February 16, 2010

Somon salbatic cu crusta de brînza aromata

Wildlachs mit Käsekruste

  • 1 somon salbatic(dupa curatare 1 kg)__1 Wildlachs(nach ausnehmen,1 Kg)
  • 1 lamîie_______________________1 Zitrone
  • sare__________________________Salz
  • piper_________________________Pfeffer
  • usturoi uscat din rîsnita__________getrockneter Knoblauch aus der Mühle
  • 1-2 linguri ulei_________________1-2 EL Öl




Crusta de brînza cu marar______________
Dill-Käsekruste

  • 200 g brînza cremoasa (Exquisa sau Philadephia)_200 g Frischkäse (Exquisa oder Philadelphia)
  • 1 lingura pesmet_______________1 EL Semmelbrösel
  • 1 lingurita mustar______________1 TL Senf
  • 1 ceapa mica__________________1 kleine Zwiebel
  • 2 liguri marar,tocat fin__________2 EL Dill,fein gehackt
  • sare_________________________Salz
  • piper________________________Pfeffer


Tocam ceapa cu mararul în bender, dupa care le amestcam cu brînza,
mustarul, condimentele si pesmetul.


Zwiebel und Dill fein hacken, mit Frischkäse,
Senf, Salz, Pfeffer und Semmelbrösel verrühren.







Crusta
mediteraneana de brînza______Mediterrane Käsekruste

  • 200 g brînza cremoasa (Exquisa sau Philadephia)_200 g Frischkäse(Exquisa oder Philadelphia)
  • 1/2 ardei gras rosu_____________1/2 rote Paprika
  • 5-6 bucati de rosii uscate din ulei__5-6 Stück getrocknete Tomaten in Öl
  • 2 linguri busuioc,tocat__________2 EL Basilikum,gehackt
  • 1 ceapa rosie_________________1 rote Zwiebel
  • 1 lingura pesmet______________1 EL Semmelbrösel
  • sare________________________Salz
  • piper_______________________Pfeffer


Tocam ceapa, ardeiul, rosiile uscate si busuiocul marunt (sau le dam în blender)
apoi le amestecam cu brînza, pesmetul si condimentam cu sare si piper.


Zwiebel, Paprika, getrocknete Tomaten und Basilikum klein hacken
(oder in der Küchenmaschine geben) mit Frischkäse, Semmelbrösel verrühren.
Würzen mit Salz und Pfeffer.






Spalam, curatam somonul sub jet de apa rece si filetam (îndepartam capul, coada, solzii). 
Cu o penseta scoatem oasele, dupa care trecem fileurile printr-un jet de apa rece,
apoi le tapetam cu hîrtie de bucatarie. Le stropim din abundenta cu lamîie, saram, piperam si condimentam dupa gust - (eu am folosit putin usturoi uscat din rîsnita).


Den Wildlachs unter Fließwasser putzen und filetieren (Kopf,Schwanz,Flossen,Schuppen entfernen).
Mit eine Pinzette die Filets entgräten, dann kurz unter kaltem Wasser spülen und mit Küchenpapier abtrocknen. Die Filets mit reichlich Zitronensaft beträufeln,
salzen, pfeffern und nach Geschmack würzen -
(hab mit ein bisschen getrockneten Knoblauch aus der Mühle gewürzt). 




Asezam fileurile de somon pe partea cu pielea într-o tava pensulata cu ceva ulei.
Acoperim fileurile cu pasta si dam tava în cuptorul preîncalzit la 200 °C
pe sina din mijloc, timp de 25 minute.

Die Filets mit der Hautseite nach unten auf ein geöltes Backblech legen.
Mit der Käsepaste belegen und bei 200°C vorgeheizten Ofen auf die mittlere
Schiene schieben, 25 Minuten backen. 
 







L-am servit cu cartofi & morcovi fierti în steamer,
cu Sos de piper verde .


Ich hab's mit Dampfkartoffeln & Karotten und grüner Pfeffersauce
angerichtet und serviert.







14 comments:

  1. Aoleuuu... ce-ai facut aici Maya draga? ador pestele, mai ales somonul, mmm...arata fantastic!

    ReplyDelete
  2. Nu îmi place peştele, dar când o vedea Lisandru ce-i aici...o să scrie o poezie...ha,ha,ha...

    Pupici geaninoşi peste normă!

    ReplyDelete
  3. Catalina,merci!A fost foarte bun! :)

    ReplyDelete
  4. Geanina,nici eu nu le am cu pestele.Somonul e singurul care-l manînc cu placere,si cîteodata pastrav..în rest,nu-mi place nici un peste.

    Lisandrule,sa stii ca somonul asta a fost la fel de bun precum versurile tale! :D

    Geanina,te pup si eu,si deabia astept ora diminetii sa te citesc!

    ReplyDelete
  5. oh maya, in sfarsit am gasit si eu piper verde. am restanta biftecul si acum trecem si asta pe lista. nici noi nu suntem mari amatori de peste, dar cand e asa bine condimentat si parfumat imposibil sa nu ne placa. stiu ca-ti plac ciupercile: daca ai un moment, aici este o reteta de peste umplut cu ciuperci, si are un sos incredibil: http://arhivafleurdesel.blogspot.com/2010/02/sole-fillet-stuffed-with-mushroom.html, noi am ras tot ca un roi de lacuste. o zi buna!

    ReplyDelete
  6. Das muss und werde ich am Wochenende ausprobieren. Danke für die anschauliche Kochlehre

    ReplyDelete
  7. Nu-mi place somonul, însă aş mai face o încercare...

    ReplyDelete
  8. De vis reteta,
    iar pozele-s de-a dreptul
    mirifice!

    ReplyDelete
  9. Dana,arata bine reteta aia de peste cu ciuperci.E notata,merci :)
    EU pot sa manînc ciuperci totata ziua :)

    ReplyDelete
  10. Shoushou,ich hoffe es wird dir schmecken! :)

    Liebe Grüße,
    Maya

    ReplyDelete
  11. buna, Maya am o intrebare: la sosul de piper verde in afara de alchool se poate folosi si altceva?...multumesc

    ReplyDelete