September 9, 2015

Gazpacho de piersici cu migdale rumenite

Am descoperit reteta datorita lui Cornel Mitrut/The Wandering Oltean. Multumesc. Un gazpacho minunat!. O  reteta de sezon, plina de arome si savoare, nu necesita prea multa munca, deci e simpla si delicioasa. Reteta provine din bucataria lui Daniel Humm.
Daniel Humm este un chef de cuisine  elvetian, co-proprietar al restaurantului Eleven Madison Park din Manhattan, New York -  care se afla pe al patrulea loc în topul celor mai apreciate restaurante din lume ( The World’s 50 Best Restaurants ), si totodata cel mai bine pozitionat restaurant din USA. Humm conduce, de asemenea, hotelul The NoMad din New York.  Tînarul chef este axat pe ingrediente locale, pune accent pe simplitate si arome de sezon. 

Am facut aproximativ 2-3 portii. Reteta de pe site este pentru 6-8 portii. Nu e nevoie sa masurati cantitatile ingredientelor la gram, ci orientati-va în functie de gustul propriu. Eu asa am facut. Daca va place mai dulce, adaugati o piersica în plus, sau mai colorata si usor acrisoara cu suc de rosii si otet mai mult. Cu tabasco jonglati mai bine în final. 
Ce am facut diferit: am curatat coaja ardeiului gras, pentru ca îmi creeaza probleme, dar nu e nevoie. Coaja piersicilor din gazpacho am curatat-o…fiindca pur si simplu nu mi-o place. Totusi cubuletele pentru decor le-am lasat cu tot cu pielita, pentru un contratst mai frumos :) 






Ingrediente: 


  • 50-60 g migdale fara pielita, tiate fîsiute
  • 6 linguri ulei de masline
  • cimbru
  • 1 catel mare de usturoi
  • 2 felii de pîine taiata cubulete/ îndepartati crusta
  • 4 piersici mari, coapte dar nu foarte moi
  • 1 castravete mititel din gradina, curatat de coaja si seminte, taiat cubulete
  • 1/3 ardei gras rosu, tocat cubulete
  • 1 lingura de otet din vin rosu
  • suc de rosii
  • sare, piper
  • tabasco
  • frunze de menta
  • frunze busuioc

- rumenim migdalele într-o tigaie pe foc mediu spre mic, pîna devin usor aurii, apoi le transferam într-un castronel la racit
- în aceeasi tigaie, pe foc mediu, adaugam putin ulei de masline, cimbru, usturoi si cubulete de pîine. Saltam cînd si cînd tigaia, pîna cubuletele sînt rumenite pe toate partile. Îndepartam cimbrul si usturoiul, crutoanele le transferam într-un castronel la racit
- tocam o parte din piersici cubulete, pentru ornare
- taiem în bucati piersicile ramase si le adaugam într-un vas mare. Adaugam castravetii, ardeiul gras, sucul de rosii, otetul, uleiul de masline, sare, piper, tabasco, migdale rumenite si crutoane - nu uitati sa pastrati migdale rumenite si crutoane pentru ornarea supei. Amestecam bine, condimentam daca e nevoie, dupa care lasam vasul timp de 2-3 ore la odihna la temperatura camerei
- transferam amestecul de piersici într-un blender si mixam pîna se omogenizeaza, apoi îl trecem printr-o sita pentru a îndeparta pielite..etc. Se degusta, se condimenteaza cu otet, tabasco, ulei de masline…cu ce mai e nevoie. 
- ornam cu migdale, frunzulite de menta si busuioc, ulei de masline si putin piper negru proaspat rîsnit. 

Cîteva imagini din timpul prepararii.









6 comments:

  1. Arata de milioane si ma atrage grozav combinatia de piersici cu migdale. Pe duminica incerc :) Merci de reteta !
    PS - Superbe pozele.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mi-a placut mult!
      Cu placere si multumesc :)

      Delete
  2. cred ca aroma este taaareee interesanta!

    ReplyDelete
  3. Destul de intriganta pentru mine reteta asta, dar ce bine arata totul, fiecare poza in parte.
    Sunt tare curioasa de gust.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tocmai de asta am si facut-o. Intriganta combinatia, însa rezultatul final m-a surprins complet. Bun bun!

      Delete