September 18, 2008

Supa crema de dovleac-Stripetti/Spaghetti

Stripetti /Spaghettikürbis

Numele acestui dovleac provine de la structura miezului. Fiert sau copt întreg (se înteapa cu furculita), dupa despicare si curatare de sîmburi, miezul se poate desface în fire lungi asemanatoare spaghettilor. Dupa care se pot servi precum orice fel de spaghetti. Are o aroma fina, dar picanta. Cu gust mai intensiv de dovleac. Nu potriveste la o supa exotica. Cel mai bine dupa parerea mea, este gatit mai rustical si picant.
Eu am facut supa, dupa care am împartit-o în doua. O parte am facut cu somon, iar cealalata am lasat-o asa. Am servit-o cu crutoane si masline, prosciutto rumenit cu rozmarin si usturoi, sau cu bagheta coapta cu mozzarella. Cui îi place, merge fain cu ardei rosu copt + aceto balsamico, inele de ceapa prajite... etc ...etc.


Photobucket



  • 1 kg miez de dovleac ( Stripetti/Spaghetti )
  • 3 morcovi
  • 1 ceapa mare
  • 2 catei de usturoi
  • 4 cartofiori
  • 1 legatura de patrunjel cret
  • 1 l supa de pui
  • 2-3 linguri suc de lamîie
  • sare marina
  • piper
  • chili
  • ulei de seminte de dovleac
  • 100 ml vin alb ( fac. )


Photobucket


Supa din aceste cantitati, am împartit-o în doua.
O jumatate am facut-o cu:

  • 300 g somon
  • piper
  • sare
  • zeama de lamîie
  • 1 lingura ulei de masline


Photobucket


Curatam ceapa, morcovii si usturoiul se toaca grob si se calesc putin în ulei .


Photobucket


Adaugam cartoful si doveacul, curatate si taiata cuburi.
Condimentam. Amestecam.


Photobucket


Stoarcem ceva zeama de lamîie în supa, adaugam vinul(fac.)


Photobucket


Turnam supa peste legume. Punem verdeata întreaga.
Dupa fiert se îndeparteaza sau nu.Cum va place.

Photobucket


Dupa 30 minute de fiert, facem piure.


Photobucket


Cum spuneam, jumatate din cantitatea de supa am facut-o cu somon.
Condimentam putin somonul cu suc de lamîie, piper si sare marina.
Îl prajim 2 minute într-o lingura de ulei de masline.


Photobucket


Turnam supa de dovleac peste, mai fierbem 1 minutel.


Photobucket


Somon


Photobucket


Cealalta parte de supa s-a servit cu triunghiulete de bagheta cu mozzarella coapta..


Photobucket


... si crutoane cu masline.


Photobucket


Toata formatia. 


Photobucket


Curba din spate...


Photobucket




12 comments:

  1. Am postat premiile, multumesc. Si iti ofer la randul meu premiul amicizia. Pup!!!

    ReplyDelete
  2. Mayaaaa ce-am mai salivat!! de unde ma fac io dovleac acu'? :P Mere si fara? Am ramas cu gandul la aia cu somon... si ce poze maaaari si faine ai.. Tot pe photobucket?

    ReplyDelete
  3. Edith,acu e perioada dovlecilor!La noi scot taranii pe strada la vînzare.Dovleci si dovlecei..comestibili sau doar de decor.Trebuie sa gasesti si tu un dovleac pe undeva :)
    E bun de oricare,si cel de placinta.Daca gasesti si vrei sa încerci,fa o combinatie dintre reteta cu Stripetti si Hokkaido :)

    ReplyDelete
  4. Maya, mi-ai facut o pofta nebuna de supa de dovleac. Zilele astea incerc sa gasesc dovleac si sa purced la reteta ta. Multumiri pentru minunile care-ti ies in bucatarie!

    ReplyDelete
  5. Ely,numai ce am mai postat una,de altfel prima supa de dovleac pe anul acesta.Pîna acum,asta din Butternut cu gorgonzola,e preferata mea.
    ..dar eu iubesc toate supele de dovleac :D

    ReplyDelete
  6. La Multi Ani cu Sanatate !!!
    draga mea eu sunt Daniela, :)
    si vreau sa te felicit pentru extraordinarul blog pe care l-ai creat
    ( deci e adevarata zicala : Omul sfinteste locul ...) :)
    dar am o rugaminte la tine :
    fiind o incepatoare as dori sa-mi detaliezi - cand ai timp - cum ai facut proscitto-ul ,
    triunghiurile cu mozzarella , si acel ultim topping de ardei copt cu otet balsamic si inele de ceapa prajite
    oi fie eu SUPER incepatoare ( ca sa zic asa ) dar sunt constienta ca detaliile fac diferenta
    in concluzie ... supa ca supa... topping-ul aici e skepsis-ul si crede-ma ca daca nu mi-ar fi lasat gura apa toate aceste variante ... nu te mai deranjam...
    Asa ca te pup si-ti multumesc frumos anticipat :)
    si daca mai ai si alte " topping-uri"
    Un An Nou Fericit Cu Sanatate si Fericire si CU CAT MAI MULTE RETETE !!!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. La multi ani, Daniela! Multumesc! :)

      - prosciutto cotto se rumeneste într-o tigaie antiaderenta cu cîteva ace de rozmarin si 1-2 catei de usturoi în coaja, usor zdrobiti, asa cît sa se tina în forma, dar sa dea aroma suncii.

      - triunghiurile cu mozzarella. Se taie felii dintr-o bagheta/chifla rotunca mica, se aseaza felii de mozzarela deasupra si se dau în cuptorul încins în prealabil. Se rumenesc în functie de gust, iar dupa coacere se taie în "cruce"/patru. Asa se obtin un fel de triunghulete :D

      - inelele de ceapa se rumenesc în friteuza si se scot pe un servet de hîrtie absorbanta. Varianta mai lighit se poate obtine si într-o tigaie antiaderenta bine încinsa si pensulata cu un strop de ulei. La fel si într-o tava în cuptorul încalzit în prealabil.

      - ardeii copti - aici nu e vorba de un topping, ci de ardei copti, curatati de pielita, apoi taiati fîsiute fine si amestecati cu un strop ulei de masline bun si ceva otet balsamic tot bun. Un balsamic învechit, gros si dulceag. Merge si crema de balsamico, dar asta de obicei are "rahaturi" prin ea. Putina sare si o urma de usturoi nu strica combinatiei.
      Fîsiutele astea pe crutoane sau pe felioare de bagheta rumenita, pe lînga supa asta... demental! Deci eu vorbesc de papila mea :D

      Delete
  7. Iar eu it spun sigur ca suntem pe '' aceeasi papila " tocmai de aia te cred pe cuvant ! :)
    Buna seara , sunt Daniela si cu scuzele de rigoare ( pentru timpul care a trecut de la raspunsul tau)
    iti multumesc frumos pentru, si , daca '' te incalzeste cu ceva afla despre mine" ca mi-au placut enorn combinatiile, enorm...
    si te rog din suflet sa indraznesti sa mai faci si alte combinatii cu promisiunea ca ma voi'' risca'' si eu odata cu tine daca ma vei anunta :) ( am incredere in tine :D )
    asa ca la cat mai multe inainte !!!
    Cu admiratie , Daniela,

    ReplyDelete
  8. Iar papila mea ( iti spun sigur ! ) e pe aceeasi lungime de unda cu papila ta !!! :D
    Buna seara, sunt Daniela si cu scuzele de rigoare pentru intarziere iti multumesc pentru raspuns .
    Le-am facut le-am savurat / hapait - laudat prin vecini / prieteni si apoi i-am multumit lui Doamne Doamne ca existi , tu , cu papilele tale !!!
    Si l-am rugat sa te tina sanatoasa si inspirata sa te mai'' risti ''sa mai creezi combinatii care ajung mai mult in suflet decat pe papile- cu promisiunea solemna ca am sa ma ''risc'' si eu intocmai ...
    Cu admiratie, Daniela,

    ReplyDelete
  9. Daniela, dupa cum vezi, ajung si eu cu raspunsurile dupa 100 de ani! Sorry. Vezi ca ti-am lasat link la reteta bostanului turtit. Sigur o fi prea tîrziu, dar poate mai faci rost de un asemenea dovleac. Te pup!

    ReplyDelete