March 6, 2008

Tort cu crema de cocos si capsuni





Ingrediente blat:

  • 50 g unt
  • 4 oua marime medie
  • 2 linguri de apa calduta/ametita
  • 100 g zahar
  • coaja de lamîie
  • 100 g faina
  • 50g amidon (Gustin)
  • 2 lingurite praf de copt


Se bat ouale cu apa pîna se fac spuma. Apoi se adauga zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamîie,
urmat de untul moale, mixînd mai departe.Faina se amesteca cu amidonul si praful de copt,
dupa care se pune lingura cu lingura la amestecul de oua, mixînd usor.
Tava se unge cu unt si tapeteaza cu faina, sau folositi hîrtie de copt.


Se da la copt în cuptorul preîncalzit la 170°C timp de 30 minute,
dupa care se lasa pe un gratar la racit.



Pireul de capsuni:

  • 300 g capsuni
  • 3-4 linguri de zahar
Se pun capsunele cu zaharul într-un vas si se piseaza usor cu o furculita. 
Se lasa sa traga zahar, se amesteca din cînd în cînd.



Crema de cocos:

  • 400 ml lapte de cocos/doza
  • 5 linguri de zahar
  • 30 g amidon (Gustin)
  • 50 g unt
Se pune laptele de cocos înr-o oala pe foc moderat, se adauga zaharul si amidonul, si se fierbe amestecînd continuu pîna se îngroasa.


Se adauga untul si se bate pîna se încorporeaza perfect în crema.



Glazura (recipe by Adriana Nicoleta):

  • 225 g zahar
  • 75 g cacao
  • 150 g smîntîna
  • 175 g apa
  • 7 g gelatina(foi)

Se amesteca zaharul cu cacao, apoi se adauga smîntîna lichida si apa.
Am amestecat într-una, pîna cînd a început sa faca spuma.
Am lasat-o cîteva minute sa fiarba la foc lejer,
dupa care am strecurat-o pentru a evita vreun bulgaras de cacao.



Am înmuiat gelatina în apa rece.
Cînd glazura ajuns la aproximativ 50°C am adaugat gelatina,
care s-a topit imediat. Am amestecat bine.




Am taiat blatul în doua.



Am pus crema de cococs în sac (doar cu tzutzulica ce vine în sac ) si am întins dungi groase pe blat.



Am pus capsunele. 



Am acoperit.
Nu e nevoie de însiropari.
Se însiropeaza destul de la pireul de capsuni.


Acum începe partea cea mai lunga, care ia timp cu caruta si necesita rabdare pe care eu nu o am.
Am turnat glazura încetisor, incepînd din mijlocul tortului. S-a prelins foarte frumos,
doar ca totusi e destul de fluida si s-a însiropat si primul blat de la ea.
Am repetat operatia de nu stiu cîte ori. Am tot adunat glazura si iar am turnat.
Din cauza blitzului pare mult mai deschisa la culoare, decît este.
Am folosit o cacao dark de la Sarotti, care e preferata mea.
Dupa cum vedeti am adunat glazura în farfuria de la MO.



A oglindit foarte frumos!






************


14 comments:

  1. Doamne, ce minunatie !!!! Mmmmm......esti grozava. Pe langa ingredientele minunate pui si muuullttt suflet !!!! Felicitari !!!!
    PS: asa e cu praful.....ai dreptate....eu am doar o parte din apartament la soare, restul e "in spate" si bate soarele doar dimineata un pic.
    Muahhuuri, la fel de dulci si de gustoase ca tortul tau !!!

    ReplyDelete
  2. M-am intors......ca mi-a ramas gandul la tortul tau minunat. Cum ai facut glazura atat de perfecta???

    ReplyDelete
  3. Am ras cu lacrimi !!! You made my day cu video youtube !!! Muahhhh !!!!

    ReplyDelete
  4. ginuca mea,praful e peste tot! :D
    Tortuletul asta,acu l-am gasit pe pc.Uitasem sa-l postez.E tortuletul ce l-am facut sotului de ziua lui.
    Pai glazura e dupa o reteta a Adrianei,si daca se respecta,face o fatada oglindita ..doar ca necesita ceva timp,si rabdare(si eu nu prea am) deci tot o torni peste praji/tort,care sta pe un gratar,si o aduni într-un vas,o torni iar..si tot asa,pîna ramine oglinda :P

    mai am un tort capsunos,ce l-am facut acu pe 26,de ziua Denisei .Cum am timp,îl pun si pe 'mnealui!

    ReplyDelete
  5. ce video ai vazut? cel cu dialogul dintre cei doi motani?
    Eu m-am prapadit la ala..daca te uiti pe youtube,mai sînt o gramada de varinate,si cu subtitrare,sau direct titrate..sa vezi acolo discutii :D
    (tot cu cei doi motani)

    ReplyDelete
  6. Tortuletul e absolut superb !!! Chair daca e cu intarziere LA MULTI ANI !!! sa-ti traiasca sotul, sa fie sanatos.
    Am sa intru pe youtube in weekend sa ma delectez cu toate mitzustele !!
    La mine pe blog ai un premiu: BLOG QUE BRILLA
    Felicitari !!!!!
    Muahhhh !!!!

    ReplyDelete
  7. Merci,Ginuca !!merci de felicitari,si de premiu!Muahhh :)

    ReplyDelete
  8. cam greu ma descurc in nemteste,dar am nimerit-o! draga maya,iti urmaresc demult blogul,iar astazi am vazut reteta asta a ta pusa pe gustos.ro la retetele zilei impreuna cu cateva poze!deja am trimis un comentariu aleia care a pus-o si care nu cred ca erai tu:)! take a look!http://www.gustos.ro/retete-culinare/torturi/tort-cu-crema-de-cocos-si-capsuni.html

    ReplyDelete
  9. Da,am vazut.Merci.Am scris si eu,chiar si un comentar,dar nu apare sub reteta...

    ReplyDelete
  10. Va multumim pentru comentariu si ne cerem scuze pentru acest moment neplacut.
    Am sters respectivele retete si o vom sanctiona pe utilizatoarea in cauza.
    Voi verifica cu foarte mare atentie toare retetele postate de catre ea. Cine stie de pe unde, de pe ce bloguri culinare le-a copiat.
    Anca de la Gustos.ro

    ReplyDelete
  11. P.S. Comentariile dumneavoastra nu apar pe Gustos.ro pentru ca am sters retetele si paginile acestora. Practic, nu mai au unde sa apara pentru ca am sters rspectivele pagini.
    Numai bine,
    Anca de la Gustos.ro

    ReplyDelete
  12. Da,e de înteles treaba cu comentariile..acum:D

    Multumesc frumos pentru interventie :)

    ReplyDelete
  13. Ce dimensiuni are tava? Pupici. Erika

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tava e putin evazata. La baza are aproximativ 20 x 20 cm, iar partea de sus aproximativ 21 x 21 cm. Masurata în interior. Inalta de 5 cm.
      O duminica frumoasa :)

      Delete