menta cadou prietenilor, in cantitatile cele mai semnificative. Ma gandesc acum la un sirop pentru perioadele cu ... febra. Si nu numai.
ReplyDeleteMultumesc anticipat pentru raspuns.
Felicitari pentru acest blog exceptional, dar si pentru retetele exceptionale.
Nu am cîntarit menta. Legaturile au fost mari. In orice caz, nu e importanta cantitatea în grame. Cît mai multa menta cuprinde apa, cu atît mai bine, mai intensiv siropul. Daca nu ai mai facut sirop de menta, sa nu te astepti sa iese o culoare verde cum am vazut pe anumite site-uri. Siropul natural de menta nu iese verde. Pentru acel verde intensiv se foloseste colorant alimentar. Eu nu folosesc însa.
ReplyDelete