June 29, 2011

Compot de cirese

Cum va povesteam la marmelada de cirese,tot atunci am facut si vreo 12 borcane de compot din fructele primite de la domnul care s-a saturat de umbra pomului stufos,si l-a exterminat.




Pîna la momentul de fata am facut compoturile putin altfel.Pentru ca mereu foloseam borcane de aceeasi marime punem doua,trei,patru linguri de zahar pro borcan,asta în functie de marimea acestuia.Turnam apa rece cît sa acopere fructele,închideam bine cu capace,si le fierbeam în baie de apa timp de 20-25-30 minute(timpul de fierbere depinde de fructele folosite).De data aceasta însa,am folosit borcane de diferite marimi si forme.Pentru ca toate ciresele sa primeasca aceeasi doza de zahar,am facut un sirop rece din apa si zahar,pe care l-am turnat peste fructele care asteptau cuminti în borcane.Dupa ce am închis bine borcanele cu capace,am procedat ca de obicei.Le-am fiert în baie de apa timp de 25 de minute din momentul cînd apa începe a clocoti usor.
Cum spuneam mai sus,borcanele mele au fost de forme diferite,unele înalte,altele scunde.Am ales o oala înalta pentru fiert.Apa trebuie sa acopere capacul celui mai înalt borcan.Daca este loc pe înaltime,puteti suprapune cîte doua borcane,ca în cazul meu.
Dupa cele 25 de minute de fiert,am scos borcanele cu ajutorul unui cleste de lemn si am introdus tura urmatoare.Fara griji,nu se sparge nimic.Aveti doar grija sa nu va stropiti cu apa fierbite din oala.Pe masura ce scoteam borcanele din apa fiarta,le ascundeam într-o patura groasa si calduroasa.Le-am lasat acolo pîna a doau zi,dupa care le-am transportat în camara.Din pacate,acest compot nu se va bucura de o viata prea lunga la întuneric :D
  • cirese
  • apa
  • zahar*
  • arome naturale(fac.)**
  • *pro litru de apa 300 g zahar
  • **menta,scortisoara,anason stelat,cuisoare,cardamom.Eu nu am pus,dar cine doreste,poate aroma fiecare borcan în parte,în functie de gust,chef,pofta...


Notite:

-ciresle se spala bine sub jet de apa rece,apoi se lasa cel putin 20-30 minute într-un vas cu apa rece la odihna.Daca în acest timp descoperiti unu-doi viermisori albi,mai lasati fructele înca jumatate de ora în apa rece,pentru a fi siguri ca toti chiriasii vor iesi la suprafata.
-la fel se procedeaza si cu ciresele pentru marmelada,mai ales daca folositi aparatul de scos sîmburi
-va asigur ca în fructele netratate/nestropite,gasiti destui viermisori,mai ales în cirese :D
-din cauza acestor animalute,desfac ciresele manual pentru marmelada/dulceata...asa nu-mi scapa niciunul.
-metoda cu lasatul cireselor sub apa functioneaza foarte bine.Nu am avut niciodata surprize.

21 comments:

  1. O prezentare minunata! cat de mari sunt ciresele... paharul acela e al meu,nu? Pupici

    ReplyDelete
  2. bun ,bun trebuie sa fie.n-am mancat de mult compot de cirese,cred ca de cand eram in tara.merge un pahar de compot receeee pe caldurile astea.pupicei
    PS:merci pentru sfaturile de la sfrasitul postarii.sunt foarte utile

    ReplyDelete
  3. Ce culoare superba are!Si de arome nu mai zic,la ce ai pus tu acolo!!!!!pupici!

    ReplyDelete
  4. compotul de cirese este printre preferatele mele , delicios !!!
    prezentarea nu mai zic ;)... ca se stie deja :):)

    ReplyDelete
  5. Noroc ca are rosu, sa nu-i fie de deochi! :)))
    Superba prezentare, sanatos compot.

    ReplyDelete
  6. Maya,tu pui condimentele amestecate, sau la un borcan pui menta, la unu,alt condiment?

    ReplyDelete
  7. Antonina,multumesc.Desigur,paharul îti apartine! :*

    ReplyDelete
  8. Daaa,Sarah,foarte racoritor un compot de la figider,acum pe caldurile astea.cînd ma gîndesc ca în urma cu doua zile ne era frig =))

    ReplyDelete
  9. Flory,eu nu am pus nicio aroma în compotul de cirese.Doar în marmelada am pus menta.
    Aromele le-am trecut la ingrediente doar asa...cine doreste/optional(fac. ) :D

    ReplyDelete
  10. Costea,eu azi am trecut pe blogul Licutei Marin,am vazut niste fursecuri aromate,m-a apucat pofta...am pus mîna si am facut! Hahhahaha :D

    ReplyDelete
  11. Vasi,în compotul de cirese eu nu am pus niciun condiment/aroma.Cum îi spuneam si lui Flory,optuiunea ramîne deschisa.Cui îi place poate adauga,arome în functe de gust.Si da,se poate pune în fiecare borcan un alt condiment.De ce nu? :)

    ReplyDelete
  12. Noroc ca am compot in camara ca altfel trebuia musai sa-mi trimiti si mie un borcan de la tine .:)

    ReplyDelete
  13. noi anul asta am avut niste cirese foarte curate, nici urma de viermisor, si asta in ciuda faptului ca nu le stropim (am zis adesea ca in gradina la noi e aproape ca in junga :D). compot nu am facut, si acum imi pare rau :))

    ReplyDelete
  14. compotul de cirese e unul din preferatele mele,asa ca pazeste bine camara!:)

    ReplyDelete
  15. Lia,poate tu reusesti sa-l ascunzi mai bine.Camara mea e mica,si ai mei le gasesc rapid.
    As putea sa le duc în beci,dar daca pofta e mare...sa fie savurat dom'le,aunci cînd pofta e mai mare =))

    ReplyDelete
  16. Zazuza,chiar pacat ca nu ai facut.Daca ciresul meu avea asa multe cirese,umpleam beciul de compot!
    Se mai întîmpla sa nu gasesti viermisori,dar de avut tot au,cel tîrziu atunci cînd deja sînt coapte bine.

    ReplyDelete
  17. Alison,nu prea pot pazi camara...si acusi chiar nu mai am compot =))
    Marmeladele si dulceturile ajung iarna,compoturile...nu! :D

    ReplyDelete
  18. Blogurile astea culinare nu doar au cele mai tentante retete dar si poze. Pozele le ador!

    ReplyDelete