- ulei de masline e.v.__________Olivenöl Extra Vergine
- ardei iute/chili______________Gewürz-Paprika/Chili
- ramurele de rozmarin________Rosmarinzweige
- catei de usturoi_____________Knoblauchzehen
- busuioc___________________Basilikum
- piper negru________________schwarzer Pfeffer
- piper rosu_________________roter Pfeffer
- piper verde________________grüner Pfeffer
- piper alb__________________weißer Pfeffer
- enibahar__________________Piment
Condimentele pentru ulei,pot fi alese în functie de gustul fiecaruia.
-sticla trebuie sa fie curata si uscata/cel mai bine sterilizata
-verdeata,cateii de usturoi la fel curate si uscate
Toate ingredientele se introduc în sticla,se pune dopul si se pastreaza într-un loc întunecat si racoros între 20-25 °C .
Un ulei bun de masline aromatizat se poate savura,pur si simplu cu o bucata de pîine alba,sau se poate folosi la salate,sau pe post de condiment pe o supa crema de dovleac...
Die Gewürze für das Öl kann man sich selber nach eigenem Geschmack zusammenstellen.
-die Flasche muss sauber und trocken sein/am besten sterilisieren
-Kräuter,Knoblauchzehen sollten auch perfekt trocken und sauber sein
Alle Zutaten in die Flasche füllen und fest verschließen.Für 10-14 Tage an einem dunklen, kühlen Ort bei 20-max.25 °C aufbewahren.
Man kann ein gutes aromatisierten Olivenöl auch einfach so,mit ein Stück Weißbrot genießen,oder für Salate verwenden,oder als Würzmittel auf eine Kürbis-Cremesuppe...
Ce bine arata!!! Sa stii ca ieri am spalat si eu o sticla si intentionam sa pun ulei de masline cu ceva:)
ReplyDeleteInca ma gandesc la combinatie dar fara ardei iute:)
Pup
Eu ca si Bianca ma gandeam sa aromatizez uleiul de masline insa cu ...AREDEI IUTE , pentru masajul anticelulitic.
ReplyDeleteVad ca tu ai pus ardeiul crud. Ai mai facut asa? Nu pateste nimic ardeiul acela in ulei?
Numai bine!
Ma tenteaza si pe mine sa fac ulei aromat pentru salate. Am sa incerc sa gasesc o combinatie care sa ne placa amandorura.
ReplyDeleteMultumesc pt idee!
Bianca,sa stii ca nu se iuteste uleiul,ci doar capata o aroma de ardei :)
ReplyDeleteLavinia,nu stiam ca e bun pentru ,masaj anticellitic :D
ReplyDeleteArdeiul nu pateste nimic...nu stiu ce ar trebui sa pateasca.Se îneaca? :D :P gluma la opararte.
Deci,nu se strica,daca la asta te referi.Dar nici nu stiu cît tine,ca eu nu fac mai mult de jumatate de litru odata,si dupa aromatizare se duce pe salate,pe pîine,sau mai fac scurt cîte un filet de vita în el...si dus este :D
Boabe ce Cafea,eu fac cu ce-mi trece prin mîna,dar usturoi si piper am tot timpul în el.
ReplyDeleteDaca spui ca nu pateste nimic am sa bag si eu un ardei iute:)
ReplyDeleteMersi de pont
Daca-ti place aroma,poti pune linistita,ca iuteala nu iese.
ReplyDeleteDar uleiul nu trebuie turnat cald peste ingredientele alese? Eu l-am aromatizat cu usturoi si nu mi-a placut rezultatul pana nu l-am incalzit si turnat peste usturoi pt ca am aflat ulterior de metoda asta. Ma gandesc ca daca uleiul e rece, aromele respective nu prea au cum sa explodeze in el.
ReplyDeleteUleiul va avea gust de iute daca se pune un ardei iute uscat. Insa daca se pune ardei iute crud, va capata doar aroma specifica. Felicitari Maya!
ReplyDeleteDa Maya, aici in Ro se gaseste ulei cu ardei iute pentru sedintele de masaj anticelulitic. S-or gasi si la tine insa daca nu te-a interesat subiectul...
ReplyDeleteE vreo 70ron/litru. Mult ce e drept daca e sa il folosesti pentru uzul personal. Sa sti ca incinge bine pielea, pune sangele in miscare , dupa care transpiri - timp in care te pisca usor -
arata de milioane !esti o artista.
ReplyDeletepremii te asteapta la mine pe blog,al doilea cu dedicatie speciala pentru tine !
Mada,nu trebuie!Dar daca asa vrei...se poate face dupa gust.
ReplyDeleteEu nu-l vreau încalzit,pentru ca oricum folosesc doar ulei presat la rece,si atunci vreau ca totul sa ramîna rece si fresh.Aroma iese destula dar are nevoie de cîteva zile-cel putin o saptamîna.Daca vrei mai rapid,poti cresta putin ardeiul si presa cateii de usturoi atît încît sa capete fisuri.iese mult mai picant si aromat.
Sau se pot pune toate ingredeintele în afara uleiului într-o tigaie si se pot rumeni fara niciun adaos de ulei.Apoi se introduc toate astea în sticla,si deasupra se toarna uleiul rece.Asa iese si mai picant si are si un "taci" de afumat...eu fac uleiul aromat în multe feluri,si cu diverse combinatii de condimente.
Daca gasesti rosii uscte poti baga si din alea vreo 2 bucati.Dau o aroma super,si se coloreaza putin uleiul.Iese mai roscovan :D
Andreea,daca vrei si mai picant,poti pune ardei uscat si taiat în rondele,atunci iese iutzica! :D
ReplyDeleteDar buuuuun! :D
Lavinia,nu ma interesat subiectul cu celulita,pentru ca sînt constienta ca nu se sperie ea de la "cîta" ulei cu ardei iute :D
ReplyDeleteDaca tot costa asa mult,sper macar sa fie de calitate buna.Eu o sa-mi aduc din nou din Italia.Gasesc uleiuri foarte bune si aici,dar acolo le gasesc mai ieftine.
Pansy,multumesc si te pup!
ReplyDeleteo reteta betoooon si niste poze de milioane,deja visez niste piine neagra intinsa-n acel ulei...:)
ReplyDeleteMerci, Maya, eu caut intotdeauna variantele cele mai picante :) si tot despre ulei presat la rece vb si eu.
ReplyDeleteMerci,Alison!Mie îmi place si cu pîine alba,si cu neagra...de care o fi :D
ReplyDeleteMada,pentru ca alor mei nu le place prea iute,eu îmi mai pun deasupra chili uscat si sare din rîsnita ...si dupa ai întind o bucata de pîine proaspata pein el :D
ReplyDeleteBuna ! Felicitari atat pentru retete cat si pentru calitatea fotografiilor ! Ce aparat foto folosesti ?
ReplyDeleteSuper tare, esti bucatareasa super, nu am ce sa mai spun, decat pofta de lucru in bucatarie. Eu ma pregatesc sa vin in Germania de tot cu familia...Trebuie sa invati germana, eu stiu numai sarba, romana si italiana...O zi placuta...
ReplyDeleteMiodrag,multumesc!
ReplyDeletePrin ce zona vei locui?Daca esti aproape eu te învat limba si tu cum sa sculptez si eu asa frumos fructele si legumele :)
Salutari!
Paprika,folosesc un Canon :)
ReplyDeleteMultumesc de vizita.
Am facut si eu saptamana trecuta un ulei de masline aromat dar nu stiu cat sa il las, astazi l-am verificat si nu imi pare ca s-a aromatizat. Eu in ulei am pus busuioc, piper si dafin.
ReplyDelete