November 27, 2008

Nashi


NASHI





Para Nashi (Pyrus pyrifolia ), apartine familiei Rosaceae si provine din China.
În ziua de azi se cultiva în tot estul Asiei cît si în Japonia si de cîtiva ani si în Italia, Chile si Franta.

Pomul atinge o înaltime de aproximativ 5 metri. Florile sînt albe si împrastie o mireasma placut parfumata, chiar putin dulceaga. Înfloresc la începutul lunii aprilie pîna în mai. Fructele se recolteaza aproximativ la începutul lunii septembrie. Au în general o coaja aspra si subtire, care este comestbila. Pulpa fructului este foarte zemoasa, chiar si atunci cînd fructele sînt înca necoapte. Au o aroma usor dulce-acrisoara care aminteste de para, ananas..mar.

Doar în japonia sînt cunoscute peste 1200 varietati de Nashi.

Proprietati nutritive pe 100 g Nashi :

  • Calorii 32
  • Grasimi 0,2 g
  • Carbohidranti 8 g
  • Proteine 0,5 g
  • Magneziu 35 mg
  • Vitamina C 0,2 g

Nashi se consuma proaspete, dar se poate face si un compot.
Merg perfect într-o salata usoara de fructe.

Nashi înseamna "para" în japoneza. Acest fruct mai este cunoscut si sub denumire de Para japoneza, para asiatica, para chinezeasca, para coreeana sau Kumoi.

10 comments:

  1. Maya mie nu prea imi plac perele astea... Nu stiu de ce... Oare sunt obtinute prin incrucisari sau sunt doar alte specii de pere?

    ReplyDelete
  2. E o para asiatica :D
    Sa stii ca în supermarketuri,nu se prea gasesc fructele bune..pentru ca-s culese aiurea,depozitate înconditii nefavorabile..etc.
    O Nashi adevarata e dulceaga si foarte zemoasa,pe cînd ceea ce gasim noi de multeori în supermarketuri,nu au niciun gust..nicio aroma.
    Asa credam si eu,pîna nu am luat de la un aprozar mic,Bio.
    Aceste pere se recoltaza doar din septembrie pîna cel tîrziu octombrie..adica nu mai mult de 3-4 saptamîni,si se pastreaza la o temperatura între 1-3 °C ,o anumita prioada.Se pastreaza si mai mult,bineînteles..dar de aici vine problema.Dupa o anumita prioada îsi pierd din aroma si saft.Si daca mai sînt si culese necoapte..adios Nashi :D

    ReplyDelete
  3. Da da, exact asa sunt la gust: fade :-( Dar acum am inteles care e problema. Sper sa gasesc mai bune desi nu prea stiu cum pt ca magazine bio aici nu sunt :-(

    ReplyDelete
  4. Fuul of vitamins!
    Serbian:ukrstena kruska i jabuka,imam je u vocnjaku.!

    ReplyDelete
  5. Maya, ai un premiu pe blogul meu. Ti-l ofer cu mult drag.

    ReplyDelete
  6. Maya super aranjamentul de la header :)

    ReplyDelete
  7. Ina,îmi pare rau ac nu gasesti nashi buni..dar mai da-le o sansa,poate odata gasesti fructe bune ! Pup!

    ReplyDelete
  8. Laura,multumesc mult!O sa-l culeg,si îl adaug la listuta!Pupa bebita dulce! Muah!

    ReplyDelete
  9. Hahaha,Isa..da e mai copilaros! Dar stii cum e,cum se apropie Craciunul,ne transformam toti în mici copii,si ne bucuram ca vine mosu' !! :D

    ReplyDelete