Am destule supe de dovleac pe blog, dar una mai merge. Îmi plac atît de mult supele din tot felul de dovleci…de fapt știți voi, ador toată familia Cucurbitaceae.
Hokkaido e un dovleac mai mititel cu coajă subțire portocalie-roșiatică ( red Hokkaido ), care prin fierbere devine moale și poate fi consumată. Totuși eu curăț dovleacul. Pulpa este parfumată cu miros dulceag de aceea potrivește bine și la plăcinte sau prăjituri gen Carrot Cake ( înlocuiți morcovii cu dovleac ras, un deliciu ), muffins, chiar și crud în salate, copt cu zahăr și scorțișoară - un desert minunat! Semințele acestui dovlecel sînt mari și grase, dacă nu vă este lene și le curățați de miezul ațos din interior le puteți coace cu sare în cuptor și consuma…sau le uscați și plantați în grădină la anul :)
De data asta am vrut ca supa să fie puțin mai lichidă, cremoasă dar mai mătăsoasă - brînza reblochon îi conferă această textură fină, iar dacă supa e prea groasă, efectul mătăsos nu prea se observă. Dacă doriți o supă cremă groasă, reduceți din lichid. Hokkaido se poate înlocui și cu Butternut ( cel cu formă de pară ), care este aproape la fel de aromat, parfumat și dulceag.
Crutoanele de pîine le puteți praji în tigaie sau coace într-o tavă în cuptor. Puteți lăsa feliile de pîine întregi sau le tăiați cubulețe; cum vă place, cum aveți poftă, chef sau cum va dictează papila, ochiul, inima :D
Ingrediente pentru supă:
- 1 dovleac Hokkaido ( 1kg aprox.), curățat și tăiat cuburi
- 1 ceapă roșie lunguiață, tăiată cubulețe
- 4-5 tije de țelină verde, tăiate în două-trei bucăți
- 1 morcov mare, tăiat rondele
- 1 l supă de legume sau pui, sau apa
- 50-70 g brînza reblochon ( au lait cru ), fără crustă
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 lingură ulei din semințe de dovleac
- sare, piper, nucșoară
Dovleacul, morcovul, ceapa și tijele de țelină se învîrt cu o paletă 2-3 minute în ulei de floarea soarelui, pe foc domol. Nu se rumenesc, ci doar se amestecă între ele să se împrietenească. Se toarnă supa, se acoperă și se lasă la fiert pînă legumele sînt moi. Tijele de țelină se îndepărtează, altfel finețea mătăsoasă și culoarea supei au de suferit - chiar și aroma, în cazul în care nu doriți o supă cremă de legume. Parfumul discret este suficient. În cazul în care acum vi se pare că aveți prea mult lichid în vas, scoateți o parte din supa lichidă într-un castronel și o păstrați lîngă.
Condimentați după gust, apoi pasați legumele cu un mixer vertical pînă supa devine fină. Dacă e prea groasă, subțiați-o cu supă din castronel.
În supa fierbinte se adaugă brînza și se amestecă pînă se topește, apoi adăugați o lingură de uei din semințe de dovleac. Nu mai mult. E suficient pentru a o aroma ușor, iar culoarea supei nu devine…turbata :D
Decorați supa caldă cu crutoane aromatizate și cu cîte o linguriță de ulei din semințe de dovleac pro porție. Un deliciu uleiul de dovleac!
Ingrediete pentru crutoane:
- felii de pîine întregi sau cubulețe, cum vă place
- ulei de măsline
- 2 căței de usturoi
- cimbru ( Thymus ) proaspăt
Feliile de pîine se așaază într-o tavă, eventual pe hîrtie de copt, se stropesc cu ulei de măsline și presară cu cimbru proaspăt. Cățeii de usturoi cu tot cu coajă se zdrobesc ușor cu lama unui cuțit și se pun în tavă. Rolul lor e să parfumeze pîinea. Tavă se dă în cuptorul preîncălzit la 250°C și se lasă pînă crutoanele/feliile de pîine devin aurii.
Poftă bună!
Multumesc Maja pentru aceasta reteta,ador toate supele cu dovleac,am sa fac si una dupa reteta ta!
ReplyDeleteCu mare placere! Pofta buna :)
ReplyDeletearata superb, imi plac supele de dovleac!
ReplyDeleteSi mie. Multumesc :)
Delete