December 2, 2008

Fasole cu coaste afumate



Attached Image


  • coaste afumate
  • fasole fiarta
  • ceapa
  • morcov
  • patrunjel
  • boabe piper
  • ulei
  • sare,doar daca e nevoie
Attached Image


Prajim ceapa tocata si morcovul feliat în ceva ulei.


Attached Image


Adaugam coastele, amestecam.


Attached Image


Dupa vreo 5 minute, adaugam piperul si patrunjelul tocat ,


Attached Image


si turnam apa,cît sa cuprinda coastele.


Attached Image


Lasam sa fiarba la foc iute,pîna se înmoaie carnea de pe oase.


Attached Image


Adaugam fasolea fiarta,si mai lasam putin la scazut.
Degustam.În general,nu mai trebuie adaugata sare,
deoarece afumatura contine destula.


Attached Image


Noua ne place fasolea mai zemoasa si nu foarte condimentata.
Cui îi place poate adauga si frunze proaspete de dafin sau leustean.
Merge bine cu o varza murata tocata sau alte muraturi.
Mie îmi place cu ceapa proaspata si eventual frecata cu ceva sare si otet .


Attached Image




December 1, 2008

Mango



MANGO






Mango ( mangifera indica ) face parte din familia Anacardiaceae,provine din Assam (India), iar în ziua de azi este cultivat în SUA, Mexic,  America de Sud, Caraibe, Africa (Kenia), în multe parti ale Asiei ( Tailanda, Filipine..), Australia.
Principalul producator însa, este India cu peste 9,5 milioane de tone mango în an.În Europa, producatorii principali sînt în Spania.

Pomul de mango este tot anul verde. Atinge înaltimi pîna la 45 de metri, iar vîrful coroanei ajunge pîna la 10 m latime. La început frunzele au o culoare portocalie, dar la maturizare devin verzi. Florile au o culoare alba-rozalie si cresc în pe un ciorchin. Cînd înfloresc împrastie o mireasma placuta asemanatoare crinului. Dupa ofilirea florilor dureaza între 3 si 6 luni pîna la recoltarea fructelor (depinde de varietate).

Fructul atîrna într-un ciorchin si poate ajunge la o greutate de 2 kg. Mango are o coaja subtire si neteda de culoare verde/galben, pîna la rosu (coaja unui singur fruct, poate avea nuante din cele trei culori). Pulpa este dulce si suculenta, de la moale pîna la atoasa (depinde de varietate si gradul de maturitate). În interior se gaseste un sîmbure mare/lat si plat.

Proprietati nutritive la 100 g mango proaspat:


  • Calorii 55
  • Proteine 0,6 g
  • Grasimi 0,4
  • Carbohidranti 12 g
  • Zharuri 3,2 g
  • Fibre 1,8 g
  • Vitamina A 0,5 mg
  • Vitamina C 37,2 mg
  • Vitamina E 0,9 mg
  • Vitamina B5 0,2 mg
  • Vitamina B6 0,1 mg
  • Calciu 12 mg
  • Caliu 179 mg
  • Magneziu 20 mg
  • Natriu 5 mg
  • Fosfor 13 mg
  • Cupru 121 µg
  • Fier 424 µg
  • Mangan 29 µg
  • Zinc 40 µg
  • Apa 83,4 g

Sînt cunoscute peste 1000 de varietati de mango care se deosebesc prin marime, culoare, greutate, aroma. Fructele se pot prelucra sub forma de compot, suc, marmelada. Bineîntels ca se poate consuma proaspat ca atare, sau în salate de fructe. Se poate face crema, înghetata, sorbet..se pot decora tarte cu felii de mango.
În Asia, fructele înca verzi ( necoapte) se folosesc ca legume, în mîncare. Un mango este copt atunci cînd prin apasare usoara pe suprafata, se simte usor moale si are puncte mici negre.

November 27, 2008

Nashi


NASHI





Para Nashi (Pyrus pyrifolia ), apartine familiei Rosaceae si provine din China.
În ziua de azi se cultiva în tot estul Asiei cît si în Japonia si de cîtiva ani si în Italia, Chile si Franta.

Pomul atinge o înaltime de aproximativ 5 metri. Florile sînt albe si împrastie o mireasma placut parfumata, chiar putin dulceaga. Înfloresc la începutul lunii aprilie pîna în mai. Fructele se recolteaza aproximativ la începutul lunii septembrie. Au în general o coaja aspra si subtire, care este comestbila. Pulpa fructului este foarte zemoasa, chiar si atunci cînd fructele sînt înca necoapte. Au o aroma usor dulce-acrisoara care aminteste de para, ananas..mar.

Doar în japonia sînt cunoscute peste 1200 varietati de Nashi.

Proprietati nutritive pe 100 g Nashi :

  • Calorii 32
  • Grasimi 0,2 g
  • Carbohidranti 8 g
  • Proteine 0,5 g
  • Magneziu 35 mg
  • Vitamina C 0,2 g

Nashi se consuma proaspete, dar se poate face si un compot.
Merg perfect într-o salata usoara de fructe.

Nashi înseamna "para" în japoneza. Acest fruct mai este cunoscut si sub denumire de Para japoneza, para asiatica, para chinezeasca, para coreeana sau Kumoi.

November 26, 2008

Toskanapfanne




Attached Image


Toskanapfanne - am servit odata de la cineva care cumparase felul asta de mîncare de la Eismann. Este o amestecatura de legume cu peste si sos, si se gaseste congelat, în punga.
Pentru ca mi-a placut, am încercat sa fac si eu din ce mi-am amintit eu ca am vazut în farfurie... desi nu se vad prea multe :D

Nu stiu daca reteta asta are ceva din Toscana sau e doar asa denumita sa sune mai..a la Italia :)
Cert este ca sub aceasta denumire, am vazut în magazine, la congelatoare si de la firma Iglo, iar interiorul arata la fel ca cel de la Eismann. Si din ce am citit pe ambalaj, contine acelasi ingrediente, ca si cele folosite de mine.


Avem nevoie de :

  • 500 g filet de peste
  • 100 g morcov
  • 1/2 ardei gras rosu
  • 1/2 ardei gras galben
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ceapa
  • 3-400 g spanac
  • 250 ml sos de rosii
  • 150 ml smîntîna lichida
  • sare
  • piper
  • ulei de masline

Pregatim ingredientele:

  1. Pestele îl taiem bucati.
  2. Spanacul îl fierbem si stoarcem bine, tocam putin.
  3. Ardeii îi taiem bastonase.
  4. Morcovul îl feliem.
  5. Ceapa o taiem pestisori.

Attached Image

Sotam ceapa în uleiul încins pîna devine transparenta.

Attached Image

Adaugam pestele si condimentam.
Amestecam usor si lasam pe foc 2 minute,

Attached Image

dupa care adaugam si legumele.

Attached Image

Amestecam din nou foarte usor si dupa alte 2 minutele adaugam si spanacul,

Attached Image

urmat de sosul de rosii si smîntîna.

Attached Image


Attached Image

Amestecam usor sa nu strivim pestele si lasam asa sa fiarba înca 5 minute.

Attached Image

Mie îmi place sa-l servesc cu mamaliguta .
Stiu ca nu arata extrem lecker, dar va asigur ca e bun!

Attached Image

November 25, 2008

Kiwi în sirop

  • 600 g kiwi
  • 300 g zahar
  • 1 felie lamîie netratata
  • 1-2 linguri zeama de lamîie


Curatam si taiem kiwi în sferturi.




Presaram zahrul si zeama de lamîie desupra,
amestecam usor,si lasam sa se odihneasca putin,
cu felia de lamîie desupra..ca sa n-o uitam! :P




Punem la fiert pe foc lejer,încît sa clocoteasca usor.
Amestecam din cînd în cînd,dar foarte usor.
Kiwi în amestec cu zaharul vor lasa sirop.




Cînd acesta va scadea pe jumatate,turnati fructele în sirop,în borcanele sterilizate pe care le închideti bine,
apoi le întoarceti cu fundul în sus pentru 5 minute.
Se lasa la racit acoperite cu un prosop.




Pentru ca feliile de kiwi sa ramîna întregi,fierbeti neaparat într-o oala antiaderenta,si amestcati cu o paleta foarte usor.





Aceste fructe în sirop,potrivesc de minune într-un iaurtel pur sau brînzica de vaci...asta daca sînteti satui de cele cu e-uri,coloranti..si mai stiu eu ce..
Sau,pe o înghetata,dau foarte bine,precum si pe un lapte cu gris,sau orez..sau orice alt desert!





Se poate face cu orice fal de zahar,
chiar si cu Fruchtzucker/Fructoza(aia ca zaharul).



November 24, 2008

Tigarete cu brînza în foi Yufka



_________________________________________Recipe by Pocahontas






  • brînza
  • cascaval
  • patrunjel
  • piper
  • sare(daca e nevoie)
  • foi yufka




Cantitatile-în functie de cîte foi folositi,si dupa va place.
Eu am folosit brînza sarata,si nu a mai trebuit sa adaug sare.
Cascaval nu am pus foarte mult..dar asta hotarîti voi în functie de gust.


Am amestecat brînza pe care am fîrîmitat-o,
cascavalul razuit,patrunjelul tocat si putin piper.






Am pregatit foile.În comert se gasesc gata taiate în forma de triunghi.
Eu am avut foi proaspete rotunde,pe care le-am taiat -triunghi.



(daca vedeti niste boboroatze pe mîna mea,sa stiti ca nu am rîie,
ci sînt picaturi de apa,de cum ma spalasem pe mîini! :D )







Formam tigareta.





Întoarcem marginile.





Înca odata,sa fim siguri ca nu ne fuge brînza prin tigaie.





Rulam.








Se prajesc în ulei încins.
(Se pot acoperi cu folie transparenta,si se dau la frigider.
Asa pot fi pastrate pîna a 2-a zi...)






Sînt excelente!










November 22, 2008

Cupola cu zmeura,piersici si fulgi de ciocolata


Ingrediente:
  • 6 oua
  • 100 g unt moale
  • 130 g zahar
  • 130 g faina
  • 50 g Gustin/amidon fin d eporumb
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • extract de vanilie

Separam ouale. Galbenusurile le batem cu zaharul pîna devin aproape albe. Adaugam untul moale de tot si extractul de vanilie si amestecam bine. Faina se amesteca cu praful de copt si amidonul, si se cerne peste amestecul de galbenusuri, amestecînd (eu fac treaba asta cu o strecuratoare mare-aia în care am pus si brînza la scurs :D )

Albusurile le batem cu praful de sare si le adaugam cu o paleta la amestecul de mai sus, amestecînd usor. Ungem forma cu unt si o pudram cu faina. Dam în cuptorul preîncalzit la 180°C timp de 30 minute.





Pentru ca între timp ma hotarîsem sa fac o cupola, am pregatit un castron, care l-am tapetat cu folie transparenta pe interior. Am taiat blatul în trei felii.Prima felie, capacul, l-am taiat triunghiuri, pe care le-am înghesuit în castron si le-am însiropat cu suc de clementine. Nu însiropati acest blat cu sirop dulce.





Umplutura:
  • 500 g Quark/brînza cremoasa
  • 200 g zmeura congelata
  • 1 doza mare compot de piersici
  • 2-3 clementine (doar sucul,pentru însiropat )
  • 150 g fulgi de ciocolata
  • 2 linguri pline din concentratul de caramel/portocale
  • (sau zahar, coaja de portocala sau lamîie-dupa gust, pentru îndulcit Quark-ul)

Am amestecat 250 g de Quark cu o lingura mare si plina din concentratul meu - caramel de portocale-AICI RETETA-



Am adaugat zmeura congelata,
dupa care am amestecat si umplut o parte din cupola.







Celelate 250 g de Quark le-am amestecat tot cu o lingura plina de concentrat/caramel de portocale si l-am împartit în 3. Blatul mijlociu l-am taiat cu scula de montat torturi :P



L-am însiropat cu suc de clementina, l-am uns cu o parte din crema de Quark,
am presarat fulgi de ciocolata.






Deasupra am pus piersicile feliate.



Al 3-lea blat, fundul, l-am stropit si pe el cu suc de clementina,
l-am uns cu pareta a 2-a de crema,





am presarat si pe el cîtiva fulgi de cioco, si l-am rasturnat peste piersici.
Am apasat usor cu palmele si l-am dat la frigider pentru cîteva ore (vreo 5).







Am scos cupola(rasturnat)pe platou si am uns-o cu restul de crema.
Am facut un motz de piersici feliate,





si am presarat fulgi de cioco..din nou..asa se face cînd nu stii a decora! :D



Sectiunea nu e tare aratoasa, dar va jur ca a fost dmential de buna cupola asta!!!