Noi grilam des sau na, cît de des ne permite vremea asta, care în ultimele saptamîni îsi cam bate joc de noi. Sarim de la 15° la 35°C de pe o zi pe alta si asta ne cam da pe spate! Dar sa trecem la gratarit!
De-a lungul anilor am avut diferite gratare. La curent, pe gaz si felurite pentru grilatul cu carbuni sau lemne. Dupa experimentari îndelungate, am ajuns la concluzia ca pe ce grilam nu prea conteaza. Importanta e materia prima si arta de a o pîrli. În fond si la urma urmei se poate grila si pe un gratar fixat pe patru caramizi daca focul si ceea ce se pune deasupra este bun!
Gratarele actuale:
Asta îl avem în gradina din afara orasului.
Am undeva si poze mai decente, dar în moment nu le gasesc. O sa le caut.
Pîna una alta o imagine din telefonul mobil.
Asta îl avem în gradina din afara orasului.
Am undeva si poze mai decente, dar în moment nu le gasesc. O sa le caut.
Pîna una alta o imagine din telefonul mobil.
Deschis.
În ambele grilam cu lemne sau carbuni din lemn ars.
Nu folosim niciun fel de "gaz" lichid pentru a aprinde carbunii sau lemnele,ci un arzator.
Pentru ca duminica a fost prima zi cu soare dupa secole, cel putin asa ni s-a parut,
am scos locomotiva în gradina si am sarbatorit prima zi de vara adevarata.
Am grilat cotlete, mititei, costita,brînza halloumi, chifle si ardei.
Pe lînga am avut cartofi noi copti, salata din rosii castraveti si ceapa violet, iar la mititei am servit mustar.
Nu folosim niciun fel de "gaz" lichid pentru a aprinde carbunii sau lemnele,ci un arzator.
Pentru ca duminica a fost prima zi cu soare dupa secole, cel putin asa ni s-a parut,
am scos locomotiva în gradina si am sarbatorit prima zi de vara adevarata.
Am grilat cotlete, mititei, costita,brînza halloumi, chifle si ardei.
Pe lînga am avut cartofi noi copti, salata din rosii castraveti si ceapa violet, iar la mititei am servit mustar.
Mititeii - preparati de mine. Aici nu gasesc de cumparat.
Adica as gasi, dar nu-mi place amestecul - Condimentele.
Halloumi cu ulei de masline si rozmarin tocat.
Halloumi este o brînza greceasca obtinuta din lapte de vaca, oaie, capra sau toate aceste feluri de lapte amestecate. Textura acestei brînze este ferma, cumva asemanatoare mozzarellei doar ca mult mai tare. În comparatie cu alte feluri de brînza, Halloumi nu se topeste în urma tratarii termice (grilata, prajita, coapta...). În imagine nu se vede si am uitat sa fac o poza înainte de a o grila.
Aceasta brînza are o crestatura la mijloc în care este presarata ceva menta.
Costita cu salata de rosii, castraveti, ardei, ceapa violet si dressing din otet balsamic si ulei de masline.
Cotlet cu cartofi noi copti,
picanti si ardei copti pe gratar.
cat de mult te invidiez!!!(in sensul bun al cuvantului).superba privelistea,minunata mancare!oare cand o sa reusesc sa amenajez si eu terasa de pe casa ??pupicei
ReplyDeleteNumai bunatati!...si o gradina de vis. Pupici!
ReplyDeleteDupa o luna si jumatate fara ploi si temperaturi de 35 de grade,avem acum ploi,vant si 10 grade.
ReplyDeleteAsa ca atunci cand am simtit miros de fum am crezut ca a pornit Omul semineul.
Cand colo,mirosea in Blogosfera de la grill-ul tau .:)
Tot ce ai facut acolo e colosal,dar eu tot la mici m-as fi aruncat,pentru ca sunt tare apetisanti.Stiu reteta ta,dar nu am facut-o niciodata din comoditate.Doar eu ii gasec de-a gata.Dar vazand ce bine arata,macar o data in vara asta si trebuie sa-i incerc.
meserie te mananc :), super BBQ smoker, vreau si io unul :(
ReplyDeleteMiam, miam ;)
ReplyDeleteO vara frumoasa si multe gratare va dorim!
Zile cu soare pt bbq va doresc!pupici!
ReplyDeleteSi noi grill-am des :)), Nu eu, sotul.
ReplyDeleteCe frumos e acolo la voi!!!
Oare unde ai gasit BBQ Smoker? Eu am un grill mic de nici nu-mi vine sa ma ating de el...asa ca oricat de mult imi place, momentan e pauza de bbq. pupici
ReplyDeletelove tare BBQ smoker-ul, vreau si io unul ::) sa grilez pe bloc ;)) Frumoasa priveliste Maya... minunata prezentare, apetisante preparate.. !!
ReplyDeleteUn rasfat culinar.
ReplyDeleteUn adevarat festin in aer liber, o priveliste minunata, un bbq delicios si o prezentare ce te invita la masa:)) Pupici Maya!
ReplyDeleteCe frumoasa e gradina!
ReplyDeleteLa fel si preparatele pentru gratar!!
Superb arata totul! Mi-ai facut o poftaaaaa :)
ReplyDeleteBre, cum nu mă dau în vânt după grătare, mie cel mai mult mi-au plăcut mâinile măiastre ale lu' cuscru! =))
ReplyDeleteSarah,sa nu ma invidiezi nici macar în sensul bun,ca daca vezi ce nebuneala e în gradina mea...aulieu! =))
ReplyDeletePupici
Licuta,ne-am prous s-o îngrijim de la anul.De vis nu este înca(desi a fost cîndva),dar ne place ca avem unde ne întinde ciolanele si privi luna :D
ReplyDeleteLia,eu nu gasesc buni.Zic de mititei.Asa ca am tot experimentat si a iesit ceva pîna la urma.Acum,în comparatie cu atunci cînd am postat reteta,îi fac ceva mai piparati si mai adaug si olecuta de boia iute :D
ReplyDeleteNe bucuram ca avem vreme frumoasa,desi am auzit guri rele spunînd ca la we ne uda iar! :((((
Oricum,mai avem programata înca o tura de grilat,dar de data asta mai leguminoasa :D
Gabriel,din toate gratarele avute,asta ne place cel mai mult.
ReplyDeleteSalutari
Amelia si Mihai,si eu va doresc o vara minunata.Multi pupici :)
ReplyDeleteFlory,merci la fel :*
ReplyDeleteGaby,la noi...eu cu pregatitul,sotul cu grataritul + curatarea ocului de munca =))
ReplyDeletePupici
Lacrima,l-am cumparat anul trecut.De fapt sotul l-a cumparat.A fost o investitie buna,pentru ca ni-l place foarte mult :)
ReplyDeleteAntonina,e misto sa grilezi pe bloc.Am vazut odata un gril-party pe o terasa amenajata desupra unei cladiri gen bloc.Foarte fain era :)
ReplyDeleteHaplea,merci :)
ReplyDeleteAdela,da,ne-am rasfatat putin...ca eram murati de la atîta ploaie :)
ReplyDeletePupici :)
Alexandrina,merci.Pupici!
ReplyDeleteDana,be my guest!Pupici!
ReplyDeleteArcadio,hai mai,o fleica de vita merge,nu?
ReplyDeleteAuzi,da "mînurile" lu' cuscru nu-s de grilat! :P
Chiar are mîini frumoase.Îmi laud marfa =))
maya dar ce vrei sa ne faci cu "locomotiva"? asta da locomotiva pentru gratar,e specialista,mananci orice la gratarul asta,si des,dar des,foarte des,te inteleg
ReplyDeleteYaya,în bbq-ul asta fac multe.Anul trecut am copt ardeii si vinetele pentru zacusca.Am afumat somon...
ReplyDeleteDe grilat..am grilat de toate.Dintre toate gratarele care le-am avut,asta ne place cel mai mult :)
wow, primul gratar e mai degraba un vulcan :)). sper sa avem si noi vreme frumoasa in vikend...
ReplyDeleteZazuza,în ala din prima poza,facuse barbatu-meu foc de tabara =))
ReplyDeleteA trebuit sa ardem niste leaturi ramase în urma unei constructii.Acolo nu avem unde sa le aruncam si nici sa le caram acasa nu am avut chef...asa ca ne-am amuzat privind vulcanul :D
Mai lipseste Robert Rainford din toata nebunia asta si ma mutam la tine, Maya! hi,hi...cotletele alea m-au terminat...data viitoare vreau si piept de pui, daa? ;-) pupici multi
ReplyDeleteHhahahaha,Robert cred ca s-ar amuza pe seama noastra =))
ReplyDeleteData viitoare,neaparat un piept de pui pentru Liana!Sa traiti si va pupam! :*
Deja mi se face foame.....minunat:)
ReplyDeleteofff Maya , cine nu-si doreste ce ai tu acolo ???? ... grill cat cuprinde , un mic paradis verde ... totul e minunat si super apetisant , bravooo!!!!
ReplyDeleteMultumesc, multumesc! :* <3 Asta ma obliga sa vin cu berea ;-)puuup
ReplyDeleteRamona,nu mai este,dar la we grilam din nou....doar ca de data asta o sa facem mai multe legumaraie :D
ReplyDeleteCat,da e frumos ca avem unde ne întinde,si avem liniste deplina.Pe drumuletul din fata gradinii,cel care ne desparte de padurice,trec doar mame cu carutul la plimbarica,sau cîte un biciclist...în rest,liniste :D
ReplyDeleteLiana,noi nu le avem cu berea,dar poti si fara.Sau poate una din aia cu lime.Daca e rece,merge :D
ReplyDeletesuperb Maya !!!!!!
ReplyDeleteMaya draga, nu strica placerea Lianei! Daca ea vrea sa aduca bere rece, las-o sa aduca, o beau eu! Dupa ce pap ceva (orice!) de pe grilul tau smecher... ;)
ReplyDeleteNu vin nici eu cu mana-n buzunar, pot sa-ti aduc un tiramisu facut fara oua crude!!!
Nu am lasat nici un comentariu de mult, dar sa stii ca citesc si savurez tot ceea ce postezi. Tare bine ma simt aici la tine...
Sanda Turner
Merci,Cat :)
ReplyDeleteSanda,ma bucur de revedere!Te pup si merci de vizite!
ReplyDeleteCît despre Liana,sigur ca poate aduce bere,eu doar am zis de care vreau eu.Daca tot aduce,sa-mi si placa :D
Hú erre a grill partira mit lehet mondani? csak annyit de ott lettem volna!!!!!csak nagyokat nyelek!!!
ReplyDeleteMellissina,be my guest!Kiss xoxoxo
ReplyDeletestimată doamnă,
ReplyDeletefelicitări pentru talent, dar şi pentru efortul permanent pe care îl presupune administrarea atât de strălucită a unui asemenea spaţiu virtual.
cu drag,
george