April 4, 2014

Paste umplute cu dovlecei ( si ciuperci)

Cînd da dorul de paste în noi, paste mîncam. Daca se poate, facute în casa, neaparat umplute, mai ales cu legume si pecorino. Deja aveti toata reteta. Nimic nou sub soare. V-am (mai) aratat eu pastele mele umplute. Cum spuneam, prepararea necesita ceva timp, e adevarat, dar si rezultatul e pe masura. Pastele proaspete facute în casa sînt definitiv mult mai bune decît cele uscate facute de oricine/ ma refer la cele din comert. De ce? Deoarece, în afara faptului ca sînt mai bune (ce, am spus deja asta? :D ) , în produsul finit se vede dragoste, pasiune, chiar si munca :D
Am spus ce bune sînt? Daca nu, va zic acum. Chiar sînt bune! Bun, am luat-o putin pe aratura, na si? :P
Ok, hai sa va mai spun si alte chestii. Pudrate bine cu faina si tinute la racoare într-un loc aerisit, le puteti pastra pîna a doua zi fara probleme.
Se pot chiar si congela într-o doza de plastic încapatoare. Asezati pastele umplute în straturi cu foi de hîrtie de copt între ele. Asa puteti lua cîte doriti si prepara mai departe cum va place.

De exemplu fierte scurt si:

- trase în unt cu ierburi aromatice
- sau servite cu parmezan deasupra
- în ceva ulei de masline, usturoi si eventual putin ardei iute tocat fin
- servite cu diverse sosuri

Daca va plac pastele gratinate, asezati cîteva bucati de paste umplute (asa congelate, nu necesita fierbere) într-o forma termorezistenta, deasupra puneti ce sos doriti, iar peste presarati cascaval dat pe razatoare. Asezati forma în mijlocul cuptorului încins si lasati sa se rumeneasca încet. Pentru a evita rumenirea prematura, acoperiti forma cu o bucata de folie de aluminiu sau hîrtie de copt.

Umpluturi - puteti sa le umpleti cu ce va place, ce ofera sezonul sau frigiderul. Important e sa nu fie o umplutura prea lichida. De aceea pun mereu putin gris în umpluturile de legume. Se poate adauga si pesmet, cel care se foloseste la snitele, mie însa nu-mi place. Confera umpluturii o textuta de pîine înmuiata. Indiferent ce alegeti, pesmet sau gris, nu exagerati, ca veti avea umplutura "beton". Mie îmi place umplutura "pufoasa". În general se face mai densa, asa ca un boț, dar mie asa nu-mi place. Stiti cum sta treaba cu gusturile :D
Puteti sa le umpleti si cu carne de porc, pui, vita... etc,  macinata. Aceasta umplutura trebuie neaparat procesata termic, racita si apoi folosita la umplerea pastelor.

Idei de umpluturi:

ricotta + spanac
concentrat rosii + mozzarella + busuioc
rosii uscate din ulei, macinate + ricotta
somon afumat + ricotta
zucchini + parmezan sau pecorino
ciuperci + parmezan sau pecorino
vinete rumenite si tocate fin + rosii uscate + parmezan

Aromatizati umpluturile cu verdeturile preferate, condimentati picant sau nu... cum doriti.


Retete de aluat gasiti mai jos. Acum nu le mai fac cu faina de grîu, ci doar cu faina spelta, gris spelta... dar reteta e aceeasi. La 100 g materie uscata adaug un ou de marime medie si foarte putin sare - la care se poate (si) renunta.

Acum sa va arat ultimele paste, doua la numar, care sînt aproape identice.

Cele cu dovlecei: 



Cu ciuperci: 
 



Ingrediente:

  • 2 dovlecei verzi/zuccini - aprox. 450 g dupa îndepartarea cotorului
  • 50 g pecorino romano dat pe razatoare
  • 1 -2 linguri gris de spelta
  • 8 frunze de busuioc, tocate
  • 1 lingura ulei de masline
  • piper din rîsnita
  • sare daca e nevoie

Aluatul se înveleste în folie, se da la rece. Folositi timpul pentru prepararea umpluturii.

Dovleceii se dau pe razatoare sau se macina cu robotul si se soteza scurt pe foc iute împreuna cu busuiocul, dupa care se lasa la racit. Eventuala zeama se scurge, apoi se adauga grisul si pecorino si se amesteca. Daca e nevoie sarati, dar de obicei pecorino romano e destul de picant si sarat. Adaugati piper daca doriti. Degustati.




Se întinde o foaie subtire. Cît de subtire puteti (în retetele de mai jos se poate vedea cam cît de subtire). Restul aluatului îl înveliti din nou, altfel se usuca si nu îl veti mai putea întinde cu sucitorul. Pe aceasta foaie asezati cu lingurita gramajoare din umplutura. Încercati sa le aliniati asa frumos încît sa puteti saluta în fata lor :D


Întindeti si a doua foaie, tot asa subtire. Pentru ca între timp foaia cu gramajoarele de umplutura s-a uscat la suprafata/ adica spatiile libere, luati o cescuta cu apa si o pensula si umeziti foaia în lung si-n lat, adica suprafata dintre gramajoare.

A doua foaie o asezati cu grija deasupra. Treceti cu degetul aratator, de exemplu, printre rînduri  si lipiti cît de cît foile. Nu va agitati daca nu se lipesc înca perfect. Cînd veti trece cu pintenul ondulat de taiat taitei printre rînduri, foile se lipesc. Daca mai observati locuri nelipite, sau poate ati taiat putin strîmb si ati intrat în umplutura, luati fiecare bucata în parte si reparati imperfectiunea cu degetelele din dotare :D Pîna le fierbeti, pastrati-le pudrate cu faina în loc uscat si bine aerisit, la racoare.


În timp ce apa cu sare fierbe, topiti ceva unt cu un catel de usturoi strivit si salvie tocata.
Pastele se fierb 2-3-4 minute, apoi se scot cu o spumiera direct în tigaia cu unt aromat. 
Se salta de doua trei ori si gata magia!




Sectiune: 


Pentru pastele cu ciuperci am folosit 500 g de ciuperci, doar palariile. Modul de preparare identic cu al pastelor umplute cu zucchini. Dupa ce le-am fiert 2-3 minute, le-am scos cu spumiera direct în tigaia în care am sotat scurt cîteva ciuperci feliate cu un catel de usturoi dat pe razatoare si cîteva frunze de busuioc tocate grob. Le-am saltat putin, gata! 
Cîteva imagini:






Alte retete de paste si aluat:

Paste de casa aromate cu busuioc
Paste umplute cu somon
Paste umplute cu spanac
Rulouri cu spanac si ricotta
Lasagne cu zucchini

Un weekend minunat sa aveti!

13 comments:

  1. Hahaha... nu intelegeam cum umplii pastele!?! Astea sunt Maultasche - este denumirea internationala! Am citit retetele si abia cand am ajuns la fotografii ( ca pe Handy nu vad ansamblu) am inteles la ce te referi, Maya draga :) Delicioase sunt! Nu am facut niciodata i casa, am cumparat tiefgefroren ... imi inchipui ce gustoase sunt acestea preparate in casa! Saptamana viitoare vine mamica mea si sta mai multe saptamani, precis vom proba reteta ta impreuna. Te pup
    Schönes Wochenende :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dupa modul de preparare si ingrediente, as zice ca-s mai aproape de ravioli decît Maultaschen. Doar ca Ravioli mei sînt cam babani fata de cei italienesti :D Eu fac paste de casa cînd si cînd, ca ne plac tare. Jos sub reteta am dat linkuri si spre alte retete de aluat si paste. Îti recomand aluatul aromat cu frunze de busuioc. Ala e fantastic. Adica na, mie îmi place asa mult! :)
      Ce bine ca vine mama ta si sta asa mult.

      Sa stii ca mi-am îngradit pietricelele la fîntînita, dar nu am ajuns inca sa cumparam pietre de care vrem, ci am folosit ce am avut acasa. Din alea rosu închis patrate si dreptunghiulare din Baumarkt. Am avut ramase de cum am facut o alta bordura. Momentan e provizoriu, dar e bun asa, ca acusi trebuie sa taiem iarba si va fi mai usor.

      Te pup!

      Delete
    2. am citit :) Trimit înca o serie de pupici

      Delete
  2. Tare bine mai arata !!! :)
    Maya iti iau si eu reteta de "paste de casa aromate cu busuioc" si trec la treaba !De multa vreme voiam sa fac paste in casa !!!

    ReplyDelete
  3. This is really nice topic, which is very use full for me.

    ReplyDelete
  4. Buna Maya,

    Ai mentionat urm:
    - pun mereu putin gris în umpluturile de legume
    - pastele nu le mai fac cu faina de grîu, ci doar cu faina spelta, gris spelta... deci sau cu faina sau cu gris, nu?
    Stiu ca spelta e o varietate de grau. Nu prea inteleg ce vrei sa spui.
    Te intreb deoarece in RO nu gasesti semola di grano duro si caut alternative.

    Multumesc.
    Elena

    ReplyDelete
  5. Buna Elena,

    - în umpluturile de legume pun mereu putin gris, deoarece pesmetul confera texturii tenta de pîine înmuiata
    - la paste nu mai folosesc faina si gris din grîu obisnuit, fiica-mea fiind alergica la el
    - cu toate ca spelta tot un grîu este, aceasta faina/ si toate produsele din aceasta varietate de grîu le tolereaza fara probleme, de aceea le folosesc acum.
    - deci cu faina si gris, nu cu una sau doar cu alta.
    Alternativa buna pentru aluat de paste, era înainte - amestec de faina obisnuita de grîu + gris de grîu dur macinat foarte fin (Hartweizengrieß), ambele marca Rosenmehl.
    Cu aletele nu stiu. Grisul de la acesta marca fiind foaaarte fin macinat si fiind din grîu dur se preeteaza excelent în amestec cu faina "normala" , la prepararea aluatului de paste.

    Din cîte am înteles, gris romanesc asa fin nu se gaseste, si probabil ca nici din grîu dur.

    De cînd fii-mea cu intoleranta la grîul obisnuit, fac aceeasi combinatie din faina de spelta si gris de spelta. Iese ok. Cu varianta cealalta iesea mai bine, adica se lucra mai usor cu aluatul. Spelta e mai moale, nivelul de gluten e mai scazut, nu e asa elastica, se usuca mai repede. De multe ori trebuie mai multa materie uscata (adica mai mult de 100 g la 1 ou) la aluatul de paste... dar între timp ma descurc si cu asta :D

    La aluatul aromatizat cu busuioc si pastele umplute cu spanac poti citi despre o varinata de faina obisnuita amestecata cu semola din grano duro rimacinata ( Hartweizengrieß/ gris de grîu dur macinat fin). Aluaturile respective au fost facute cu materie uscata din Italia. Poti vedea textura aluatului crud. Este super, din punctul meu de vedere. De aceea am cautat alternativa germana si am gasit-o în produsele de la Rosenmehl.
    Acum cu spelta, folosesc produsele ( faina si gris)de la o moara din apropiere (Drax Mühle). Cum spuneam, e mai multa treaba cu spelta, dar merge.

    Sper ca nu am dat-o cu coerenta în balta :D
    Sînt foarte obosita si nedormita... în orice caz, daca nu se ^^intelege ceva, spune si o clarificam noi pîna la urma cu grîurile astea :D

    ReplyDelete
  6. Multumesc Maya.
    Nu ma prea pricep la faina dar ai fost f explicita si am inteles. Mi s-a parut interesanta ideea cu spelta (cumpar paine cu spelta de la o brutarie artizanala si e f buna), dar acum nu mi se mai pare.
    Voi lua gris din grau dur (semola di grano duro) - se gaseste online - si voi amesteca cu faina obisnuita (adica din grau comun), asa cum ai facut la aluatul aromatizat cu busuioc.
    Si voi folosi acelasi gris din grau dur si la umplutura.

    Dc e cazul, mai revin cu intrebari.

    O zi buna.

    ReplyDelete
  7. Sper sa fie fin, altfel nu vei obtine o textura fina. De pasta zic.
    Ala din grîu dur ce-l foloseam eu, e tare fin. Aproape la fel ca semola rimacinata de la Barilla.

    ReplyDelete
  8. Am cumparat Semola di grano duro rimacinata de la Granoro (este marca italieneasca). Pe ambalaj mai scrie - per pane e pasta.
    Multumesc pt info.
    Elena

    ReplyDelete