- 4 oua
- 60 g migdale macinate
- 150 g faina
- 120 g zahar
- 90 g unt topit
- coaja de lamîie razuita
- un parf de sare
- 1 lingurita praf de copt
- vanilie (din pastaie)
- 1 lingura gem de caise
- compot de pere
- 10 jumatati de para
- 350-400 ml suc din compot
- 250 g Quark
- 1 lingurita concentrat de portocale
- 100 ml frisca
- 1 zahar vanilat
- 1 pliculet de Agartine/sau foi de gelatina pentru 500 ml lichid
- ciocolata pentru decor
Amestecam ouale cu zahar, pîna devin spumoase.
Adaugam vanilia si untul topit, dar nu cald. Mixam.
Faina o amestecam cu migdalele macinate (neaparat din cele decojite),
cu praful de copt si coaja de lamîie si turnam la amestecul de oua cîte putin, mixînd continuu.
Tapetam o forma rotunda de 28 cm cu unt si faina, turnam aluatul de blat,
si dam la cuptorul preîncalzit la 170° C timp de maxim 30 minute.
Blatul se poate însiropa cu cîteva linguri de suc din compot.
Gemul de caise se încinge în microunde,
apoi se pensuleaza pe blat. Se lasa la uscat/întarit.
Perele le-am taiat cubulete.
Cam 150 de ml din suc am pus la fiert cu pliculetul de Agartine (pt 500 ml lichid).
Se fierbe la foc lejer timp de 2 minute (asa zice plicul), dupa care se adauga la restul de suc rece.
Am adaugat si perele si am lasat vreo 10 minute la racoare, dupa care am turnat peste blat.
Se da la rece macar 2 ore.
Quarkul (brînza cremoasa de vaci), am amestecat-o cu caramelul de portocale.
(Pentru cele care ati facut acest concentrat si vi sa întarit: încalziti cîteva secunde la mo si devine subtire).
Batem frisca cu un zahar vanilat si o amestecam la brînza de vaci.
(eu am facut portie dubla de crema, ca am facut si niste cosulete umplute.
În reteta cantitatile sînt exact pentru tort )
Ungem tortul cu acesta crema. Pentru a nu murdari platoul, bagati sub tort hîrtie de copt,
care o îndepartati dupa ce ati decorat tortul.
Pîna am topit ciocolata,am scos tortul pe terasa la racoare.
Am decorat... asa complicat cum stiu eu!!! :D
Foarte racoritor si mi-a placut mult combinatia!
Adaugam vanilia si untul topit, dar nu cald. Mixam.
Faina o amestecam cu migdalele macinate (neaparat din cele decojite),
cu praful de copt si coaja de lamîie si turnam la amestecul de oua cîte putin, mixînd continuu.
Tapetam o forma rotunda de 28 cm cu unt si faina, turnam aluatul de blat,
si dam la cuptorul preîncalzit la 170° C timp de maxim 30 minute.
Blatul se poate însiropa cu cîteva linguri de suc din compot.
Gemul de caise se încinge în microunde,
apoi se pensuleaza pe blat. Se lasa la uscat/întarit.
Perele le-am taiat cubulete.
Cam 150 de ml din suc am pus la fiert cu pliculetul de Agartine (pt 500 ml lichid).
Se fierbe la foc lejer timp de 2 minute (asa zice plicul), dupa care se adauga la restul de suc rece.
Am adaugat si perele si am lasat vreo 10 minute la racoare, dupa care am turnat peste blat.
Se da la rece macar 2 ore.
Quarkul (brînza cremoasa de vaci), am amestecat-o cu caramelul de portocale.
(Pentru cele care ati facut acest concentrat si vi sa întarit: încalziti cîteva secunde la mo si devine subtire).
Batem frisca cu un zahar vanilat si o amestecam la brînza de vaci.
(eu am facut portie dubla de crema, ca am facut si niste cosulete umplute.
În reteta cantitatile sînt exact pentru tort )
Ungem tortul cu acesta crema. Pentru a nu murdari platoul, bagati sub tort hîrtie de copt,
care o îndepartati dupa ce ati decorat tortul.
Pîna am topit ciocolata,am scos tortul pe terasa la racoare.
Am decorat... asa complicat cum stiu eu!!! :D
Foarte racoritor si mi-a placut mult combinatia!
LA MULTI ANI Maya !!!!Buuunnnnnn...rauuuuu....ma bucur mult ca ai scris ce e quark-ul, ca am vazut ca se foloseste la multe retete si habar nu aveam ce e, acum stiu, merci !!!
ReplyDeleteMuah..muah !!!
Frumos tort, dar cred ca si bun tare!
ReplyDeletebuna! nu te supara, chiar intreb pe toate forumurile de facut torturi si prajituri...nu sti cumva unde as putea sa gasesc ,,roata olarului" pentru decorat torturi, acea tava rotunda care se invarte si ti permite sa decorezi mai repede torturile?
DeleteAoleuuuuu...ce minunatie. Perele sunt fructele mele preferate, dar trebuie sa recunosc ca nu am mancat niciodata tort din mere.
ReplyDeleteIntr-un viitor, sper apropiat, am sa-l incerc si eu.
Te pup mult.
Ginuca am mai scris si la alte retete cum e cu Quarqul asta.
ReplyDeleteEchivalentul perfect,la crema de brînza de vaci nu este,dar cel mai asemanator.
Aici se gaseste si degresat rau de tot,cu foaaarte putina grasime 1-2 %
Pup
Duceso,mie mi-a placut mult.Ador perele ,mai ales cele din compot :)
ReplyDeleteEu ador si merele si perele..si am facut torturi si prajituri din ambele.
ReplyDeletePoate-l încerci :)
Pup,Kriss!
Daca mi-ar iesi si mie torturile ornate cu furculita ca si tie, as fi foaaaarte fericita :P
ReplyDeleteCu riscul de a ma repeta: arata bestial! :)
Chiar asa am împrastiat ciocolata..cu furculita.Eu nu glumesc cînd spun ca-s prastie la decorat!Nu ca nu stiu..nici macar nu am idei!
ReplyDeletePai da, de la tine stiu ca ai ornat cu furculita.. mi-ai zis pe culi :P
ReplyDeleteOricum, de mi-ar iesi asa.. as fi fericita :P Asa ca nu te mai plange :))
Eu nu ma plîng..voi ma întelegeti gresit..sau eu nu stiu a ma exprima :D
ReplyDeleteEu vorbesc de decorat cu frisca..împletituri,stelute,gratarase..etc :D
Draga Maya,
ReplyDeleteIn primul rand felicitari pentru blog! Este o minunatie!
Te rog sa-mi spui care este echivalentul din Romania pentru Quark.
Multumesc.
Dani
Din pacate nu stiu, dar am vazut, ca multe fete din tara gasesc Quark, chiar sub aceasta denumire. Mai dedemult am facut Quark în casa, dar nu-mi dau seama cum am omis postarea retetei pe blog. În schimb am postat-o pe forum. O gasesti aici : http://artaculinara.com/forums/topic/887-quark/
DeleteSe face usor, doar ca necesita timp...
Multumesc :)
De unde cumparam Agartine? Este agar-agar cumva?
ReplyDeleteLacrimioara