October 26, 2012

Dulceata si jeleu de gutui

Ador gutuile. Îmi plac crude, în mîncare, dulceata, gem, peltea, compot, jeleu... în orice si oricum, gutui sa fie.  Ai mei, crude nici nu le gusta. Sotul mai ia eventual cîte o lingurita din dulceata, iar Denise... ei nu-i plac gutuile :D De obicei cumpar cîte un borcan de jeleu de gutui, si ma multumesc cu atît, decît sa fac doar pentru mine. Anul asta însa am hotarît sa fac macar cîteva borcanele.
Am avut cinci gutui de marimi diferite, doua lamîi si trei mere din care unu l-am mîncat, ca sa am forta de munca :D


În primul rînd se curata gutuile de puf, apoi se spala toate fructele bine sub jet de apa rece. Se pregatesc doua vase cu apa. Într-unul se pun cubuletele de gutui, pe masura ce se curata fructul si se taie, pentru a nu oxida prea tare, iar în celalalt merele întregi, gutuia taiata bucati si  cojile + casutele de sîmburi ale celorlalte gutui. Putin, vor oxida gutuile oricum, dar nu va speriati, în timp ce fierb îsi revin la... realitate :D

Începem cu dulceata. 

Ingrediente pentru dulceata:
  • 1000 ml apa
  • 900 g gutui, taiate cubulete/bucatele
  • 800 g zahar
  • 2 pastai de vanilie
  • 1 lamîie/zeama 
Se fierbe (nu mult) un sirop din apa cu zahar pîna textura devine putin mai densa. Se adauga cubuletele de gutui, pastaile de vanilie si zeama de lamîie strecurata si se fierbe pe foc moderat pîna se înmoaie gutuile. 


Se îndeparteaza pastaile de vanilie. Se da focul mai tare si se mai trage un clocot pîna spuma devine densa si face clabuci mari si luciosi/sticlosi. În total a fiert aproximativ o ora. Se trage vasul de pe foc.

 

Veti observa ca bucatelele plutesc deasupra, siropul este clar si lucios. Turnati dulceata în borcane curate/sterilizate si uscate, le închideti bine si le întoarceti pe capace pret de 10-15 minute, dupa care le readuceti în pozitia initiala. Se lasa la racorit, dupa care se transporta si pastreaza în camara la racoare ferite de razele soarelui macar 2-3 zile pîna sa deschideti primul borcan :D  Lasati-le gutuilor putin timp sa se îmbibe cu sirop, dulceata zaharului si aroma vaniliei. 

Aici frumoasele mele borcanele :)

 


Ingrediente pentru jeleu:

  • 1 gutuie (cea mai mica) întreaga (cu tot cu coaja, casuta de sîmburi), taiata bucati
  • doua mere întregi
  • 1 lamîie/zeama
  • coaja si casutele cu sîmburi de la cele 4 gutui
  • 2 pastai de vanilie

Sa trecem la jeleu.
Daca în cel de-al doilea vas ati pus prea multa apa turnati deoparte/aruncati atîta încît sa va mai ramîna acoperite cojile, fructele and Co. Bineînteles ca fructele se vor ridica deasupra, dar daca le apasati cu palma în jos, sa fie acoperite bine de apa. Se fierb cu capacul într-o dunga (aproape acoperite :P ) pîna sînt moi cojile si bucatile de gutuie, iar merele încep a se împrastia.

 

Strecurati. Masurati zeama obtinuta. În general se foloseste zahar în proportie de 1:1. Pentru gustul meu, exagerat de dulce si prea gros pentru ceea ce intentionez eu sa folosesc acest jeleu. Am pus în proportie de 1:2. Deci o parte zahar la doua parti zeama/lichid. Mai exact -  500 zahar la 1000 ml lichid.

 

Se adauga sucul de la o lamîie (strecurat) si doua pastai de vanilie. De data asta nu le-am despicat. Daca va deranjeaza punctuletele care oricum ies într-o anumita masura, adaugati zahar vanilat sintetic. Eu prefer punctuletele.

În timp ce fierbea. 

 

L-am lasat la fiert pîna a devenit usor dens. La testul cu picatura pe farfuria rece, picatura s-a întins, dar nu s-a împrastiat, iar dupa racire a devenit lipicioasa bine. Asa veti obtine un jeleu mai moale, nu beton. Daca îl doriti mai teapan, la testul cu picatuta pe farfuria rece picatura trebuie sa stea bulbucata ca o perla, sa se întinda greu. Deci îl fierbeti mai mult. Aveti însa grija, ca fiertul pe foc iute va transforma jeleul rapid în... crema de zahar ars, mai ales daca folosit zahar cu lichid în proportie de 1:1.

Inainte de a-l turna în borcane.

 

Daca  va întrebati cum s-au înmultit pastaile de vanilie, va spun eu. Sînt din dulceata. Le aveam înca pe farfurioara, si daca tot  se uitau asa lipicioase la mine, le-am azvîrlit si pe ele în oala cu jeleu în timp ce fierbea, sa le tina companie surorilor :P Dupa fierbere se procedeaza la fel ca la dulceata pîna la racire.

 

Formatia completa. 

 








36 comments:

  1. Ah, la fix vine reteta asta, pentru ca tocmai am primit o gutuie. In general nu cumpar, nu mananc decat de la altii :D, dar zilele astea am chef de experimentat lucruri noi.

    Pozele sunt superbe ca intotdeauna, Maya <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc! Eu cred ca o sa fac si niste compot de gutui :)

      Delete
    2. Mie-mi place doar compotul.

      Delete
  2. Replies
    1. Abia astept sa servesc niste clatite cu jeleu :D
      Pupici!

      Delete
  3. Gutuile crude nu ma prea incanta, dar dulceata de gutui imi place tare mult. Sunt o ciudata :) As fura un borcanel de la tine .

    ReplyDelete
    Replies
    1. HHhahhaa, nu esti ciudata, la fel si sotul. Nu-i plac crude, dar din dulceata merge :D

      Delete
  4. Ador gutuile, crude sau sub orice alta forme.Mi-ai facut pofta acum, ma duc sa deschid borcanul de peltea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pofta buna si un weekend super! Sper ca ai sarbatorit frumos! Te pup!

      Delete
  5. http://retete-ina.blogspot.com/October 27, 2012 at 8:38 AM

    uuuuu,ce aroma,as vrea sa gust un pic,o zi buna

    ReplyDelete
  6. Maya, trimite si la mine vreo doua borcanele... Gutui am mincat ultima oara cind eram insarcinata, ca doar la alea pofteam, iar prietenii cum le gaseau pe piata, cum cumparau pentru mine... Imi aduc aminte cind eram mica, facea mama dulceata de gutui, ca avea bunicul citiva copaci, si-mi mai aduc aminte cum era parfumata casa de mirosul gutuilor... Acum ma duc sa iau o lingurita si ma prezint la borcanele tale... hmmm, delicioase gutuile...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cred ca o sa-mi pun un gutui în gradina, doar ca nu stiu daca are sanse, neavînd un sol bun...
      O sa fac zilele astea si compot de gutui :)

      Delete
  7. Ce frumoase sunt borcanele tale!! M-am indragostit de jeleul tau, arata minunat...n-am mancat pana acum, doar dulceata de gutui si aia stiu ca e grozava, asa ca nu ma indoiesc ca si jeleul e minunat...plus ca arata asa bine ;) Te pup!

    ReplyDelete
    Replies
    1. L-am facut extra pentru clatite :D sau îndulcit creme :D

      Delete
  8. noi adoram gutuile, toti...asa ca ai venit la fix cu reteta!

    ReplyDelete
  9. Dulceata de gutui este preferata mea!! Dar jeleu n-am facut niciodata, deci... fur reteta!
    Pupici

    ReplyDelete
  10. Mmm, ce pofta mi-ai facut!!!Parca ii simt parfumul!Pup!

    ReplyDelete
  11. Parfum de toamna! Dupa ele proaspete nu ma dau nici eu in vant, insa dulceata sau compot...oricand! :)

    ReplyDelete
  12. Aroma si parfumul acestei dulcete este de neegalat! Imi place mult!!! Jeleu de gutui nu am mancat inca dar sunt tare curioasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu l-am facut nu asa beton precum o peltea, pentru a-l folosi la clatite si în alte dulcegarii :)

      Delete
  13. Mmmm...vreau si eu Maya!! Dulceata de gutui imi aminteste de copilarie. O duminica frumoasa. Te pup

    ReplyDelete
  14. Ma bucur ca ai facut ptr tine aceste borcanele !!!! ;) Mie imi plac enorm de mult ca si compot sau alaturi de-o friptura !! La noi, in fiecare an, crengile gutuilor stau sa se rupa la cat sunt de incarcate !!! :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaaa, deci la tine tre' sa vin dupa gutui!!!

      Delete
  15. Anul trecut am gasit cateva sa-ncropesc cateva borcanele de gem,dar anul asta nimic.Savurez din priviri de la tine!Pupici

    ReplyDelete
  16. O dulceata foarte aromata!!Noi suntem mari consumatori de gem de gutui.....dar facut de socri!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ce conteaza cine-l face! Gem de gutui sa fie! :)

      Delete